X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • reset Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam, co piszecie i chyba wyślę mojemu prowadzącemu jakiś kosz owoców czy innego Jacka Danielsa ;)
    U mnie ciąża prowadzona przez dwóch lekarzy, drugi głównie do wypisywania skierowań w ramach pakietu z pracy (plus dla podglądów za darmo). I obaj kazali badać cmv, a że nie mam przeciwciał i na nią i na toxo to robiłam badania co 2 m-ce max, by wyłapać ewentualne świeże zakażenie. Mało tego - mój immunolog też mnie pytał o te badania.
    Poza tym 1 x w każdym trymestrze robili posiewy i wymazy, wystawili skierowanie do okulisty/ na usg piersi/ neurologa (by sprawdzić kręgosłup przed ewentualnym cc). Do tego każdy z nich kazał mi zrobić test Becka.
    Jeszcze rozumiem, że na NFZ oszczędzają, ale żeby prywatnie nie kierować na te badania?

Mój drugi ginekolog - a główny prowadzący - został mi polecony tu na forum. Jak na Kraków bierze śmiesznie mało za wizytę (160 zł już z usg), a standard jego placówki mega wysoki- w placówce ma dietetyka, urofizjoterapuetę, zwykłego fizjo i psychologa. Wizyta u psychologa jest nawet w ramach wizyty u ginekologa, by psycholog sprawdził np. potencjalne zagrożenie depresją poporodową itp. Niesamowicie profesjonalnie się tam opiekują ciężarnymi, aż jestem zaskoczona, bo np. robią o wiele lepsze wrażenie niż kliniki niepłodności w Krakowie, z którymi miałam styczność.

Kijanka, Esti lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset wyślesz mi na priv albo tutaj info o uprofizjoterapeucię? Szukam sobie na za miesiąc już kogoś ;)

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset, a ja poproszę o nazwisko immunologa jeśli to nie kłopot, po ciąży będę miała pretekst, żeby się wybrać do Krakowa ;)

EDIT: powiedz prowadzącemu, żeby oddał Ci pustą butelkę, to ja ją podaruję swojej lekarce :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2019, 16:41

💙
  • reset Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit- placówka nazywa się Meavita na Rusznikarskiej. Już kilka znajomych osób korzystało tam z porad uro i wszyscy zadowoleni. Ja się chyba wybiorę kontrolnie po porodzie. Generalnie poproś o konsultację z urofizjoterapuetą albo nawet opisz z czym problem (telefon zawsze odbiera położna) i skierują do odpowiedniej osoby.

Karma- dr Przemysław Borowy <3 Mój ukochany lekarz, trafiłam do niego jako internisty w 2016r. po dwóch miesiącach niezdiagnozowania przez innych patałachów i na skraju wycieńczenia fizycznego i psychicznego. Na podstawie samej morfologii (!) postawił diagnozę, która się potwierdziła. Od tamtej pory zawsze mam do niego umówiony termin (czeka się ok. 1,5 m-c i najwyżej odwołuję:P), bo pan doktor konsultuje mi wszystko. Ba, to on (nie zwykły gin, nie gin z kliniki niepłodności itp.) przejął się najbardziej naszymi staraniami jak kiedyś się pożaliłam i to on pierwszy włączył metę, on jest inicjatorem heparyny itp. Ba, jak test ciążowy zrobiłam w czwartek, tak w piątek poszłam do... niego. Nie do ginekologa, a do niego z betę 6.47 i pytaniem, co dalej. Cudowny, ciepły, profesjonalny, zaangażowany. Przyjmuje w scanmedzie na Podgórskiej.

Kijanka lubi tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    Spirit- placówka nazywa się Meavita na Rusznikarskiej. Już kilka znajomych osób korzystało tam z porad uro i wszyscy zadowoleni. Ja się chyba wybiorę kontrolnie po porodzie. Generalnie poproś o konsultację z urofizjoterapuetą albo nawet opisz z czym problem (telefon zawsze odbiera położna) i skierują do odpowiedniej osoby.

Karma- dr Przemysław Borowy <3 Mój ukochany lekarz, trafiłam do niego jako internisty w 2016r. po dwóch miesiącach niezdiagnozowania przez innych patałachów i na skraju wycieńczenia fizycznego i psychicznego. Na podstawie samej morfologii (!) postawił diagnozę, która się potwierdziła. Od tamtej pory zawsze mam do niego umówiony termin (czeka się ok. 1,5 m-c i najwyżej odwołuję:P), bo pan doktor konsultuje mi wszystko. Ba, to on (nie zwykły gin, nie gin z kliniki niepłodności itp.) przejął się najbardziej naszymi staraniami jak kiedyś się pożaliłam i to on pierwszy włączył metę, on jest inicjatorem heparyny itp. Ba, jak test ciążowy zrobiłam w czwartek, tak w piątek poszłam do... niego. Nie do ginekologa, a do niego z betę 6.47 i pytaniem, co dalej. Cudowny, ciepły, profesjonalny, zaangażowany. Przyjmuje w scanmedzie na Podgórskiej.

Dziękuję bardzo :) Tutaj we Wrocławiu nawet nie próbuję, bo to jest ciemnogród jeśli chodzi o wszystkie specjalizacje.

💙
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset, Twoje dwa ostatnie posty są budujące. Fajnie, że są w Polsce tacy lekarze, choć sama nie trafiłam na takich.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset dzięki:)jeszcze nie mam problemu ;)ale chciałam kontrolę po cięciu :)

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • reset Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kijanka wrote:
    Reset, Twoje dwa ostatnie posty są budujące. Fajnie, że są w Polsce tacy lekarze, choć sama nie trafiłam na takich.

Kijanka, i co lepsze- trafiam do nich z ulicy, nie po znajomości, nie płacę im szczególnie dużo (wizyta u ginekologa z usg za 160 zł, która trwa ok. 30 minut to moim zdaniem na duże miasto niska kwota), a immunologa to w ogóle mam w pakiecie z pracy.

Ale... żeby na takich trafić to przechodziłam przez różne przeboje. A do immunologa trafiłam w takim stanie, że myślałam, że powinnam iść do psychiatry z depresją, bo wszyscy lekarze uważali, że przesadzam, że co to za choroba 'zmęczenie i obezwładniająca słabość' i diagnozowali brak urlopu/ stres. A okazało się, że to była mononukleoza.

relgmg7ymfbmxgyl.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam świetnego lekarza (mimo, że miałam przez chwilę do niego żal, że nie chciał mi dać skierowania na cc - już się z tym pogodziłam, pewnie kiedyś mu za to podziękuję 🤔)... W moim mieście znalezienie dobrego lekarza to CUD!!!

• karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mojej lekarce ufam pod względem diagnostyki dziecka, ale za niedobranie mi witamin, niezlecenie żadnego wymazu (sama poszłam i wyszła infekcja) i teraz to cmv to serio mam żal.

💙
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też mam cudownego lekarza który sam kieruje na badania, docieka, wszystko dokładnie sprawdza. Ba, takiego który leżąc w szpitalu wpadał w odwiedziny i pocieszał. Mój ginekolog już do końca życia 😍 każdej kobiecie zyczylabym takiego specjalisty!

Kijanka lubi tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agawa wrote:
    Kropka, a jaka bakteria wychodzi w posiewie?

Enterococcus faecalis :(

Karma, Ja robiłam CMV i mi wyszło że przechodziłam a w poprzedniej ciąży nie miałam wiec musiałam przebyć jak karmiłam starszaka...w ogóle nie wiem kiedy!

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam super lekarza choć czasem narzekam że on jest zbyt dokładny i się bardzo przejmuje ;) Ale za to jestem spokojna. Niestety prywatnie, za to terminy są zawsze i na spokojnie. No i mam do niego numer, zawsze można zadzwonić, napisać. Ja sobie to cenie.

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Agawa Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi posiewami to są różne szkoły. Moja poprzednia lekarka wręcz zabraniała mi robić za często posiewy jeśli jeśli nie było objawów infekcji. Tłumaczyła, ze tam jest ciągła walka o byt i może nawet się zdarzyć tak, ze jak pobiorą rano to będzie inny wynik niż z pobrania wieczorem. Ona zlecała biocenozę i jeśli tam wychodziło coś nie tak to wtedy posiew.

• Agawa Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Zlaania - że też ktoś się połasił.. i jeszcze dodatkowy stres na koniec ciąży.
    A podejście policji super. Pełen profesjonalizm.

Iza - na stojąco następnym razem siusiaj ;)

Agawa - od 6 już jestem na nogach. Szybką akcję nam zrobili ;) prawie jak w wojsku :p łącznie z zaproszeniem na prysznic ;)
    Ale ja i tak długo leżakowałam, bo w zasadzie od 13:30. Może gdyby nie zawroty głowy i zwracanie, to już wczoraj by mnie pionizowali. Ale nie dało rady.

Kaczorka, to może lepiej, ze dłużej poleżałaś po znieczuleniu. Jak za szybko to potem mogą być straszne migreny. Znajome miały to nie były w stanie nic zrobić przy dziecku przez ból głowy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    To ja też mam cudownego lekarza który sam kieruje na badania, docieka, wszystko dokładnie sprawdza. Ba, takiego który leżąc w szpitalu wpadał w odwiedziny i pocieszał. Mój ginekolog już do końca życia 😍 każdej kobiecie zyczylabym takiego specjalisty!
    Prawda? A wahalas sie,czy zmienic ;-) ja tam tez do niego trafilam losowo 2,5roku temu i nie zaluje. Zaczarowal mnie juz na 1 wizycie. I mimo,ze trzepia mnie te wizyty po kieszeni,to go nie zamienie.

Meggs lubi tę wiadomość

• Kurczaczek89 Ekspertka

Wysłany: 16 października 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ratujcie- co na katar? Czy marimer dla dzieci może być? (Taki mam w domu).

I czy miewacie pobolewania podbrzusza? Mnie dziś coś boli, jak na okres, do tego bolą tez plecy... :( A stopy tak mi spuchły, masakra.

d29db7a339.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczaczek89 wrote:
    Dziewczyny ratujcie- co na katar? Czy marimer dla dzieci może być? (Taki mam w domu).

I czy miewacie pobolewania podbrzusza? Mnie dziś coś boli, jak na okres, do tego bolą tez plecy... :( A stopy tak mi spuchły, masakra.
    Moze byc. Spokojnie plukaj.
    Bole w podbrzuszu? Oczyeiscie. Raz dzisnnie minm

• Domcias Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczaczek, nie mam pojęcia co na katar. Ale woda morska to na pewno + jakies inhalacje, smarowanie vicksem. A pobolewania jak na okres z plecami mam już od dobrych 2 tygodni.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na katar- sol morska, irigasin, inhalacje inhalatorem lub parowe z rumianku. I wzmacniaj sie np.czosnkiem, sokiem z malin lub czarnego bzu.

Dzis mnie bolalo okresowo.

‹‹ 815 816 817 818 819 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ