Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kaczorka wrote:A w ogóle, to któraś z Was będzie w końcu miała robiony zastrzyk z immunoglobuliny?
Mi dziś wyznaczyli termin na 9.09., czyli 30+3tc. I tak się zastanawiam czy jeśli powinno się go dostać między 28 a 30tc to ja jeszcze się łapię czy to jest do 30+0. Któraś z Was się orientuje?
W ogóle ponoć z refundacją tego zastrzyku są jakieś cyrki, bo NFZ nie płaci za niego 100% i przychodnie muszą dopłacać. I niby najkorzystniej wychodzi, gdy nie jest on robiony w dniu wizyty.
Ja mam mieć na wizycie 19 sierpnia, do tego robię jeszcze raz grupę krwi, dla pewności.
-
Moja mama pracuje w aptece i mówiła mi właśnie, że są problemy z tą szczepionka, dlatego tez w przyszłym tygodniu robię badania w tym też krzywą i od razu zamawiam w aptece szczepionkę, już nie ważne ile będzie kosztowała, bo ceny są różne i kosmiczne.
-
Lansinoh wkładki laktacyjne wyczytałam na forum że są fajne, kupiłam je kilka dni temu i faktycznie są.
Liliaczerwcowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa odnosnie szczepionki mam takie informacje- jak zlecenie i receptę wypisze gin prywatnie to trzeba płacić, jak lekarz na nfz to nie, podobno moze wypisac rodzinny ale moja nawet nie ma w spisie lekow tej szczepionki wiec nie moze. Moj gin.pracuje tez na nfz ale 1 raz w mies.i nie maja miejsca zeby mnie zapisac. Moglabym wrocic tam gdzie chodzilam na nfz ale czy lekarz bedzie chcial wypisac jak z niego zrezygnowalam a teraz laski potrzebuje? Poza tym problem kto mi da tą szczepionke.
-
Ewelina92 wrote:Obecnie jest 3.5mm obustronnie. W 16tyg było tyle samo, w 20 było coś ponad 1.5mm więc tak jakby skaczą te parametry...
3.5mm to wcale nie tak źle. U mmie norma jest do 4mm, a nawet naciągają do 6mm. Mój mały ma 4.5mm i 5.4 mm więc sporo większe[/url]
09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
28.06.2019 - 270 g 😊
01.08.2019 - 700 g
03.10.2019 - 1957 g 😁 -
Co do wyprawki aptecznej - średnio się znam na kosmetykach, więc to trudny temat. Też mnie przeraża ilość tego i na razie odkładam na później . Wezmę się za to w połowie września. Mam nadzieję, że te zamówienia z Gemini są realizowane sprawnie.
W kwestii miedniczek nerkowych na echo serca ginekolog mi mówiła, że norma jest do 5 mm. U mnie wyszło 4,5 mm. Powiedziała, że w normie i żeby się nie przejmować.
Poćwiczyłam sobie wieczorem nieco na macie. Skrzacik podchwycił temat, bo jak ja skończyłam, to jeszcze długo czułam jakieś dziwne przeciąganie łapek w brzuchuEsti lubi tę wiadomość
-
Kijanka wrote:Co do wyprawki aptecznej - średnio się znam na kosmetykach, więc to trudny temat. Też mnie przeraża ilość tego i na razie odkładam na później . Wezmę się za to w połowie września. Mam nadzieję, że te zamówienia z Gemini są realizowane sprawnie.
A ja porównałam sobie ceny między gemini, a apteką melissa. Wrzuciłam w koszyk do gemini i melisy te same produkty doliczając przesyłkę, taniej wychodzi w melissie na tych samych produktach ponad 30zł. Taka ciekawostka 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2019, 23:45
Kijanka, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
Zlaania1 wrote:3.5mm to wcale nie tak źle. U mmie norma jest do 4mm, a nawet naciągają do 6mm. Mój mały ma 4.5mm i 5.4 mm więc sporo większe
Może to też kwestia tego, czy dziecko w czasie badania ma wypełniony pęcherz... Bo tak jak pisałam, w 20tyg miedniczki się zmniejszyły a teraz powróciły do poprzedniego stanu.Synek ❤️
11.03.19: hcg 59.5
13.03.19: hcg 147,1
27.03 jest serduszko ❤️ -
Mi jexen ginekolog mówił,że dziecko to nie tabelka i jakieś niegroźne odchylenia zawsze mogą być. Że np. Moje dziecko najpierw było 2dni młodsze niż z terminu OM a teraz jest 4dni do przodu. Że dziecko może urosnać a miedniczki się zatrzymać. Już się tym tak nie przejmuję jak na początku.
Czytałam,że po 28tc norma wielkości miedniczek nerkowych to do 8mm.[/url]
09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
28.06.2019 - 270 g 😊
01.08.2019 - 700 g
03.10.2019 - 1957 g 😁 -
Ja jestem tak wyposzczona od diety że nawet ten ulepek z labu z glukoza cytrynowa bym wciągnęła 🤰🤣
Maija lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny czy u Was zdarza się że jak spicie na jednym boku to budząc się widzicie,że całe dziecko jest jakby zsunięte i wypchnięte w ten bok,na którym śpię? Ja dzisiaj takiego przerażającego widoku doznałam i się zastanawiam czy go nie gniotek? Chociaż staram się spać na boki a nie na brzuchu ale cały ten bok był tak wypchnięty jakby się tam cały zwinął :+(
-
Paula_30 wrote:Dziewczyny czy u Was zdarza się że jak spicie na jednym boku to budząc się widzicie,że całe dziecko jest jakby zsunięte i wypchnięte w ten bok,na którym śpię? Ja dzisiaj takiego przerażającego widoku doznałam i się zastanawiam czy go nie gniotek? Chociaż staram się spać na boki a nie na brzuchu ale cały ten bok był tak wypchnięty jakby się tam cały zwinął :+(
Paula_30 lubi tę wiadomość
-
Paula_30 wrote:Dziewczyny czy u Was zdarza się że jak spicie na jednym boku to budząc się widzicie,że całe dziecko jest jakby zsunięte i wypchnięte w ten bok,na którym śpię? Ja dzisiaj takiego przerażającego widoku doznałam i się zastanawiam czy go nie gniotek? Chociaż staram się spać na boki a nie na brzuchu ale cały ten bok był tak wypchnięty jakby się tam cały zwinął :+(
Paula_30 lubi tę wiadomość
-
Też mi się Olka tak w brzuchu przesuwa
U mnie z tą immunoglobuliną jest tak, że położna dzwoni do zabiegowego (z tej samej przychodni) i zamawia zastrzyk na konkretny dzień i na konkretną osobę. I nie dostaje się recepty, nie trzeba iść do apteki, tylko danego dnia idzie się do tego zabiegowego na zastrzyk.
Z tym, że ja prowadzę ciążę na NFZ.
W pierwszej ciąży dostałam tylko raz, w szpitalu już po CC. Wcześniej nikt tego nie proponował.Paula_30 lubi tę wiadomość
-
Meggs wrote:Miałam to samo jak wczoraj wstałam 😁 taka wielka gula po lewej stronie. Ale chwila leżenia na plecach i się wyprostowało. Myśle ze to normalne i zadna krzywda dzieciom sie nie dzieje. Choć wygląda to nieco creepy 😋
Meggs lubi tę wiadomość