🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Też mam na oku Tutis Mio,.tylko chciałabym go jeszcze gdzieś na żywo zobaczyć.karolka wrote:Mi się spodobał Tutis Mio 3+
Do tego po pierwszym dziecku mam gondole X-lander x move - pewnie będzie dla męża na wycieczki do lasu, i spacerówkę Baby Jogger City Mini GT2, którą jeszcze czasami używamy dla starszaka i myślę ze spokojnie jeszcze posłuży na drugie dziecko.07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
Co do progesteronu mam odstawiony od tej wizyty.
Wózek dostaliśmy w spadku Jumana Diamond, całkiem fajny jest lekko się prowadzi, jedyne co mi w nim nie pasuje to nie składana dondola, no ale mamy duży samochód więc nie będzie problemu. Koleżanka chce mi jeszcze oddać Bebetto, no ale stoi na strychu okaże się czy się jeszcze nadaje.
Chyba trochę wracam do życia, co prawda apetytu nadal za bardzo nie mam, ale wymioty pojawiają się raz dziennie a czasem wcale, jaka to ulga 😅
Przez Was naszła mnie ochota na makrelę, mam nadzieję że to się źle nie skończy😄
Jak u Was ze spaniem? Ja już od dawna budzę się z rana ok 6-7, a w nocy czasem nie mogę spać i kręcę i budzę się cały czas.Mysia_24 -
Co do leków - zawsze trzeba trzymać się lekarza prowadzącego. Każda z nas jest inna
on bada widzi decyduje więc trzeba ufać.
To że ktoś bierze dalej odstawia to nie na własną rękę tylko zawsze pewnie po konsultacji
Co to wózków mam w krk tyle tych sklepów że boję się wejść 😄 chyba że wcześniej zablokuje sobie kartę 🤣
Pani Bocianowa lubi tę wiadomość
Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Luteina
Pregna dha Pregna Plus
Termin 05.07 🩵 -
Ja wczoraj wysłałam meza do sklepu po makrele a twierdzi ze nie bylo😒A ze spaniem to u mnie różnie juz od dawna nie mam drzemki w dzień a tak to różnie raz zasypiam już o 21 a innym razem siedzę do 1 w nocy i wogole mi się spać nie chce.A wstaje zawsze ok 7-8 bo o godz 8 musze już zjesc śniadanie.
Ostatnio mnie naszla ochota na sernik,taka bezpieczna opcje dla diabetyka i w końcu wczoraj upieklam,wyszedl jak puszek a zeby nie było az tak fit to zrobilam do niego polewe czekoladową i oproszylam siekanymi pistacjami🤤(od razu mowie ze nie mialam po nim skoku cukru😉)
Takze dzis wirtualnie dziele się z wami serniczkiem do kawy🍰☕ i zycze wam milej niedzieli🥰 -
U mnie ze snem już też różnie ale 90% nocy przesypiam ładnie. Ostatnio miałam kilka epizodów ze zasypiałam 22 a budziłam się przed 10 🫣
W ciągu dnia już raczej nie śpię. Zdarzy się może krótka drzemka raz na 1,5tyg.
Gorzej jak nie zjem porządnie wieczorem to potrafię obudzić się o 3 no i muszę zjeść 😊Walka o pierwsze dziecko od 2023r
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀

-
Mamusie, a jakie macie lub planujecie mieć dostawki?
• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
• Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
• Ponowne starania 01.2025 r.
• 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
• Leki: Encorton, accofil
Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️ -
Agaa049 wrote:Mamusie, a jakie macie lub planujecie mieć dostawki?

Ja jeszcze nie wiem. Bardzo podbijają mi się drewniane, ale nie podoba mi się, że bok dostawki trzeba odkręcić i nie można w kilka sekund przerobić jej na normalne łóżeczko. No chyba, że ktoś widział takie co mają na przykład jeden bok opuszczany w dół? Przy pierwszym dziecku miałam kinderkraft neste czy jakoś tak, tylko musiałam dokupić materac bo ten z zestawu był beznadziejny. I tam fajne było to, że ten jeden bok był odpinany na zamek i w każdej chwili można było go zapiąć. Teraz chyba też się zdecyduje na jakiegoś kinderkrafta czy lionelo, bo cena dużo lepsza niż chicco, a wydaje mi się, że nie ma żadnej różnicy. No ale wizualnie najlepiej wg mnie prezentują się drewniane…
Dziewczyny a gdzie oprócz lumpa polecacie kupować takie luźne, oversizowe koszule? Takie za tyłek, do legginsów ciążowych, ale też chętnie zobaczę lniane, muślinowe na lato. Ja do lumpów nie mam cierpliwości 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego, 13:24
-
Agaa049 wrote:Mamusie, a jakie macie lub planujecie mieć dostawki?

Mam po pierwszym synu kinderkraft neste grow, muszę tylko materacyk nowy kupić.
Jak kupowałam to chyba było jedyne które można było stosować do 2rż, ostatecznie służyło ponad półtora roku. -
Uu sen to u mnie hmm trudna sprawa :p spie..padam okolo 19.30-20 a wstaje 3:30-4:40. Nie mam drzemek w ciągu dnia 🫣
Dostawki drewniane tez maja odsuwanie boki bo jak szukałam w pierwszej ciszy i tez je rozważałam.
Przy córce mialam lionelo timon i teraz tez taka kupie
Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
Co do ubranto lumpy,vinted,olx, grupy mamowe z okolic na fb i sieciowki

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
morfologia 4% -> 3% ❌
Ja miałam mieć dostawkę Chicco NEXT2me forever, ale ostatecznie zdecydowałam się na zwykłe stacjonarne, drewniane łóżeczko. Doszłam do wniosku, że i tak będę musiała wstać w nocy do małej, więc czy dostawka czy zwykle nie robi różnicy, a to co kupiliśmy ma starczyć do 4 rż. Jest takie 3w1. Chicco też takie jest ale jakieś mi się wydaje mniej wytrzymałe 😅
-
Ja miałam ostatnio Chicco Next2 me Magic i teraz pewnie kupię to samo. Podobał mi sie ten system opuszczania boku, bardzo wygodny. Wtedy kupiłam na olx i sprzedałam za tyle samo, wiec wydatek zerowy. Dostawka służyła gdzies do 6-7 msc, a następne łóżeczko kupiliśmy drewniane z Woodies 140x70, które mozna przerobić ze szczebelkowego na zwykłe. Posłuży spokojnie do 5 rż.07.2022 👶 synek
25.06 ⏸️
05.11 ⏸️ -
Hej dziewczyny, mnie też już chwilę nie było ale udało mi się przeczytać wszytsko. Super cię cieszę z postępów wszystkich;)
Ogólnie złapało mnie przeziębienie ( robiłam test combo i wszytsko ujemne) ale męczy mnie już 1,5 tygodnia także jednak leczenie bez takich konkretnych leków się wlecze.
Mam do was pytanie o zwolnienie L4? Nie wiem jak dużo z was już na zwolnieniu ale zaczynam się poważnie zastanawiać przez tą chorobę i ogólny brak sił i totalne zmeczenie a do tego pojawiają mi się bole w dole brzucha że czasem mnie zginą w pół i aż ciężko wysiedzieć ( lekarz nic nie znalazł oprócz tego że mimo suplementacji magnezu 3x dziennie on jeszcze spadł i dalej pod kreską) . Jedyne co mnie zastanawia to że chętnie bym poszła na jakieś 2 tygodnie żeby odpocząć a potem jeszcze na marzec wróciła jak będzie ok bo przychodzi nowa osoba która będzie mnie zastępować na czas zwolnienia więc wolałabym ja sama wytrenować.
Czy to w ogóle jest spotykany że ktoś idzie na zwolnienie a potem jeszcze wraca?
Ja mam jedną ze starszych ciąż bo 19+4.
Ja wiem że sama sobie nie wybieram zwolnienie ale przez te bóle już ostatnio lekarka zasugerowała że może to jednak przez zmęczenie, stres i ogolnie dość szybki tryb życia i pracy.
No i wróciło mi ogólne odrzucenie od zapachów;/ -
KatarzynkA wrote:Hej dziewczyny, mnie też już chwilę nie było ale udało mi się przeczytać wszytsko. Super cię cieszę z postępów wszystkich;)
Ogólnie złapało mnie przeziębienie ( robiłam test combo i wszytsko ujemne) ale męczy mnie już 1,5 tygodnia także jednak leczenie bez takich konkretnych leków się wlecze.
Mam do was pytanie o zwolnienie L4? Nie wiem jak dużo z was już na zwolnieniu ale zaczynam się poważnie zastanawiać przez tą chorobę i ogólny brak sił i totalne zmeczenie a do tego pojawiają mi się bole w dole brzucha że czasem mnie zginą w pół i aż ciężko wysiedzieć ( lekarz nic nie znalazł oprócz tego że mimo suplementacji magnezu 3x dziennie on jeszcze spadł i dalej pod kreską) . Jedyne co mnie zastanawia to że chętnie bym poszła na jakieś 2 tygodnie żeby odpocząć a potem jeszcze na marzec wróciła jak będzie ok bo przychodzi nowa osoba która będzie mnie zastępować na czas zwolnienia więc wolałabym ja sama wytrenować.
Czy to w ogóle jest spotykany że ktoś idzie na zwolnienie a potem jeszcze wraca?
Ja wiem że sama sobie nie wybieram zwolnienie ale przez te bóle już ostatnio lekarka zasugerowała że może to jednak przez zmęczenie, stres i ogolnie dość szybki tryb życia i pracy.
No i wróciło mi ogólne odrzucenie od zapachów;/
Powiem z doświadczenia
bo rozliczam
Zwolnienie na ciążę zawsze masz 100 %
Nowa podstawa zasiłku występuje jeżeli jest miesięczny okres kalendarzowy obecności w pracy. Jeżeli np weźmiesz w lutym zwolnienie a później wrócisz na cały marzec to od kwietnia naliczy Ci się nowa podstawa zasiłkowa. Oczywiście że możesz wrócić - zwolnienie L4 na ciążę nie jest zwolnieniem które musisz brać do końca ciąży tylko wtedy kiedy są ku temu podstawy. Lekarz może wystawić je ze względu np na obecne przeziębienie.
Pozdrawiam
KatarzynkA, nofajniefajnie lubią tę wiadomość
Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Luteina
Pregna dha Pregna Plus
Termin 05.07 🩵 -
KatarzynkA wrote:Hej dziewczyny, mnie też już chwilę nie było ale udało mi się przeczytać wszytsko. Super cię cieszę z postępów wszystkich;)
Ja mam takie przerywane zwolnienie- byłam prawie caly grudzień na L4, wróciłam na styczeń i połowę lutego. Teraz chcę poprosić na jakieś 3-4 tygodnie i w marcu wrócić, bo chce jeszcze wziąć sobie trochę urlopu zanim przejdę na zwolnienie juz do końca ciąży
KatarzynkA lubi tę wiadomość
07.2022 👶 synek
25.06 ⏸️
05.11 ⏸️ -
Dziękuję dziewczyny za odpowiedź. Mam taką nadzieję że jak tylko się wykuruje porządnie i chwilę odpocznę to będę mogla normalnie wrócić bo ogólnie do tej pory czułam się mega dobrze i nie myślałam o L4 ale chyba to przeziębienie mnie bardzo poskładało;/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego, 18:00
-
Mam podobnie. Pracuje zdalnie, ale 8h przy biurku robi swoje, bolą mnie lędźwie i pachwiny, ciagnie brzuch. Wozyte mam 2.03 i tez juz mysle, ze pojde na zwolnienieMaerwen wrote:Ja mam wizytę 18.02 i planuje już wziąć zwolnienie. Ostatnie 1,5 tygodnia poza pracą praktycznie nie mam życia, bo wracam i padam ze zmęczenia. Dodatkowo po dniu przy biurku czasem boli mnie brzuch jest taki jakby uciśnięty.

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
morfologia 4% -> 3% ❌
Ja tez niby pracuje zdalnie, ale czesto w polowie dnia bierze mnie juz takie zmeczenie, ze zasypiam na siedzaco. Planuje pracowac do WielkanocyMayMasza wrote:Mam podobnie. Pracuje zdalnie, ale 8h przy biurku robi swoje, bolą mnie lędźwie i pachwiny, ciagnie brzuch. Wozyte mam 2.03 i tez juz mysle, ze pojde na zwolnienie
MayMasza lubi tę wiadomość
-
Myślę, że przy przeziebieniu to jak najbardziej właściwe iść na l4. Zdrowie jest teraz najważniejsze. Ja teraz też zaczęłam l4, a do tej pory normalnie chodziłam do pracy, ale 8 godzin przy biurku też robi swoje. Brzuch już mnie bolał i robił się twardy. We wcześniejszej ciazy mialam problem ze skracającą szyjka więc teraz chucham na zimne😉

, druga córka