Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Ja robię pierwsze podejścia do wyprawki, czyli czytam co jest w ogóle potrzebne :D Ale przytłacza mnie ilość rzeczy i ich nazewnictwo.

Nie można wynająć kogoś takiego jak wedding planner tylko do organizowania wyprawki? :D
    Nam ostatnio w szkole rodzenia położna powiedziała że w szpitalu w Świdnicy pracuje taka super położna która nawet przyjeżdża do swojej ,,klientki" domu przed porodem i sprawdza co ma przygotowane z wyprawki i co należy spakować do szpitala :-o

Kijanka lubi tę wiadomość

860i3e5edambhnvb.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Chyba obejrzę jakiś film, bo aż mi głowa spuchła :D Jest jeszcze sierpień, zajmę się tym za jakiś czas. :D
    Ja jak jeszcze 2 miesiące kupolowalam wszystko w jakimś szale to teraz mi się odechciało. I zamiast kupić wózek wydaje tą kasę na parę dni nad morzem- jutro wyjeżdżamy. Ale plus taki że już sporo mam tylko nie wiem czemu mi się już odechciało kompletować ta wyprawke- może dlatego że najgorsze przede mną czyli wózek i kosmetyczne rzeczy

860i3e5edambhnvb.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2019, 10:57

Kijanka lubi tę wiadomość

uIHap1.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzyzia wrote:
    Ja tez stekam przy kazdym ruchu, a ostatnio w nocy, jak zachrapalam to az sie obudzilam XD Bez jaj az mnie zebra zabolaly.
    Ja jeszcze nie chrapie ale mimowolne puszczanie bąków jest straszne!... I zawsze udaje przy moim że nic takiego nie miało miejsca :-D

860i3e5edambhnvb.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyprawka 🙂

Do spania:
    - Łóżeczko
    - Materac (każdy ma inne preferencje, więc trzeba sobie wybrać
    - Prześcieradło (minimum 2szt.)
    - Podkład nieprzemakalny (co by bobas nie zalał materaca)
    - Rożek (na pierwsze tygodnie) a następnie śpiworek (polecam rozpinane na środku)
    - Piżamka (dla takich maluchów to głównie pajacyki)

Do kąpieli:
    - Wanienka
    - Myjki (mam tę od mamaginekolog)
    - Okrycie kąpielowe (polecam od mamaginekolog, bo są miękkie, chłonne i dość duże) lub ręcznik - polecam ze 2szt.
    - Żel do mycia (na początku miałam Babydream a później Nivea)

Do pupy:
    - Pieluszki 1 (tutaj już wg osobistych preferencji, nam się sprawdzała Dada z Biedronki)
    - Chusteczki nawilżane lub płatki kosmetyczne i woda, jeśli jesteś za naturalnymi metodami
    - Maść Linomag (zielony)
    - Podkłady do przewijania (ja używam jednorazowych, ale można też kupić taki nakładany na łóżeczko lub komodę)
    - Na poważniejsze odparzenia polecam maść pięciornikową z Ziaja

Ponadto:
    - Nożyczki
    - Szczotka do włosów (warto czesać po kąpieli, bo pomaga uniknąć ciemieniuchy)
    - Smoczki
    - Butelka (gdy planujesz karmić piersią wystarcz jedną mała, gdy mm to pewnie trzeba kupić więcej)
    - Pieluszki tetrowe (tak z 10szt)
    - Krem na zimę do twarzy

Ubranka (najlepiej wszystkiego po około 7 kompletów)
    - Body na długi rękaw
    - Spodenki lub połśpiochy
    - Pajace
    - Skarpetki
    Odradzam na początek wszelkie sukienki, bluzy, koszulki, kaftaniki, śpioszki.
    Do tego na spacery:
    - Ciepła czapeczka
    - Szalik
    - Kombinezon (ciepły, gdy nie kupujesz śpiworka do wózka lub cieńszy, gdy śpiworek planujesz)

W przypadku infekcji czy po prostu sprawy apteczne:
    - Nebulizator
    - Sól fizjologiczna
    - Gaziki jałowe
    - Paracetamol (w czopkach lub syropie)
    - Woda morska do noska
    - Wit. D
    - Gaziki ze spirytusem (u nas najlepiej sobie poradziły z kikutem po pępowinie)
    - Aspirator do nosa

Na koniec mogę dodać laktator, chociaż mi się przydał kilka razy.
    I co polecam - mieć przygotowanych kilka saszetek z mam albo gotowych buteleczek, bo często laktacją rozkręca się np. w 3 dobie po porodzie a do tego czasu dzieciaki płaczą.

coma, silent, Ewelina92, Limonka, momo, Cecylia lubią tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Ja termoforek dostalam z bebiko. Zarejestrowalam sie i mi przyslali.
    Coma- przydaje się przy kolkach. Wrzucalam do mikrofali, potem owijalam w tetre i przykładalam do brzuszka. Pomagało.
    Mleka modyfikowanego na razie nie kupuje. Nastawiam sie na kp. A jak cos,to apteka blisko. Smoczek kupilam lovi, tak na wszelki wypadek. Ja z pieluszek to tez mam tylko tetre i flanele. Oj tetra,to nam sie przydala.
    O,akurat mi sie przypomnialo,że musze jeszcze ten odciagacz z alie zamowic. Juz mam tak cycki napompowane,jakby zaraz miały wybuchnac od nadmiaru mleka.
    Też się tam zarejestrowałam żeby dostać ten termoforek ale jeszcze mi nie wysłali ,a ty kiedy go dostałaś?

860i3e5edambhnvb.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2019, 10:57

Kaczorka lubi tę wiadomość

uIHap1.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Kocham Cię!

No jeszcze wózek i fotelik ;)
    A do wózka na zimę polecam mufkę - łapki nie marzną.

I jeszcze wyprawka do szpitala. Ale to można z reguły na stronie szpitala znaleźć.

No i to taka lista bez gadżetów typu karuzelka do łóżeczka, organizerów na łóżeczko itp. ale to są już osobiste preferencje i mogą, ale nie muszą być.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • anqa123 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Wyprawka 🙂

Do spania:
    - Łóżeczko
    - Materac (każdy ma inne preferencje, więc trzeba sobie wybrać
    - Prześcieradło (minimum 2szt.)
    - Podkład nieprzemakalny (co by bobas nie zalał materaca)
    - Rożek (na pierwsze tygodnie) a następnie śpiworek (polecam rozpinane na środku)
    - Piżamka (dla takich maluchów to głównie pajacyki)

Do kąpieli:
    - Wanienka
    - Myjki (mam tę od mamaginekolog)
    - Okrycie kąpielowe (polecam od mamaginekolog, bo są miękkie, chłonne i dość duże) lub ręcznik - polecam ze 2szt.
    - Żel do mycia (na początku miałam Babydream a później Nivea)

Do pupy:
    - Pieluszki 1 (tutaj już wg osobistych preferencji, nam się sprawdzała Dada z Biedronki)
    - Chusteczki nawilżane lub płatki kosmetyczne i woda, jeśli jesteś za naturalnymi metodami
    - Maść Linomag (zielony)
    - Podkłady do przewijania (ja używam jednorazowych, ale można też kupić taki nakładany na łóżeczko lub komodę)
    - Na poważniejsze odparzenia polecam maść pięciornikową z Ziaja

Ponadto:
    - Nożyczki
    - Szczotka do włosów (warto czesać po kąpieli, bo pomaga uniknąć ciemieniuchy)
    - Smoczki
    - Butelka (gdy planujesz karmić piersią wystarcz jedną mała, gdy mm to pewnie trzeba kupić więcej)
    - Pieluszki tetrowe (tak z 10szt)
    - Krem na zimę do twarzy

Ubranka (najlepiej wszystkiego po około 7 kompletów)
    - Body na długi rękaw
    - Spodenki lub połśpiochy
    - Pajace
    - Skarpetki
    Odradzam na początek wszelkie sukienki, bluzy, koszulki, kaftaniki, śpioszki.
    Do tego na spacery:
    - Ciepła czapeczka
    - Szalik
    - Kombinezon (ciepły, gdy nie kupujesz śpiworka do wózka lub cieńszy, gdy śpiworek planujesz)

W przypadku infekcji czy po prostu sprawy apteczne:
    - Nebulizator
    - Sól fizjologiczna
    - Gaziki jałowe
    - Paracetamol (w czopkach lub syropie)
    - Woda morska do noska
    - Wit. D
    - Gaziki ze spirytusem (u nas najlepiej sobie poradziły z kikutem po pępowinie)
    - Aspirator do nosa

Na koniec mogę dodać laktator, chociaż mi się przydał kilka razy.
    I co polecam - mieć przygotowanych kilka saszetek z mam albo gotowych buteleczek, bo często laktacją rozkręca się np. w 3 dobie po porodzie a do tego czasu dzieciaki płaczą.
    dokładnie, mam to wszystko ;) haha

Kaczorka lubi tę wiadomość

zi13sek29opsyrz7.png
  • Zlaania1 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo ja też mam tetrówki i pieluchy flanelowe. 2 ręczniczki do kąpania. Jakieś grzechotki, zabawki po synku i multum pluszaków ;)
    Jakas pościel się znajdzie i prześcieradło oraz podkład. I podgrzewacz do mleka. I tryldiard kocyków.

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do kikuta pepowinowego uzywalam oktoniseptu. Lepiej sie sprawdzał niz gaziki nasaczone spirutusem. Pepek w zasadzie odpadl po 10dniach.

Paula- co do termoforka,to nie pamietam juz. Czy przyszedl chwile przed porodem,czy po porodzie. Wiem,ze rozne gifty, z innych firm dostawalam po porodzie.

Paula_30 lubi tę wiadomość

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Ja idę się zastrzelić, w ogóle nie wiem o czym Ty piszesz :D Jaki termoforek, jakie zapasy, jakie kosmetyki :D Ja w ogóle NIC nie wiem jeszcze :)

O, tu jesteśmy na tym samym etapie. Nie mam pojęcia o kosmetykach. Pierwsze słyszę o termoforku z pestek wiśni. Jeden kiedyś miałam dla małego kota, ale on był taki na wodę. Jeśli chodzi o zapasy, to dla siebie zawsze można zamówić pizzę :)

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do mnie termoforek nie dotarł..
    Na szczęście nie był potrzebny, bo młoda nie miała kolek.

Octenisept używaliśmy na początku do kikuta, ale nie dał rady. Dopiero właśnie po gazikach odpadł. A trzymał się dziad prawie 3 tygodnie..
    Chociaż słyszałam, że też dużo od grubości pępowiny zależy.

O kosmetykach dużo można poczytać u sroka.o.
    Ogólnie dobre opinie ma seria Babydream. Spoko skład i cena.
    Chociaż u nas w ostateczności i tak skończyło się na Nivea. Jakoś tak mi do gustu przypadła ;)

A największą wtopą u mnie była pościel dla dziecka. Kupiłam kołderkę i poduszkę i 2 komplety pościeli i do dzisiaj moje dziecko tego nie używa :p a za 2 miesiące skończy 2 lata.. ;)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coma dzisiaj ja cię będę uspokajać. Damy radę z wyprawką. Ja już trochę poczytałam i mam wersję minimum dla tych co są zielone (jak się z czymś mylę to piszcie:) zaznaczam, ze to będzie moje pierwsze dziecko i może jakieś herezje piszę;)

podstawa: dziecko musi mieć gdzie spać, mieć co jeść i mieć ciepło.

- ubranka - chyba najwygodniejsze i najbardziej uniwersalne są pajacyki, w zależności od tego jak często pierzesz kupiłabym z 6-10 na 56 i 6-10 na 62. Do tego body jako warstwa pod spód w razie jak masz zimno w domu albo na spacer, z 3-6 raczej długi rękaw. Jakiś kombinezon ciepły na wyjście jeden na 56 i jeden na 62. Czapeczki po kąpieli, rękawiczki niedrapki, skarpetki - chyba po 3 każdego starczy.
    - łóżeczko - tu jest wiele opcji i musisz dopasować coś do siebie. Na początek do spania potrzebujesz tylko pajacyk, body i śpiworek. Żadnej pościeli, poduszek ochraniaczy , szumisiów.
    - jeśli zamierzasz karmić piersią to nic dodatkowo nie potrzebujesz na początek tak na prawdę, te wkładki i biustonosze otwierane tylko tez bym kupiła ze 2 różne, a potem się dokupi jak będziemy wiedziały co jest wygodne a co nie.
    - wózek i fotelik samochodowy - tu tez jest wiele opcji i musisz coś dopasować do siebie, widzę ze niektóre wózki mają śpiworki, okrywy na deszcz itp gadżety w cenie, inne trzeba dokupić, warto zwrócić na to uwagę. Chyba najlepsza opcja to coś używanego taniego na pierwsze 6 miesięcy i potem kupić lepszą spacerówkę na dłużej.

Jak to ogarniesz to zaczną wychodzić przy okazji inne drobne rzeczy, ale pamietaj że mamy internet, można zamówić cokolwiek po porodzie bez problemów, a jeśli mąż jest w miarę ogarnięty to tez może iść kupić co trzeba w ostatniej chwili.

Rada która się najczęściej powtarza z tego co widzę, to żeby nie kupować za dużo, bo połowa się nie przydaje.

coma lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Ja termoforek dostalam z bebiko. Zarejestrowalam sie i mi przyslali.
    Coma- przydaje się przy kolkach. Wrzucalam do mikrofali, potem owijalam w tetre i przykładalam do brzuszka. Pomagało.
    Mleka modyfikowanego na razie nie kupuje. Nastawiam sie na kp. A jak cos,to apteka blisko. Smoczek kupilam lovi, tak na wszelki wypadek. Ja z pieluszek to tez mam tylko tetre i flanele. Oj tetra,to nam sie przydala.
    O,akurat mi sie przypomnialo,że musze jeszcze ten odciagacz z alie zamowic. Juz mam tak cycki napompowane,jakby zaraz miały wybuchnac od nadmiaru mleka.

A moje piersi to flaczki. Az sie martwie. A ze mieszkamy na wsi i wszedzie daleko to najmniejsze opakowanie mm musi byc na stanie.

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mieszkam w mieście, zamierzam próbować karmić piersią, ale zrobię sobie i tak mały zapas mleka modyfikowanego. Żeby potem się nie okazało, że mąż musi w niedzielę biegać po aptekach, podczas gdy głodny skrzat czeka w domu.
    Z drugiej strony to już w szpitalu będzie wiadomo, czy karmienie piersią w miarę idzie czy nie. Jak nie idzie, to wtedy można mężowi zlecić zakup mleka.

8p3os65gur64a6vr.png
  • JustBelieve Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do kosmetyków dla dzieci to plecak Wam stronę srokao.pl gdzie są analizy składów kosmetyków dla dzieci i dla mam, w niektórych najbardziej znanych i polecanych kosmetykach dla dzieci można znaleźć pół tablicy mendelejeqa, a tak naprawdę na początek nie wiele trzeba. Mnie położna powiedziała żeby niemowlę myc sama woda, bez dodatku płynów, to ze nam się wydaje ze trzeba się namydlić i zrobić dużo piany nie koniecznie jest dobre dla tak delikatnej skory niemowląt 😉 emolienty czytałam ze tez polecane są tylko jeśli dziecko ma problemy skórne, dla „normalnej” skory odradza się używanie emolientow 😉
    Ja właściwie kupiłam tylko kosmetyki z Weledy dla dziecka, całe dwa póki co: krem na wiatr i „niepogodę” oraz krem do pupy😊

A wyprawka tylko tak groźnie wyglada, tak naprawdę trzeba przemyśleć czy faktycznie potrzebuje się tych wszystkich gadżetów bo tak jak któraś już napisała po paru miesiącach 3/4 rzeczy jest już zupełnie nie przydatna 🙂

Esti lubi tę wiadomość

Synek 1.11.2019 ❤️
    53 cm i 3210g
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2019, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, z kosmetykami u mnie będzie ciężko. Średnio ogarniam temat, a mam wrażenie, że każdy mówi co innego. Będę analizować srokao.pl. Z moim poziomem rozeznania to mogłabym już zacząć, ale omijam temat szerokim łukiem.

8p3os65gur64a6vr.png
  • Kurczaczek89 Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobić Was dziś ciężko 😜
    Ja właśnie zabrałam się wczoraj powoli za wyprawkę, dla siebie i małego. Cześć do szpitala i część do domku. Moja bratowa i szwagierka dały mi dwie torby takie jak z ikea ciuszków i innych rzeczy, musze je teraz przejrzeć, posegregować i kupić to co potrzebuje na początek. A mimo wszystko pozostało mi sporo rzeczy do kupienia.
    Teraz zamawiałam na Allegro rożki, tetry itd. Bratowa zamawia często u jednego sprzedawcy i ja tez spróbowałam, może Was zainteresuje https://allegro.pl/uzytkownik/magmaris?bmatch=engag-global-var-cl-n-dict4-eyesa-bp-uni-1-3-0730

d29db7a339.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2019, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne listy wyprawkowe. Tylko chyba przewijaka tam nie bylo, fajna sprawa. A co do podkladow nieprzemakalnych na materacyk to odradzam te zwykle foliowe bo dziecko bardzo sie poci. Ja zamierzam kupic taki nieprzemakalny ale przepuszczahacy powietrze, mialam chyba z firmy Moterhod czy cos w tym stylu, drogi bo ok 35zl kosztuje (chyba w Gemini tez sa) ale warty, chyba ze znajde cos tanszego ale zeby się nie wkopac w jakies badziewie jak mi sie zdazylo jak kupowalam podklad na duzy materac corki.

‹‹ 572 573 574 575 576 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ