X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Magdalen Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tak czytam o tych laktatorach, ubrankach, pieluchach to aż mnie przeraża moja niewiedza w tych kwestiach, no czarna magia dla mnie to wszystko... Muszę się doedukowac i to spoooorooo 😃
    Może macie do polecenia jakieś ciekawe, przede wszystkim praktyczne, książki dla przyszłych mam? 🙂

uwo9gzu3af5xagvd.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 4 laktatory. Najpierw w szpitalu dostałam medele- kombajn jakich mało Ale to tylko był pożyczony bo nie stać mnie było na niego. Potem kupiłam sobie ręczny. Po 2 tygodniach gdy myślałam że mi ręką odpadnie kupiłam elektryczny Canpol.no nie był zły Ale jednak odłożyłam kasę i kupiłam Medela elektryczny bo wg mnie jest super i z nim zostałam do końca walki o mleko. Także teraz od początku kupię elektryczny i nie będę tak kombinować.

Co do pielluch to warto mieć zwykła tetre bo nawet jak jakieś dziecko to sobie położysz na wanienke na dni żeby Ci się nie ślizgało albo na przewijak bo rodziny w chłodnych miesiącach (chyba że planujesz kupić lampę grzejaca), do położenia na ramię po jedzeniu żeby na Ciebie się ulalo. Na takie rzeczy szkoda tych droższych pieluch bo trzeba sporo więcej zainwestować.

Wielopielo fajna sprawa jak masz suszarkę. Koleżanka mówiła że zima to nie nadąża schnac A całe mieszkanie zawalone suszarkami ciągle.

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • momo Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalen wrote:
    Jak tak czytam o tych laktatorach, ubrankach, pieluchach to aż mnie przeraża moja niewiedza w tych kwestiach, no czarna magia dla mnie to wszystko... Muszę się doedukowac i to spoooorooo 😃
    Może macie do polecenia jakieś ciekawe, przede wszystkim praktyczne, książki dla przyszłych mam? 🙂
    Ja czytam teraz "Mamy dla Mamy". Też jestem całkiem zielona a tam jest wszystko fajnie opisane i bardzo przyjemnie się czyta.

p19uvfxmg5bshduy.png
    12.08- 1192g szczęścia ❤ 👧
    7.11 - planowana data
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po mojej córce wszystko sprzedalam albo oddałam. I nie Mam kompletnie nic. Także muszę wszystko kupić od początku. A jak kupujecie smoczki to czym się kierujecie? Czytałam o tych difrax że podobno są ok jeśli chodzi o nie zaburzenie odruchu ssania .

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • MagdRy Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias wrote:
    Ja gdzieś w 5tc mialam ponad 100 na czczo. A w 10tc było juz 90... Lekarz dal mi glukometr i narazie mam mierzyc co jakis czas (wczesniej mierzylam codziennie 4xdziennie przez kilka tyg do momentu az glukoza w badaniach krwi wyszla 90). Za kazdym razem na czczo mam ponad norme, np. 96, ale po posilkach jest ok. Nawet wczoraj na obiad zjadlam 2 calzone z sosem czosnkowym :D, zmierzylam cukier i wyszlo 120. Jutro skontroluje jeszcze rano na czczo.

Gratuluję wszystkim dobrych wiesci z dzisiejszych wizyt! :) Obysmy do końca tylko takie slyszaly.

Pytanie do dziewczyn na luteinie dopochwowej :P wczoraj po rozmowach tu na forum o infekcjach moja podświadomość chyba zadzialala i zaczelam czuc pieczenie... Oprocz tego nie mam kompletnie zadnych innych objawów. To pieczenie tez nie jest caly czas odczuwalne. Sa momenty, ze czuje, a pozniej jest spokój... Teraz sama nie wiem czy to moze byc podraznienie od luteiny czy jakas infekcja. Poczekam do środy, jesli nie bedzie poprawy to zglosze sie wczesniej do ginekologa, bo wizyte mam 24.05.

Tez czasem mam takie wrazenie lekkie pieczenia ale to tylko czasem i chyba zwiazane jest to z siku :p

oar8s65gim9bi84v.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My uzywalismy i uzywamy lovi. Choc powoli sie odsmoczkowuje moj syn. Lovi Sa symetryczne i tez nie zaburzaja podobmo rytmu ssania. Teraz sprobujemy nie dawać smoczka. Kupię na wszelki wypadek,ale chcielibysmy sprowac nie dawac. zobaczymy,czy uda nan sie bez.

• MagdRy Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anqa123 wrote:
    a co myślicie o laktatorze? pytam mam które już mają dzieci... opinie są różne, z jednej strony, zawsze po porodzie można kupić, albo żeby kupić najpierw ręczny bo po co wydawać kilka stów na elektryczny...no i ja się z tym zgadzam, ale że będę mieć bliźniaki, wiele opinii na szkoleniach jest takich, żeby mieć i najlepiej elektryczny, ale na szkoleniach reklamują się firmy, moje koleżanki-matki mówią że każdej się przydał w każdej ciąży, podobnie w przypadku cc, laktacja czasami się opóźnia a pokarm trzeba odciągać... za dużo opinii i w głowie już mi się miesza

Ja kupuje od samego poczatku dobry elektryczny. Kazda kolezanka mi poleca.

male_m lubi tę wiadomość

oar8s65gim9bi84v.png

• MagdRy Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciesze sie z dobrych wiesci o zdrowych bobasow ❤️

oar8s65gim9bi84v.png

• anqa123 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ostatnio w pytaniu na śniadanie była logopeda z logopedarybka.pl, bardzo mądra babka, mówiła, żeby nie przegapić dobrego momentu na zabranie smoczka, między 4-6 miesiącem życia, bo potem dzieciak jest na tyle kumaty, ze nie będzie chciał oddać:) ja kupiłam dwa z Nuk i dwa z Lovi, oglądałam w zeszłym roku całą relację Mamyginekolog jak urodziła swojego wcześniaka i przeszła wszystkie smoczki świata..myślę, że dzieciak sam sobie dobierze jaki lubi, a jak go nie polubi to wypluje :)

zi13sek29opsyrz7.png
  • Magdalen Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    momo wrote:
    Ja czytam teraz "Mamy dla Mamy". Też jestem całkiem zielona a tam jest wszystko fajnie opisane i bardzo przyjemnie się czyta.

A gdzie kupiłaś, jeśli można wiedzieć? 🙂

uwo9gzu3af5xagvd.png
  • momo Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalen wrote:
    A gdzie kupiłaś, jeśli można wiedzieć? 🙂
    Zamawiałam na noskieskimoski.pl ale można też na oficjalnej stronie mamydlamamy.pl
    Nie jest tania ale nie żałuję że kupiłam :-)

Jest wszystko opisane co warto kupić, a co się nie przyda. Jakie leki można przyjmować, co jeść, jak urządzić pokój, o porodzie i połogu. I wszystko opisane przez inne mamy. Tak trochę jak nasze forum :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 15:52

p19uvfxmg5bshduy.png
    12.08- 1192g szczęścia ❤ 👧
    7.11 - planowana data
  • male_m Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się na szczęście obyliśmy bez smoczka więc jeden problem mam mniej :) (w sensie z zabraniem później smoczka). Z tego co pamiętam to są np. specjalne nakładki na palec które robią za smoczek i ponoć coś tego typu najlepsze, no ale wtedy palec rodzica cały czas potrzebny :P.
    Natomiast mój dużo na piersi był, pewnie właśnie przez tą potrzebę ssania więc z tym trzeba się liczyć przy braku smoczka.

Chanela mój to chyba jakiś specjalista był bo o ile bardzo rzadko ulewał to jak już ulał to czy bym wzięła tetrę czy nie to nie miało znaczenia, bo i tam wszystko pod spodem mokre było :D.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kupuje od razu dobry elektryczny laktator. Ostatnio miałam tylko wybrany i i tak kupiliśmy parę dni po porodzie,a potem i tak musiałam kombinować bo dziecko jadło głównie z butelki i miałam i ręczny i wielki szpitalny wypożyczony i pojedynczy i podwójny. Teraz stawiam na podwójny od razu,drogi ale sumując wszystko łącznie z mlekiem modyfikowany jak brakło na jedno wychodzi

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mija była totalnie smoczkowa A sama od początku mówiłam że żadnych skoczków. Jednak plany planami A życie życiem ;)

Moja chociaż nie ulewala w wielkich ilościach Ale jak była głodna to jedzenie miało być już natychmiast. Raz nie zdążyłam przygotować to aż się zapowietrzala i potem był problem żeby zjadła bo się nalykala powietrza.

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamietam jak moja ulewala, wrecz chlustalo z niej. Raz jak polecialo to nie wiedzialam czy lekko mokre ubranko dziecka zmieniac czy najpierw siebie bo az w biustoniszu mialam mokro. Wspomnienia.

sisi lubi tę wiadomość

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A możecie polecić jakąś popularnonaukową książkę o ciąży???
    Może być bez kolorowych obrazków. Wolałabym nudziarski podręcznik dla studentów medycyny niż popularne w necie porównywanie wielkości płodu do owoców i warzyw. Swoją drogą zawsze mnie zastanawiało, czy autorzy tych porównań kiedykolwiek widzieli mango albo owoc granatu, bo wg autorów tych grafik dzieci w brzuchu co któryś tydzień doznają niewytłumaczalnych przykurczeń :)

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój syn nie ulewał ani trochę. A tetrowki i flanele byly do usypiania,kąpania i przykrywania, no i do karmienia gdy mu uciekało mleko w kącikach ust. Uwielbiał smoczek i tetrówkę do spania.Do dziś mam kilka tetrówek a syn ma już 7 lat :) A smoczek jeden z gorszych czyli wisienka / zaczynaliśmy na lovi i jakiś jeszcze,ale smoczek mu uciekał i w ryk/ przy jego kolkach każda minuta snu i ciszy była na wagę złota,więc dla świetego spokoju była ta wisienka.
    Laktator miałam ręczny i w sumie używany był tylko kilka dni podczas nawału mlecznego, potem poszedł w odstawķę. Piersią karmiłam tylko ponad miesiąc ,ale do dziś gdy zamknę oczy pamietam jak wyglądał mój syn przy piersi :)

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • She Wolf Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do laktatora, to odradzam reczny, bo sie mozna zameczyc.
    U mnie laktator sie wogole nie sprawdzil, bo mloda nie chciala pic z butelki.
    Mala rada - laktatorem mozna sobie zrobic kuku. Jesli za duzo bedziecie odciagac, to rozbujacie sobie laktacje, a wtedy zastoje, nawaly itp murowane.
    Moje poczatki z kp byly ciezkie, ale ufalam swojej intuicji i karmilam na żądanie. Az w koncu laktacja sie unormowala i obylo sie bez grama mm.
    Ja mialam fajna doradczynie laktacyjna, dzieki ktorej udalo sie przejsc przez wszystkie problemy z laktacja. Warto poszukac kogos takiego przed porodem. Od niej dowiedzialam sie, ze smoczek moze wprowadzic zamieszanie, bo dziecko pijac z butelki nie musi sie meczyc, bo mleko praktycznie samo leci. A zeby napic sie z piersi, trzeba sie nagimnastykowac. Dlatego maluchy czesto odmawiaja kiedy sie je przystawia, bo wiedza ze dostana butle i zjedza bez wysilku :p

male_m lubi tę wiadomość

25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    17 cs <3 2.11.2019
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*] <3 <3 <3

45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadłam pochwalić się pozytywnymi wynikami PAPP-y! Były problemy z odbiorem wyników bo panie z rejestracji nie chciały wydać mężowi, chociaż wpisałam go jako osobe upoważnioną. Mają jakies nowe przepisy, ale zadzwoniłam, że mam 50km i bardzo źle się czuję (to pierwsze to akurat prawda :D) no i jakos wydały. Swoją drogą chory przepis, co jeśli kobieta musiałaby leżeć? Odebrałaby wyniki chyba po porodzie.

Zlaania1, Aishha, male_m, Spirit, sisi, Maija, Szczesliwa_mamusia, Kijanka, Cecylia lubią tę wiadomość

FNh9p2.png
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Wpadłam pochwalić się pozytywnymi wynikami PAPP-y! Były problemy z odbiorem wyników bo panie z rejestracji nie chciały wydać mężowi, chociaż wpisałam go jako osobe upoważnioną. Mają jakies nowe przepisy, ale zadzwoniłam, że mam 50km i bardzo źle się czuję (to pierwsze to akurat prawda :D) no i jakos wydały. Swoją drogą chory przepis, co jeśli kobieta musiałaby leżeć? Odebrałaby wyniki chyba po porodzie.
    Super że wyniki prawidłowe. Ale zdziwilas mnie bo moje wyniki odbierala moja szefowa :D bez żadnego upoważnienia bo panie prosily tylko o kartkę potwierdzającą wykonanie badania. Przez te Rodo wszędzie powariowali.

martaszymi lubi tę wiadomość

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
‹‹ 268 269 270 271 272 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ