X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Altair Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    A zmieniając temat, mam do Was pytanie- czy któraś z Was stosowała lub rozważa pieluchy wielorazowe?
    Podzielicie się doświadczeniem? 😊

Ja rozważam. Moja przyjaciółka ma trójkę dzieci i jest dla mnie najlepszą doradczynią ;) Jej zdaniem wielorazowe mniej podrażniają skórę niż pieluchy typu pampersy. Najmłodsze jej dziecko jest alergikiem i w ogóle tylko takie się sprawdziły.
    Jeśli będzie ok, to chciałabym ich używać w domu, a jednorazowych na zewnątrz, podczas spacerów itp.

Olo323 lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, jeszcze chciałam wrócić do tematów porodów w Holandii. Moja znajoma holenderka rodziła 2 tygodnie temu. Poród oczywiście w domu. Poszła spać, odeszły jej wody płodowe, zadzwoniła do położnej i kazali jej czekać bo poród może rozpocząć się w najbliższych 24-48 godzinach (swoją drogą, zawsze myślałam że odejście wód płodowych to już jest rozpoczęcie porodu😳), ale szybko dostała skurczy. Urodziła o 5 rano, w dzień 4 urodzin swojej starszej córki, i o 7 rano już zeszła na rodzinne urodzinowe śniadanie! Takie rzeczy to tylko w Holandii.

Nie wiem, te kobiety chyba dlatego mają takie łatwe porody i tak szybko dochodzą do siebie że całe życie na rowerach jeżdżą niezależnie od pogody i pory roku, a tutaj wiać to potrafi! Ta moja znajoma do samego porodu na rowerze dzieci woziła i przywoziła z przedszkola.

age.png
  • Altair Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne, brzmi to ciekawie. Pewnie milsze wspomnienia ma się z takiego porodu niż ze szpitalnego, ale ja bym się nie odważyła. Co w sytuacji, kiedy coś się komplikuje? Przyjeżdża karetka i zabiera do szpitala?

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie tak. Z tego co kojarzę to trzeba mieszkać w określonej odległości od szpitala żeby właśnie karetka miała możliwość dojazdu na czas, ale wiadomo, czasami sekundy się liczą. Dla mnie poród w domu to byłby dodatkowy stres. Już wolę dopłacić nawet jeśli będę miała poród niemedyczny i mieć pewność że jakby co to od razu będę miała zapewnioną opiekę.

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlina wrote:
    Kiedy sie robi USG 3D/4D ?😊 gdzie nie zapytam kazdy mówi co innego.. miedzy 18-22 tyg czy 26-32tyg ? Dzwoniłam do rejestracji tam gdzie miałam pierwsze prenatalne to Pani powiedziała ze ona nie ma takich informacji.. to skąd ma sie człowiek dowiedziec ..
    U mnie w miescie nigdzie nie robią , musiałabym na takie USG jechac 150 km i wole byc pewna w których tyg. sie je wykonuje 🤭 dodam ze jestem z grupy Grudzień 22 , i aktualnie mam 20tydz.

Mój gin mi robi normalnie w ramach wizyty 3D jak tylko uda mu się złapać małą dobrze 😊 mam już z 3 wizyt usg 3D

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Mnie tez dużo bardziej przeraża CC niż poród SN, mam nadzieje, ze uda się uniknąć cesarki, ale wiadomo oddam się decyzji lekarzy, jednak liczę poród SN (chociaż bratowa mojego męża i jej siostra twardo wmawiają mi ze cesarka jest super, obie miały na życzenie i twierdzą, ze nic ich nie bolało i żadnych komplikacji/problemów. Jedna z nich tak to opowiadała jakby z bloku schodziła o własnych siłach 😂) z kolei te koleżanki co maja porównanie twardo mówią, ze poród SN sto razy lepszy i nigdy same z siebie by nie wybrały cesarki…

A zmieniając temat, mam do Was pytanie- czy któraś z Was stosowała lub rozważa pieluchy wielorazowe?
    Podzielicie się doświadczeniem? 😊

W tym aspekcie jestem totalnie nie eko, nie rozważam w żadnym wypadku wielorazowych, stawiam na wygodę 🙈

age.png

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    W tym aspekcie jestem totalnie nie eko, nie rozważam w żadnym wypadku wielorazowych, stawiam na wygodę 🙈

Ja dokładnie to samo, chcę mieć jak najwięcej czasu dla siebie i męża a nie na pranie obsranych pieluch ;d Moja koleżanka sobie wymarzyła, że będzie używać wielorazowych, ale przeszło jej po pierwszym praniu, gdzie kupa była WSZĘDZIE to zrezygnowała xDD

meggie94, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś też miałam echo serca, wszystko pięknie, dzidzia waży już 570g.
    Co do położenia - dzisiaj była miednicowo, a tydzień temu główkowo, więc naprawdę one się będą jeszcze sto razy obracać :)
    Z wyprawki dalej nie mam nic, coś tam mi przygotowała bratowa po swojej córce, ale jeszcze nie patrzyłam. I pewnie wezmę się za to gdzieś koło października.

Joanne, Altair, meggie94, MamaNl lubią tę wiadomość

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe czy moja mała też już tyle waży 😊 Po ruchach czuję że dużo urosła.

Dziewczyny a czy Wasze maluchy miały już czkawkę? Mi się wydaje że dzisiaj rano moja mała miała bo w równych odstępach czasu podskakiwała. Czasami ten ruch był na tyle mocny że zastanawiałam się czy oby wszystko w porządku. Teraz o tym poczytałam i rzeczywiście na tym etapie ciąży to występuje.

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Jeśli któraś chciałaby zdjęcia z dzidziusiem zaraz po cesarce można poprosić anestezjologa żeby zrobił. Jak będzie miał przy sobie telefon to bez problemu zrobi 😉

Jak moja siostra rodziła to nie chcieli robić zdjęć... Pokazali jej mężowi tylko kartkę ile mała waży ile cm i ile punktów ma 🙄🙄

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Ciekawe czy moja mała też już tyle waży 😊 Po ruchach czuję że dużo urosła.

Dziewczyny a czy Wasze maluchy miały już czkawkę? Mi się wydaje że dzisiaj rano moja mała miała bo w równych odstępach czasu podskakiwała. Czasami ten ruch był na tyle mocny że zastanawiałam się czy oby wszystko w porządku. Teraz o tym poczytałam i rzeczywiście na tym etapie ciąży to występuje.

Pewnie, moja miała dzisiaj czkawkę w trakcie USG :)

Joanne lubi tę wiadomość

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Mlina Koleżanka

Wysłany: 28 lipca 2022, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggie94 ale fajnie masz z tymi zdjeciami 😊 my w przyszłym tyg mamy polówkowe , ciekawe czy dostaniemy jakies fajne zdjęcie 🤭

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też czujecie się takie jakby wzdęte, ciężkie ?🙄🙄

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Też czujecie się takie jakby wzdęte, ciężkie ?🙄🙄

Codziennie na wieczór tak się czuje… w ciągu dnia okej, a na wieczór brzuch jakby tonę ważył i ruszam się jak słonica 🙈

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Codziennie na wieczór tak się czuje… w ciągu dnia okej, a na wieczór brzuch jakby tonę ważył i ruszam się jak słonica 🙈

No ja mam tak od kilku dni ale w ciągu dnia też 🙄 dobrze że we wtorek wizyta to się podpytam czy to normalne
    Bo w tej ciąży mam o wiele mniejszy brzuch i się czuje jakby brzuch był za mały a dziecko takie wielkie 🙈🙈

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Strata Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szwagierka bawiła się w wielopelo przy pierwszym dziecku... Tylko że ona mieszka z mamą i z babcią i one jej te pieluchy prały i prasowaly. Przy kolejnych ciążach już zrezygnowała.
    Wiem że te bardzo nieekologiczne, ale ja nawet nie chce spróbować . Ułatwiam sobie życie w temacie macierzyńska tam gdzie tylko się da.

Tony, meggie94 lubią tę wiadomość

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Strata Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na połówkach lekarka kazała przyjść w 30 tc na te trzecie prenatalne. To w sumie już za niecały miesiąc 🙈
    Leci ta ciąża....

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz mocne zaparcia i to jest straszne :/ bo wydaje mi się, że ważę tonę. Ciężko się odżywiać normalnie i kontrolować wagę przy zaparciach..😒

• Altair Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strata wrote:
    Moja szwagierka bawiła się w wielopelo przy pierwszym dziecku... Tylko że ona mieszka z mamą i z babcią i one jej te pieluchy prały i prasowaly

To pewnie były tetrowe pieluchy? Tych nowoczesnych pieluch wielorazowych się nie prasuje, ani nie gotuje. Pierze się je w temperaturze 60 stopni. Ale sprawdzałam właśnie składy ma stronie, i one mają z kolei dodatek sztucznych włókien (np. bawełna z poliestrem), co trochę się kłóci z ideą eko, no i nie jest wcale takie dobre w kontakcie ze skórą.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
  • Tony Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Ja mam teraz mocne zaparcia i to jest straszne :/ bo wydaje mi się, że ważę tonę. Ciężko się odżywiać normalnie i kontrolować wagę przy zaparciach..😒

Też mam całą ciążę problem z zaparciami, a od kiedy biorę żelazo to jest jeszcze gorzej. Oprócz picia dużej ilości wody, jedzenia warzyw i owoców to polecam Laktulozę, jest bez recepty i łagodnie przeczyszcza :)

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
‹‹ 256 257 258 259 260 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ