LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
KaroInka wrote:Angelaaa daj spokój:D tak Ci powiedział rodzinny? Diabetolog wytłumaczy Ci co i jak. Dostaniesz glukometr i będziesz rano na czczo i godzinę po każdym posiłku mierzyć cukier. Na czczo nie może być wyższy niż 90 a po jedzeniu 140. Najlepiej jeść co 2-3 h nieduże porcje. Sama zobaczysz co możesz jeść a czego nie. Po niektórych słodyczach można mieć lepszy cukier niż po kanapce z serem białym:D ale to wszystko zależy od organizmu i tego co to za slodycze. Jak bardzo będzie Ci brakować słodkiego to można robić ciasta z dodatkiem ksylitolu albo erytrytolu. Ale plusem jest to, że jak będziesz się trzymać tej zdrowej diety to bardzo możliwe, że już nic nie przytyjesz do końca ciąży albo jakieś 1-2kg:D. Wejdź sobie na słodkiemamy.edu.pl.
Za to ja dzisiaj byłam na wizycie i w ciągu miesiąca przybyło mi.... 4 kg!!!! Jestem od początku 6kg na plusie🙉 lekarka nic nie mówiła na to, wszystko jest ok. Dostałam skierowanie na szczepienie na krztusiec i chyba się jeszcze na grypę zaszczepię.
Tony co do pierwszego miesiąca po porodzie to doskonałe rozumiem Twoją koleżankę. Dla mnie 4 pierwsze miesiące były straszne. Właśnie przez problemy z karmieniem, brzuszkiem i jeszcze parę innych rzeczy. Potem było ciut lepiej. Wszystko zależy od dziecka. Moja przyjaciółka za to miala spokojne dziecko, spalo i jadło przez pierwsze 3 miesiące, potem ewentualnie leżało w łóżeczku/na macie jak nie spalo:D ona z nudów nie wiedziała co ze sobą zrobić... No cóż różnie się może trafić.
Dzięki za wyjaśnienie ☺️ ta lekarka to jakaś dziwna bo najpierw że nie mam o dużo przekroczone bo tylko 98 ale że nie powinnam mieć cukru w moczu 🫣 a ja mówię że właśnie po to chce skierowanie do diabetologa no bo jednak w ciąży to lepiej uważać i potem sama się tym przejęła że jak najszybciej żeby diabetolog mnie zobaczył 😂Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
A jak to jest przy drugim dziecku ?
Bo mnie to przeraża trochę. Kocham mojego synka nad życie. Spędzamy całe dnie razem, wiecie syneczek mamusi 😂 i nie wyobrazam sobie jak to będzie po porodzie. Czy pokocham drugiego synka tak jak pierwszego ? Czy nie będę go "zaniedbywać" by starszakowi było lepiej? A może starszak pójdzie w odstawkę ? Jejku przeraża mnie to. Narazie nie czuje specjalnej więzi z Krasnalem. Czekam na poród i nie mogę się doczekać spotkania ale to nie to samo co w pierwszej ciąży. Boje się że będę zła mama. Dla starszaka nie będę mieć tyle czasu ile mam teraz, a młodszy zawsze będzie tym drugim.... -
Strata wrote:A jak to jest przy drugim dziecku ?
Bo mnie to przeraża trochę. Kocham mojego synka nad życie. Spędzamy całe dnie razem, wiecie syneczek mamusi 😂 i nie wyobrazam sobie jak to będzie po porodzie. Czy pokocham drugiego synka tak jak pierwszego ? Czy nie będę go "zaniedbywać" by starszakowi było lepiej? A może starszak pójdzie w odstawkę ? Jejku przeraża mnie to. Narazie nie czuje specjalnej więzi z Krasnalem. Czekam na poród i nie mogę się doczekać spotkania ale to nie to samo co w pierwszej ciąży. Boje się że będę zła mama. Dla starszaka nie będę mieć tyle czasu ile mam teraz, a młodszy zawsze będzie tym drugim....
Też mam takie myśli czy tak samo będę kochać, czy zaniedbam starszą córkę a ona jeszcze taka malutka jest 🥹
Ale wiem że jakoś damy radę ❤️Olo323 lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Mam tak samo. Często sobie myślę z wyrzutem, że o siebie tak nie dbam jak poprzednio, że nie odpoczywam bo nie mam jak, że nie odżywiam się tak jak powinnam bo zwyczajnie nie mam czasu. Z drugiej strony zastanawiam się jak to bedzie i jak to mój mały Mikołaj już nie będzie jedyny synuś mamusi. Ale chyba ta miłość się pomnoży:). No i nie wiem jak sobie dam rade z dwojką teraz np siedzę w toalecie a pod drzwiami dziki krzyk i dobijanie się do drzwi, mimo że tatuś siedzi w salonie:D a co jak będzie dzidzius. Zastanawiam się nad tym, czy zapisać synka do żłobka, czy może znaleźć nianie do pomocy tak na 4-5h dziennie.7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
nick nieaktualnyTo nie jest tak, że drugie kochasz mniej, ale na pewno ten pierwszy zawsze będzie pierwszy 😁
Po pewnym czasie, kiedy drugie już podrośnie będziecie musiały nauczyć się tego, że pierwsze będzie na was wymuszało troskę i czas, ale bardziej z zazdrości niż rzeczywistej potrzeby. Trzeba będzie nauczyć się patrzeć równomiernie tak, aby żadnego z dzieci nie faworyzować -
Słyszałam, że to nie jest tak ze dzieli się swoje serce pomiędzy dzieci, tylko ma się osobne serce dla każdego dziecka Na pewno będziecie je kochać tak samo mocno.
Angelaaaa, MamaTrójki, Strata, Sóweczka, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Tony wrote:Słyszałam, że to nie jest tak ze dzieli się swoje serce pomiędzy dzieci, tylko ma się osobne serce dla każdego dziecka Na pewno będziecie je kochać tak samo mocno.
Ale super napisane 😍🥹Tony lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Tony wrote:Słyszałam, że to nie jest tak ze dzieli się swoje serce pomiędzy dzieci, tylko ma się osobne serce dla każdego dziecka Na pewno będziecie je kochać tak samo mocno.
Tony lubi tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
Tony wrote:Też mi brzuch szybko rośnie, panicznie boję się rozstępów smaruje się jak głupia;d
Dziś odwiedziłam koleżankę, która urodziła miesiąc temu. Biedna narzekała, że to był bardzo trudny dla niej miesiąc, miała problemy z karmieniem, mały nie chciał jeść i dopiero teraz powoli jakoś się to reguluje. Jak mi opowiadała pierwsze dni po porodzie to miała łzy w oczach, musiałam ją wyściskać i przytulic bo tak mi się jej szkoda zrobiło... A to generalnie mega silna babka, taka trochę chłopczyca, ale z jajem. I nawet ją przerosło
Także dziewczyny cieszmy się póki możemy każdym dniem, bo WINTER IS COMING 🤣🤣 -
Też używam Palmersa. Dodatkowo raz na jakiś czas peeling albo masuje szczotką. Póki co bez rozstępów, ale wiem że one się mogą pojawić nawet w ostatnim tygodniu
-
Sóweczka wrote:Ale tak na serio to mam wrażenie jakby w ciągu tego tygodnia brzuch mi urósł o kilka cm , wczoraj łzy mi w kąpieli poleciały bo stóp 👣 nie mogłam dobrze sama umyć i M mi umył, kochany ♥️
Dzisiaj spuchły mi kostki znowu, nie wygląda to ładnie. Oprócz względów estetycznych kolejny minus to to, że bolą nogi. -
Tony wrote:Też używam Palmersa. Dodatkowo raz na jakiś czas peeling albo masuje szczotką. Póki co bez rozstępów, ale wiem że one się mogą pojawić nawet w ostatnim tygodniu
Tony lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNosia wrote:Ja miałam tak, że jakiś czas temu dowaliłam 3 kg w 2 tygodnie. Lekarz się oburzył... Tylko, że był to moment kiedy z totalnego braku brzucha wyskoczyła mi nagle piłeczka. Także brzuch urósł wtedy w oczach. Lekarz mówi, że brzuch przybrał bo ogólnie przytyłam, ale ja wolę wersję, że przytyłam bo dziecko uroslo i brzuch teraz poradziłam sobie troszkę z zaparciami i waga się uspokoiła. Może te przyrosty wagi są takie skokowe. Nie wiem sama.
Dzisiaj spuchły mi kostki znowu, nie wygląda to ładnie. Oprócz względów estetycznych kolejny minus to to, że bolą nogi.
Mnie na szczęście nogi nie bolą, ale chodzę cały czas w japonkach bo w adidasach czuję, że są większe 😁
Ja się nie smaruję niczym na rozstępy, nie mam żadnego i na szczęście w żadnej ciąży nie miałam
Nosia, Tony lubią tę wiadomość
-
Ja uzywam BioOil juz zaczelam w zasadzie niedlugo po tym jak sie dowiedzialam o ciazy, i rozstepow tez na razie nie mam zadnych - no ale nie wiem ostatecznie na ile to smarowanie ma wplyw, a na ile predyspozycje do ich tworzenia.
Zobaczymy za 2,5 msc. Trudno uwierzyc ze to juz tak w zasadzie niewiele zostalo. Mam wrazenie ze dopiero niedawno wszystkie czekalysmy na zakonczenie pierwszego trymestru.
Ciekawe co u dziewczyn ktore byly wczesniej aktywne, mam nadzieje ze wszystkie maja dobry czas w dwupaku 😊Tony, Nosia, Kalli95, Olo323 lubią tę wiadomość
-
U mnie też brak rozstępów, smaruję się palmersem, ale moja siostra po dwóch ciążach ani jednego rozstępu, brzuch śliczny, więc liczę, że geny i mnie dadzą taki luksus.
Co do staników - ostatnio w Pepco dorwałam taki miękki, jakieś grosze kosztował, więc kupiłam od razu dwa, rozmiar L. I co? Za mały. Dlatego nadal najlepiej mi się sprawdza kupiony w Shein na początku ciąży. Jeden jedynyBaby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
A ja już przestałam się smarować. Położne w szpitalu zauważyły balsam i mówiły, że to bez sensu, bo nie ma takich badań co wskazują, że nawilżanie pomaga i to zależy od genów. Kiedyś pisałam do takiej babki na IG co poleca do smarowania z kosmetyków naturalnych a ona, że nic, bo rozstępy to geny 😅. I zaprzestałam tej czynności. Natomiast powyłaziły mi pajączki żyłek na pośladkach, nigdzie indziej tylko na tyłku. Nie wiem czy da radę coś z tym zrobić, czy nie 😅. Choć kuźwa, może to z leżenia?
I w ogóle mam teraz zagwozdkę z wózkiem. Oczywiście, chciałam kupić X-Landera X-Run 3w1 ale teraz zastanawiam się nad Baby Husky XL 3w1 (mąż w tym przypadku oddał mi pałeczkę, bo "to nie samochód" 😂). Ma super dużą gondolę, zajebistą wręcz 😅, stabilny, grube koła... Fakt, jest cięższy, nie nadaje się na bieganie ale w ścieżki terenowe i bardziej górskie i szutrowe (np. Dolina Białego w Tatrach, Pieniny, Beskidy) idealny. Ma też sporą amortyzację, czego w X-Landerach nie ma. Plus, że jest polski i nawet tańszy 😂. Rozkminiałam z mężem, żeby najwyżej kupić to Baby Husky a np. taki biegowy wózek jak dziecko będzie starsze. No nie wiem sama co o tym myśleć. Zależało mi na tym, by od maleńkiego młody miał kontakt ze sportem. No ale jak zaczniemy od 3 lat to myślę, że też będzie spoko 😂.
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
A i co do wagi - mi w tym tygodniu też przybył +1kg, czyli +6 od początku. I wiem, że to nie z obżarstwa, bo mega się pilnuje, a z tego, że znów mi brzuch wywaliło 😂. Dużo pije, by młody miał w czym pływać xD, także na razie bez spiny.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Ja od 3 miesiąca ciąży smaruje się zawsze po prysznicu olejkiem z Nacomi. Bardzo ładnie pachnie i jak narazie nie mam na brzuchu rozstępów 🙂 a wydaje mi się że mam ogromne predyspozycje do ich poswstawania bo po okresie dojrzewania i później jak troche przytyłam to mam cale pośladki i uda troche w rozstępach 😐 mam też kupiony krem z tołpy ale okropnie po nim śmierdzą ubrania później 🤢