🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Weronika97S wrote:Witajcie, wiem że są wśród nas doświadczone już mamy dlatego pozwolę sobie zapytać Was o wyprawkę kosmetyczną dla dziecka. Na liście mam oliwkę, maść na odparzenia, sól fizjologiczną itd. i te rzeczy ogarniam. Pozostaje mi jeszcze dylemat odnośnie kremu z filtrem 50 SPF (może macie coś do polecenia) oraz lek na gorączkę, co na początek warto mieć w domu dla takiego maleństwa? Czy oprócz oliwki kupujecie jakiś płyn do kąpieli, coś do mycia włosów dzidziusia?
Ja używałam do mycia Hipp 2w1 tym myłam i ciało i włosy, spf miałam nie pamiętam jaki chyba z pharamecis, a na gorączkę tylko paracetamol bo ibuprofen jest od 3 miesiąca.
Weronika97S lubi tę wiadomość

👩 31 (PCOS, IO) 👨 37 🌼 Córka – 4
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
🧪 Beta-hCG:
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
01.12: 10+1 - CRL 3,5 cm, FHR 175
17.12 prenatalne: 12+3 6,5 cm, 67 g
05.01: 15+1 130g
26.01: 18+1 250g chłopaka
11.02 prenatalne: 20+1 - 420g
23.02: 22+1 490g dzieciaczka
23.03: 26+1 980g
08.04 prenatalne: 28+3 1450g
20.04: 30+1 1650g
11.05: ⌛️ -
Ja do kąpieli mam ten bambino różowy 2 w 1 oliwke tez bambino,spf używaliśmy z kolastyny ale u nas dzieciaczki byly jesienno zimowe wiec on soe akurat sprawdzał bo jest od 6 msc teraz trzeba bedzie sie rozejrzeć za czyms innym.A na goraczke polecam Pedicetamol bo on jest skoncentrowany i wystarczy naprawdę niewielka ilosc☺️Weronika97S wrote:Witajcie, wiem że są wśród nas doświadczone już mamy dlatego pozwolę sobie zapytać Was o wyprawkę kosmetyczną dla dziecka. Na liście mam oliwkę, maść na odparzenia, sól fizjologiczną itd. i te rzeczy ogarniam. Pozostaje mi jeszcze dylemat odnośnie kremu z filtrem 50 SPF (może macie coś do polecenia) oraz lek na gorączkę, co na początek warto mieć w domu dla takiego maleństwa? Czy oprócz oliwki kupujecie jakiś płyn do kąpieli, coś do mycia włosów dzidziusia?
-
Ja też planuje rodzić SN, ale wiadomo zobaczymy jak to będzie.
Ze względu na to, że jest to moja pierwsza ciąża to nie wiem co to połóg i mało osób o tym mówi. Wyjdzie w praniu, najważniejsze, że mąż będzie wsparciem i jakoś człowiek przetrwa. 😊
-
Co do połogu to ja nic specjalnego nie kupuję, nie mam potrzeby mieć wtedy jakiś dodatkowych rzeczy, jak będe miec na coś chęć to po prostu zamówię. Ale to jak będę wyglądac w czasie połogu szczerze mowiąc mi zwisa 😅 przede wszystkim zamiar jak najwięcej leżeć. Nie wiem jak z jedzeniem, cyz mój ogarnie, najwyżej będziemy się wspomagać cateringiem chociaż ja nie lubię odgrzewanego jedzenia.
Pewnie będę oglądac jakieś serialez, czytać ksiązki - ale ja to zawsze robię. Myślę że przy pierwszym połogu trochę za szybko chciałam wrócić do życia, teraz na pewno będę dla siebie bardziej wyrozumiała.
Według mnie żeby połóg przebiegł dobrze najważniejsze jest konkretne dogadanie sie z partnerem jaka ma byc jego rola i czego od niego oczekujemy. Bo facet moze miec dobre intencje, chcieć pomagać ale często o połogu czy życiu z noworodkiem nie wie nic i w praktyce to może wyjść różnie. Szczególnie jak na codzień większość rzeczy w domu ogarnia kobieta to dobrze mu konkretnie uświadomić jakie obowiązki byc chciała zeby przejął.
Pani Bocianowa, Precelek 🥨, Missi, WiolaP lubią tę wiadomość
07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
Ja polecam Oilatum/Emolium do kąpieli, ale my jesteśmy team AZS, więc sprawdzał się u nas znakomicie 😁 Oliwki nigdy nie używałam. SPF mam już w koszyku z Pharmaceris S. Do mycia bobasa mam zamiar używać to co Wiola Bambino, ale w koszyku mam też Mustelę Bebe Enfant.
Kup sobie jeszcze koniecznie wodę morską do nosa i do tego katarek podłączany do odkurzacza - ratuje życie przy zatkanym nosku dzidka. Przy tym odkurzaczowym katarku jak dla mnie wszystkie te elektryczne mogą się schować 😁
Oprócz tego wiadomo - sudocrem/bepanthen pod pieluszkę, na już odparzenia polecam bardzo Tormentile baby (działa cuda razem z kąpielą w krochmalu).
Na gorączkę znów team Wiola - pedicetamol.
Oprócz tego wszystkie bawełniane jednorazowe ręczniczki, gaziki jałowe do przecierania oczek i czyszczenia jamy ustnej, większe gaziki mam do przecierania buzi i osuszania kikuta.
Jak dla mnie to wystarczy tyle z kosmetyków 💁♀️
Jeszcze coś na ciemieniuchę pewnie, ale ja nie miałam z tym do czynienia więc pewnie dziewczyny podpowiedzą
-
Weronika97S wrote:Witajcie, wiem że są wśród nas doświadczone już mamy dlatego pozwolę sobie zapytać Was o wyprawkę kosmetyczną dla dziecka. Na liście mam oliwkę, maść na odparzenia, sól fizjologiczną itd. i te rzeczy ogarniam. Pozostaje mi jeszcze dylemat odnośnie kremu z filtrem 50 SPF (może macie coś do polecenia) oraz lek na gorączkę, co na początek warto mieć w domu dla takiego maleństwa? Czy oprócz oliwki kupujecie jakiś płyn do kąpieli, coś do mycia włosów dzidziusia?
Filtr spf dla niemowląt powinien byc mineralny. Ja miałam Emolium. U Pana tabletki jest fajna analiza filtrów dla dzieci. Do mycia korzystam z Ziajki. Na gorączce Paracetamol - wygodna do podania jest forma w czopku. Ważne zeby pamięrać że u noworodka każda goràxzka powinna być skonsultowana w szpitalu.
Ja znowu katarka do odkurzacza nie polecam u niemowląt- zbyt mocne odciąganie powoduje podrażnienie śluzówki i wzmożenie produkcji wydzieliny, która znowu jest odciągana i tak czasami rodzice wpadają w błędne koło odciągania.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:17
07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
A wiecie ze ja wogole nie lubie tych aspiratorow,zadnych poprostu u nas dzieciaki wpadaly w takie spazmy przy każdej próbie odciągnięcia 😵Ja używam zwyklej gruszki roz 2 taka malutka akurat do malutkiego noska.I działa 💪 Calej trójce tak odciagalam ,przy Marcysi tez bede korzystać z gruszki.
https://gemini.pl/sanity-katar-stop-gruszka-dla-dzieci-0-6-miesiaca-nr-2-z-miekkim-koncem-0000767
Wklejam wam link,sa na Gemini.Oczywiscie sa tez w każdej aptece😉Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:13
-
Ja na starcie myłam takiego noworodka wyłącznie wodą i olejkiem ze słodkich migdałów 😊 teraz myjemy się w La Roche Posay Lipikar Olejek myjący. - na ciemieniuchę super zestaw (nam się sprawdził): https://www.hebe.pl/mustela-zestaw-na-ciemieniuche-szampon-w-piance-dla-niemowlat-150-ml-krem-na-ciemieniuche-40-ml-000000000000429544.html?gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=19182682006&gbraid=0AAAAAC_FJpFEtVb9r2Y0xTKmK24OvnOzA&gclid=EAIaIQobChMIrqTi9IiRlAMVyGWRBR25ShjdEAQYAyABEgK1KfD_BwE
- SPF w Tajlandii (6 miesięcy) mieliśmy mineralny z żyrafą:
https://www.dobreliski.pl/pl/p/Organiczne-mleczko-ochronne-na-slonce-z-filtrami-mineralnymi-i-SPF-50-dla-dzieci-od-0m-Azeta-Bio/15834?edgelid=EAIaIQobChMIja337_yQlAMVnwuiAx2WADH9EAQYASABEgIOEfD_BwE&gad_source=1&gad_campaignid=17189706197&gbraid=0AAAAACvDXkpQOsOvL8gfdc-FSp7TyXKVI&gclid=EAIaIQobChMIja337_yQlAMVnwuiAx2WADH9EAQYASABEgIOEfD_BwE
- z takich spoko to jeszcze ten:
https://www.dobreliski.pl/pl/p/Organiczny-krem-filtr-przeciwsloneczny-dla-dzieci-SPF50-%2C-100-ml%2C-0m-BubbleCO/12124?edgelid=EAIaIQobChMI8sHjpImRlAMVcBqiAx1ubDezEAQYASABEgJGsPD_BwE&gad_source=1&gad_campaignid=17181153265&gbraid=0AAAAACvDXkqmxJ3-cHr94DuFna4bO4oqB&gclid=EAIaIQobChMI8sHjpImRlAMVcBqiAx1ubDezEAQYASABEgJGsPD_BwE
- na gorączkę pedicetamol, zgadzam się z Wami 😄Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:32
-