Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKijanka wrote:Dziewczyny, a jak mam termin na połowę listopada, to przydadzą mi się rzeczywiście bodziaki z krótkim rękawem? W domu mamy zimą maks. 21 stopni...
Kijanka lubi tę wiadomość
-
Kijanka wrote:Dziewczyny, a jak mam termin na połowę listopada, to przydadzą mi się rzeczywiście bodziaki z krótkim rękawem? W domu mamy zimą maks. 21 stopni...
U nas jest lekko licząc koło 24-25 stopni mąż lubi ciepełko więc to trochę inaczej, natomiast moja lista jest dla marcowego dziecka bo tak się mój mały urodził więc trzeba sobie dostosować do siebie trochę i pory roku. Ja po porodzie chodziłam po domu w majtkach i bluzeczce na ramiączkach stąd też małego ciepło nie ubierałam.
Jak masz chłodno w domu to moim zdaniem kupować bodziaki bo są na liście nie ma sensuKijanka lubi tę wiadomość
-
Sabrina wrote:Szczęsliwa_mamusia nie karmiłam kp z uwagi na popunkcyjny ból głowy, teraz chce kp, napisałaś żeby zaczać pić w 37tyg. (możliwe że będę mieć cc) ile wcześniej dobrze jest pić przed planowaną cc?
Jeśli będziesz miała nawet kropelki siary w trakcie ciąży to nawet przy cc powinnaś w miarę sprawie ogarnać laktację (w teorii). Z tego co wiem, że dziewczyny polecały to piwo pszeniczne (0,0%), ponoć świetnie robi na laktację.Kropka89 lubi tę wiadomość
-
Chanela wrote:Ja też obiecywalam że będę jak najdłużej. Ale niestety koleżanki z którymi pracuje za bardzo mi nie pomogły więc poszłam na L4. Jak masz się zajechać A jeszcze coś złapać to lepiej idź odpoczywać. Lekarz Ci nic nie sugerował? Mnie męczył od początku że w takiej pracy nie powinno się pracować.
a jak na razie jedyne przeziębienie miałam na przełomie 4 i 5 tygodnia, z gorączka i takim kaszlem, że myślałam że płuca wypluje. Wypiłam nawet 1 czy 2 saszetki vicksa jak jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży. To mnie pociesza, że to silne dziecko skoro to przetrwało
-
natki89 wrote:Ja mam styczniową córeczkę i nie używaliśmy w ogóle krótkich rękawków i podobnie jak niektóre dziewczyny, spodni też nie
do spania były pajacyki z zakrytymi stopami, a w ciągu dnia body na długi rękaw (chyba jestem jedyną, która nie lubi body kopertowych) i rajstopki. Na spacer zakaldalam polarowy kombinezon misia (stała oferta w okresie zimowym w hm), grubsza czapkę i do śpiwora zimowego w wózku
dla mnie to były najwygodniejsze opcje. Na wyjścia już normalnie getry/dresik lub sukienki. Finalnie i tak rozbierałam małą do bodziakow i rajstopek
2017 #1
2019 #2
-
Hehe 😉 żadne kopertowe 😋 i nie cierpię też kaftaników. Dostałam kiedyś kaftanik zapinany na plecach 😱 Mój ulubiony zestaw to był bodziak z długim i śpiochy, albo bodziak z krótkim i na to pajac. A jak ciepło to sam bodziak. Połśpiochy też używałam. Zastanawiałam się zawsze, gdy widziałam malutkie dzieci w spodniach typu dżins, czy im jest wygodnie? Zresztą mój ma 4 lata a i tak głównie dresowe mu ubieram, dżinsy i koszula tylko na jakieś okazje w przedszkolu, ale zawsze wtedy myślę jak będzie mu się je ściągało przy toalecie. Chyba schizolka jestem. 😆1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
nick nieaktualnyNatki- widzisz, a mi sie szlafrok w ogole nie przydal. W szpitalu bylo tak mega goraco. Rodzilam w grudniu,że w samej koszuli pot mi lecial po dupie. Maz mi przynosil codziennie swieza koszule,bo inaczej sie nie dało.
Co do body kopertowych- tez nie jestem ich fanka. Wolalam normalne.
Linomag do sutkow- moze byc,ale lepiej zeby dziecko potem nie ssalo piersi. Lepsza linoziaja. Bo tam sam len. Bezpieczniejsze dla malucha. Po co ma potem "jesc" wazeline. U nas to bylo zbawienie na poczatku. Bo lekko smarowalam,a potem maly zasysal. A potem to juz smarowalam sutki swoim mlekiem.
Z reszta wyprawke do szpitala,to mysle,ze lepiej blizej porodu. Latwiej zapamietac -
Agndra mój syn do przedszkola chodził tylko w dresach,później jak miał z 5lat kupiłam mu joggersy jeansowe i czasami mu zakładałam,ale rzadko. Teraz chodzi do szkoły i w 90% chodzi w dresach-uważam że to najwygodniejsze on również.
Co do bodów tak naprawdę obojętne mi było czy wkładane przez głowę,czy kopertowe. Nigdy nie bałam się,że zrobię krzywdę dziecku.[/url]
09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
28.06.2019 - 270 g 😊
01.08.2019 - 700 g
03.10.2019 - 1957 g 😁 -
witajcie,
mialam dzisiaj wizyte kontrolną u mojego gina. Wszystko ok ale krecik znowu szaleje-tydzien temu na prenatalnych miał 6,5 cm a dzisiaj prawie 8. I wg USG to juz 14+4 czyli 8 dni do przodu. No i nadal jest synWiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 20:19
Kijanka, Szczesliwa_mamusia, Moni**, Kropka89, Domcias, Spirit, Zlaania1, Ewelina92, kudłata, Aishha, Marta.MP, Chanela, JustBelieve, sisi lubią tę wiadomość
-
Male_m,
Mega lista! Az mi wszystko się przypomniało! Postaram się usiąść przy kompie i tez taka ogarnąć, jeśli pozwolisz, będę iść Twoimi punktami, może to też ułatwi dziewczynom. Bardzo się postaralasMi narazie na telefonie będzie trudno, ale jak pisze, postaram się usiąść do kompa jak mały pozwoli...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 20:27
-
Uffff dziewczyny my juz po 😊
Wszystko jest dobrze. Kropek ma 6,5 cm, wszystkie przepływy, narządy, nt, kość nosowa, serduszko ok. Ryzyko trisomii niskie, ale zdecydowaliśmy się jeszcze na pappe.
Nooo i na 90% (choć ginka mówi że na 100%) będziemy mieli SYNKA 😍😍😍😍 tak więc moje przeczucia się spełniły ❤
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e04dde447bbe.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/025668bcb9cc.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 20:26
Kijanka, Domcias, male_m, Szczesliwa_mamusia, Kropka89, Spirit, Ewelina92, Paula_30, momo, Zlaania1, agndra, kudłata, Magdalen, Aishha, Marta.MP, Chanela, JustBelieve, Gumcia1989, sisi lubią tę wiadomość
-
Paula_30 wrote:ja ostatnio mialam juz wyzej bardziej kolo pepka
Moim zdaniem to trochę dziwne.
W 14 tygodniu ciąży dno macicy znajduje się dużo poniżej linii pępka (w necie znalazłam że 8 cm, choć to oczywiście zależy od wzrostu i budowy kobiety). W każdym razie moim zdaniem nie ma możliwości żeby w 14 tygodniu dno macicy było na linii pępka lub powyżej (w zdrowej i pojedynczej ciąży). Tutaj wstawiam grafiki jak wysoko jest dno macicy (czyli jej górna część):
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Flh6.googleusercontent.com%2F-IGyBPcuYn4Y%2FT_FpPdlvJzI%2FAAAAAAAACzI%2FLGMwMXAPuUA%2Fs800%2Ftygodnieciazy.png&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.blog.przedporodem.pl%2Fjak-wyznaczyc-terminu-porodu-cz2%2F&docid=cJHmA5dr9xz35M&tbnid=JzjU8m9GmLUFOM%3A&vet=10ahUKEwiA2MKHmKPiAhUqAhAIHb6QAD8QMwiCASg2MDY..i&w=453&h=571&bih=487&biw=1024&q=wielko%C5%9B%C4%87%20macicy%20w%20ci%C4%85%C5%BCy&ved=0ahUKEwiA2MKHmKPiAhUqAhAIHb6QAD8QMwiCASg2MDY&iact=mrc&uact=8
http://allforpregnant.blogspot.com/2013/04/opieka-pooznicza-w-ciazy_7.html
Więc jak tam znalazłaś tętno, to albo detektor je łapie nawet w większej odległości od płodu, albo się echo zrobiło, albo to coś innego. Dno macicy na wysokości pępka jest wg różnych źródeł w 20-24 tygodniu. Zresztą można sobie wyczuć przez palce, gdzie ono aktualnie się znajduje, przynajmniej u mnie dość łatwo się da
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 20:33
sisi lubi tę wiadomość
-
Spirit wrote:Też nie lubię :p kupiłam bo wszyscy pisali że fajne A potem odkryłam że żeby ubrać kopertę trzeba podnieść całe dziecko a zwykle body to tylko unieść lekko głowę. Po CesarCe zdecydowanie wolałam całego mgd podnosić jak nie było potrzeby :p
Ja byłam zachwycona kopertowymi, między innymi dlatego że rączek nie musiałam wyginać żeby je ubrać. Natomiast nie podnosiłam małego żeby ubrać body kopertowe, także to znacznie temat ułatwiało.
Niestety trzeba sobie potestować co komu pasuje. Jak i zwiększością rzeczy z wyprawki trzeba znaleźć to co nam będzie pasowało. -
Kropka89 wrote:Male_m,
Mega lista! Az mi wszystko się przypomniało! Postaram się usiąść przy kompie i tez taka ogarnąć, jeśli pozwolisz, będę iść Twoimi punktami, może to też ułatwi dziewczynom. Bardzo się postaralasMi narazie na telefonie będzie trudno, ale jak pisze, postaram się usiąść do kompa jak mały pozwoli...
No to była lista pisana dla moich kilku bliskich koleżanek, a jako że pierwsza rodziłam to przygotowałam wszystko co na chwilę obecną uważałam że może im pomóc.
Jasne możesz na mojej spokojnie pracować. Moja jednak jest bardziej na Niemieckie warunki, więc część rzeczy nie jest dostępna w Polsce, nie ma też części szpitalnej bo tu nic nie potrzeba brać do szpitala. Także na pewno przyda się spojrzenie kogoś innego i jakieś dodatkowe uwagi.
Ja do niej jeszcze zrobię update (w tym samym poście co lista) bo jeszcze kilka rzeczy mi teraz przyszło do głowy a nie chcę robić niepotrzebnie kolejnego posta. -
nick nieaktualny
-
Zlaania1 wrote:Agndra mój syn do przedszkola chodził tylko w dresach,później jak miał z 5lat kupiłam mu joggersy jeansowe i czasami mu zakładałam,ale rzadko. Teraz chodzi do szkoły i w 90% chodzi w dresach-uważam że to najwygodniejsze on również.
Co do bodów tak naprawdę obojętne mi było czy wkładane przez głowę,czy kopertowe. Nigdy nie bałam się,że zrobię krzywdę dziecku.2017 #1
2019 #2
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Spirit wrote:To to ja po cięciu pierwsze dni masakra. Nie bolało mnie aż tak bardzo ale straciłam bardzo dużo krwi,anemia miałam taka że w życiu takich wyników mgd widziałam A na zdjęcia jak popatrzyłam jakiś miesiąc później to sama męża pytałam czy ja tak wyglądałam naprawdę bo nie wierzyłam,żywy trup. Bałam się że podniós e i polecę z nim. Bo tak samego dziecka obsługi to się nie bałam,bałam się siebie:D
Spirit nie myślałam jak to pisałam o tobiepoprostu już wcześniej dziewczyny pisały,że łatwiej je zakładać (kopertowe) i nie raz spotkałam się z określeniem że przyszłe matki boją się ubierać właśnie dzieci w normalne body,bo właśnie zrobią krzywdę.
A prawda jest taka,że w każdej z nas budzi się instynkt i choć wydaje nam się,że czegoś nie bedziemy potrafiły przy dziecku zrobić lub zrobimy mu krzywdę, to nigdy tak nie będzieNie wiem jak to jest skonstruowane,ale kobiety mają w sobie to coś
[/url]
09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
28.06.2019 - 270 g 😊
01.08.2019 - 700 g
03.10.2019 - 1957 g 😁