Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
A może z pomocą już doświadczonych mam stworzyć listę wyprawkową biorąc pod uwagę np aptekę Gemini? Chciałabym zamówić tam trochę rzeczy, bo ceny mają fajne, ale kompletnie w dzieciowych, porodowych i połogowych sprawach nie wiem co wybrać tyle tego jest! A moze któraś z Was robiła kiedyś zamówienie, ma doświadczenie i mogłaby się podzielić co warto kupić?
Ig004, Gumcia1989 lubią tę wiadomość
-
Spirit wrote:Lut e i na i dup ha s to n to i to to protestem ale jedno z nich jest naturalne A drugie syntetyczne i jedno wychodzi z krwi drugie nie ale nie pamiętam które
Ja sama sobie suplementuje bo w Uk jesli nie jesteś po in vitro to nic nie dostajesz. Miałam plamienia na początku i dobrze się złożyło, że miałam zapasy. Teraz kończę ichniejszy dowcipny progesteron i przechodzę na jedną tabletkę duphastonu wieczorem. Mam jedno opakowanie to sobie wykończę.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
anqa123 wrote:a co myślicie o laktatorze? pytam mam które już mają dzieci... opinie są różne, z jednej strony, zawsze po porodzie można kupić, albo żeby kupić najpierw ręczny bo po co wydawać kilka stów na elektryczny...no i ja się z tym zgadzam, ale że będę mieć bliźniaki, wiele opinii na szkoleniach jest takich, żeby mieć i najlepiej elektryczny, ale na szkoleniach reklamują się firmy, moje koleżanki-matki mówią że każdej się przydał w każdej ciąży, podobnie w przypadku cc, laktacja czasami się opóźnia a pokarm trzeba odciągać... za dużo opinii i w głowie już mi się miesza
Kupiłam elektryczny używany, nowe kupiłam te zamienniki, rureczki i inne.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
ListopadowaMama wrote:A może z pomocą już doświadczonych mam stworzyć listę wyprawkową biorąc pod uwagę np aptekę Gemini? Chciałabym zamówić tam trochę rzeczy, bo ceny mają fajne, ale kompletnie w dzieciowych, porodowych i połogowych sprawach nie wiem co wybrać tyle tego jest! A moze któraś z Was robiła kiedyś zamówienie, ma doświadczenie i mogłaby się podzielić co warto kupić?
Ja tam kupowałam dość sporo rzeczy, jeśli chcesz to mogę popatrzyć w historii zamówień co brałam bo tak z głowy nie pamiętam, ale to jutro bo dzisiaj raczej nie zdążę do tego usiąść. -
momo wrote:Zamawiałam na noskieskimoski.pl ale można też na oficjalnej stronie mamydlamamy.pl
Nie jest tania ale nie żałuję że kupiłam
Jest wszystko opisane co warto kupić, a co się nie przyda. Jakie leki można przyjmować, co jeść, jak urządzić pokój, o porodzie i połogu. I wszystko opisane przez inne mamy. Tak trochę jak nasze forum
Dziękuję, chyba też się skuszę bo dużo pozytywnych opinii w necie jest 🙂momo lubi tę wiadomość
-
Szczesliwa_mamusia wrote:My uzywalismy i uzywamy lovi. Choc powoli sie odsmoczkowuje moj syn. Lovi Sa symetryczne i tez nie zaburzaja podobmo rytmu ssania. Teraz sprobujemy nie dawać smoczka. Kupię na wszelki wypadek,ale chcielibysmy sprowac nie dawac. zobaczymy,czy uda nan sie bez.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
male_m wrote:My się na szczęście obyliśmy bez smoczka więc jeden problem mam mniej (w sensie z zabraniem później smoczka). Z tego co pamiętam to są np. specjalne nakładki na palec które robią za smoczek i ponoć coś tego typu najlepsze, no ale wtedy palec rodzica cały czas potrzebny .
Natomiast mój dużo na piersi był, pewnie właśnie przez tą potrzebę ssania więc z tym trzeba się liczyć przy braku smoczka.
Chanela mój to chyba jakiś specjalista był bo o ile bardzo rzadko ulewał to jak już ulał to czy bym wzięła tetrę czy nie to nie miało znaczenia, bo i tam wszystko pod spodem mokre było .20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
Migreny mnie wykończą. Dzisiaj wróciłam z pracy z takim bólem, że tylko leżę i leżę. Średnio raz w tygodniu mam takie bóle, że pierwszy dzień wyjęty z życiorysu a kolej e dni tępy ból. Ktoś też tak ma? Jakieś rady?1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
agndra wrote:Migreny mnie wykończą. Dzisiaj wróciłam z pracy z takim bólem, że tylko leżę i leżę. Średnio raz w tygodniu mam takie bóle, że pierwszy dzień wyjęty z życiorysu a kolej e dni tępy ból. Ktoś też tak ma? Jakieś rady?2017 #1
2019 #2
-
Spirit wrote:Też tak mam,nic nie pomaga W pierwszej ciąży nie miałam ani razu1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
Chanela wrote:Ja po mojej córce wszystko sprzedalam albo oddałam. I nie Mam kompletnie nic. Także muszę wszystko kupić od początku. A jak kupujecie smoczki to czym się kierujecie? Czytałam o tych difrax że podobno są ok jeśli chodzi o nie zaburzenie odruchu ssania .
Ja ze smoczków polecam Curaproxa, są mega drogie ale tylko i wyłącznie te są polecane przez moją bratowa lekarkę z Niemiec, która sama ma bobasa i się mega w temacie rozeznala. Są tylko drogie, dwa kosztują 100zl. Ale moim zdaniem warto, ja się nic nie muszę martwić że później zgryz będzie nie taki jak trzeba. A i mi smoczki tez pomogły w walce z kp o dziwo, moje dziecko nie umiało w ogóle ssac bo miało za krótkie wędzidełko a później się musiał nauczyć no i smoczki go nauczyły. Na początku mieliśmy smoczki i butelki z Lovi (według doradcy laktacyjnego z pierwszej dziesiątki z Wrocławia to najlepszy wybór a w zasadzie jedyny który nie zaburza odruchu ssania (butelki)) wiec tak robiłam...
-
Magdalen wrote:Jak tak czytam o tych laktatorach, ubrankach, pieluchach to aż mnie przeraża moja niewiedza w tych kwestiach, no czarna magia dla mnie to wszystko... Muszę się doedukowac i to spoooorooo 😃
Może macie do polecenia jakieś ciekawe, przede wszystkim praktyczne, książki dla przyszłych mam? 🙂
Ja uwielbiam książki "W oczekiwaniu na dziecko" i potem "Pierwszy rok życia dziecka" bo są mega praktyczne, miesiąc po miesiacu, dużo wiedzy. A na śmiesznie do poczytania uwielbiam Dzieciozmagania a podobno jeszze lepsza Ciężarówka przez 9 miesięcy, ale tej nie dorwalam.Magdalen lubi tę wiadomość
-
sisi wrote:Ja bardzo polecam, uratował moją laktację. U nas był problem z wędzidełkiem i przez 3 tygodnie sciągałam i dawałam z butli. Później jak problem minął to np ściagałam i mąż karmił w nocy, a ja mogłam się wyspać.
Kupiłam elektryczny używany, nowe kupiłam te zamienniki, rureczki i inne.sisi lubi tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 20:38
Ig004, Mila., momo, Zlaania1, Spirit, Limonka, Ewelina92, Szczesliwa_mamusia, Nieplanowana, Kijanka, Cecylia, male_m, Aishha, Kropka89, kudłata, agndra, Magdalen, Sabrina, sisi, Alu_87 lubią tę wiadomość
-
ListopadowaMama wrote:A może z pomocą już doświadczonych mam stworzyć listę wyprawkową biorąc pod uwagę np aptekę Gemini? Chciałabym zamówić tam trochę rzeczy, bo ceny mają fajne, ale kompletnie w dzieciowych, porodowych i połogowych sprawach nie wiem co wybrać tyle tego jest! A moze któraś z Was robiła kiedyś zamówienie, ma doświadczenie i mogłaby się podzielić co warto kupić?
-
Mi najłatwiej będzie jak wrzucicię jakaś przykładowa z neta i wtedy będę mogła powiedzieć co mi się przydało A co nie,myślę że inne dziewczyny podobnie które już mają dzieci bo część z nas nie robi listy "od zera"
Kropka89 lubi tę wiadomość
2017 #1
2019 #2
-
Dla mnie naprawdę rzeczą która muszę mieć jest podgrzewacz i butelki Tommetippee. Gdyby nie te dwie rzeczy nie wiem jak bym dała radę. 5-6 razy w nocy wstawać i podawać mleko dziecku przez 1.5 roku. (Należy wspomnieć,że syn miał wiotkość kratani więc butelke 120ml potrafił godzinę pić, z cycka praktycznie nie dawał rady,plus problemy z laktacją)[/url]
09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
28.06.2019 - 270 g 😊
01.08.2019 - 700 g
03.10.2019 - 1957 g 😁 -
nick nieaktualnysisi wrote:Moja córka zupełnie odrzuciła smoka mimo, że próbowaliśmy przez miesiąc. Z tym, że ona była bardzo spokojnym niemowlakiem, kolki nas ominęły, a dziewczyny pisały, że przy płacących dzieciach 20h na dobę smoczek jest wybawieniem więc się przygotuję 😉
sisi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa z tym odciaganiem mleka,pamietam historię,jak czekałam na laktaror i recznie sciagalam pokarm. Nameczylam sie. Udalo sie sciagnac 60ml. Postawiłam sobie na stole,zeby pojsc po butelke,a moj maz przechodzil i nie chcacy kopnął noga stolik. Całe mleko sie wylalo. Ryczylismy oboje. On mial napiecie mięśniowe i dopuki gasil pragnienie bylo ok,ale potem ciezko było mu sie najesc,wiec w ruch szla butla. A juz potem sciagnie mleka laktatorem elektrycznym,to bajka.