🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja poki co nie puchne,ale nie nastawiam sie ze ten stan potrwa do końca.W poprzednich ciążach puchlam a w ciąży z synkiem to juz wogole nogi mialam tak spuchnięte jak potworki,w zadne buty sie nie mieściłam nawet w kapcie 🫣Wszystko zeszlo tak ok 3 tyg po porodzie
-
U mnie na szczęście narazie też bez puchnięcia, a mam do tego tendencję.
Jak czytam że nigdy nie rzygałaś to aż zazdroszczę z tymi moimi codziennymi wymiotami do niedawna 🫣 ale na szczęście chyba przeszły, od tygodnia spokój 😀
Za to zaczęły mnie łapać skurcze za stopy i piszczele, nie wiem czy to kwestia tej zakrzepicy czy wina ciąży.Mysia_24 -
Ja w poprzedniej ciąży miałam mega spuchnięte dłonie i stopy w 3 trymestrze, pod koniec to już nie poznawałam że to moje stopy, nie mogłam żadnych butów ubrać, chodziłam w superstarach z na maxa poluzowanymi sznurówkami 😅 to była zima, więc marzły mi stopy 😅 a już następnego dnia po porodzie wszystko wyglądało jak kiedyś 🥳 dlatego teraz mega się cieszę na letnią ciążę, bo będzie można chodzić w klapkach i to rozwiąże problem obuwia 😅
-
Dziewczyny a czy któraś z was jest alergiczką? Ja alergię na wiosnę miałam 2 razy w życiu już jako dorosła. I niestety ale od 2-3 dni czuję że teraz będzie trzeci raz... oczy mnie pieką i zaczynają łzawić, do tego woda z nosa się leje. No i zaczynam czuć się przymulona.
Jutro na wizycie muszę zapytać doktor co mogę używać jeśli alergia się nasili♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀

-
Missi ja jestem. Mi najbardziej pomaga Rupafin, ale przepisuje mi go laryngolog na receptę (przy nasileniu kataru podczas alergii mam problemy z niedrożnością trąbek słuchowych). W ulotce jest napisane, że w ciąży nie, ale pytałam gina i jak jest bardzo źle to pozwolił brać. Chociaż póki co nie był mi potrzebny aż tak, jakoś wytrzymuje.
Missi lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, bo chyba zgłupiałam. Musze powtórzyć mocz do badania i Pani Doktor mówiła, żeby wypić szklankę/dwie przed oddaniem. Ale teraz się zastanawiam, czy rano wstaję i pije i wtedy do badania, czy wstaje, sikam, pije i kolejny mocz dopiero do badania?
Robiła któraś z Was coś takiego? 🙈• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
• Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
• Ponowne starania 01.2025 r.
• 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
• Leki: Encorton, accofil
Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️ -
Hmm troche nie ma sensu przed oddaniem moczu pic bo nie wysikasz tego od razu tylko po jakimś czasie :p przyjmuje sie ze minimum3-4h od poprzedniego oddawania moczu :p co innego jest wypić wode przed badaniem krwiAgaa049 wrote:Dziewczyny, bo chyba zgłupiałam. Musze powtórzyć mocz do badania i Pani Doktor mówiła, żeby wypić szklankę/dwie przed oddaniem. Ale teraz się zastanawiam, czy rano wstaję i pije i wtedy do badania, czy wstaje, sikam, pije i kolejny mocz dopiero do badania?
Robiła któraś z Was coś takiego? 🙈
ale to moje zdanie :p mozesz sobie oddać dwie probki: przed i po wypiciu
jednak czytając post kolejny raz, lepsza opcja jest wstać wypić i oddać mocz, moze chodzi o większe parcie na pęcherz i silniejszy strumień?

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
A moze masz zly wynik ciężaru właściwego moczu?A to jest wlasnie zależne od tego ile sie pije w ciagu dnia i dlatego takie zalecenie.Agaa049 wrote:Dziewczyny, bo chyba zgłupiałam. Musze powtórzyć mocz do badania i Pani Doktor mówiła, żeby wypić szklankę/dwie przed oddaniem. Ale teraz się zastanawiam, czy rano wstaję i pije i wtedy do badania, czy wstaje, sikam, pije i kolejny mocz dopiero do badania?
Robiła któraś z Was coś takiego? 🙈
@Missi ja tez jestem alergikiem i niestety nie pomogę bo też dostaje leki na receptę z tym ze ja jestem też astmatykiem i jestem pod opieką pulmonologa.Moze spróbuj u rodzinnego powinien Ci coś przepisac. -
Zawsze sie oddaje mocz ten pierwszy zaraz po wstaniu, bo ten drugi może mieć juz jakieś zmiany związane z wysiłkiem np może sie pojawić białko. Ale woda dość szybko przechodzi przez organizm, ok pol godziny i juz jest w pęcherzu, wiec moze wypij jak sie obudzisz szklankę i sikaj za te ok pol godzinyAgaa049 wrote:Dziewczyny, bo chyba zgłupiałam. Musze powtórzyć mocz do badania i Pani Doktor mówiła, żeby wypić szklankę/dwie przed oddaniem. Ale teraz się zastanawiam, czy rano wstaję i pije i wtedy do badania, czy wstaje, sikam, pije i kolejny mocz dopiero do badania?
Robiła któraś z Was coś takiego? 🙈07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
To było zalecenie lekarza, żeby powtórzyć i przed oddaniem do pojemnika wypić wodę, bo miałam te kryształy przy ostatnim badaniu i wykryte leukocyty, a dolegliwości żadnych nie mam🙈 tylko właśnie nie dopytałam czy to mocz poranny po wstaniu wypić i oddać, czy tamten wysikać i jakby naprodukowac nowy 🤣🤣 ale chyba zrobię tak, że wstanę, wypije i tak jak pisałyście po 30 minutach jakoś oddać ten poranny z wodą 😀 bo tamten może być już bardziej rozcieńczony gdybym zrobiła w drugi sposób
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca, 19:35
• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
• Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
• Ponowne starania 01.2025 r.
• 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
• Leki: Encorton, accofil
Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️ -
Ja jestem alergikiem 🙋🏼♀️ w zeszłym roku do tego stopnia, że miałam stan zapalny górnych dróg oddechowych i gardła. Od około tygodnia mam łzawienie oczu i katar, jak się rozhula to będzie powtórka z rozrywki, zaczekam juz do wizyty bo mam we wtorek i zapytam, w zeszłym roku pomagało mi Claritine i nie spałam po nim, ale już czytam ze w ciąży nie jest zalecane, więc pewnie będę musiała brać coś innego. Jakbyście coś „dostały” bezpiecznego, to dajcie znać
-
Missi wrote:Dziewczyny a czy któraś z was jest alergiczką? Ja alergię na wiosnę miałam 2 razy w życiu już jako dorosła. I niestety ale od 2-3 dni czuję że teraz będzie trzeci raz... oczy mnie pieką i zaczynają łzawić, do tego woda z nosa się leje. No i zaczynam czuć się przymulona.
Jutro na wizycie muszę zapytać doktor co mogę używać jeśli alergia się nasili
Witam, alergik pełną gębą od urodzenia.
Na mnie nawet nie działa odczulanie 😀
I u mnie właśnie się zaczyna, oczy swędzą, Katar i kichanie co 5 sekund. 🌸🐝
Właśnie też muszę zapytać co mogę brać, bo do tej pory brałam Telfexo i najlepiej na mnie działało, ale chyba nie można w ciąży. 🫠🥲 -