X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A robiłyście w ciąży cytomegalię? Ja oczywiście nie, bo nikt mi nie powiedział, a na stronie szpitala jest, że chcą wyniki badań O_O Może będzie wkrótce obowiązkowa (?)

💙
  • coma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karma wrote:
    A robiłyście w ciąży cytomegalię? Ja oczywiście nie, bo nikt mi nie powiedział, a na stronie szpitala jest, że chcą wyniki badań O_O Może będzie wkrótce obowiązkowa (?)

Tak, ja robiłam w 1 trymestrze i w 3, myślałam, że to jest w standardowym zestawie z 1 trymestru?

uIHap1.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Mówisz, że czas zdjąć biżuterię?

Nieee... Aż tak spuchnięte łapki na razie nie są.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Tak, ja robiłam w 1 trymestrze i w 3, myślałam, że to jest w standardowym zestawie z 1 trymestru?

No właśnie nie, nie ma tego w badaniach obowiązkowych... W lux medzie nawet mi nie chcieli dać na to skierowania, więc poczekam do wizyty, zobaczę jak się dr wytłumaczy i najwyżej wywalę stówę...

💙
  • Janka78 Ekspertka

Wysłany: 16 października 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez robiłam ale w Ok 16 tyg jak nastąpiło to wodobrzusze.wyszlo ze przeszłam.awidnosc wyszła wysoka co oznaczało ze ponad 3 miesiące temu.mysle ze to będzie jedno z pierwszych badań jakie zrobią mojemu dziecięciu.

qb3c3e5eyv2yhsqn.png

• coma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karma wrote:
    No właśnie nie, nie ma tego w badaniach obowiązkowych... W lux medzie nawet mi nie chcieli dać na to skierowania, więc poczekam do wizyty, zobaczę jak się dr wytłumaczy i najwyżej wywalę stówę...

Jesteś pewna? Ja miałam to w standardzie z Luxmedu - jak założyłam kartę ciąży to było tam to badanie. W 3. trymestrze już musiałam szantażować położną żeby mi wypisała skierowanie za free po raz kolejny, ale udało się (na czacie).

uIHap1.png
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Jesteś pewna? Ja miałam to w standardzie z Luxmedu - jak założyłam kartę ciąży to było tam to badanie. W 3. trymestrze już musiałam szantażować położną żeby mi wypisała skierowanie za free po raz kolejny, ale udało się (na czacie).

Na pewno nie dostałam tego wśród skierowań na 1 trymestr, nie ma też tego w lux medowskiej tabelce badań, którą dostałam. Internista na czacie nie chciał dać, a w recepcji powiedzieli, że nawet jak dostanę skierowanie to mam to poza pakietem... Wychodzi na to, że masz lepsze standardy :(

💙
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O patrz, ja dostaję skierowania wg tego:
    https://www.luxmed.pl/dla-pacjentow/zdrowie-w-4-krokach/zdrowie-na-co-dzien/zobacz-co-radzi-lekarz-lux-med/kobieta-w-ciazy/plan-opieki-okoloporodowej.html

💙
  • coma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mi się bardzo dziwne wydaje, bo luxmed to luxmed. Ja ogólnie robię tak, że po każdej wizycie u mojej lekarz skanuje jej zalecenia (ona wystawia mi taki świstek ze skierowaniem na badania) i wysyłam tym położnym na czacie - i one mi wszystko wypisują. Odmówiły mi tylko wystawienia anty-Ro i anty-La i bardziej szczegółowych tarczycowych badań.

Może faktycznie było tak, że nie było tych badań w pakiecie i dopiero po czacie mi to wypisały, ale na bank za nic nie płaciłam i miałam w kwietniu robione CMV razem z resztą badań 1 trymestru i teraz w 3 trymestrze znowu.

uIHap1.png
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    To mi się bardzo dziwne wydaje, bo luxmed to luxmed. Ja ogólnie robię tak, że po każdej wizycie u mojej lekarz skanuje jej zalecenia (ona wystawia mi taki świstek ze skierowaniem na badania) i wysyłam tym położnym na czacie - i one mi wszystko wypisują. Odmówiły mi tylko wystawienia anty-Ro i anty-La i bardziej szczegółowych tarczycowych badań.

Może faktycznie było tak, że nie było tych badań w pakiecie i dopiero po czacie mi to wypisały, ale na bank za nic nie płaciłam i miałam w kwietniu robione CMV razem z resztą badań 1 trymestru i teraz w 3 trymestrze znowu.

Nie, to nie tak, że lux med to lux med, między mną a moim mężem chociażby jest wiele różnic jeśli chodzi o badania, nie mam też np. dietetyka w pakiecie. Swoją drogą i tak jesteś genialna, ja bym na to nie wpadła, żeby tak to załatwiać. Chodziłam do ginekologów, żeby mi klikali skierowania na poszczególne trymestry i one są zgodne właśnie z tą tabelką. A jak chciałam coś dodatkowego, np. więcej morfologii to pisałam do lekarza jako pytanie po wizycie. Ale z czatem to genialne, serio... No nic, szarpnę się na to badanie, bo za długo już mi to chodzi po głowie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2019, 15:11

💙
  • coma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś mi to rozwiązanie podpowiedział, ja na to sama nie wpadłam, nie wiem czy nawet nie tu na forum.

uIHap1.png
  • Ig004 Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekaj, coma. A co te położne wypisują? Bo skierowanie to masz wystawiane raczej przez lekarza? Pewnie to wszystko oczywiste, ale nie ogarniam, a może coś da się prościej :p

2a82ae0ca8.png
    Nieudane: 3 IUI, 4 transfery ICSI
    Ciąża po operacji żpn
    Mamy synka ❤️
  • coma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ig004 wrote:
    Czekaj, coma. A co te położne wypisują? Bo skierowanie to masz wystawiane raczej przez lekarza? Pewnie to wszystko oczywiste, ale nie ogarniam, a może coś da się prościej :p

One mają uprawnienia żeby wypisywać skierowania na różne badania - ja na początku napisałam im na czacie, że jestem w ciąży i wysłałam im swoją kartę ciąży i one założyły mi coś takiego jak "wirtualna karta ciąży" i te standardowe badania wystawiały się same co trymestr (jako osoba kierująca na badanie było wpisane "System Karta Ciąży"). A jeśli mi czegoś brakowało (TSH, mocz, morfologia co miesiąc, od czasu do czasu jakieś CRP, posiew czy inne badziewie) to wysyłałam im skierowanie od mojej lekarz prowadzącej spoza Luxmedu i one wystawiały to co było potrzebne.

W skrócie - nie prowadziłam ciąży w Luxmedzie, nie chodziłam tam do żadnego ginekologa, a położne na czacie wypisywały mi wszystkie skierowania na badania zgodnie z zaleceniami mojej prowadzącej.

Ig004 lubi tę wiadomość

uIHap1.png
  • Agawa Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też nie ma CMV w ciążowej liście badań z luxmedu. Mam tak, że jak zakładają kartę ciąży to podpinają wykaz badań do zrobienia w konkretnych tyg. ciąży. I potem nie musiałam chodzić do położnej czy gina tylko pokazywałam ten wykaz robili badania. CMV robiłam na własna rękę w każdej ciąży.

Ja w tej ciąży to miałam jeszcze przygodę z toxo ☹️ Przez lata toxo ujemna a tu w tej ciąży igg dodatnie igm ujemne. Zrobiłam awidność i była średnia. Łaziłam po zakaźnikach. Finalnie wykluczyli aktywną infekcję, ale i tak zanim udało się to potwierdzić 3 tyg brałam rovamycynę. Koszmar.

• Domcias Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam cytomegalie robiona, chyba w pierwszym trymestrze. Ale ja juz w poprzedniej ciąży miałam przeciwciala, więc wiedzialam, ze wyjdzie.

A ja się dzis wzięłam za wymianę bielizny. Większość majtek mam strasznie zniszczonych po tej cholernej luteinie, poza tym lekko w dupke cisną 😕 Zamówiłam sobie narazie kilka par, mam nadzieje, ze rozmiar będzie ok. Ciuchow póki co nie kupuje, wiec najpierw biorę się za gacie, skarpetki i pizamy 😃 Po porodzie kupie sobie jakieś atrakcyjniesze staniki, a jak schudne to wpadam miedzy regały za ciuchami 💪 Już nie mogę się doczekac 😀

Kijanka lubi tę wiadomość

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • karma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    One mają uprawnienia żeby wypisywać skierowania na różne badania - ja na początku napisałam im na czacie, że jestem w ciąży i wysłałam im swoją kartę ciąży i one założyły mi coś takiego jak "wirtualna karta ciąży" i te standardowe badania wystawiały się same co trymestr (jako osoba kierująca na badanie było wpisane "System Karta Ciąży"). A jeśli mi czegoś brakowało (TSH, mocz, morfologia co miesiąc, od czasu do czasu jakieś CRP, posiew czy inne badziewie) to wysyłałam im skierowanie od mojej lekarz prowadzącej spoza Luxmedu i one wystawiały to co było potrzebne.

W skrócie - nie prowadziłam ciąży w Luxmedzie, nie chodziłam tam do żadnego ginekologa, a położne na czacie wypisywały mi wszystkie skierowania na badania zgodnie z zaleceniami mojej prowadzącej.

To naprawdę jest genialne, co ja się nałaziłam to moje. Pierwsza lekarka źle mi założyła tę kartę, potem wyszło na to, że w ogóle jej nie mam, następny lekarz nie rozumiał o co proszę tylko wystawił mi dwa skierowania na mocz i morfo... dopiero trzeci lekarz zajarzył. Ale mega rozwiązanie na przyszłość.
    Widzicie, mi o tej cmv nikt nie powiedział i w sumie mam żal o to do lekarki, mimo że to nie jest badanie obowiązkowe.

💙
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karma wrote:
    Mi też na to nie dali mimo że jestem w grupie ryzyka. Jedyne za co płaciłem

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • coma Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam pewna, że to jest badanie obowiązkowe bo mnie piłowali o to badanie regularnie w klinice niepłodności, a jak zaszłam w ciąże to moja lekarz kazała mi je powtarzać (pewnie dlatego, że nie mam przeciwciał).

uIHap1.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 16 października 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:

Może lekarz odważniej szy i się nie boi że gm szef krzyczy za duża liczbę skierowań :/

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2019, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie mialam robionej cytomegalii.

‹‹ 814 815 816 817 818 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ