X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A robiłyście w ciąży cytomegalię? Ja oczywiście nie, bo nikt mi nie powiedział, a na stronie szpitala jest, że chcą wyniki badań O_O Może będzie wkrótce obowiązkowa (?)

💙
  • coma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karma wrote:
    A robiłyście w ciąży cytomegalię? Ja oczywiście nie, bo nikt mi nie powiedział, a na stronie szpitala jest, że chcą wyniki badań O_O Może będzie wkrótce obowiązkowa (?)

Tak, ja robiłam w 1 trymestrze i w 3, myślałam, że to jest w standardowym zestawie z 1 trymestru?

uIHap1.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Mówisz, że czas zdjąć biżuterię?

Nieee... Aż tak spuchnięte łapki na razie nie są.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Tak, ja robiłam w 1 trymestrze i w 3, myślałam, że to jest w standardowym zestawie z 1 trymestru?

No właśnie nie, nie ma tego w badaniach obowiązkowych... W lux medzie nawet mi nie chcieli dać na to skierowania, więc poczekam do wizyty, zobaczę jak się dr wytłumaczy i najwyżej wywalę stówę...

💙
  • Janka78 Ekspertka

Wysłany: 16 października 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez robiłam ale w Ok 16 tyg jak nastąpiło to wodobrzusze.wyszlo ze przeszłam.awidnosc wyszła wysoka co oznaczało ze ponad 3 miesiące temu.mysle ze to będzie jedno z pierwszych badań jakie zrobią mojemu dziecięciu.

qb3c3e5eyv2yhsqn.png

• coma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karma wrote:
    No właśnie nie, nie ma tego w badaniach obowiązkowych... W lux medzie nawet mi nie chcieli dać na to skierowania, więc poczekam do wizyty, zobaczę jak się dr wytłumaczy i najwyżej wywalę stówę...

Jesteś pewna? Ja miałam to w standardzie z Luxmedu - jak założyłam kartę ciąży to było tam to badanie. W 3. trymestrze już musiałam szantażować położną żeby mi wypisała skierowanie za free po raz kolejny, ale udało się (na czacie).

uIHap1.png
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Jesteś pewna? Ja miałam to w standardzie z Luxmedu - jak założyłam kartę ciąży to było tam to badanie. W 3. trymestrze już musiałam szantażować położną żeby mi wypisała skierowanie za free po raz kolejny, ale udało się (na czacie).

Na pewno nie dostałam tego wśród skierowań na 1 trymestr, nie ma też tego w lux medowskiej tabelce badań, którą dostałam. Internista na czacie nie chciał dać, a w recepcji powiedzieli, że nawet jak dostanę skierowanie to mam to poza pakietem... Wychodzi na to, że masz lepsze standardy :(

💙
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O patrz, ja dostaję skierowania wg tego:
    https://www.luxmed.pl/dla-pacjentow/zdrowie-w-4-krokach/zdrowie-na-co-dzien/zobacz-co-radzi-lekarz-lux-med/kobieta-w-ciazy/plan-opieki-okoloporodowej.html

💙
  • coma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mi się bardzo dziwne wydaje, bo luxmed to luxmed. Ja ogólnie robię tak, że po każdej wizycie u mojej lekarz skanuje jej zalecenia (ona wystawia mi taki świstek ze skierowaniem na badania) i wysyłam tym położnym na czacie - i one mi wszystko wypisują. Odmówiły mi tylko wystawienia anty-Ro i anty-La i bardziej szczegółowych tarczycowych badań.

Może faktycznie było tak, że nie było tych badań w pakiecie i dopiero po czacie mi to wypisały, ale na bank za nic nie płaciłam i miałam w kwietniu robione CMV razem z resztą badań 1 trymestru i teraz w 3 trymestrze znowu.

uIHap1.png
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    To mi się bardzo dziwne wydaje, bo luxmed to luxmed. Ja ogólnie robię tak, że po każdej wizycie u mojej lekarz skanuje jej zalecenia (ona wystawia mi taki świstek ze skierowaniem na badania) i wysyłam tym położnym na czacie - i one mi wszystko wypisują. Odmówiły mi tylko wystawienia anty-Ro i anty-La i bardziej szczegółowych tarczycowych badań.

Może faktycznie było tak, że nie było tych badań w pakiecie i dopiero po czacie mi to wypisały, ale na bank za nic nie płaciłam i miałam w kwietniu robione CMV razem z resztą badań 1 trymestru i teraz w 3 trymestrze znowu.

Nie, to nie tak, że lux med to lux med, między mną a moim mężem chociażby jest wiele różnic jeśli chodzi o badania, nie mam też np. dietetyka w pakiecie. Swoją drogą i tak jesteś genialna, ja bym na to nie wpadła, żeby tak to załatwiać. Chodziłam do ginekologów, żeby mi klikali skierowania na poszczególne trymestry i one są zgodne właśnie z tą tabelką. A jak chciałam coś dodatkowego, np. więcej morfologii to pisałam do lekarza jako pytanie po wizycie. Ale z czatem to genialne, serio... No nic, szarpnę się na to badanie, bo za długo już mi to chodzi po głowie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2019, 15:11

💙
  • coma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś mi to rozwiązanie podpowiedział, ja na to sama nie wpadłam, nie wiem czy nawet nie tu na forum.

uIHap1.png
  • Ig004 Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekaj, coma. A co te położne wypisują? Bo skierowanie to masz wystawiane raczej przez lekarza? Pewnie to wszystko oczywiste, ale nie ogarniam, a może coś da się prościej :p

2a82ae0ca8.png
    Nieudane: 3 IUI, 4 transfery ICSI
    Ciąża po operacji żpn
    Mamy synka ❤️
  • coma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ig004 wrote:
    Czekaj, coma. A co te położne wypisują? Bo skierowanie to masz wystawiane raczej przez lekarza? Pewnie to wszystko oczywiste, ale nie ogarniam, a może coś da się prościej :p

One mają uprawnienia żeby wypisywać skierowania na różne badania - ja na początku napisałam im na czacie, że jestem w ciąży i wysłałam im swoją kartę ciąży i one założyły mi coś takiego jak "wirtualna karta ciąży" i te standardowe badania wystawiały się same co trymestr (jako osoba kierująca na badanie było wpisane "System Karta Ciąży"). A jeśli mi czegoś brakowało (TSH, mocz, morfologia co miesiąc, od czasu do czasu jakieś CRP, posiew czy inne badziewie) to wysyłałam im skierowanie od mojej lekarz prowadzącej spoza Luxmedu i one wystawiały to co było potrzebne.

W skrócie - nie prowadziłam ciąży w Luxmedzie, nie chodziłam tam do żadnego ginekologa, a położne na czacie wypisywały mi wszystkie skierowania na badania zgodnie z zaleceniami mojej prowadzącej.

Ig004 lubi tę wiadomość

uIHap1.png
  • Agawa Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też nie ma CMV w ciążowej liście badań z luxmedu. Mam tak, że jak zakładają kartę ciąży to podpinają wykaz badań do zrobienia w konkretnych tyg. ciąży. I potem nie musiałam chodzić do położnej czy gina tylko pokazywałam ten wykaz robili badania. CMV robiłam na własna rękę w każdej ciąży.

Ja w tej ciąży to miałam jeszcze przygodę z toxo ☹️ Przez lata toxo ujemna a tu w tej ciąży igg dodatnie igm ujemne. Zrobiłam awidność i była średnia. Łaziłam po zakaźnikach. Finalnie wykluczyli aktywną infekcję, ale i tak zanim udało się to potwierdzić 3 tyg brałam rovamycynę. Koszmar.

• Domcias Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam cytomegalie robiona, chyba w pierwszym trymestrze. Ale ja juz w poprzedniej ciąży miałam przeciwciala, więc wiedzialam, ze wyjdzie.

A ja się dzis wzięłam za wymianę bielizny. Większość majtek mam strasznie zniszczonych po tej cholernej luteinie, poza tym lekko w dupke cisną 😕 Zamówiłam sobie narazie kilka par, mam nadzieje, ze rozmiar będzie ok. Ciuchow póki co nie kupuje, wiec najpierw biorę się za gacie, skarpetki i pizamy 😃 Po porodzie kupie sobie jakieś atrakcyjniesze staniki, a jak schudne to wpadam miedzy regały za ciuchami 💪 Już nie mogę się doczekac 😀

Kijanka lubi tę wiadomość

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    One mają uprawnienia żeby wypisywać skierowania na różne badania - ja na początku napisałam im na czacie, że jestem w ciąży i wysłałam im swoją kartę ciąży i one założyły mi coś takiego jak "wirtualna karta ciąży" i te standardowe badania wystawiały się same co trymestr (jako osoba kierująca na badanie było wpisane "System Karta Ciąży"). A jeśli mi czegoś brakowało (TSH, mocz, morfologia co miesiąc, od czasu do czasu jakieś CRP, posiew czy inne badziewie) to wysyłałam im skierowanie od mojej lekarz prowadzącej spoza Luxmedu i one wystawiały to co było potrzebne.

W skrócie - nie prowadziłam ciąży w Luxmedzie, nie chodziłam tam do żadnego ginekologa, a położne na czacie wypisywały mi wszystkie skierowania na badania zgodnie z zaleceniami mojej prowadzącej.

To naprawdę jest genialne, co ja się nałaziłam to moje. Pierwsza lekarka źle mi założyła tę kartę, potem wyszło na to, że w ogóle jej nie mam, następny lekarz nie rozumiał o co proszę tylko wystawił mi dwa skierowania na mocz i morfo... dopiero trzeci lekarz zajarzył. Ale mega rozwiązanie na przyszłość.
    Widzicie, mi o tej cmv nikt nie powiedział i w sumie mam żal o to do lekarki, mimo że to nie jest badanie obowiązkowe.

💙
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karma wrote:
    Mi też na to nie dali mimo że jestem w grupie ryzyka. Jedyne za co płaciłem

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • coma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam pewna, że to jest badanie obowiązkowe bo mnie piłowali o to badanie regularnie w klinice niepłodności, a jak zaszłam w ciąże to moja lekarz kazała mi je powtarzać (pewnie dlatego, że nie mam przeciwciał).

uIHap1.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:

Może lekarz odważniej szy i się nie boi że gm szef krzyczy za duża liczbę skierowań :/

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2019, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie mialam robionej cytomegalii.

‹‹ 814 815 816 817 818 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ