X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    No dobra, muszę zapytać bo po to tu jestesmy :)
    Drogie mamusie, czy któraś z Was używała tetry czyli zwykłych pieluch do przewijania? Nie mowie o całkowitej rezygnacji z pampersów ale np naprzemiennie...?
    Tylko proszę o nie pisanie komentarzy, że co to za pomysł w tych czasach :)

Aisha masz Fb? Jeśli tak to wejdź na grupę wielopielo. Tam wszystko wyjaśnia. Ja miałam i pampers i otulacze z wkładka do prania. Tetry nigdy nie używałam jako pieluchy do pupy

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • madixxx Przyjaciółka

Wysłany: 14 maja 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    A co do luteiny/duphastonu - nie odstawiacie z końcem 1 trymestru? Mi moja lekarz kazała odstawić, zostały mi tabletki na 2 dni.
    Mój lekarz zgodnie z najnowszymi badaniami nie odstawil luteiny. Mało tego ja co dwa tyg mam badać progesteron i myślałam że wymyślą sobie ale okazało się że dwa tyg temu miałam poziom 50,2 a po dwóch tyg 48 . I wczoraj zwiększył mi dawkę z 50 do 100luteiny. Bo powiedział że teraz powinien ten progesteron rosnąć a u mnie minimalnie spadł. Jestem na granicy z wynikiem ale jednak do podwyższenia.

m3sx3e3k4qxgbr9s.png
    4lata starań
    25.02.19-HCG 107| 27.02-282,6| 1.03-614,2| 4.03-2477,6| 6.03-5020,3
    07-09.2018 3xIUI :(
    05.18- naturals - biochemiczna :(
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diana0501 wrote:
    Aisha masz Fb? Jeśli tak to wejdź na grupę wielopielo. Tam wszystko wyjaśnia. Ja miałam i pampers i otulacze z wkładka do prania. Tetry nigdy nie używałam jako pieluchy do pupy
    tak mam, dzieki :) no wlasnie otulacze tez biorę pod uwagę ale pamiętam jak dziś pieluchowanie tetrami dzieciaków mojej cioci, upierdliwa robota rzecz jasna ale o ile zdrowsza...póki co nastawiam sie na pampersy bambusowe i podobne eco ale to w cholere drogie.
    Wiem od koleżanek ktore mają małe dzieci co przechodziły "dzięki" zwykłym pampersom i ich składowi chemicznemu...chyba podziękuje, uzyje tylko w przypadku kiedy nie będzie wyjścia.

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madixxx wrote:
    Mój lekarz zgodnie z najnowszymi badaniami nie odstawil luteiny. Mało tego ja co dwa tyg mam badać progesteron i myślałam że wymyślą sobie ale okazało się że dwa tyg temu miałam poziom 50,2 a po dwóch tyg 48 . I wczoraj zwiększył mi dawkę z 50 do 100luteiny. Bo powiedział że teraz powinien ten progesteron rosnąć a u mnie minimalnie spadł. Jestem na granicy z wynikiem ale jednak do podwyższenia.

Moja ginekolog podchodzi do jednokrotnego badania progesteronu sceptycznie, ponieważ progesteron jest wydzielany skokowo i jednorazowe badanie nic nie daje. Przynajmniej tak mówiła, jak jej pokazałam wynik progesteronu robiony w 7 dniu po owulacji i potem w 5 tygodniu ciąży. Od II trymestru niby produkcję przejmuje łożysko i w sumie to nie wiem, czy ono wydziela progesteron stale czy też skokowo...
    Ja myślałam, że już też powoli będziemy schodzić z progesteronu a tu w szpitalu zwiększyli mi dawkę. W sumie daje mi to poczucie bezpieczeństwa psychicznego, więc mogę sobie brać luteinę do końca ciąży. Moja przyjaciółka dostawała, jak koło 20 tygodnia miała silny stres i spiętą macicę, a potem przedwcześnie skracającą się szyjkę, więc później na pewno nie szkodzi.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos progesteronu - biorę luteinę i moja lekarka twierdzi, że przyjmowanie luteiny nie ma wpływu na poziom progesteronu obrazowany w badaniu krwi. Wydało mi się to trochę dziwne, ale nie potrafiła mi w żołnierskich słowach wytłumaczyć, dlaczego tak jest. Rozumiem też, że na wizycie (nawet prywatnej) nie ma czasu na akademickie dyskusje służące wyłącznie zaspokojeniu ciekawości mojej i męża.
    No więc wiecie, dlaczego???

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • male_m Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Drogie mamusie, czy któraś z Was używała tetry czyli zwykłych pieluch do przewijania? Nie mowie o całkowitej rezygnacji z pampersów ale np naprzemiennie...?

Ja mam całą szufladę rzeczy do wielorazówek, ale nigdy nie udało mi się przejść całkiem na wielorazowe. W domu czasem używałam wielorazówek, ale na noc i wyjścia jednak jednorazowe. Może teraz uda mi się to lepiej ogarnąć.
    Natomiast tetry raczej nie używałam do przewijania, prędzej tetry/flanelki jak zostawiałam małego bez pieluchy w domu (to go trochę owijałam w taką pieluszkę).

Aishha lubi tę wiadomość

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    A propos progesteronu - biorę luteinę i moja lekarka twierdzi, że przyjmowanie luteiny nie ma wpływu na poziom progesteronu obrazowany w badaniu krwi. Wydało mi się to trochę dziwne, ale nie potrafiła mi w żołnierskich słowach wytłumaczyć, dlaczego tak jest. Rozumiem też, że na wizycie (nawet prywatnej) nie ma czasu na akademickie dyskusje służące wyłącznie zaspokojeniu ciekawości mojej i męża.
    No więc wiecie, dlaczego???
    nie zgadzam się, luteina podnosi progesteron we krwi. Biorę go od 3 lat więc wiem jak to wygląda. Poza tym mój prog jest badany aktualnie co 3 tyg i adekwatnie do wyniku mam co chwile zmniejszaną dawkę, teraz biorę już tylko 100mg na noc a brałam 300.

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Sabrina Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wczorajszych badaniach wszystko ok, Milik na wizyta 29.5 także szybko zleci :)
    Ja od witaj już nie biorę luteiny, teraz łożysko przejmuje rolę. Szczerze to wiadkmo progestreron niby nie szkodzi, ale brać go w razie "w" też bez sensu. Jak będzie trzeba to wrócę, jak nie to tym lepiej. Może skończą się moje problemy żołąfkowo- jelitowe....
    Co do pieluch to ja kupiłam takie malutki bambusowe i miałam do wycierania buzi itp. bambus jest miękki i przyjemny, tetra już niekoniecznie. Muślinowe też są fajne.
    Co do wielorazówek pieluch to bardzo bym chciała, ale nie wiem czy dam radę ogarnąć temat.
    W pierwszej ciąży długo widać nie było brzucha, jednak w drugiej ciąży często jest tak, że widać szybkiej a do tego mam rozejście mięśnia więc tym bardziej brzuchol wywalony. Kupiłam na olx kilka ciuchów wyszło grosze, a wygodniej będzie :)

diana0501, Spirit lubią tę wiadomość

3jgx6vgc8fs23gs6.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Nie, bo jestem zbyt leniwa 😉 Dwie dziewczyny z mojego forum próbowało pieluszek wielorazowych ale po paru tygodniach zrezygnowały. Wygoda wygrywa 😊

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Domcias Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam brac luteine do 24.05, wtedy mam wizyte i juz bede odstawiac. A jesli chodzi o te moje pieczenie to nie wiem co to jest... Dzisiaj nie czuje pieczenia, ani zadnego dyskomfortu. Wczoraj umylam sie sama woda bez mydla zeby sie nie podraznic i dzis tez tak zrobilam. Moze wina mydla? Ale i tak napisalam do lekarza i jutro pewnie podjade dla świętego spokoju.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja duphaston mam niby brać do prenatalnch, jak wszystko będzie ok z kosmówką, bo miałam ją lekko odklejaną. Zobaczymy.

• Ewelina92 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    A co do luteiny/duphastonu - nie odstawiacie z końcem 1 trymestru? Mi moja lekarz kazała odstawić, zostały mi tabletki na 2 dni.
    Mój lekarz powiedział, że duphaston będziemy odstawiać ok 15-16 tyg.

Synek ❤️

ex2b3e5e83c3bu23.png

11.03.19: hcg 59.5 :)
    13.03.19: hcg 147,1 <3
    27.03 jest serduszko ❤️
  • coma Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 20:37

uIHap1.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    tak mam, dzieki :) no wlasnie otulacze tez biorę pod uwagę ale pamiętam jak dziś pieluchowanie tetrami dzieciaków mojej cioci, upierdliwa robota rzecz jasna ale o ile zdrowsza...póki co nastawiam sie na pampersy bambusowe i podobne eco ale to w cholere drogie.
    Wiem od koleżanek ktore mają małe dzieci co przechodziły "dzięki" zwykłym pampersom i ich składowi chemicznemu...chyba podziękuje, uzyje tylko w przypadku kiedy nie będzie wyjścia.
    Ostatnio był post że w pamprrsavh lupilu były robale. Mój synek tolerowal tylko oryginalne i jakoś w nich ani odparzen ani cudów nie bylo

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • anqa123 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzisiaj zaatakowałam Bierdonke! a tam pieluchy tetrowe, flanelowe, wzięłam dwie paczki, a potem w galerii byłam w Smyku, no i 4 smoczki są, pieluchy muślinowe też :) ja powoli zaczynam wszystko kompletować, chcę też zrobić duże zamówienie z apteki Gemini...podobno tam jest najtaniej, a jest wszystko ;)

zi13sek29opsyrz7.png
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diana0501 wrote:
    Ostatnio był post że w pamprrsavh lupilu były robale. Mój synek tolerowal tylko oryginalne i jakoś w nich ani odparzen ani cudów nie bylo
    o matko :( to tak jak w materacach dla gryczano-kokosowych...
    mnie głownie zniecheca do papmersów chlor i ta powloka foliowa, zero tlenu, pupka sie w tym odparza i w dodatku chemia uczula. Są tez teorie, że chłopcom w tych pamperach przegrzewamy jąderka.
    Te nowosci jednorazowe bio nadają się nawet do kompostownika i palą w całości a nie zwijają w kulkę więc widać jaki syf jest w tych znanych marek.

Ig004 lubi tę wiadomość

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Ig004 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Ja planuję w większości (za wyjątkiem wyjazdów i pewnie nocy) używać pieluch wielorazowych. Aktualnie podpatruję sobie jak siostrzenicy żyje się w tetrze + wełnianych otulaczach (mogę coś mylić, jeszcze do końca nie ogarniam) i jestem bardzo zachęcona. Nie wyobrażam sobie wsadzić dzieciaka na półtorej roku w plastik, jak sama ledwo te 5 dni wytrzymuję...

Aishha, Maija lubią tę wiadomość

2a82ae0ca8.png
    Nieudane: 3 IUI, 4 transfery ICSI
    Ciąża po operacji żpn
    Mamy synka ❤️
  • kudłata Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    o matko :( to tak jak w materacach dla gryczano-kokosowych...
    mnie głownie zniecheca do papmersów chlor i ta powloka foliowa, zero tlenu, pupka sie w tym odparza i w dodatku chemia uczula. Są tez teorie, że chłopcom w tych pamperach przegrzewamy jąderka.
    Te nowosci jednorazowe bio nadają się nawet do kompostownika i palą w całości a nie zwijają w kulkę więc widać jaki syf jest w tych znanych marek.

Tylko odchody ludzkie nie powinny być kompostowane na nawóz, np pod rośliny. Ale generalnie idea fajna, w rossmanie jest linia bio pieluch. tez używałam dosyć długo wielorazów w domu i uważam że to był całkiem dobry pomysł.

3b12e8ab79.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Jestem zbyt leniwa,ale gdyby misie już chciało to wolałabym pieluchy wielorazowe

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie slaba ta zacheta producentow żeby kompostowac ale zawsze mozna normalnie wrzucac do odpadów i zabiorą, przynajmniej wiemy, że nie zanieczyszczamy srodowiska :)
    Tez nie wyobrazam sobie ładowania dziecka w ten plastik ale znam mamy, które patrzą na mnie jak na wariatke jak mówie im o zwykłych pampersach :D oczywiscie każdy ma prawo wyboru

kudłata lubi tę wiadomość

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
‹‹ 266 267 268 269 270 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ