Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
ja biore Mag B6 lek 100 mg i w zupełności wszelkie bóle przechodzą.
Nic nie kupuję, chyba się boję jeszcze. Po prenatalnym pewnie zarobie pierwsze zakupy ale wyprawke to raczej w 3 trymestrze. teraz w lidlu będą bodziaki 5sztuk po 7.99 i spodnie 3 sztuki za 6.99 lub 9.99 a jakość jest bardzo dobra ich bawełny.
-
ListopadowaMama wrote:Dziewczyny, kiedy zacząć kompletować wyprawkę? Zaznaczam że ja nie z tych przesądnych
tak myślę, że teraz jednak jeszcze za wcześnie, ale z drugiej strony już bym chętnie chciała coś zacząć kupować, bo to jednak będą wydatki, a na głowie mam remont który się robi bez kredytów itp...
A co do bóli podbrzusza i innych objawów. Mdłości wieczorne pozostają, problem z jedzeniem nadal mam i wciskam w siebie coś aby funkcjonować, może tylko senność trochę mija. Brzuch lekko pobolewa od czasu do czasu, ale wg mojego lekarza to normalne w 11-14 tyg, bo macica pracuje i łożysko zaczyna podejmować całą swoją prace. Magnez na to działa cudaKijanka lubi tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Kurczaczek89 wrote:Dziewczyny biorące magnez, konsultowalyscie stosowanie z lekarzem czy same brałyście na mocne bóle i kłucie? I jaki magnez bierzecie?
Kurczaczek89 lubi tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
ListopadowaMama wrote:Dziewczyny, kiedy zacząć kompletować wyprawkę? Zaznaczam że ja nie z tych przesądnych
tak myślę, że teraz jednak jeszcze za wcześnie, ale z drugiej strony już bym chętnie chciała coś zacząć kupować, bo to jednak będą wydatki, a na głowie mam remont który się robi bez kredytów itp...
A co do bóli podbrzusza i innych objawów. Mdłości wieczorne pozostają, problem z jedzeniem nadal mam i wciskam w siebie coś aby funkcjonować, może tylko senność trochę mija. Brzuch lekko pobolewa od czasu do czasu, ale wg mojego lekarza to normalne w 11-14 tyg, bo macica pracuje i łożysko zaczyna podejmować całą swoją prace. Magnez na to działa cuda
Moim zdaniem czas idealny na wyprawkę to taki solidny II trymestr, czyli gdzieś w okolicach 20 tygodnia. Choć sama ciuszki będę pewnie kupować wcześniej.
Jeśli chodzi o objawy, to czuję się znacznie lepiej niż jeszcze kilka dni temu. Nadal bolą mnie piersi, ale mdłości ustępują. Coś mnie czasem kłuje i ciągnie w brzuchu, ale to bardziej jelita i mięśnie. -
Ja w pierwszej ciąży w 8tc miałam wózek spacerowy 😂 3 kojce, przewijak, monitor oddechu i coś tam jeszcze. Gdzieś jakiś sklep likwidowali i mój to wszystko przytargał do domu za grosze.
Fakt,że te kojce wszystkie się przydały. Gdy jeździliśmy w gości mieliśmy swój kojec, u mojej mamy drugi a u teściowej trzeci. W sumie nadal mam chyba 2Domcias, sisi, Kijanka lubią tę wiadomość
[/url]
09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
28.06.2019 - 270 g 😊
01.08.2019 - 700 g
03.10.2019 - 1957 g 😁 -
Ja też non stop kicham i mam wiecznie zapchany nos
A co do objawów, u mnie przeszly wlasnie ok. 10tc i też się bardzo denerwowalam. Teraz mam tylko delikatny bol piersi (ale mężu i tak nie może dotykac
), szybko robię się głodna, no i ten nos zapchany. Już nawet nie mam delikatnych mdłości, bole głowy też narazie przeszły.
-
A może któraś z Was się orientuje, czy w czerwcowym szale przecen też można znaleźć coś dla dzieci? Bo trochę liczyłam właśnie na wakacyjne wyprzedaże, ale nigdy nie patrzyłam na asortyment dla dzieciaków... Ciuszki z Lidla prawie każda koleżanka mi poleca, więc chyba rzeczywiście jakość niezła.
Ja też przesądna nie jestem, chodzi mi raczej o część praktyczną... łóżeczka jeszcze do sypialni nie wstawię (chyba że by mi się trafiła taka okazja o jakiej pisała Zlaania1), raczej staram się rozsądnie przeorganizować naszą sypialnię żeby za dużo mebli (komódek itp.) nie kupować. No i staram się szukać jakiejś rozsądnej listy rzeczy, które potrzebuje niemowlak, bo wiadomo, sklepy będą wciskać dosłownie wszystko jako absolutnie niezbędne... -
Ig004 wrote:Nie wiem jak jest w innych rejonach Polski, ale tu rzeczywiście trzeba się szybko orientować. Sama przecierałam oczy ze zdumienia jak koleżanka z pracy, po tym jak się dowiedziała że jestem w ciąży (5 tydzień?) kazała mi się zapisywać na połówkowe w Luxmedzie (jakby co już terminy są, jeszcze można do jakiegoś fajnego lekarza trafić
).
Do (przyszłych) mam z Warszawy: słyszałyście o wyprawce? https://mamadu.pl/139691,wyprawka-dla-warszawiaka-co-dostana-rodziny
Ja właśnie dzisiaj o tym czytalam;) calkiem sporo przydatnych rzeczyco prawda nie widzialam kosza mojrzeszowego ale dobrze wiedziec co jest zeby nie dublowac
Co do wyprawki to ja kupowalam jeszcze przed ciaza na wyprzedazy w Zarce i HM. Stwierdzilan ze teraz duzo dzieci sie rodzi to najwyzej oddam na prezent ale jednak sie przydadzakupilam misiowate kombinezony, jakies komplety unisexowe w Newbie po taniosci
Kolezanka podsunela mi tez na olx tansza ofertę wozka Cybexa 😂 powiedzialam ze po polowkowym rozwaze, bo ja juz sie waham czy Mima Xari czy Cybex Priam (glupia ja)
Magnez biore bo lekarz kazal wazne zeby to byl cytrynian badz weglan? Bo ponoc reszta sie wchłania w 5%4 cykl starań o pierwsze dziecko szczęśliwy 💗
Beta HCG
07.03.2019 - 29,9
09.03.2019 - 101,0
19.03 - p. ciążowy 6,6mm + 2,4 mm p. żółtkowy
02.04 - CRL 9.3, jest
13.04 - CRL 19,9,171
16.04 - CRL 25,3,175
-
Ja myślę, że powoli zaczniemy się przygotowywać po prenatalnych. Na razie przede wszystkim zrobimy pokój dla dziecka. A później zobaczymy.
-
Ig004 wrote:A może któraś z Was się orientuje, czy w czerwcowym szale przecen też można znaleźć coś dla dzieci? Bo trochę liczyłam właśnie na wakacyjne wyprzedaże, ale nigdy nie patrzyłam na asortyment dla dzieciaków... Ciuszki z Lidla prawie każda koleżanka mi poleca, więc chyba rzeczywiście jakość niezła.
Ja też przesądna nie jestem, chodzi mi raczej o część praktyczną... łóżeczka jeszcze do sypialni nie wstawię (chyba że by mi się trafiła taka okazja o jakiej pisała Zlaania1), raczej staram się rozsądnie przeorganizować naszą sypialnię żeby za dużo mebli (komódek itp.) nie kupować. No i staram się szukać jakiejś rozsądnej listy rzeczy, które potrzebuje niemowlak, bo wiadomo, sklepy będą wciskać dosłownie wszystko jako absolutnie niezbędne...
https://mamaginekolog.pl/wyprawka-wedlug-nicoli/
-
nick nieaktualnyJa czekam na płeć. Jak będzie chlopczyk, to nic nie kupuje,bo wszystko mam. A jak dziewczynka,to część zostawie,czesc posprzedaje i pokupuje bardziej dziewczece ubranka. Reszte- wózek, łóżeczko, fotelik mam po synku. Takze te zakupy odpadaja. Mi z wyprawki dla dziecka zostana tylko pieluchy
kudłata, sisi, Zlaania1, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Ja czekam na płeć. Jak będzie chlopczyk, to nic nie kupuje,bo wszystko mam. A jak dziewczynka,to część zostawie,czesc posprzedaje i pokupuje bardziej dziewczece ubranka. Reszte- wózek, łóżeczko, fotelik mam po synku. Takze te zakupy odpadaja. Mi z wyprawki dla dziecka zostana tylko pieluchy
mnie jakos te ubranka nie przerazaja tak jak te wszystkie wanienki, lozeczko, bujaczek, przewijak sraty taty, mamy tak małą sypialnie, że nie wiem gdzie mam to pomieścić...
-
Ubranka moim zdaniem bardzo fajne jakościowo są z Lidla (większość), H&M i w C&A też można trafić na fajne a i w Reserved też mi się parę razy udało coś lepszego znaleźć. 5-10-15 część ma dość spoko tylko to trzeba oglądać bo nie wszystko jest dobre jakościowo, cocodrillo tak samo ma dość niezłe rzeczy, dla mnie rzeczy ze smyka się nie sprawdziły za bardzo bo moment się dziury robiły (ale też nie we wszystkich).
Ja też praktycznie nic nie kupuje małemu kupiliśmy wszystko bo u nas nie było dzieci po których mógłby coś dostać więc mam kompletną wyprawkę w dobrym stanie. Może jak będzie dziewczynka to coś dokupię ale w sumie to nie sądzę bo jak i tak będzie głównie na leżąco to i tak w bodziakach najwygodniej. No i ja za wyprawkę zabrałam się właśnie w II trymestrze bo część rzeczy w Polsce kupowałam a część w Niemczech więc musiałam wszystko zgrać z naszymi wyjazdami.
Już pisałam że jak będziecie chciały to mogę wrzucić moją listę wyprawkową. -
male_m wrote:Ubranka moim zdaniem bardzo fajne jakościowo są z Lidla (większość), H&M i w C&A też można trafić na fajne a i w Reserved też mi się parę razy udało coś lepszego znaleźć. 5-10-15 część ma dość spoko tylko to trzeba oglądać bo nie wszystko jest dobre jakościowo, cocodrillo tak samo ma dość niezłe rzeczy, dla mnie rzeczy ze smyka się nie sprawdziły za bardzo bo moment się dziury robiły (ale też nie we wszystkich).
Ja też praktycznie nic nie kupuje małemu kupiliśmy wszystko bo u nas nie było dzieci po których mógłby coś dostać więc mam kompletną wyprawkę w dobrym stanie. Może jak będzie dziewczynka to coś dokupię ale w sumie to nie sądzę bo jak i tak będzie głównie na leżąco to i tak w bodziakach najwygodniej. No i ja za wyprawkę zabrałam się właśnie w II trymestrze bo część rzeczy w Polsce kupowałam a część w Niemczech więc musiałam wszystko zgrać z naszymi wyjazdami.
Już pisałam że jak będziecie chciały to mogę wrzucić moją listę wyprawkową.
-
momo wrote:Witam Was listopadowe mamy. Do tej pory tylko czytałam o czym piszecie, ale w końcu postanowiłam podzielić się moimi wątpliwościami, a widzę jak bardzo sobie pomagacie
Mój termin według OM to 7.11. Na ostatniej wizycie - 9t0d maluch miał 2,16cm, serduszko biło jak szalone, ogólnie gin była zadowolona. Lecz po kilku dniach, aż do teraz (dzisiaj jest 10t5d) w tym samym czasie wszystkie objawy minęły jak ręką odjął...zero wieczornych mdłości, ciągłego głodu, bólu piersi i kręgosłupa, zmęczenia, nawet już nie odrzuca mnie od kawy. Jedyne co czasem czuje to kłucie w podbrzuszu (na szczęście chociaż tyle). Oczywiście ciągle mam jakieś czarne myśli (tak, wiem nie wolno mi się denerwować, ale to silniejsze ode mnie). Kolejną wizytę na usg prenatalne mam dopiero 25.04. Nie pójdę na wcześniejszą wizytę, bo już poprzednia była nieplanowana, ponieważ musiałam już iść na l4.
Jak wy sobie radzicie z tym stresem?
Dokladnie w tym samym momencie przeszly mi objawy i tez bardzo sie balam ale okazalo sie,ze bobas pieknie rosnie fika koziolki i jest wszystko okwiec sie nie martw
! Mi zostal tefaz bol piersi ale lekki, sennosc ale jak sie zmecze no i zadyszka. Jestem 11+4
-
Ja po prenatalnych zaczne robic zakupki pietwsze
chociaz juz na szczescie kupilam pierwszy zestaw z H&M
a ja mam pytanie jeszcze z innej beczki.
Czy planujecie robic pokoik dla dziecka czy trzymac lozeczko itp w sypialni? Ja wlasnie nie wiem co mam zrobic. Super wygladaja te pokoiki dla dzieci ale nie wiem czy nie wole miec wszystkiego przy lozku bo wiem,ze pewnie w nocy nie bd mi sie chcialo latac i tu przebierac tam klasc spac nie wiem hmm. A Wy jak robicie? Dodam,ze mam pokoj dla dziecka zaraz na przeciwko drzwi od sypialni.
-
Faktycznie fajne te lidlowe bodziaki i spodnie
U mnie będzie tak, że jak zdążymy z remontem to pokój dla dziecka zrobimy od razu, a jak nie to będziemy we trójkę w jednym pokoju. I tak niezależnie jak będzie to na początku na pewno będę chciała mieć maleństwo przy sobie, także na początek myślę nad jakąś dostawką do naszego łóżka czy coś w tym rodzaju.
A ja wczoraj wreszcie upolowałam normalne dobre staniki, takie przyszłościowe bo z funkcją karmienia. I jaka ulga! Cycki aż mniej bolą! Akurat było -40% w moim Esotiqu, takze wziełam 2. I sobie na ciuchowe zakupy muszę się wybrać, bo spodnie żadne nie pasują, wygrzebałam jakieś sukienki z dna szafy bo brzuch już jakis taki większy. A jak u Was, widać już coś czy to tylko u mnie tak szybko? Dodam, że jakos wyćwiczony mój brzuch nie był, miał jakieś tam mięśnie bo trochę wcześniej ćwiczyłam, ale czy nie za szybko to? -
Z nami mały mieszkał rok w sypialni. Po roku zaliczył eksmisję do swojego pokoju i teraz tam już urzęduje. Z drugim też planuję że pewnie z rok będzie z nami w sypialni bo nie lubię sobie utrudniać życia jak nie muszę. Zobaczę tylko co pierwszy zrobi bo może się okazać że też się będzie chciał do nas wprosić.