Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMaija wrote:Ja też czuję już delikatne ruchy, częstotliwość jest znacznie większa od soboty czuję łaskotanie, czasami odruchowo chcę się podrapać po brzuchu, ale zdaję sobie sprawę, że pochodzi to od wewnątrz na leżąco też wyczuwam kopyrtki mojego chłopczyka
Jedyne co mnie martwi to ból bioder w nocy, nie mogę na żadnym boku leżeć, nie wiem skąd to się bierze, ale jest tragicznie... któraś z Was zmaga się z czymś takim?
W ogóle na tego GBSa dostałam duomox, bo moja ginka stwierdziła, że może być to chwilowa infekcja i wcale nie muszę być nosicielką..no ale zobaczymy. Duomox jak czytałam chyba jest całkiem bezpieczny w ciąży, zresztą któraś z Was pisała, że go brała, przepraszam, nie pamiętam która
Przeokropny bol bioder mialam w pierwszej ciąży i teraz sie tego boje.
Ja bralam ospamox a to to samo co duomox, najbezpieczniejszy antybiotyk w ciazy. Tylko pamietaj o oslonie. -
Iza34 wrote:Przeokropny bol bioder mialam w pierwszej ciąży i teraz sie tego boje.
Ja bralam ospamox a to to samo co duomox, najbezpieczniejszy antybiotyk w ciazy. Tylko pamietaj o oslonie.
Wiadomo, czym ten ból jest spowodowany? Czytałam niby, że przez to, że wszystkie wiązadła, stawy się rozluźniają. Ale jestem przerażona. Jak mnie teraz tak boli, to co będzie później?
Tak, tak, pamiętamCóreczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Magdalen wrote:Jaki piękny dzień dziś. Mieszkam na wsi, od rana za siatka na łące kosza trawę, ptaki śpiewają, pies chce się bawić, aż żyć się chce normalnie. A jak pięknie pranie schnie 🙂 początkowo zmartwilo mnie trochę to, że będziemy mieć dziecko z końca roku, zawsze marzylo mi się między marcem a wrzesniem. A teraz cieszę się, że ciąże w takim fajnym czasie przechodzę-slonce, truskawki, dluuuugie dni.
Dokładnie tak .
My dzisiaj też będziemy korzystać z pogody.
Właśnie posypał się mój plan chodzenia w ciąży w moich zwykłych codziennych sukienkach. Z rana przymierzyłam trzy i nie mogę ich dopiąć w biuście . Rozpaczliwie szukam na allegro i olx używek... -
Ewelina92 wrote:Jeśli chodzi o ból bioder to nic takiego nie odczuwam. Za to kości kulszowe (czyt. tyłek) to masakra. Czasami ciężko jest chodzić :o
Ja miałam do tej pory 2 napady takiego bólu w pośladku... Ostatni wczoraj. Ból przeokropny, że chodzić się nie da. -
Mam pytanie do dziewczyn, które mają na brzuchu blizny. Jak one się u Was zachowują?
Powiększają się symetrycznie czy nie bardzo?
Swędzi Was jakoś bardziej okolica brzucha? Macie tam uczucie "ciągnięcia"?
Jestem posiadaczką pięknie wygojonej i praktycznie niewidocznej blizny po usunięciu wyrostka robaczkowego w dzieciństwie. Blizna przed ciążą miała 4 cm i naprawdę trzeba było wiedzieć, gdzie jej szukać. Teraz zauważyłam, że poszerza się ona na długości może 1,5 cm. Rozumiem, że tak będzie dalej?
Da się z tym coś zrobić? Wróci to po ciąży do normalnego stanu? Są jakieś super-kremy na blizny? Na razie smarowałam bliznę - jak i resztę powierzchni brzucha - oliwką i kremem p-ko rozstępom. -
Kijanka wrote:Dokładnie tak .
Właśnie posypał się mój plan chodzenia w ciąży w moich zwykłych codziennych sukienkach. Z rana przymierzyłam trzy i nie mogę ich dopiąć w biuście . Rozpaczliwie szukam na allegro i olx używek...
Kijanka, od wczoraj są w Lidlu, maxi po 39.99 a takie przed kolano chyba 34.99, sama jedna długa kupiłam.Kijanka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMaija wrote:Wiadomo, czym ten ból jest spowodowany? Czytałam niby, że przez to, że wszystkie wiązadła, stawy się rozluźniają. Ale jestem przerażona. Jak mnie teraz tak boli, to co będzie później?
Tak, tak, pamiętam
Mowilam lekarzowi o bolu bioder to nic nie powiedzial. Po tylu latach to juz nawet nie pamietam w ktorym miesiacu one byly ale nie trwaly do konca ciąży tylko ustapily. I na grupie na forum tylko ja mialam takie bole. -
Magdalen wrote:Iza 34 mam trochę podobne odczucia, choć dopiero jak się nad tym zastsnowilam, bo jakiegoś dużego dyskomfortu jednak nie odczuwam.
Jaki piękny dzień dziś. Mieszkam na wsi, od rana za siatka na łące kosza trawę, ptaki śpiewają, pies chce się bawić, aż żyć się chce normalnie. A jak pięknie pranie schnie 🙂 początkowo zmartwilo mnie trochę to, że będziemy mieć dziecko z końca roku, zawsze marzylo mi się między marcem a wrzesniem. A teraz cieszę się, że ciąże w takim fajnym czasie przechodzę-slonce, truskawki, dluuuugie dni.
Mam takie same odczucia. Tez mieszkam na wsi i relaks w ogordzie to jest to co lubię. Też na początku marzyło mi się dziecko z początku roku, ale teraz w ogóle nie narzekam.
Od koleżanki dostałam całe pudło ciążowych ubrań, tyle że ona była w ciąży bardziej w sezonie zimowym ale na teraz też mam dużo ładnych koszul do pracy. a od siostry co chwilę dostanę jakąś luźną sukienkę czy od mamy jakąś tunikę więc wydaje mi się że mam teraz więcej rzeczy niż przed ciążąMagdalen lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKijanka wrote:Dokładnie tak .
Właśnie posypał się mój plan chodzenia w ciąży w moich zwykłych codziennych sukienkach. Z rana przymierzyłam trzy i nie mogę ich dopiąć w biuście . Rozpaczliwie szukam na allegro i olx używek...
Mialam to samo z ubraniami w niedziele. Pisalam juz.
A co do blizn. Ja mam po cc i 4 male świeże bo chyba nawet pol roku nie maja po usunieciu znamion. Ta po cc jest ok, standardowo brak czucia w miejscu cięcia ale nic sie z nia nie dzieje. Za to z tymi 4 bedzie ciężko, nie dosc ze jedna obok drugiej, na wysokosci pepka ale z boku to od samego poczatku wpakowal sie tam bliznowiec i teraz ciągną, swedza, az sie boje co to dalej bedzie jak brzuch bedzie duzy. W ciągu 2 lat usunelam ponad 30 znamion i w niektore wdal sie bliznowiec a niektore ciecia sa wogole niewidoczne. -
Wczoraj był temat serduszka słyszalnego na detektorze z różnych stron. Dzisiaj słuchaliśmy i też tak było. Z tym, że z jednej strony sygnał był mega wyraźny a z drugiej niby był, ale co chwilę się urywał i był zdecydowanie słabszy.
Paula_30, Domcias lubią tę wiadomość
-
Kijanka wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które mają na brzuchu blizny. Jak one się u Was zachowują?
Jestem posiadaczką pięknie wygojonej i praktycznie niewidocznej blizny po usunięciu wyrostka robaczkowego w dzieciństwie. Blizna przed ciążą miała 4 cm i naprawdę trzeba było wiedzieć, gdzie jej szukać. Teraz zauważyłam, że poszerza się ona na długości może 1,5 cm. Rozumiem, że tak będzie dalej?
Da się z tym coś zrobić? Wróci to po ciąży do normalnego stanu? Są jakieś super-kremy na blizny? Na razie smarowałam bliznę - jak i resztę powierzchni brzucha - oliwką i kremem p-ko rozstępom.
Okazuje się że nie mam w czym chodzić. Te letnie kiecki które miały być ciążowymi kompletnie się nie nadają, wyglądam jak bańka przed pęknięciem. Chyba pora na jakieś mini zakupy -
silent wrote:Dziewczyny, spokojnie, większość kobiet odczuwa "pewniaki" dopiero koło połowy, serio. A Wy się martwcie, że nie czujecie w 16-17 tc Ja w pierwszej ciąży nie czułam kompletnie nic, poza jelitami, do 19+5! Mimo, że jestem szczupła. Nie doszukiwałam się jelit itd, chciałam być pewna. A i wtedy potrzebowałam kilku dni, żeby się upewnić, że to to. W skończonym 20 byłam już absolutnie pewna. W tej ciąży pierwsze pewne ruchy poczułam 17+2, ale uwaga: tylko w nocy leżąc na boku. I do teraz czuję je tylko i wyłącznie wieczorem, w nocy na leżaco. Teraz już bardzo wyraźnie. Ale na stojąco, siedząco dalej kompletnie nic. Co już mnie trochę zastanawia. Także spokój Was uratuje Ruchy pierworódki zaczynają odczuwać przewaznie bliżej 19-20 tc. I nawiązując do wypowiedzi sisi - na górze jest owszem jelito cienkie, Ale na dole po bokach jest grube zakończone wiadomo czym i pęcherz, więc jak najbardziej można odczuwać tam nie tylko dzidzię. Sama na dole po bokach czuję często zgromadzone gazy, które migrują, robi się nawet widoczne wybrzuszrnie, ale to jednak inne uczucie, niż ruchy. I zawsze kończy się u mnie.. ujściem powietrza, no :p20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Kijanka, u mnie jest dokładnie tak samo z detektorem. Ja jutro będę podsluchiwac, zawsze robie to w srody i niedziele
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2019, 13:55
Paula_30 lubi tę wiadomość
-
Ja właśnie po wizycie. Wszystko w normie, dzidziuś ma około 300gram, na usg się już cały nie mieści🙂 potwierdziło się ze będzie chłopiec🙂
Pytałam o te bóle i usłyszałam ze to wszystko normalne, pytałam tez kiedy powinno się czuć ruchy dziecka już codziennie i pani doktor powiedziała ze dopiero koło 23-25 tygodnia.
Co do blizn to ja mam po laparoskopii z zeszłego roku, wydaje miś ei ze trochę swędzą, ale one są jakby w pępku wiec narazie jeszcze nie wiem jak się będą zachowywały później, czy będą się rozciągały czy nie 🤔Moni**, Paula_30, Magdalen, sisi, silent, Kijanka, Domcias, Kurczaczek89, Chanela, Szczesliwa_mamusia lubią tę wiadomość
Synek 1.11.2019 ❤️
53 cm i 3210g -
JustBelieve wrote:Ja właśnie po wizycie. Wszystko w normie, dzidziuś ma około 300gram, na usg się już cały nie mieści🙂 potwierdziło się ze będzie chłopiec🙂
Pytałam o te bóle i usłyszałam ze to wszystko normalne, pytałam tez kiedy powinno się czuć ruchy dziecka już codziennie i pani doktor powiedziała ze dopiero koło 23-25 tygodnia.
Co do blizn to ja mam po laparoskopii z zeszłego roku, wydaje miś ei ze trochę swędzą, ale one są jakby w pępku wiec narazie jeszcze nie wiem jak się będą zachowywały później, czy będą się rozciągały czy nie 🤔
Ale dobre wiadomości! 300 gram to już coś zazdroszczę wizyty i dobrze że zapytałaś o te ruchy bo się uspokoiłam.
Ja też miałam laparoskopię w tamtym roku, w pępku mam malutką bliznę którą praktycznie nie widać a z boku co miałam też cięcie (tylko 2 szwy) to się ślicznie zagoiła i nawet nie wiem teraz w ktorym to było miejscu. Chyba że jeszcze jak się będzie brzuch powiększał da o sobie znać. -
natki89 wrote:Sabrina, ciężko powiedzieć czy noszę odpowiem Ci tak, podnoszę córeczkę codziennie wiele razy, jak schodzimy ze schodów to mam ją na rękach, czasami na spacerze też wezmę na ręce, ale zwykle sama chodzi albo jest w wózku nie unikam noszenia, ale też mała jest w takim wieku, że wszystko ją ciekawi i rzadko chce na ręce
JustBelieve, to kawał chłopa teraz masa, po porodzie rzeźba aż jestem ciekawa mojej jutrzejszej wizyty co do ruchów to pamiętam jak mój lekarz mówił przy pierwszej ciąży, że ruchy powinno się poczuć do 22 tygodnia, ale sporo zależy od łożyska
Nad rzeźba będziemy pracować, jak będzie małym ludzikiem Michelin to mi nie będzie przeszkadzać 😁
Myśle ze takie pojedyncze ruchy pewnie tak, ja spytałam o takie „stałe” już które powinno czuć się codziennie 🙂natki89 lubi tę wiadomość
Synek 1.11.2019 ❤️
53 cm i 3210g -
Kijanka wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które mają na brzuchu blizny. Jak one się u Was zachowują?
Da się z tym coś zrobić? Wróci to po ciąży do normalnego stanu? Są jakieś super-kremy na blizny? Na razie smarowałam bliznę - jak i resztę powierzchni brzucha - oliwką i kremem p-ko rozstępom.
Ja mam też po wyrostku bliznę. Nie wiem jak będzie teraz w pierwszej ciąży się trochę rozciągnęła i zrobiły mi się przy niej rozstępy. Generalnie brzuch w miejscu tej blizny inaczej trochę wyglądał bo to jednak nie jest elastyczna skóra. Teraz ma tak z 6 cm na długość.
Są kremy na blizny. Nie wiem czy ty planowałaś karmić czy nie ale to warto sprawdzić czym się można smarować jeśli będziesz karmiła.