Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
momo wrote:Kijanka ja też właśnie siedzę na glukozie. Na czczo na glukometrze wyszło 80, więc może nie będzie źle. Sama glukoza nie była tragiczna (chociaż smaczną bym jej nie nazwała, ale myślałam że będzie gorsza), dobrze że kupiłam cytrynową. Jak się czułaś na początku? Ja dostałam takich zimnych potów, że myslalam że zejdę na tym krześle. Ale już jest okej, tylko spać mi się chce
-
nick nieaktualny
-
Kijanka nie ma co się stresować czy później nie wyjdzie cukrzyca. Jak są zaburzenia to teraz wyjdzie na krzywej. Tu 2 czy 3 tyg tego nie zmienią.
-
coma wrote:No ja raczej muszę powtórzyć skoro pierwszy raz miałam krzywą gdzieś w 10 tygodniu ciąży... Ale na mnie to badanie nie zrobiło wrażenia, wypiłam ten ulepek bez większego problemu. Nie chcę szkodzić dziecku ponownym badaniem, ale coś czuję że mogę mieć cukrzycę skoro te wyniki były nieidealne już w 10 tygodniu.1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
Iza34 wrote:Kijanka piszesz ogorek kiszony. Mniam. Juz nie moge sie doczekac kiedy moje sie ukisza, stoi sloj z ogorami i sloj z burakami. Jak dopadne to zjem z polowe.
-
Mnie w 10tc glukoza wyszła 85. Teraz się zastanawiam czy wszystko ok, w nocy strasznie mnie suszy, mimo, że piję 3l dziennie, w dzień jestem zmęczona i dużo śpię. Już któryś dzień pod rząd prawie 2h drzemki w poniedziałek robię krzywa, morfo i toxo.
-
No i mam wyniki. Na czczo 81, po 1h 148, a po 2h 128. Widzę że jest okej 🙂
Gorzej z wynikami moczu, wyszły mi liczne nabłonki płaskie...już wyczytałam że to oznacza zakażenie dróg moczowych (mimo że żadnych objawów nie mam). Nie wiem czy jutro nie podjechać zrobić posiew...agndra lubi tę wiadomość
-
silent wrote:Mnie w 10tc glukoza wyszła 85. Teraz się zastanawiam czy wszystko ok, w nocy strasznie mnie suszy, mimo, że piję 3l dziennie, w dzień jestem zmęczona i dużo śpię. Już któryś dzień pod rząd prawie 2h drzemki w poniedziałek robię krzywa, morfo i toxo.
-
momo wrote:No i mam wyniki. Na czczo 81, po 1h 148, a po 2h 128. Widzę że jest okej 🙂
Gorzej z wynikami moczu, wyszły mi liczne nabłonki płaskie...już wyczytałam że to oznacza zakażenie dróg moczowych (mimo że żadnych objawów nie mam). Nie wiem czy jutro nie podjechać zrobić posiew...
Super, ja jeszcze nie wchodziłam na stronę z wynikami, ale z tego laboratorium najwcześniej są koło 15. Zazdroszczę takich ładnych wyników.
Jak wróciłam do domu, to trochę mnie zmuliło. Ale w sumie nie wiem, czy to od tej glukozy. Podejrzewam, że tak, bo pomimo umycia zębów mam uczucie kapcia w buzi. -
Paula_30 wrote:A czy to mogła być objawy cukrzycy? Bo mnie też czesto suszy w nocy i ledwo wstanę to mi się spać chce ale zwalam to na ciaze
Mogą, ale nie muszą. Być może Cię suszy w nocy, bo masz suche powietrze w mieszkaniu.
Z reguły z cukrzycą ciążową jest tak, że nie daje ona żadnych objawów. Po teście obciążenia glukozą jest niespodzianka i tyle. -
mrt87 wrote:Kijanka nie ma co się stresować czy później nie wyjdzie cukrzyca. Jak są zaburzenia to teraz wyjdzie na krzywej. Tu 2 czy 3 tyg tego nie zmienią.
Jesteś tego pewna? Bo czytałam na jakimś innym wątku, że właśnie ważne jest, żeby zrobić badanie zgodnie z zaleceniami czyli pomiędzy 24 a 28 tc, bo cukrzyca ciążowa może się rozwinąć w ciągu dwóch tygodni.
Sądzę jednak, że moja ginekolog coś sobie myślała, kierując mnie już teraz na krzywą cukrową. -
momo wrote:No i mam wyniki. Na czczo 81, po 1h 148, a po 2h 128. Widzę że jest okej 🙂
Gorzej z wynikami moczu, wyszły mi liczne nabłonki płaskie...już wyczytałam że to oznacza zakażenie dróg moczowych (mimo że żadnych objawów nie mam). Nie wiem czy jutro nie podjechać zrobić posiew...1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
Kijanka ja w pierwszej ciąży musiałam powtórzyć krzywą bo wyszedł mi wynik o jedną jednostkę poniżej granicy, już nie pamiętam ile ale np norma teraz to 153 a mi wyszło 152. Więc żeby się nie zastawiac odczekalam 3 tygodnie i znowu robiłam właśnie żeby się nie stresować. Skoro ginekolog wysłała Cię na krzywą to może ma doświadczenie że lepiej wcześniej w razie czego wykonać i wdrożyć dietę albo insulinę. Czasami na połówkowym wychodzi że dziecko ma obwód brzuszka spory i to daje do myślenia lekarzowi.
-
mrt87 wrote:Kijanka ja w pierwszej ciąży musiałam powtórzyć krzywą bo wyszedł mi wynik o jedną jednostkę poniżej granicy, już nie pamiętam ile ale np norma teraz to 153 a mi wyszło 152. Więc żeby się nie zastawiac odczekalam 3 tygodnie i znowu robiłam właśnie żeby się nie stresować. Skoro ginekolog wysłała Cię na krzywą to może ma doświadczenie że lepiej wcześniej w razie czego wykonać i wdrożyć dietę albo insulinę. Czasami na połówkowym wychodzi że dziecko ma obwód brzuszka spory i to daje do myślenia lekarzowi.
No wiem, ale u mnie obwód brzuszka jest mniejszy niż główki i zarówno jedno i drugie pasuje do norm z OM. Zresztą skierowanie na krzywą dostałam w 18 tc, a połówkowe robiłam w 20 tc, więc nawet jakby coś było nie tak, to ginekolog by nie wiedziała. Przytyłam też w sumie nie jakoś skandalicznie dużo, bo 3 kg do wizyty, która była w 18t3d ciąży. Więc naprawdę nie wiem, co nią kierowało. Pewnie tak jak napisałaś. Uważa, że jak jest cukrzyca, to im wcześniej się ją wykryje, tym lepiej. -
Kijanka a mi cały czas od wypicia chce się spać. Nie wiem czy to od tej glukozy czy taki zbieg okoliczności.
A wracając do posiewu, jeśli któraś z was robiła to ile czekałyście na wynik? Boję się że jak zrobię jutro to do poniedziałku do 9 nie zdążę z wynikiem. -
Gorzej z wynikami moczu, wyszły mi liczne nabłonki płaskie...już wyczytałam że to oznacza zakażenie dróg moczowych (mimo że żadnych objawów nie mam). Nie wiem czy jutro nie podjechać zrobić posiew...
Pobrałaś mocz ze środkowego strumienia, po uprzednim umyciu okolic intymnych? Mnie kiedyś wyszły cuda nie dziwy, kiedy pobrałam mocz z pierwszego strumienia bez mycia. Powtórzyłam następnego dnia i było wszystko idealnie. -
momo wrote:Kijanka a mi cały czas od wypicia chce się spać. Nie wiem czy to od tej glukozy czy taki zbieg okoliczności.
A wracając do posiewu, jeśli któraś z was robiła to ile czekałyście na wynik? Boję się że jak zrobię jutro to do poniedziałku do 9 nie zdążę z wynikiem.
Na posiew czeka się niestety dłużej, bo hodują... mnie powiedzieli, że jeżeli nie ma bakterii to szybciej, a jeśli coś wyjdzie to nawet do tygodnia. Czekałam koło 5-6 dni, a i tak nic nie wyszło.