🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja skurczy nóg nie mam, ale mam za to ten ból bioder.
Dziś tak źle spałam w sumie nie wiem czy można nazwać to spaniem, bo jak nie siku to ten ból, że już wstałam i wzięłam paracetamol, nie wiem czy coś dał, ale może trochę bo o 4:30 zasnęłam już normalnie.
Ja już mam dość tego bólu bo się przez to nie wysypiam i wybudzam co chwilę. 🫣 -
Domi93 wrote:Naszczescie w tej ciazy jeszcze nie mam ale w poprzedniej miałam bardzo często …. Bierzesz magnez ?
Biorę biorę i to końską dawkę w formie leku a nie suplementu. Ale widocznie muszę jeszcze zwiększyć 🫣♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀
🍀12.03- 700g malucha

-
Myślę, że w razie wypadku jednak i tak jest bezpieczniej jak pas gdzieś tam uciśnie brzuch, niż jakbyś miała cała wylecieć przez szybę 😵💫Domi93 wrote:Ja jeżdżę bez pasów .
Boję się tych adapterów bo mimo wszystko przechodzi przez brzuch 🫣
Pani Bocianowa, Silvia, Precelek 🥨 lubią tę wiadomość
-
Mojej koleżance adapter prawdopodobnie uratował ciążę także dla mnie to niezbędny element. Na logikę, pas uciska brzuch i w trakcie awaryjnego hamowania czy stłuczki on się automatycznie zaciska. Ten mój trzyma mnie mocno ale nie ma kontaktu bezpośrednio z brzuszkiem. Pan ktory dobierał nam fotelik prowadzi zajęcia z pierwszej pomocy praktycznie w każdej szkole rodzenia w naszym mieście jest dużym autorytetem. Powiedział że mnie bez tego nie wypuści 😅
Ale wiadomo, ile ludzi tyle opinii.♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀
🍀12.03- 700g malucha

-
Z adapterem czy bez, ważne zeby pasy zapinać, bez pasów to zdecydowanie najgorsza opcja
Pani Bocianowa, Kofii, Silvia, nofajniefajnie lubią tę wiadomość
07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
Ja się witam z energią kapcia, miałam jakąś nędzną noc, plecy mnie zaczęły boleć i nie mogłam się w ogóle ułożyć 😮💨
Ta pogoda w kratkę też chyba nie służy mi za bardzo bo nie mam energii a święta już za pasem. Pociesza mnie, że Wielkanoc ma być ciepła i słoneczna.
Odnośnie adaptera to też słyszałam więcej opinii na nie niż na tak i raczej będę jeździć po prostu w zwykłych pasach.6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
🌈✨
30.10, 10 DPO
Beta 19,1, Progesteron 31
19.11 0,7 cm Groszka 🌼
04.12 2,1 cm Fasolka 🌼
18.12 3,8 cm Maluszka 🌼
02.01 6,7 cm Fikołka 🌼 (prenatalne - niskie ryzyka, ukrywa płeć)
15.01 8,5 cm Słoneczka 🌼 (nadal ukrywa płeć)
12.02 Słodka Dziewczynka 🌸 292g
23.02 USG połówkowe 👍🌸 350g
PAI homo/MTHFR hetero
💊 Acard + Heparyna
Ja '91, On '90 + 🐱

-
emciak wrote:Ja się witam z energią kapcia, miałam jakąś nędzną noc, plecy mnie zaczęły boleć i nie mogłam się w ogóle ułożyć 😮💨
Ta pogoda w kratkę też chyba nie służy mi za bardzo bo nie mam energii a święta już za pasem. Pociesza mnie, że Wielkanoc ma być ciepła i słoneczna.
Odnośnie adaptera to też słyszałam więcej opinii na nie niż na tak i raczej będę jeździć po prostu w zwykłych pasach.
Chyba ostatnio większość z nas ma gorszy czas 😔Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
Kofii wrote:Myślę, że w razie wypadku jednak i tak jest bezpieczniej jak pas gdzieś tam uciśnie brzuch, niż jakbyś miała cała wylecieć przez szybę 😵💫
To zależy jak duże jest uderzenie ,
Tak naprawdę te adaptery słabo schodzą
W sklepach je wciskają wchodząc na ambicje kobiecie .
Badania mówią co innego
Znam też jedna dziewczyna która straciła dziecko przez adapter . Niestety jeśli siła uderzenia jest duża nawet pas może wyrządzić krzywdę
Jeśli siła uderzenia jest mniejsza to jak najbardziej pas przetrzyma osobę na stronie pasażera
Osoba kierująca chroni się kierownicą .
Tak naprawdę te adaptery to temat rzeka jak szczepienia
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
Ja myślałam nad adapterem ale mam co do niego mieszane uczucia, narazie jeżdżę z pasem pod brzuchem.
Ja dziś dołączam do grona kapciów, wstałam przed 6 a po 10 położyłam się na moment i usnęłam na 1,5h 😅 dawno mi się nie zdarzyło spać w dzień.
Wiola udanej wizyty 🙂
tych spraw się zawsze tyle nazbiera do obgadania że ja chyba zacznę sobie zapisywać na kartce bo potem zawsze o czym zapomnę 😄
Mysia_24 -
Dziewczyny ja się melduję po wizycie, wszystko ok, 750g 🌷
Powiedzcie mi jak to u Was z tymi wymiarami dziecka, u mnie na początku wszystko było podobnie, a teraz np głowa tydzień mniejsza, reszta ok. Ja wiem, że wszystko zależy od pomiaru itp ale u kogoś też główka wychodzi o tyle mniejsza? Bo u mnie na każdym USG inaczej.
Mysia 24, emciak, Agaa049, Ananabanana, nofajniefajnie lubią tę wiadomość
-
Domi93 wrote:To zależy jak duże jest uderzenie ,
Badania mówią co innego
Znam też jedna dziewczyna która straciła dziecko przez adapter . Niestety jeśli siła uderzenia jest duża nawet pas może wyrządzić krzywdę
Jeśli siła uderzenia jest mniejsza to jak najbardziej pas przetrzyma osobę na stronie pasażera
No jak uderzysz brzuchem w kierownicę to też możesz stracić dziecko. Kierownica w żaden sposób nie chroni, a juz na pewno nie ciężarna. Dla mnie tu sprawa jest prosta, tak samo z resztą jak szczepienia.
Pani Bocianowa, Kofii, nofajniefajnie lubią tę wiadomość
07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
fantaghiro wrote:No jak uderzysz brzuchem w kierownicę to też możesz stracić dziecko. Kierownica w żaden sposób nie chroni, a juz na pewno nie ciężarna. Dla mnie tu sprawa jest prosta, tak samo z resztą jak szczepienia.
Dlatego żaden wypadek dla kobiety w ciąży nie jest bezpieczny
W pasach czy bez
Każdy może skończyć się tragicznie .Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
wandapanda wrote:Dziewczyny ja się melduję po wizycie, wszystko ok, 750g 🌷
Powiedzcie mi jak to u Was z tymi wymiarami dziecka, u mnie na początku wszystko było podobnie, a teraz np głowa tydzień mniejsza, reszta ok. Ja wiem, że wszystko zależy od pomiaru itp ale u kogoś też główka wychodzi o tyle mniejsza? Bo u mnie na każdym USG inaczej.
Z tego co lekarz mi tłumaczył wiele pomiarów zależy od ułożenia dziecka i powiedział że małymi uchybieniami się nie powinno przejmować
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
Żaden temat rzeka, pasy trzeba zapinać zawsze, a czy z adapterem czy bez to już indywidualna decyzja 🤷🏻♀️ szczepienia to również nie jest temat rzeka, tu również nie ma co dyskutować - po prostu trzeba się szczepić.Domi93 wrote:To zależy jak duże jest uderzenie ,
Badania mówią co innego
Pani Bocianowa, WiolaP, fantaghiro, Mysia 24, Ananabanana, Kirby, emciak lubią tę wiadomość
-
wandapanda wrote:Ja to wiem, bardziej się zastanawiam czy u kogoś też są takie różnice
U mnie na połówkowych młody miał ręce takie same jak nogi w cm 🙈 ja byłam 21+1, a jego ręce na 22+4, tylko jak zobaczyłam cm to takie same 3.2cm jak nogi• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
• Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
• Ponowne starania 01.2025 r.
• 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
• Leki: Encorton, accofil
Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️ -
Zapinajcie pasy i mówię Wam to jako ratownik medyczny 🙄 pasy ratują życie, a przy nawet małym uderzeniu siła odśrodkowa działa i lecisz do przodu prosto na brzuch. Jak się boicie o brzuchy w pasach to naprawdę ten co ja mam to nawet nie adapter tylko „obniżacz” tego dolnego pasa. Widzę że na Vinted można go kupić nawet i za 3 dychy, co to jest przy cenie jaką można zapłacić za brak pasów przy wypadku, serio.
I pamiętajcie że choćbyśmy my i nasi mężowie byli najlepszymi kierowcami świata, to na drogach są pojeby (czyt. nieodpowiedzialni kierowcy, pijani lub brawurowi). Ufam sobie, ale innym nie.
Sprawa pasów (szczepień z resztą też ale nie wchodzę w dyskusję z antyszczepami bo robię się niemiła) jest dla mnie w ogóle bezdyskusyjna, i kolejny raz polecam obniżacz pasa 😁 jedyne w czym może Wam zaszkodzić podczas zdarzenia drogowego, to zamiast ucisnąć brzuch i bobasa w środku to przetrze Wam nieco psioszkę 😅 wolę to niż wszystkie inne scenariusze.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:26
Kofii, WiolaP, fantaghiro, Mysia 24, nofajniefajnie, emciak, wandapanda lubią tę wiadomość
-
wandapanda wrote:Ja to wiem, bardziej się zastanawiam czy u kogoś też są takie różnice
Teraz nie mam
Ale miałam takie odchylenia ze starszym synem
Stąd właśnie pamiętam o tym co lekarz mówił bo wtedy się wystraszyłam;)Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
Pani Bocianowa wrote:Zapinajcie pasy i mówię Wam to jako ratownik medyczny 🙄 pasy ratują życie, a przy nawet małym uderzeniu siła odśrodkowa działa i lecisz do przodu prosto na brzuch. Jak się boicie o brzuchy w pasach to naprawdę ten co ja mam to nawet nie adapter tylko „obniżacz” tego dolnego pasa. Widzę że na Vinted można go kupić nawet i za 3 dychy, co to jest przy cenie jaką można zapłacić za brak pasów przy wypadku, serio.
I pamiętajcie że choćbyśmy my i nasi mężowie byli najlepszymi kierowcami świata, to na drogach są pojeby (czyt. nieodpowiedzialni kierowcy, pijani lub brawurowi). Ufam sobie, ale innym nie.
Sprawa pasów (szczepień z resztą też ale nie wchodzę w dyskusję z antyszczepami bo robię się niemiła) jest dla mnie w ogóle bezdyskusyjna, i kolejny raz polecam obniżacz pasa 😁 jedyne w czym może Wam zaszkodzić podczas zdarzenia drogowego, to zamiast ucisnąć brzuch i bobasa w środku to przetrze Wam nieco psioszkę 😅 wolę to niż wszystkie inne scenariusze.
Ja kiedyś weszłam z dyskusją z osobą która nie szczepiła dziecka . I też powiedziałam że nigdy więcej tego nie zrobię 🫣🤣🤣
Od tad widzę że to temat dłuższy niż rzeka 🤣🤣🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:29
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Synek 2022 ❤️❤️ -
@Mysia a wiesz ze ja właśnie dzis tak zrobilam,zapisalam wszystko na kartce😅
A wiec tak wynik mojej awidnosci nad nie przyszedł,po telefonicznej interwencji położnej laboratorium zarzeka sie ze wyslalo wyniki ale skoro nie dotarły to wysla odpis.Ze względu na coraz częstsze twardnienie brzucha mam brac magnez 2 x2 plus do tego nospa 3 x1.Szyjka ładnie trzyma, zamknięta.
Marcysia 💐wazy ok 790 g wiec na razie wszystko wygląda dobrze,akurat spala.Tetno 152.Dr mowi ze u mnie kluczowe beda pomiary z tego usg 3 trymestru bo wtedy bedziemy wiedzieć czy mala nadal przyrasta prawidłowo czy ma jakies turbo doładowanie bo od tego tez bedzie zalezec to kiedy będziemy indukować poród 🩷Dr uspokaja mnie ze mamy jeszcze chwile czasu ze wszystkim zdarzymy😁
Kolejna wizyta 21.04 i 11.05.Tak mi sie fajnie zgralo ze 11.05 od rana mam 3 prenatalne a po południu wizyte wiec pelen pakiet💪
Ach i jestem cale 6,6 kg na plusie🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:34
Agaa049, Pani Bocianowa, wandapanda, Mysia 24, Ananabanana, Motylek93, emciak lubią tę wiadomość