Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
karma wrote:A robiłyście w ciąży cytomegalię? Ja oczywiście nie, bo nikt mi nie powiedział, a na stronie szpitala jest, że chcą wyniki badań O_O Może będzie wkrótce obowiązkowa (?)
Tak, ja robiłam w 1 trymestrze i w 3, myślałam, że to jest w standardowym zestawie z 1 trymestru? -
coma wrote:Tak, ja robiłam w 1 trymestrze i w 3, myślałam, że to jest w standardowym zestawie z 1 trymestru?
No właśnie nie, nie ma tego w badaniach obowiązkowych... W lux medzie nawet mi nie chcieli dać na to skierowania, więc poczekam do wizyty, zobaczę jak się dr wytłumaczy i najwyżej wywalę stówę...💙 -
karma wrote:No właśnie nie, nie ma tego w badaniach obowiązkowych... W lux medzie nawet mi nie chcieli dać na to skierowania, więc poczekam do wizyty, zobaczę jak się dr wytłumaczy i najwyżej wywalę stówę...
Jesteś pewna? Ja miałam to w standardzie z Luxmedu - jak założyłam kartę ciąży to było tam to badanie. W 3. trymestrze już musiałam szantażować położną żeby mi wypisała skierowanie za free po raz kolejny, ale udało się (na czacie). -
coma wrote:Jesteś pewna? Ja miałam to w standardzie z Luxmedu - jak założyłam kartę ciąży to było tam to badanie. W 3. trymestrze już musiałam szantażować położną żeby mi wypisała skierowanie za free po raz kolejny, ale udało się (na czacie).
Na pewno nie dostałam tego wśród skierowań na 1 trymestr, nie ma też tego w lux medowskiej tabelce badań, którą dostałam. Internista na czacie nie chciał dać, a w recepcji powiedzieli, że nawet jak dostanę skierowanie to mam to poza pakietem... Wychodzi na to, że masz lepsze standardy💙 -
To mi się bardzo dziwne wydaje, bo luxmed to luxmed. Ja ogólnie robię tak, że po każdej wizycie u mojej lekarz skanuje jej zalecenia (ona wystawia mi taki świstek ze skierowaniem na badania) i wysyłam tym położnym na czacie - i one mi wszystko wypisują. Odmówiły mi tylko wystawienia anty-Ro i anty-La i bardziej szczegółowych tarczycowych badań.
Może faktycznie było tak, że nie było tych badań w pakiecie i dopiero po czacie mi to wypisały, ale na bank za nic nie płaciłam i miałam w kwietniu robione CMV razem z resztą badań 1 trymestru i teraz w 3 trymestrze znowu. -
coma wrote:To mi się bardzo dziwne wydaje, bo luxmed to luxmed. Ja ogólnie robię tak, że po każdej wizycie u mojej lekarz skanuje jej zalecenia (ona wystawia mi taki świstek ze skierowaniem na badania) i wysyłam tym położnym na czacie - i one mi wszystko wypisują. Odmówiły mi tylko wystawienia anty-Ro i anty-La i bardziej szczegółowych tarczycowych badań.
Może faktycznie było tak, że nie było tych badań w pakiecie i dopiero po czacie mi to wypisały, ale na bank za nic nie płaciłam i miałam w kwietniu robione CMV razem z resztą badań 1 trymestru i teraz w 3 trymestrze znowu.
Nie, to nie tak, że lux med to lux med, między mną a moim mężem chociażby jest wiele różnic jeśli chodzi o badania, nie mam też np. dietetyka w pakiecie. Swoją drogą i tak jesteś genialna, ja bym na to nie wpadła, żeby tak to załatwiać. Chodziłam do ginekologów, żeby mi klikali skierowania na poszczególne trymestry i one są zgodne właśnie z tą tabelką. A jak chciałam coś dodatkowego, np. więcej morfologii to pisałam do lekarza jako pytanie po wizycie. Ale z czatem to genialne, serio... No nic, szarpnę się na to badanie, bo za długo już mi to chodzi po głowie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2019, 15:11
💙 -
Czekaj, coma. A co te położne wypisują? Bo skierowanie to masz wystawiane raczej przez lekarza? Pewnie to wszystko oczywiste, ale nie ogarniam, a może coś da się prościej :p
-
Ig004 wrote:Czekaj, coma. A co te położne wypisują? Bo skierowanie to masz wystawiane raczej przez lekarza? Pewnie to wszystko oczywiste, ale nie ogarniam, a może coś da się prościej :p
One mają uprawnienia żeby wypisywać skierowania na różne badania - ja na początku napisałam im na czacie, że jestem w ciąży i wysłałam im swoją kartę ciąży i one założyły mi coś takiego jak "wirtualna karta ciąży" i te standardowe badania wystawiały się same co trymestr (jako osoba kierująca na badanie było wpisane "System Karta Ciąży"). A jeśli mi czegoś brakowało (TSH, mocz, morfologia co miesiąc, od czasu do czasu jakieś CRP, posiew czy inne badziewie) to wysyłałam im skierowanie od mojej lekarz prowadzącej spoza Luxmedu i one wystawiały to co było potrzebne.
W skrócie - nie prowadziłam ciąży w Luxmedzie, nie chodziłam tam do żadnego ginekologa, a położne na czacie wypisywały mi wszystkie skierowania na badania zgodnie z zaleceniami mojej prowadzącej.
Ig004 lubi tę wiadomość
-
U mnie też nie ma CMV w ciążowej liście badań z luxmedu. Mam tak, że jak zakładają kartę ciąży to podpinają wykaz badań do zrobienia w konkretnych tyg. ciąży. I potem nie musiałam chodzić do położnej czy gina tylko pokazywałam ten wykaz robili badania. CMV robiłam na własna rękę w każdej ciąży.
Ja w tej ciąży to miałam jeszcze przygodę z toxo ☹️ Przez lata toxo ujemna a tu w tej ciąży igg dodatnie igm ujemne. Zrobiłam awidność i była średnia. Łaziłam po zakaźnikach. Finalnie wykluczyli aktywną infekcję, ale i tak zanim udało się to potwierdzić 3 tyg brałam rovamycynę. Koszmar. -
Ja też miałam cytomegalie robiona, chyba w pierwszym trymestrze. Ale ja juz w poprzedniej ciąży miałam przeciwciala, więc wiedzialam, ze wyjdzie.
A ja się dzis wzięłam za wymianę bielizny. Większość majtek mam strasznie zniszczonych po tej cholernej luteinie, poza tym lekko w dupke cisną 😕 Zamówiłam sobie narazie kilka par, mam nadzieje, ze rozmiar będzie ok. Ciuchow póki co nie kupuje, wiec najpierw biorę się za gacie, skarpetki i pizamy 😃 Po porodzie kupie sobie jakieś atrakcyjniesze staniki, a jak schudne to wpadam miedzy regały za ciuchami 💪 Już nie mogę się doczekac 😀Kijanka lubi tę wiadomość
-
coma wrote:One mają uprawnienia żeby wypisywać skierowania na różne badania - ja na początku napisałam im na czacie, że jestem w ciąży i wysłałam im swoją kartę ciąży i one założyły mi coś takiego jak "wirtualna karta ciąży" i te standardowe badania wystawiały się same co trymestr (jako osoba kierująca na badanie było wpisane "System Karta Ciąży"). A jeśli mi czegoś brakowało (TSH, mocz, morfologia co miesiąc, od czasu do czasu jakieś CRP, posiew czy inne badziewie) to wysyłałam im skierowanie od mojej lekarz prowadzącej spoza Luxmedu i one wystawiały to co było potrzebne.
W skrócie - nie prowadziłam ciąży w Luxmedzie, nie chodziłam tam do żadnego ginekologa, a położne na czacie wypisywały mi wszystkie skierowania na badania zgodnie z zaleceniami mojej prowadzącej.
To naprawdę jest genialne, co ja się nałaziłam to moje. Pierwsza lekarka źle mi założyła tę kartę, potem wyszło na to, że w ogóle jej nie mam, następny lekarz nie rozumiał o co proszę tylko wystawił mi dwa skierowania na mocz i morfo... dopiero trzeci lekarz zajarzył. Ale mega rozwiązanie na przyszłość.
Widzicie, mi o tej cmv nikt nie powiedział i w sumie mam żal o to do lekarki, mimo że to nie jest badanie obowiązkowe.💙 -
karma wrote:No właśnie nie, nie ma tego w badaniach obowiązkowych... W lux medzie nawet mi nie chcieli dać na to skierowania, więc poczekam do wizyty, zobaczę jak się dr wytłumaczy i najwyżej wywalę stówę...2017 #1
2019 #2
-
coma wrote:To mi się bardzo dziwne wydaje, bo luxmed to luxmed. Ja ogólnie robię tak, że po każdej wizycie u mojej lekarz skanuje jej zalecenia (ona wystawia mi taki świstek ze skierowaniem na badania) i wysyłam tym położnym na czacie - i one mi wszystko wypisują. Odmówiły mi tylko wystawienia anty-Ro i anty-La i bardziej szczegółowych tarczycowych badań.
Może faktycznie było tak, że nie było tych badań w pakiecie i dopiero po czacie mi to wypisały, ale na bank za nic nie płaciłam i miałam w kwietniu robione CMV razem z resztą badań 1 trymestru i teraz w 3 trymestrze znowu.2017 #1
2019 #2
-
nick nieaktualny