X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może z pomocą już doświadczonych mam stworzyć listę wyprawkową biorąc pod uwagę np aptekę Gemini? Chciałabym zamówić tam trochę rzeczy, bo ceny mają fajne, ale kompletnie w dzieciowych, porodowych i połogowych sprawach nie wiem co wybrać tyle tego jest! A moze któraś z Was robiła kiedyś zamówienie, ma doświadczenie i mogłaby się podzielić co warto kupić? :)

Ig004, Gumcia1989 lubią tę wiadomość

201910251756.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Lut e i na i dup ha s to n to i to to protestem ale jedno z nich jest naturalne A drugie syntetyczne i jedno wychodzi z krwi drugie nie ale nie pamiętam które ;)
    Duphaston podobno nie wychodzi.
    Ja sama sobie suplementuje bo w Uk jesli nie jesteś po in vitro to nic nie dostajesz. Miałam plamienia na początku i dobrze się złożyło, że miałam zapasy. Teraz kończę ichniejszy dowcipny progesteron i przechodzę na jedną tabletkę duphastonu wieczorem. Mam jedno opakowanie to sobie wykończę.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anqa123 wrote:
    a co myślicie o laktatorze? pytam mam które już mają dzieci... opinie są różne, z jednej strony, zawsze po porodzie można kupić, albo żeby kupić najpierw ręczny bo po co wydawać kilka stów na elektryczny...no i ja się z tym zgadzam, ale że będę mieć bliźniaki, wiele opinii na szkoleniach jest takich, żeby mieć i najlepiej elektryczny, ale na szkoleniach reklamują się firmy, moje koleżanki-matki mówią że każdej się przydał w każdej ciąży, podobnie w przypadku cc, laktacja czasami się opóźnia a pokarm trzeba odciągać... za dużo opinii i w głowie już mi się miesza
    Ja bardzo polecam, uratował moją laktację. U nas był problem z wędzidełkiem i przez 3 tygodnie sciągałam i dawałam z butli. Później jak problem minął to np ściagałam i mąż karmił w nocy, a ja mogłam się wyspać.
    Kupiłam elektryczny używany, nowe kupiłam te zamienniki, rureczki i inne.

19/02/2021 Anielka 2860
  • male_m Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ListopadowaMama wrote:
    A może z pomocą już doświadczonych mam stworzyć listę wyprawkową biorąc pod uwagę np aptekę Gemini? Chciałabym zamówić tam trochę rzeczy, bo ceny mają fajne, ale kompletnie w dzieciowych, porodowych i połogowych sprawach nie wiem co wybrać tyle tego jest! A moze któraś z Was robiła kiedyś zamówienie, ma doświadczenie i mogłaby się podzielić co warto kupić? :)

Ja tam kupowałam dość sporo rzeczy, jeśli chcesz to mogę popatrzyć w historii zamówień co brałam bo tak z głowy nie pamiętam, ale to jutro bo dzisiaj raczej nie zdążę do tego usiąść.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Magdalen Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    momo wrote:
    Zamawiałam na noskieskimoski.pl ale można też na oficjalnej stronie mamydlamamy.pl
    Nie jest tania ale nie żałuję że kupiłam :-)

Jest wszystko opisane co warto kupić, a co się nie przyda. Jakie leki można przyjmować, co jeść, jak urządzić pokój, o porodzie i połogu. I wszystko opisane przez inne mamy. Tak trochę jak nasze forum :-)

Dziękuję, chyba też się skuszę bo dużo pozytywnych opinii w necie jest 🙂

momo lubi tę wiadomość

uwo9gzu3af5xagvd.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    My uzywalismy i uzywamy lovi. Choc powoli sie odsmoczkowuje moj syn. Lovi Sa symetryczne i tez nie zaburzaja podobmo rytmu ssania. Teraz sprobujemy nie dawać smoczka. Kupię na wszelki wypadek,ale chcielibysmy sprowac nie dawac. zobaczymy,czy uda nan sie bez.
    Moja córka zupełnie odrzuciła smoka mimo, że próbowaliśmy przez miesiąc. Z tym, że ona była bardzo spokojnym niemowlakiem, kolki nas ominęły, a dziewczyny pisały, że przy płacących dzieciach 20h na dobę smoczek jest wybawieniem więc się przygotuję 😉

19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    male_m wrote:
    My się na szczęście obyliśmy bez smoczka więc jeden problem mam mniej :) (w sensie z zabraniem później smoczka). Z tego co pamiętam to są np. specjalne nakładki na palec które robią za smoczek i ponoć coś tego typu najlepsze, no ale wtedy palec rodzica cały czas potrzebny :P.
    Natomiast mój dużo na piersi był, pewnie właśnie przez tą potrzebę ssania więc z tym trzeba się liczyć przy braku smoczka.

Chanela mój to chyba jakiś specjalista był bo o ile bardzo rzadko ulewał to jak już ulał to czy bym wzięła tetrę czy nie to nie miało znaczenia, bo i tam wszystko pod spodem mokre było :D.
    Moja córka strasznie ulewala, przebierałam ją i 10 razy dziennie, pieluchy tetrowe szły jak ciepłe bułeczki, a i tak pierwsze 4 miesiące byłam wiecznie obrzygana i chodziłam głównie w dresach. Po tym czasie zaczęło się uspokajać i przeszło jak zaczęliśmy rozszerzać dietę.

19/02/2021 Anielka 2860
  • agndra Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migreny mnie wykończą. Dzisiaj wróciłam z pracy z takim bólem, że tylko leżę i leżę. Średnio raz w tygodniu mam takie bóle, że pierwszy dzień wyjęty z życiorysu a kolej e dni tępy ból. Ktoś też tak ma? Jakieś rady?

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agndra wrote:
    Migreny mnie wykończą. Dzisiaj wróciłam z pracy z takim bólem, że tylko leżę i leżę. Średnio raz w tygodniu mam takie bóle, że pierwszy dzień wyjęty z życiorysu a kolej e dni tępy ból. Ktoś też tak ma? Jakieś rady?
    Też tak mam,nic nie pomaga :/ W pierwszej ciąży nie miałam ani razu :/

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • agndra Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Też tak mam,nic nie pomaga :/ W pierwszej ciąży nie miałam ani razu :/
    W pierwszej miałam kilka razy, ale nie tak nasilone. I przeszło w II trymestrze. Ja już nie wiem jak funkcjonować. Mam wrażenie, że każda niedogodność (np. pojechanie na czczo na badania, zbyt krótki sen, jakiś szybki stres) wywołuje mega migreny. Dzisiaj wróciłam 1szy dzień do pracy po tygodniowym l4 i od razu wróciłam z takim bólem. Męczę się niesłychanie.

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela wrote:
    Ja po mojej córce wszystko sprzedalam albo oddałam. I nie Mam kompletnie nic. Także muszę wszystko kupić od początku. A jak kupujecie smoczki to czym się kierujecie? Czytałam o tych difrax że podobno są ok jeśli chodzi o nie zaburzenie odruchu ssania .

Ja ze smoczków polecam Curaproxa, są mega drogie ale tylko i wyłącznie te są polecane przez moją bratowa lekarkę z Niemiec, która sama ma bobasa i się mega w temacie rozeznala. Są tylko drogie, dwa kosztują 100zl. Ale moim zdaniem warto, ja się nic nie muszę martwić że później zgryz będzie nie taki jak trzeba. A i mi smoczki tez pomogły w walce z kp o dziwo, moje dziecko nie umiało w ogóle ssac bo miało za krótkie wędzidełko a później się musiał nauczyć no i smoczki go nauczyły. Na początku mieliśmy smoczki i butelki z Lovi (według doradcy laktacyjnego z pierwszej dziesiątki z Wrocławia to najlepszy wybór a w zasadzie jedyny który nie zaburza odruchu ssania (butelki)) wiec tak robiłam...

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalen wrote:
    Jak tak czytam o tych laktatorach, ubrankach, pieluchach to aż mnie przeraża moja niewiedza w tych kwestiach, no czarna magia dla mnie to wszystko... Muszę się doedukowac i to spoooorooo 😃
    Może macie do polecenia jakieś ciekawe, przede wszystkim praktyczne, książki dla przyszłych mam? 🙂

Ja uwielbiam książki "W oczekiwaniu na dziecko" i potem "Pierwszy rok życia dziecka" bo są mega praktyczne, miesiąc po miesiacu, dużo wiedzy. A na śmiesznie do poczytania uwielbiam Dzieciozmagania a podobno jeszze lepsza Ciężarówka przez 9 miesięcy, ale tej nie dorwalam. :)

Magdalen lubi tę wiadomość

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam od początku Medela Swing, pojedynczy, ale uratował moja laktację a i w szpitalu nie musiałam pożyczać.

sisi lubi tę wiadomość

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Ja bardzo polecam, uratował moją laktację. U nas był problem z wędzidełkiem i przez 3 tygodnie sciągałam i dawałam z butli. Później jak problem minął to np ściagałam i mąż karmił w nocy, a ja mogłam się wyspać.
    Kupiłam elektryczny używany, nowe kupiłam te zamienniki, rureczki i inne.
    Piąteczka z problemami na początku, u nas było identico....Chociaż, mąż nie karmił w nocy,ja odciagalam każdy cenny mililitr.

sisi lubi tę wiadomość

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 20:38

Ig004, Mila., momo, Zlaania1, Spirit, Limonka, Ewelina92, Szczesliwa_mamusia, Nieplanowana, Kijanka, Cecylia, male_m, Aishha, Kropka89, kudłata, agndra, Magdalen, Sabrina, sisi, Alu_87 lubią tę wiadomość

uIHap1.png
  • Ig004 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ListopadowaMama wrote:
    Ja też się podpisuję pod tą prośbą :) Co chwile mnie coś nowego zaskakuje, jakieś podkłady higieniczne, wkładki laktacyjne i laktatory. Aż strach pomyśleć co się jeszcze okaże niezbędne, a nie będzie poruszone na forum... ;)

2a82ae0ca8.png
    Nieudane: 3 IUI, 4 transfery ICSI
    Ciąża po operacji żpn
    Mamy synka ❤️
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi najłatwiej będzie jak wrzucicię jakaś przykładowa z neta i wtedy będę mogła powiedzieć co mi się przydało A co nie,myślę że inne dziewczyny podobnie które już mają dzieci bo część z nas nie robi listy "od zera" ;)

Kropka89 lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie naprawdę rzeczą która muszę mieć jest podgrzewacz i butelki Tommetippee. Gdyby nie te dwie rzeczy nie wiem jak bym dała radę. 5-6 razy w nocy wstawać i podawać mleko dziecku przez 1.5 roku. (Należy wspomnieć,że syn miał wiotkość kratani więc butelke 120ml potrafił godzinę pić, z cycka praktycznie nie dawał rady,plus problemy z laktacją)

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Moja córka zupełnie odrzuciła smoka mimo, że próbowaliśmy przez miesiąc. Z tym, że ona była bardzo spokojnym niemowlakiem, kolki nas ominęły, a dziewczyny pisały, że przy płacących dzieciach 20h na dobę smoczek jest wybawieniem więc się przygotuję 😉
    No moj mial kolki 14h na dobe. Stekal okrutnie,wiec smok nas troche ratowal. Az odkrylam patent,ze jak spi brzuchem do mojego brzucha ,to mu lepiej. Wiec tak spalismy sobie.

sisi lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z tym odciaganiem mleka,pamietam historię,jak czekałam na laktaror i recznie sciagalam pokarm. Nameczylam sie. Udalo sie sciagnac 60ml. Postawiłam sobie na stole,zeby pojsc po butelke,a moj maz przechodzil i nie chcacy kopnął noga stolik. Całe mleko sie wylalo. Ryczylismy oboje. On mial napiecie mięśniowe i dopuki gasil pragnienie bylo ok,ale potem ciezko było mu sie najesc,wiec w ruch szla butla. A juz potem sciagnie mleka laktatorem elektrycznym,to bajka.

‹‹ 269 270 271 272 273 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ