LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ultra-Dżasta wrote:meggie94 jedną nogą już jesteś w 3 trymestrze a więc zgaga jak najbardziej może się pojawić + kręgosłup boli od dzidziusia w brzuchu niestety 🙃, ale pociesz się tym, że już Ci dużo nie zostało w porównaniu ze mną (marne to pocieszenie ale zawsze jakieś) 😂. U mnie 27 tydzień wjedzie 17 sierpnia i już się doczekać nie mogę.
Z tego co piszecie dziewczyny o Norwegii to ja bym się bała w ogóle tam rodzić 😬. Nie mogę się nadziwić, że tam to są tak bardzo popularne porody domowe. Wszystko spoko, jak jest dobrze ale co, gdy nie daj Boże, są jakieś komplikacje? Nie chce nawet o tym myśleć 🤭.
A wiecie, że się wczoraj zdziwiłam tym, że jak się nie da urodzić dziecka to kobita idzie na salę cięć cesarskich? Kuźwa, myślałam, że ją tną w tej samej sali co poród a tu nie 😆.
Ja w sumie też myślałam że to może obok gdzieś jest sala do cesarki 😁 i wieźli mnie przez te korytarze a ja tylko światła widziałam jak w filmach 😂😂 i lekarze z pielęgniarkami między sobą opowiadają dowcipy i inne historyjki 😂 ja się mało co mogłam skupic na tym co mówią 🙈
I po znajomości mam też zdjęcia z córką i jak ją wyjęli 😁
Aż mam łzy w oczach jak to wspominam 🥹 minęło 14 miesięcy a ja czuję jakby to było wczoraj 🥹🥹 i zaraz druga córka będzie 🥹 normalnie się rozpływam ze wzruszenia 😁Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Ultra-Dżasta wrote:meggie94 jedną nogą już jesteś w 3 trymestrze a więc zgaga jak najbardziej może się pojawić + kręgosłup boli od dzidziusia w brzuchu niestety 🙃, ale pociesz się tym, że już Ci dużo nie zostało w porównaniu ze mną (marne to pocieszenie ale zawsze jakieś) 😂. U mnie 27 tydzień wjedzie 17 sierpnia i już się doczekać nie mogę.
Z tego co piszecie dziewczyny o Norwegii to ja bym się bała w ogóle tam rodzić 😬. Nie mogę się nadziwić, że tam to są tak bardzo popularne porody domowe. Wszystko spoko, jak jest dobrze ale co, gdy nie daj Boże, są jakieś komplikacje? Nie chce nawet o tym myśleć 🤭.
A wiecie, że się wczoraj zdziwiłam tym, że jak się nie da urodzić dziecka to kobita idzie na salę cięć cesarskich? Kuźwa, myślałam, że ją tną w tej samej sali co poród a tu nie 😆.
Z kręgosłupem i zgaga się już pogodziłam, ale niech mi nie wraca samopoczucie z I trymestru czyli mdłości, osłabienie itp 🙈 -
Cesarka to powazna operacja, więc jest przeprowadzana w odpowiednich warunkach, w pełnej obstawie (dwoch ginekologow, anestezjolog, pielęgniarka anestezjologiczna, instrumentariuszka, polozna, neonatolog, pielegniarka neonatologiczna...), na bloku operacyjnym. Ja jak to pierwszy raz zobaczylam to oniemiałam. Rozrywają kobite jak świniaka, szarpią jak psy xDd wody płodowe, krew,wszystko tryska pod sufit. Dla mnie to było o wiele bardziej traumatyczne niż SN. No ale wiadomo, że czasem po prostu trzeba i nie ma się co zastanawiać. Ale tak żebym się dala rozszarpać z wyboru, to o nie nie xD
Wczoraj byłam na kolacji z koleżankami, które niedawno rodziły i mówiły mi gdzie polecają rodzic a gdzie nie. Mam mętlik w głowie, bo nigdzie nie jest idealnie. Jeśli w danym miejscu są fajne położne, to lekarze już nie koniecznie, w innym na odwrót. Albo opieka neonatologiczna jest nie taka, albo nie robią ZO... Jeszcze nie podjęłam decyzji, ale trochę zawęziłam poszukiwania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2022, 09:31
-
Byłam wczoraj na echu serca, wszystko dobrze u dzidziusia.
Natomiast niestety łożysko nadal nisko, a to już 23 tydzień. W dodatku młody jest w położeniu miednicowym, leży sobie bokiem. Zastanawiam się, czy to znaczy, że będę musiała mieć CC? Czy to łożysko może się jeszcze podnieść? Przyznam, że boję się cesarki i zdecydowanie wolałabym rodzić tradycyjną metodą.40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTemat porodów
Ja miałam 2 cc i teraz chciałabym naturalnie, ale już mi powiedzieli, że nie dopuszczą mnie do SN 🤷
2 dni temu wylądowałam na GIP ze spinaniem brzucha i bólami jak na miesiączkę i ogólnie słabo się czułam, zbadali mnie i z Małą wszystko dobrze, a u mnie podejrzenie, że właśnie blizna po cc ciągnie, ale nie wiem czy na pewno bo kazali mi brać nospe, magnez i leżeć jak najwięcej i dziś już nie boli 🤷 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAltair wrote:Byłam wczoraj na echu serca, wszystko dobrze u dzidziusia.
Natomiast niestety łożysko nadal nisko, a to już 23 tydzień. W dodatku młody jest w położeniu miednicowym, leży sobie bokiem. Zastanawiam się, czy to znaczy, że będę musiała mieć CC? Czy to łożysko może się jeszcze podnieść? Przyznam, że boję się cesarki i zdecydowanie wolałabym rodzić tradycyjną metodą.Altair lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Altair wrote:Byłam wczoraj na echu serca, wszystko dobrze u dzidziusia.
Natomiast niestety łożysko nadal nisko, a to już 23 tydzień. W dodatku młody jest w położeniu miednicowym, leży sobie bokiem. Zastanawiam się, czy to znaczy, że będę musiała mieć CC? Czy to łożysko może się jeszcze podnieść? Przyznam, że boję się cesarki i zdecydowanie wolałabym rodzić tradycyjną metodą.
Na razie tym położeniem się nie przejmuj, w 23 tygodniu chłopak ma na dole tyle miejsca, że jeszcze z tysiąc razy się obróci 😊. A gdyby nawet w 3 trymestrze był ułożony pośladkowo, to dobra fizjoterapeutka uroginekologiczna mogłaby pomóc w jego obrocie 😉. Gorzej z łożyskiem, to przodujące diagnozuje się dopiero w okolicach 30 tygodnia i to już jest wskazanie do cc. Dużo odpoczywaj, leż i wtedy może coś ruszy do góry 😉.Altair lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Kiedy sie robi USG 3D/4D ?😊 gdzie nie zapytam kazdy mówi co innego.. miedzy 18-22 tyg czy 26-32tyg ? Dzwoniłam do rejestracji tam gdzie miałam pierwsze prenatalne to Pani powiedziała ze ona nie ma takich informacji.. to skąd ma sie człowiek dowiedziec ..
U mnie w miescie nigdzie nie robią , musiałabym na takie USG jechac 150 km i wole byc pewna w których tyg. sie je wykonuje 🤭 dodam ze jestem z grupy Grudzień 22 , i aktualnie mam 20tydz. -
Mlina mi powiedzieli w Toruniu że najlepiej od 20 tygodnia ciąży bo wtedy już ładnie dzidziusia widać bo jest bardziej rozwinięty. Ja miałam robione w 16 tygodniu, zapłaciłam 3 stówki i dostałam tylko jedno zdjęcie z tego powodu że za wcześnie 😅
Tomy dzięki za naturalistyczny opis cc. Ja to o porodzie jeszcze nawet nie chcę myśleć a po takim opisie koszmary gwarantowane.
Ultra-Dżasta tak myślałam że możesz to mieć od nerwów. Ja od dwóch tygodni mam twardy brzuch ale w Holandii leją na to. Podejrzewam, że też mam to z nerwów. No nic, teraz będę więcej odpoczywać, jest też wizja przeprowadzki więc mam nadzieję że będzie coraz lepiej.
I tak jak któraś z Was pisała, jeśli chodzi o samopoczucie też cofnęłam się do pierwszego trymestru. Od 13 tygodnia do 20 było super, a teraz czuję się beznadziejnie, czuję się beznadziejna i ciężko mi jest. Brzuch mi urósł jeszcze bardziej, czuję się gruba i burza hormonów źle wpływa na psychikę. Odpocznę I muszę z koleżankami się pospotykać, to powinno pomóc w przyzwyczajeniu się do nowych warunków 😏 -
Nie, drugi raz nie robiłam i nie wiem czy się zdecyduję. Już wiem że z małą jest wszystko w porządku, na tym jednym zdjęciu widać że do ojca podobna😅 i nie mam potrzeby robienia więcej tego typu rzeczy ale do końca ciąży jeszcze daleko więc może mi się coś odmieni.
Ostatnio na fb widziałam reklamę kliniki która wykonuje tego typu usługi już tak bardzo komercyjnie bo wykupuje się wybrany pakiet i w cenie są zdjęcia, filmik 4d od 10 do 25 minut(😳) i można wziąć ze sobą 5 osób żeby obejrzeli show na żywo a ceny w nl niewiele większe od tych toruńskich za podstawowe pakiety 😅 -
Mlina wrote:Kiedy sie robi USG 3D/4D ?😊 gdzie nie zapytam kazdy mówi co innego.. miedzy 18-22 tyg czy 26-32tyg ? Dzwoniłam do rejestracji tam gdzie miałam pierwsze prenatalne to Pani powiedziała ze ona nie ma takich informacji.. to skąd ma sie człowiek dowiedziec ..
U mnie w miescie nigdzie nie robią , musiałabym na takie USG jechac 150 km i wole byc pewna w których tyg. sie je wykonuje 🤭 dodam ze jestem z grupy Grudzień 22 , i aktualnie mam 20tydz.
Po zmianach aborcyjnych TK tak naprawdę nie ma górnej granicy robienia badań połówkowych. Przedtem to było między 18 a 22 tygodniem a z praktyki - im później tym lepiej 😅. Sama byłam u swojego prowadzącego w 19 tc i robił mi wtedy pierwsze połówkowe ale nie mógł zbadać wtedy dobrze przepływów, bo wszystko było jeszcze małe. Natomiast na następnej wizycie w 22+1 robił drugie i wszystko było wtedy widać elegancko 😉.
Badania 3 trymestru robi się chyba od 28 do 32 tygodnia ciąży, ale nie wiem dokładnie. Jeszcze nie zagłębiałam się w temat 😂.
A panie z rejestracji powinny wiedzieć takie rzeczy, jak się rejestrowałam na połówkowe w rzeszowskim szpitalu to podałam babkom pierwszy dzień ostatniej miesiączki i same mi rzucały terminami na kiedy chce 😅.
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Dla tej z Was która pisała o terapiach online, linki do grup na fb na których ja jestem, a podejrzewam że każde większe holenderskie miasto ma taką grupę tylko trzeba poszukać:
Grupa "Polskie mamy w Holandii"
https://m.facebook.com/groups/176843896141693/
Grupa "Polskie mamy Den Haag"
https://m.facebook.com/groups/262117113912425/
Są też takie ogólne jak Polacy w hadze, Polacy w den haag etc.
Bardzo popularną stroną jest Niedziela.nl więc tam też możesz zamieścić ogłoszenie.
Życzę powodzenia 🌻Szpacza223 lubi tę wiadomość
-
Mnie tez dużo bardziej przeraża CC niż poród SN, mam nadzieje, ze uda się uniknąć cesarki, ale wiadomo oddam się decyzji lekarzy, jednak liczę poród SN (chociaż bratowa mojego męża i jej siostra twardo wmawiają mi ze cesarka jest super, obie miały na życzenie i twierdzą, ze nic ich nie bolało i żadnych komplikacji/problemów. Jedna z nich tak to opowiadała jakby z bloku schodziła o własnych siłach 😂) z kolei te koleżanki co maja porównanie twardo mówią, ze poród SN sto razy lepszy i nigdy same z siebie by nie wybrały cesarki…
A zmieniając temat, mam do Was pytanie- czy któraś z Was stosowała lub rozważa pieluchy wielorazowe?
Podzielicie się doświadczeniem? 😊👩❤️👨 29 lat
👩- hashimoto, PCOS
👨🦰- okaz zdrowia
2019r - 💔
11.2022 - 💙👶 (12cs)
11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️ -
Joanne wrote:Dla tej z Was która pisała o terapiach online, linki do grup na fb na których ja jestem, a podejrzewam że każde większe holenderskie miasto ma taką grupę tylko trzeba poszukać:
Grupa "Polskie mamy w Holandii"
https://m.facebook.com/groups/176843896141693/
Grupa "Polskie mamy Den Haag"
https://m.facebook.com/groups/262117113912425/
Są też takie ogólne jak Polacy w hadze, Polacy w den haag etc.
Bardzo popularną stroną jest Niedziela.nl więc tam też możesz zamieścić ogłoszenie.
Życzę powodzenia 🌻
Grup w Holandii jest masa wystarczy wpisać mamy w Holandii na fb i jest ich trochę 😝😝
Ja byłam w pl w planie na 4D ale mały był tyłem i za nic nie chciał się obrócić także w sumie
Nic nie wyszło z 4D