Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
coma wrote:Ja robię pierwsze podejścia do wyprawki, czyli czytam co jest w ogóle potrzebne Ale przytłacza mnie ilość rzeczy i ich nazewnictwo.
Nie można wynająć kogoś takiego jak wedding planner tylko do organizowania wyprawki?Kijanka lubi tę wiadomość
-
coma wrote:Chyba obejrzę jakiś film, bo aż mi głowa spuchła Jest jeszcze sierpień, zajmę się tym za jakiś czas.
-
Dzyzia wrote:Ja tez stekam przy kazdym ruchu, a ostatnio w nocy, jak zachrapalam to az sie obudzilam Bez jaj az mnie zebra zabolaly.
-
Wyprawka 🙂
Do spania:
- Łóżeczko
- Materac (każdy ma inne preferencje, więc trzeba sobie wybrać
- Prześcieradło (minimum 2szt.)
- Podkład nieprzemakalny (co by bobas nie zalał materaca)
- Rożek (na pierwsze tygodnie) a następnie śpiworek (polecam rozpinane na środku)
- Piżamka (dla takich maluchów to głównie pajacyki)
Do kąpieli:
- Wanienka
- Myjki (mam tę od mamaginekolog)
- Okrycie kąpielowe (polecam od mamaginekolog, bo są miękkie, chłonne i dość duże) lub ręcznik - polecam ze 2szt.
- Żel do mycia (na początku miałam Babydream a później Nivea)
Do pupy:
- Pieluszki 1 (tutaj już wg osobistych preferencji, nam się sprawdzała Dada z Biedronki)
- Chusteczki nawilżane lub płatki kosmetyczne i woda, jeśli jesteś za naturalnymi metodami
- Maść Linomag (zielony)
- Podkłady do przewijania (ja używam jednorazowych, ale można też kupić taki nakładany na łóżeczko lub komodę)
- Na poważniejsze odparzenia polecam maść pięciornikową z Ziaja
Ponadto:
- Nożyczki
- Szczotka do włosów (warto czesać po kąpieli, bo pomaga uniknąć ciemieniuchy)
- Smoczki
- Butelka (gdy planujesz karmić piersią wystarcz jedną mała, gdy mm to pewnie trzeba kupić więcej)
- Pieluszki tetrowe (tak z 10szt)
- Krem na zimę do twarzy
Ubranka (najlepiej wszystkiego po około 7 kompletów)
- Body na długi rękaw
- Spodenki lub połśpiochy
- Pajace
- Skarpetki
Odradzam na początek wszelkie sukienki, bluzy, koszulki, kaftaniki, śpioszki.
Do tego na spacery:
- Ciepła czapeczka
- Szalik
- Kombinezon (ciepły, gdy nie kupujesz śpiworka do wózka lub cieńszy, gdy śpiworek planujesz)
W przypadku infekcji czy po prostu sprawy apteczne:
- Nebulizator
- Sól fizjologiczna
- Gaziki jałowe
- Paracetamol (w czopkach lub syropie)
- Woda morska do noska
- Wit. D
- Gaziki ze spirytusem (u nas najlepiej sobie poradziły z kikutem po pępowinie)
- Aspirator do nosa
Na koniec mogę dodać laktator, chociaż mi się przydał kilka razy.
I co polecam - mieć przygotowanych kilka saszetek z mam albo gotowych buteleczek, bo często laktacją rozkręca się np. w 3 dobie po porodzie a do tego czasu dzieciaki płaczą.
coma, silent, Ewelina92, Limonka, momo, Cecylia lubią tę wiadomość
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Ja termoforek dostalam z bebiko. Zarejestrowalam sie i mi przyslali.
Coma- przydaje się przy kolkach. Wrzucalam do mikrofali, potem owijalam w tetre i przykładalam do brzuszka. Pomagało.
Mleka modyfikowanego na razie nie kupuje. Nastawiam sie na kp. A jak cos,to apteka blisko. Smoczek kupilam lovi, tak na wszelki wypadek. Ja z pieluszek to tez mam tylko tetre i flanele. Oj tetra,to nam sie przydala.
O,akurat mi sie przypomnialo,że musze jeszcze ten odciagacz z alie zamowic. Juz mam tak cycki napompowane,jakby zaraz miały wybuchnac od nadmiaru mleka.
-
coma wrote:Kocham Cię!
No jeszcze wózek i fotelik
A do wózka na zimę polecam mufkę - łapki nie marzną.
I jeszcze wyprawka do szpitala. Ale to można z reguły na stronie szpitala znaleźć.
No i to taka lista bez gadżetów typu karuzelka do łóżeczka, organizerów na łóżeczko itp. ale to są już osobiste preferencje i mogą, ale nie muszą być. -
Kaczorka wrote:Wyprawka 🙂
Do spania:
- Łóżeczko
- Materac (każdy ma inne preferencje, więc trzeba sobie wybrać
- Prześcieradło (minimum 2szt.)
- Podkład nieprzemakalny (co by bobas nie zalał materaca)
- Rożek (na pierwsze tygodnie) a następnie śpiworek (polecam rozpinane na środku)
- Piżamka (dla takich maluchów to głównie pajacyki)
Do kąpieli:
- Wanienka
- Myjki (mam tę od mamaginekolog)
- Okrycie kąpielowe (polecam od mamaginekolog, bo są miękkie, chłonne i dość duże) lub ręcznik - polecam ze 2szt.
- Żel do mycia (na początku miałam Babydream a później Nivea)
Do pupy:
- Pieluszki 1 (tutaj już wg osobistych preferencji, nam się sprawdzała Dada z Biedronki)
- Chusteczki nawilżane lub płatki kosmetyczne i woda, jeśli jesteś za naturalnymi metodami
- Maść Linomag (zielony)
- Podkłady do przewijania (ja używam jednorazowych, ale można też kupić taki nakładany na łóżeczko lub komodę)
- Na poważniejsze odparzenia polecam maść pięciornikową z Ziaja
Ponadto:
- Nożyczki
- Szczotka do włosów (warto czesać po kąpieli, bo pomaga uniknąć ciemieniuchy)
- Smoczki
- Butelka (gdy planujesz karmić piersią wystarcz jedną mała, gdy mm to pewnie trzeba kupić więcej)
- Pieluszki tetrowe (tak z 10szt)
- Krem na zimę do twarzy
Ubranka (najlepiej wszystkiego po około 7 kompletów)
- Body na długi rękaw
- Spodenki lub połśpiochy
- Pajace
- Skarpetki
Odradzam na początek wszelkie sukienki, bluzy, koszulki, kaftaniki, śpioszki.
Do tego na spacery:
- Ciepła czapeczka
- Szalik
- Kombinezon (ciepły, gdy nie kupujesz śpiworka do wózka lub cieńszy, gdy śpiworek planujesz)
W przypadku infekcji czy po prostu sprawy apteczne:
- Nebulizator
- Sól fizjologiczna
- Gaziki jałowe
- Paracetamol (w czopkach lub syropie)
- Woda morska do noska
- Wit. D
- Gaziki ze spirytusem (u nas najlepiej sobie poradziły z kikutem po pępowinie)
- Aspirator do nosa
Na koniec mogę dodać laktator, chociaż mi się przydał kilka razy.
I co polecam - mieć przygotowanych kilka saszetek z mam albo gotowych buteleczek, bo często laktacją rozkręca się np. w 3 dobie po porodzie a do tego czasu dzieciaki płaczą.Kaczorka lubi tę wiadomość
-
Ooo ja też mam tetrówki i pieluchy flanelowe. 2 ręczniczki do kąpania. Jakieś grzechotki, zabawki po synku i multum pluszaków
Jakas pościel się znajdzie i prześcieradło oraz podkład. I podgrzewacz do mleka. I tryldiard kocyków.[/url]
09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
28.06.2019 - 270 g 😊
01.08.2019 - 700 g
03.10.2019 - 1957 g 😁 -
nick nieaktualnyJa do kikuta pepowinowego uzywalam oktoniseptu. Lepiej sie sprawdzał niz gaziki nasaczone spirutusem. Pepek w zasadzie odpadl po 10dniach.
Paula- co do termoforka,to nie pamietam juz. Czy przyszedl chwile przed porodem,czy po porodzie. Wiem,ze rozne gifty, z innych firm dostawalam po porodzie.Paula_30 lubi tę wiadomość
-
coma wrote:Ja idę się zastrzelić, w ogóle nie wiem o czym Ty piszesz Jaki termoforek, jakie zapasy, jakie kosmetyki Ja w ogóle NIC nie wiem jeszcze
O, tu jesteśmy na tym samym etapie. Nie mam pojęcia o kosmetykach. Pierwsze słyszę o termoforku z pestek wiśni. Jeden kiedyś miałam dla małego kota, ale on był taki na wodę. Jeśli chodzi o zapasy, to dla siebie zawsze można zamówić pizzę -
A do mnie termoforek nie dotarł..
Na szczęście nie był potrzebny, bo młoda nie miała kolek.
Octenisept używaliśmy na początku do kikuta, ale nie dał rady. Dopiero właśnie po gazikach odpadł. A trzymał się dziad prawie 3 tygodnie..
Chociaż słyszałam, że też dużo od grubości pępowiny zależy.
O kosmetykach dużo można poczytać u sroka.o.
Ogólnie dobre opinie ma seria Babydream. Spoko skład i cena.
Chociaż u nas w ostateczności i tak skończyło się na Nivea. Jakoś tak mi do gustu przypadła
A największą wtopą u mnie była pościel dla dziecka. Kupiłam kołderkę i poduszkę i 2 komplety pościeli i do dzisiaj moje dziecko tego nie używa :p a za 2 miesiące skończy 2 lata.. -
nick nieaktualnyComa dzisiaj ja cię będę uspokajać. Damy radę z wyprawką. Ja już trochę poczytałam i mam wersję minimum dla tych co są zielone (jak się z czymś mylę to piszcie:) zaznaczam, ze to będzie moje pierwsze dziecko i może jakieś herezje piszę
podstawa: dziecko musi mieć gdzie spać, mieć co jeść i mieć ciepło.
- ubranka - chyba najwygodniejsze i najbardziej uniwersalne są pajacyki, w zależności od tego jak często pierzesz kupiłabym z 6-10 na 56 i 6-10 na 62. Do tego body jako warstwa pod spód w razie jak masz zimno w domu albo na spacer, z 3-6 raczej długi rękaw. Jakiś kombinezon ciepły na wyjście jeden na 56 i jeden na 62. Czapeczki po kąpieli, rękawiczki niedrapki, skarpetki - chyba po 3 każdego starczy.
- łóżeczko - tu jest wiele opcji i musisz dopasować coś do siebie. Na początek do spania potrzebujesz tylko pajacyk, body i śpiworek. Żadnej pościeli, poduszek ochraniaczy , szumisiów.
- jeśli zamierzasz karmić piersią to nic dodatkowo nie potrzebujesz na początek tak na prawdę, te wkładki i biustonosze otwierane tylko tez bym kupiła ze 2 różne, a potem się dokupi jak będziemy wiedziały co jest wygodne a co nie.
- wózek i fotelik samochodowy - tu tez jest wiele opcji i musisz coś dopasować do siebie, widzę ze niektóre wózki mają śpiworki, okrywy na deszcz itp gadżety w cenie, inne trzeba dokupić, warto zwrócić na to uwagę. Chyba najlepsza opcja to coś używanego taniego na pierwsze 6 miesięcy i potem kupić lepszą spacerówkę na dłużej.
Jak to ogarniesz to zaczną wychodzić przy okazji inne drobne rzeczy, ale pamietaj że mamy internet, można zamówić cokolwiek po porodzie bez problemów, a jeśli mąż jest w miarę ogarnięty to tez może iść kupić co trzeba w ostatniej chwili.
Rada która się najczęściej powtarza z tego co widzę, to żeby nie kupować za dużo, bo połowa się nie przydaje.coma lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySzczesliwa_mamusia wrote:Ja termoforek dostalam z bebiko. Zarejestrowalam sie i mi przyslali.
Coma- przydaje się przy kolkach. Wrzucalam do mikrofali, potem owijalam w tetre i przykładalam do brzuszka. Pomagało.
Mleka modyfikowanego na razie nie kupuje. Nastawiam sie na kp. A jak cos,to apteka blisko. Smoczek kupilam lovi, tak na wszelki wypadek. Ja z pieluszek to tez mam tylko tetre i flanele. Oj tetra,to nam sie przydala.
O,akurat mi sie przypomnialo,że musze jeszcze ten odciagacz z alie zamowic. Juz mam tak cycki napompowane,jakby zaraz miały wybuchnac od nadmiaru mleka.
A moje piersi to flaczki. Az sie martwie. A ze mieszkamy na wsi i wszedzie daleko to najmniejsze opakowanie mm musi byc na stanie. -
Ja mieszkam w mieście, zamierzam próbować karmić piersią, ale zrobię sobie i tak mały zapas mleka modyfikowanego. Żeby potem się nie okazało, że mąż musi w niedzielę biegać po aptekach, podczas gdy głodny skrzat czeka w domu.
Z drugiej strony to już w szpitalu będzie wiadomo, czy karmienie piersią w miarę idzie czy nie. Jak nie idzie, to wtedy można mężowi zlecić zakup mleka. -
Dziewczyny co do kosmetyków dla dzieci to plecak Wam stronę srokao.pl gdzie są analizy składów kosmetyków dla dzieci i dla mam, w niektórych najbardziej znanych i polecanych kosmetykach dla dzieci można znaleźć pół tablicy mendelejeqa, a tak naprawdę na początek nie wiele trzeba. Mnie położna powiedziała żeby niemowlę myc sama woda, bez dodatku płynów, to ze nam się wydaje ze trzeba się namydlić i zrobić dużo piany nie koniecznie jest dobre dla tak delikatnej skory niemowląt 😉 emolienty czytałam ze tez polecane są tylko jeśli dziecko ma problemy skórne, dla „normalnej” skory odradza się używanie emolientow 😉
Ja właściwie kupiłam tylko kosmetyki z Weledy dla dziecka, całe dwa póki co: krem na wiatr i „niepogodę” oraz krem do pupy😊
A wyprawka tylko tak groźnie wyglada, tak naprawdę trzeba przemyśleć czy faktycznie potrzebuje się tych wszystkich gadżetów bo tak jak któraś już napisała po paru miesiącach 3/4 rzeczy jest już zupełnie nie przydatna 🙂Esti lubi tę wiadomość
Synek 1.11.2019 ❤️
53 cm i 3210g -
Nadrobić Was dziś ciężko 😜
Ja właśnie zabrałam się wczoraj powoli za wyprawkę, dla siebie i małego. Cześć do szpitala i część do domku. Moja bratowa i szwagierka dały mi dwie torby takie jak z ikea ciuszków i innych rzeczy, musze je teraz przejrzeć, posegregować i kupić to co potrzebuje na początek. A mimo wszystko pozostało mi sporo rzeczy do kupienia.
Teraz zamawiałam na Allegro rożki, tetry itd. Bratowa zamawia często u jednego sprzedawcy i ja tez spróbowałam, może Was zainteresuje https://allegro.pl/uzytkownik/magmaris?bmatch=engag-global-var-cl-n-dict4-eyesa-bp-uni-1-3-0730 -
nick nieaktualnyFajne listy wyprawkowe. Tylko chyba przewijaka tam nie bylo, fajna sprawa. A co do podkladow nieprzemakalnych na materacyk to odradzam te zwykle foliowe bo dziecko bardzo sie poci. Ja zamierzam kupic taki nieprzemakalny ale przepuszczahacy powietrze, mialam chyba z firmy Moterhod czy cos w tym stylu, drogi bo ok 35zl kosztuje (chyba w Gemini tez sa) ale warty, chyba ze znajde cos tanszego ale zeby się nie wkopac w jakies badziewie jak mi sie zdazylo jak kupowalam podklad na duzy materac corki.