X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • agndra Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, dzisiaj miałam gości (ciężarną kuzynkę z terminem z OM takim jak ja 😊), pogadałam chwilę, teraz wchodzę na forum i... Chyba z 40minut czytania zaległości od wczoraj 😁

Co do opieki poporodowej to różnie to wygląda,zależy też od stanu zdrowia dziecka. Ja pojechałam w pierwszej ciąży na izbę przyjęć w 34/35 tc, bo miałam podejrzenie, że sączą mi się wody płodowe. Nie pomyliłam się. Podano mi oksytocynę i urodziłam naturalnie po 3h od podania, synka miałam tylko chwilę, dostał 10pkt, ale zaraz zabrano go na intensywną terapię noworodka. Mąż za nim chodził, ja zostałam na sali. Na szczęście był tam trochę ponad dobę na obserwacji, potem był już ze mną na stałe. Byliśmy 2 tyg w szpitalu. Wkurzało mnie tylko to, że zabierali dzieci do kąpania a ja nie mogłam przy tym być. Chciałam się tylko nauczyć, podejrzeć, ale źle to było odebrane.

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • agndra Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam być może głupie pytanie, ale kto pyta, nie błądzi. Jak ustawiacie suwak w podpisie? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej opcji, może to wina tego, że korzystam przez telefon. A może trzeba wykupić abonament?

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • sisi Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Nie,są też tanie jak woda,właśnie np Ziaja. Ja do prac plastycznych używam :p
    Szukałam dwa lata temu na Ebayu, teraz mamjuż żel aloesowy ale jak się skończy to dobrze wiedzieć, że są tańsze 😉

Spirit lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kliknij którejś z nas i będzie strona do zrobienia swojego :)

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już na razie (odpukac) nie mam mdłości. Chyba zbliża się lepszy czas ;) w dodatku mam dużo większy apetyt i jak nagle zrobię się głodna to muszę zjeść tu i teraz bo umrę :( nie wiem jak to się na wadze odbije ale mam takie napady głodu że szok

860i3e5edambhnvb.png
  • madixxx Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2019, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czekam na wizytę. Trzymajcie kciuki bo trochę się boje.

Marta.MP, Kijanka, Paula_30, Spirit, Moni**, kudłata, Kropka89, Szczesliwa_mamusia, diana0501, sisi lubią tę wiadomość

m3sx3e3k4qxgbr9s.png
    4lata starań
    25.02.19-HCG 107| 27.02-282,6| 1.03-614,2| 4.03-2477,6| 6.03-5020,3
    07-09.2018 3xIUI :(
    05.18- naturals - biochemiczna :(
  • MagdRy Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila. wrote:
    Dziewczyny jak wygląda wasze odżywianie w ciąży? Czy macie apetyt w ogóle?

U mnie to jest tragedia z apetytem. Kompletnie nie wiem co mam jeść, na nic nie mam ochoty. Od 7 tyg zaczęły się mdłości tak do dziś jest coraz gorzej, bo od 5 dni wymiotuje. Odrzuciło mnie totalnie od mięsa, jajek, ryb. Nawet pieczywo mi śmierdzi. Jedynie owoce w miarę jem i zupy od teściowej, które mam zamrożone, ale też mi już przestają smakować. Naprawdę chciałabym się dobrze odżywiać, ale to jest trudne, bo jedzenie jest dla mnie bez smaku. Martwię się o mojego maluszka, że nie dostarczam mu odpowiednich składników i witamin :(

Bedzie lepiej! Do 14tc tak mnie trzymalo a teraz jem wszystko ze smakiem 🙂 wiec spokojna glowa nadejda lepsze dni!

Mila. lubi tę wiadomość

oar8s65gim9bi84v.png

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agndra wrote:
    Mam być może głupie pytanie, ale kto pyta, nie błądzi. Jak ustawiacie suwak w podpisie? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej opcji, może to wina tego, że korzystam przez telefon. A może trzeba wykupić abonament?

1. Wejść na stronę z suwaczkami, np. https://www.suwaczki.com/ i wypełnić co trzeba.
    2. Na BBF wejść w Ustawienia konta i w zakładce Społeczność wkleić link z nr 1.
    Gotowe :)

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj u mnie apetyt rośnie...razem z nim kilogram na wadze w górę.
    Od wędliny nadal mnie odrzuca, szczególnie wędzonej ale gulasz, kotlet z piersi, coś delikatnego wcinam aż się uszy trzęsą. Poza tym jem dużo warzyw, owoców, wrócił smak słodyczy ale nigdy nie byłam lasuchem.
    Co2-3 godz mam mega głód, czuje że trochę przytyje...
    Zero mdłości, zmęczenia czy czegokolwiek, w ogóle nie czuje się już jak w ciąży.

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja Wam zazdroszczę, że możecie jeść wszystko :( mam cukrzycę ciążową i czasem prawie płaczę nad talerzem. Odrzuca mnie od większości warzyw i kasz a to właśnie muszę jeść. Marzę o pączku, lodach albo zwykłych pierogach. Poza tym to dla mnie trudne bo codziennie muszę gotować, nie mogę zjeść w pracy byle drożdżówki albo zapiekanki tak jak kiedyś.

FNh9p2.png
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Jak ja Wam zazdroszczę, że możecie jeść wszystko :( mam cukrzycę ciążową i czasem prawie płaczę nad talerzem. Odrzuca mnie od większości warzyw i kasz a to właśnie muszę jeść. Marzę o pączku, lodach albo zwykłych pierogach. Poza tym to dla mnie trudne bo codziennie muszę gotować, nie mogę zjeść w pracy byle drożdżówki albo zapiekanki tak jak kiedyś.
    A jak się objawia cukrzyca ciążowa oprócz złych wyników?

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po usg, i wg tego badania na 80% dzidzia urodzi sie zdrowa, wszystko ma prawidlowe i na miejscu. Plci nie znam. I niestety pani dr nie zgodziła sie na obecność męża i corki na badaniu.

Aishha, Audreyyy, Zlaania1, Kropka89, Mila., Szczesliwa_mamusia, Limonka, Nieplanowana, Marta.MP, sisi, Magdalen lubią tę wiadomość

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    A jak się objawia cukrzyca ciążowa oprócz złych wyników?
    Nijak. Ja nawet nie jestem w grupie ryzyka, bo jestem szczupła i nie mam cukrzycy w rodzinie. Brałam na początku encorton, a to zwiększa ryzyko cukrzycy, teraz odstawiłam i jest lepiej ale i tak będę się z tym dziadostwem bujać do końca :/ lekarz zlecił mi test obciążenia glukozą właśnie ze względu na ten lek, normalnie robi się chyba ok 20 tygodnia. Możesz zmierzyć sobie cukier na czczo jeżeli masz dostęp do glukometru, jeżeli jest poniżej 90 to raczej nie masz się czym martwić.

FNh9p2.png
  • agndra Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pomoc, mam i ja suwaczek 😁
    Audreyyy wrote:

Doskonale Cię rozumiem, też mam cukrzycę ciążową. Dzisiaj szykowałam pudełka do pracy, o słodkościach nie ma mowy, a słodkości się chce. Narazie przez dwa tygodnie mam być na samej diecie, potem zobaczymy co z insuliną. Cukier mam podwyższony tylko na czczo. Planuję od 24.05 pójść na l4, przez te dwa tygodnie do tego czasu będę zamykać swoje sprawy w pracy i się pudełkować. Mam ustawione jedzenie co 2.5h do tego godzinę po każdym głównym posiłku pomiar glukozy. Dopiero zaczynam, póki w domu działam, to jakoś idzie, ale obawiam się w pracy. Nie mogę sobie w dowolnej chwili opuścić grupy wychowanek i zjeść lub zmierzyć cukier. Chciałam pracować do końca czerwca, ale z cukrzycą to nie wiem czy podołam.

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agndra wrote:
    Dzięki dziewczyny za pomoc, mam i ja suwaczek 😁

Doskonale Cię rozumiem, też mam cukrzycę ciążową. Dzisiaj szykowałam pudełka do pracy, o słodkościach nie ma mowy, a słodkości się chce. Narazie przez dwa tygodnie mam być na samej diecie, potem zobaczymy co z insuliną. Cukier mam podwyższony tylko na czczo. Planuję od 24.05 pójść na l4, przez te dwa tygodnie do tego czasu będę zamykać swoje sprawy w pracy i się pudełkować. Mam ustawione jedzenie co 2.5h do tego godzinę po każdym głównym posiłku pomiar glukozy. Dopiero zaczynam, póki w domu działam, to jakoś idzie, ale obawiam się w pracy. Nie mogę sobie w dowolnej chwili opuścić grupy wychowanek i zjeść lub zmierzyć cukier. Chciałam pracować do końca czerwca, ale z cukrzycą to nie wiem czy podołam.
    U mnie odwrotnie, na czczo dobry a po posiłkach różnie. Ldatego mniejsze ryzyko insuliny póki co. A dokładnie wyliczasz sobie proporcje w posiłkach (białka, węglowodany, tłuszcze) albo mierzysz wymienniki? Ja raczej jem "na oko", dozwolone produkty i dużo warzyw. I 5-6 posiłków, w pracy tez różnie bywa, chociaż teraz jak już się przyznałam to będzie łatwiej.

FNh9p2.png
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Nijak. Ja nawet nie jestem w grupie ryzyka, bo jestem szczupła i nie mam cukrzycy w rodzinie. Brałam na początku encorton, a to zwiększa ryzyko cukrzycy, teraz odstawiłam i jest lepiej ale i tak będę się z tym dziadostwem bujać do końca :/ lekarz zlecił mi test obciążenia glukozą właśnie ze względu na ten lek, normalnie robi się chyba ok 20 tygodnia. Możesz zmierzyć sobie cukier na czczo jeżeli masz dostęp do glukometru, jeżeli jest poniżej 90 to raczej nie masz się czym martwić.
    Robiłam w 9tc i wyszedł chyba 93, lekarz powiedział że JESZCZE jest ok

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • agndra Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    A dokładnie wyliczasz sobie proporcje w posiłkach (białka, węglowodany, tłuszcze) albo mierzysz wymienniki? Ja raczej jem "na oko", dozwolone produkty i dużo warzyw. I 5-6 posiłków, w pracy tez różnie bywa, chociaż teraz jak już się przyznałam to będzie łatwiej.

Liczę wymienniki, bo o proporcjach pozostałych nikt mi niczego nie powiedział. Dostałam tabelę ile czego składa się na 1WW i rozpiskę ile WW mam jeść na poszczególne posiłki. Np. na kolacje mam jeść 4WW w tym 2WW chleba, więc dokładam np. 200ml soku warzywnego i 200g serka wiejskiego. Oprócz tego to oczywiscie warzywa dozwolone i surowe.

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • agndra Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:

Norma cukru na czczo z żyły pobrana w laboratorium dla ciężarnej kobiety to <92. 93 to nie jest jakiś kosmos, ja miałam 97. Wiem, że te normy się zmieniły, gdy byłam w ciąży 5 lat temu to na pierwszym wyniku miałam wpisane że norma to <99, a potem już na kolejnych wynikach uwzględniano już obecną normę dla ciężarnych.

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • Maija Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:

U mnie wyszło 97. I moja ginka powiedziała, że jest ok! Ja wiem, że wynik nie może przekroczyć 90. Dzień przed badaniami miałam super apetyt i jadłam do północy. Wszystko co mi wpadło w ręce. Słodkosci, chipsy itd. więc wiem, że to mogło mieć wpływ na wynik. Kupiłam glukometr i cukier na czczo nie przekracza u mnie 70-75. Po posiłkach też jest w normie. 1 h po wynosi ok 90-100. Po prostu pilnuję się.

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• madixxx Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki u mnie też ok. Szyjka 6cm lekarz mówił że ok. I jeszcze pobral mi cytologię bo skończyła się ważność już starej. Niestety nie znamy plci jeszcze :)

agndra, Maija, Spirit, Aishha, Zlaania1, Szczesliwa_mamusia, Limonka, Kijanka, diana0501, sisi, kudłata lubią tę wiadomość

m3sx3e3k4qxgbr9s.png
    4lata starań
    25.02.19-HCG 107| 27.02-282,6| 1.03-614,2| 4.03-2477,6| 6.03-5020,3
    07-09.2018 3xIUI :(
    05.18- naturals - biochemiczna :(
‹‹ 264 265 266 267 268 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ