X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Altair Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    A zmieniając temat, mam do Was pytanie- czy któraś z Was stosowała lub rozważa pieluchy wielorazowe?
    Podzielicie się doświadczeniem? 😊

Ja rozważam. Moja przyjaciółka ma trójkę dzieci i jest dla mnie najlepszą doradczynią ;) Jej zdaniem wielorazowe mniej podrażniają skórę niż pieluchy typu pampersy. Najmłodsze jej dziecko jest alergikiem i w ogóle tylko takie się sprawdziły.
    Jeśli będzie ok, to chciałabym ich używać w domu, a jednorazowych na zewnątrz, podczas spacerów itp.

Olo323 lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, jeszcze chciałam wrócić do tematów porodów w Holandii. Moja znajoma holenderka rodziła 2 tygodnie temu. Poród oczywiście w domu. Poszła spać, odeszły jej wody płodowe, zadzwoniła do położnej i kazali jej czekać bo poród może rozpocząć się w najbliższych 24-48 godzinach (swoją drogą, zawsze myślałam że odejście wód płodowych to już jest rozpoczęcie porodu😳), ale szybko dostała skurczy. Urodziła o 5 rano, w dzień 4 urodzin swojej starszej córki, i o 7 rano już zeszła na rodzinne urodzinowe śniadanie! Takie rzeczy to tylko w Holandii.

Nie wiem, te kobiety chyba dlatego mają takie łatwe porody i tak szybko dochodzą do siebie że całe życie na rowerach jeżdżą niezależnie od pogody i pory roku, a tutaj wiać to potrafi! Ta moja znajoma do samego porodu na rowerze dzieci woziła i przywoziła z przedszkola.

age.png
  • Altair Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne, brzmi to ciekawie. Pewnie milsze wspomnienia ma się z takiego porodu niż ze szpitalnego, ale ja bym się nie odważyła. Co w sytuacji, kiedy coś się komplikuje? Przyjeżdża karetka i zabiera do szpitala?

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie tak. Z tego co kojarzę to trzeba mieszkać w określonej odległości od szpitala żeby właśnie karetka miała możliwość dojazdu na czas, ale wiadomo, czasami sekundy się liczą. Dla mnie poród w domu to byłby dodatkowy stres. Już wolę dopłacić nawet jeśli będę miała poród niemedyczny i mieć pewność że jakby co to od razu będę miała zapewnioną opiekę.

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlina wrote:
    Kiedy sie robi USG 3D/4D ?😊 gdzie nie zapytam kazdy mówi co innego.. miedzy 18-22 tyg czy 26-32tyg ? Dzwoniłam do rejestracji tam gdzie miałam pierwsze prenatalne to Pani powiedziała ze ona nie ma takich informacji.. to skąd ma sie człowiek dowiedziec ..
    U mnie w miescie nigdzie nie robią , musiałabym na takie USG jechac 150 km i wole byc pewna w których tyg. sie je wykonuje 🤭 dodam ze jestem z grupy Grudzień 22 , i aktualnie mam 20tydz.

Mój gin mi robi normalnie w ramach wizyty 3D jak tylko uda mu się złapać małą dobrze 😊 mam już z 3 wizyt usg 3D

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Mnie tez dużo bardziej przeraża CC niż poród SN, mam nadzieje, ze uda się uniknąć cesarki, ale wiadomo oddam się decyzji lekarzy, jednak liczę poród SN (chociaż bratowa mojego męża i jej siostra twardo wmawiają mi ze cesarka jest super, obie miały na życzenie i twierdzą, ze nic ich nie bolało i żadnych komplikacji/problemów. Jedna z nich tak to opowiadała jakby z bloku schodziła o własnych siłach 😂) z kolei te koleżanki co maja porównanie twardo mówią, ze poród SN sto razy lepszy i nigdy same z siebie by nie wybrały cesarki…

A zmieniając temat, mam do Was pytanie- czy któraś z Was stosowała lub rozważa pieluchy wielorazowe?
    Podzielicie się doświadczeniem? 😊

W tym aspekcie jestem totalnie nie eko, nie rozważam w żadnym wypadku wielorazowych, stawiam na wygodę 🙈

age.png

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    W tym aspekcie jestem totalnie nie eko, nie rozważam w żadnym wypadku wielorazowych, stawiam na wygodę 🙈

Ja dokładnie to samo, chcę mieć jak najwięcej czasu dla siebie i męża a nie na pranie obsranych pieluch ;d Moja koleżanka sobie wymarzyła, że będzie używać wielorazowych, ale przeszło jej po pierwszym praniu, gdzie kupa była WSZĘDZIE to zrezygnowała xDD

meggie94, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś też miałam echo serca, wszystko pięknie, dzidzia waży już 570g.
    Co do położenia - dzisiaj była miednicowo, a tydzień temu główkowo, więc naprawdę one się będą jeszcze sto razy obracać :)
    Z wyprawki dalej nie mam nic, coś tam mi przygotowała bratowa po swojej córce, ale jeszcze nie patrzyłam. I pewnie wezmę się za to gdzieś koło października.

Joanne, Altair, meggie94, MamaNl lubią tę wiadomość

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe czy moja mała też już tyle waży 😊 Po ruchach czuję że dużo urosła.

Dziewczyny a czy Wasze maluchy miały już czkawkę? Mi się wydaje że dzisiaj rano moja mała miała bo w równych odstępach czasu podskakiwała. Czasami ten ruch był na tyle mocny że zastanawiałam się czy oby wszystko w porządku. Teraz o tym poczytałam i rzeczywiście na tym etapie ciąży to występuje.

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Jeśli któraś chciałaby zdjęcia z dzidziusiem zaraz po cesarce można poprosić anestezjologa żeby zrobił. Jak będzie miał przy sobie telefon to bez problemu zrobi 😉

Jak moja siostra rodziła to nie chcieli robić zdjęć... Pokazali jej mężowi tylko kartkę ile mała waży ile cm i ile punktów ma 🙄🙄

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Ciekawe czy moja mała też już tyle waży 😊 Po ruchach czuję że dużo urosła.

Dziewczyny a czy Wasze maluchy miały już czkawkę? Mi się wydaje że dzisiaj rano moja mała miała bo w równych odstępach czasu podskakiwała. Czasami ten ruch był na tyle mocny że zastanawiałam się czy oby wszystko w porządku. Teraz o tym poczytałam i rzeczywiście na tym etapie ciąży to występuje.

Pewnie, moja miała dzisiaj czkawkę w trakcie USG :)

Joanne lubi tę wiadomość

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Mlina Koleżanka

Wysłany: 28 lipca 2022, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggie94 ale fajnie masz z tymi zdjeciami 😊 my w przyszłym tyg mamy polówkowe , ciekawe czy dostaniemy jakies fajne zdjęcie 🤭

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też czujecie się takie jakby wzdęte, ciężkie ?🙄🙄

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Też czujecie się takie jakby wzdęte, ciężkie ?🙄🙄

Codziennie na wieczór tak się czuje… w ciągu dnia okej, a na wieczór brzuch jakby tonę ważył i ruszam się jak słonica 🙈

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Codziennie na wieczór tak się czuje… w ciągu dnia okej, a na wieczór brzuch jakby tonę ważył i ruszam się jak słonica 🙈

No ja mam tak od kilku dni ale w ciągu dnia też 🙄 dobrze że we wtorek wizyta to się podpytam czy to normalne
    Bo w tej ciąży mam o wiele mniejszy brzuch i się czuje jakby brzuch był za mały a dziecko takie wielkie 🙈🙈

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Strata Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szwagierka bawiła się w wielopelo przy pierwszym dziecku... Tylko że ona mieszka z mamą i z babcią i one jej te pieluchy prały i prasowaly. Przy kolejnych ciążach już zrezygnowała.
    Wiem że te bardzo nieekologiczne, ale ja nawet nie chce spróbować . Ułatwiam sobie życie w temacie macierzyńska tam gdzie tylko się da.

Tony, meggie94 lubią tę wiadomość

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Strata Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na połówkach lekarka kazała przyjść w 30 tc na te trzecie prenatalne. To w sumie już za niecały miesiąc 🙈
    Leci ta ciąża....

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz mocne zaparcia i to jest straszne :/ bo wydaje mi się, że ważę tonę. Ciężko się odżywiać normalnie i kontrolować wagę przy zaparciach..😒

• Altair Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strata wrote:
    Moja szwagierka bawiła się w wielopelo przy pierwszym dziecku... Tylko że ona mieszka z mamą i z babcią i one jej te pieluchy prały i prasowaly

To pewnie były tetrowe pieluchy? Tych nowoczesnych pieluch wielorazowych się nie prasuje, ani nie gotuje. Pierze się je w temperaturze 60 stopni. Ale sprawdzałam właśnie składy ma stronie, i one mają z kolei dodatek sztucznych włókien (np. bawełna z poliestrem), co trochę się kłóci z ideą eko, no i nie jest wcale takie dobre w kontakcie ze skórą.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
  • Tony Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Ja mam teraz mocne zaparcia i to jest straszne :/ bo wydaje mi się, że ważę tonę. Ciężko się odżywiać normalnie i kontrolować wagę przy zaparciach..😒

Też mam całą ciążę problem z zaparciami, a od kiedy biorę żelazo to jest jeszcze gorzej. Oprócz picia dużej ilości wody, jedzenia warzyw i owoców to polecam Laktulozę, jest bez recepty i łagodnie przeczyszcza :)

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
‹‹ 256 257 258 259 260 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ