LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
W ogóle to juz tracę rachubę w tych tygodniach ciazy 😅 na początku bardzo mnie emocjonowalo i celebrowalam każdy tydzień który minal a teraz to juz czasem nie pamiętam nawet w którym tc jestem 😂
kid_aa, kamilamhm lubią tę wiadomość
-
Kalli95 wrote:Mnie z kolei codziennie boli żołądek i watroba (?) z przodu i cały prawy bok od tylu od połowy zeber do miednicy. Czytalam ze to może być od poprzecznego ułożenia dziecka, strasznie jestem ciekawa i martwię się tym ze się nie obroci w porę bo w 28 tc byl pośladkowo nadal.
Nie wyobrażam sobie cc, strasznie boje się operacji, znieczulenia i późniejszej rekonwalescencji 😐
U nas tez bedzie lateks w materacu. Dostaliśmy od szwagierki lozeczko z materacykiem z Ikei, ale kupimy nowy. Niby materac wygląda ok ale tyle się oczytalam ze mogą być jakieś niewidoczne wgłębienia, no i dziecko w tym chorowało i się pocilo wiele razy wiec kupujemy nowy. Upatrzyłam na allegro fiki miki sensitive -
Jeśli już o dolegliwościach to ja drugi dzień (i noc) mam uczucie duszności. W nocy chłodno, wszystkie okna pootwierane, a ja mam wrażenie, że nie mogę wziąć głębszego oddechu. Dzisiaj zasnęłam dopiero około 4:00. Już chciałam brać wziew, który można brać w ciąży, bo akurat mam w domu po dawnym epizodzie kaszlu, ale stwierdziłam, że przesada.
Chyba mały mi przepone uciska, bo co innego? -
Asia11 wrote:Jeśli już o dolegliwościach to ja drugi dzień (i noc) mam uczucie duszności. W nocy chłodno, wszystkie okna pootwierane, a ja mam wrażenie, że nie mogę wziąć głębszego oddechu. Dzisiaj zasnęłam dopiero około 4:00. Już chciałam brać wziew, który można brać w ciąży, bo akurat mam w domu po dawnym epizodzie kaszlu, ale stwierdziłam, że przesada.
Chyba mały mi przepone uciska, bo co innego?takie rls.. 😒
-
Nosia wrote:Ja też kiepsko śpię, a w nocy to teraz najbardziej bolą mnie nogi
takie rls.. 😒
Olo323 lubi tę wiadomość
-
Asia11 wrote:Jeśli już o dolegliwościach to ja drugi dzień (i noc) mam uczucie duszności. W nocy chłodno, wszystkie okna pootwierane, a ja mam wrażenie, że nie mogę wziąć głębszego oddechu. Dzisiaj zasnęłam dopiero około 4:00. Już chciałam brać wziew, który można brać w ciąży, bo akurat mam w domu po dawnym epizodzie kaszlu, ale stwierdziłam, że przesada.
Chyba mały mi przepone uciska, bo co innego?
A śpisz na lewym boku? Bo jeśli na plecach albo na prawym boku to brzuch może uciskać żyłę główną dolną i powodować utrudniony napływ krwi do płuc. Jeśli nie to może po prostu uciska płód na przeponę.Decemberry lubi tę wiadomość
-
A propo tego leżenia na lewym boku - ja np leżę 85% czasu na prawym, bo na lewym nie mogę ulezec i gorzej się czuje 🤷🏼♀️ w szpitalu mi powiedzieli, że mam leżeć tak żeby to mi było wygodnie i komfortowo i skoro zle się czuje na lewym to mam słuchać swojego organizmu i leżeć na prawym.
Ja o swoich dolegliwościach już nawet nie pisze… 🙈😅 Ale od kilku dni zaczęło mnie bolec krocze, takie kłujące uczucia mam co jakiś czas i rozpieranie 🤷🏼♀️Scandi-B lubi tę wiadomość
-
Ej ja tez mam od dwóch dni takie rozpieranie trochę 😅😂
Ja ogóle nie leżę i nie spie na plecach, ale tylko na lewym boku to bym nie wytrzymała 😄
Wczoraj obudziłam się w nocy na plecach i w panice dziubalam brzuch żeby bobas się poruszył żeby zobaczyć czy dziecko się nie poddusiło przez ta żyłę 😂 teraz to głupio brzmi ale w srodku nocy po przebudzeniu bylo mega poważnie 😂 -
Tony wrote:A śpisz na lewym boku? Bo jeśli na plecach albo na prawym boku to brzuch może uciskać żyłę główną dolną i powodować utrudniony napływ krwi do płuc. Jeśli nie to może po prostu uciska płód na przeponę.
Zwracam na to uwagę i 90% czasu śpię na lewym boku. Chyba jednak to przepona. -
Właśnie wróciłam z wizyty. Mała waży 985g i wszystko jest w porządku ❤️
Byłam z braćmi i zapomniałam Małą obudzić przed badaniem. Myslalam że strzeli popis umiejętności akrobatycznych przed wujkami a tu nic- cisza, spokój, nudy😅Angelaaaa, Kalli95, MamaTrójki, meggie94, MamaNl, Scandi-B, kamilamhm lubią tę wiadomość
-
Ja cały czas śpię na lewym boku. W innych pozycjach jest mi niewygodnie, szczególnie na plecach, ale na prawy bok też boję się odwrócić bo raz, na szczęście byłam na lewym boku, tak dostałam od mojego w nerkę że aż się obydwoje obudziliśmy. Nie chcę myśleć co by było gdyby to był brzuch.
-
My też po wizycie, piszę z zapałkami w oczach. Jednak nie dla mnie już wstawanie o 5;30 😂.
Młody ma ok. 1400 g wagi więc średnia przyrostu w 3 tygodnie to 500 g. Na następnej wizycie będzie 2 kg klocek ale jaja 😂. Wszystko w porządku, kopię bez zmian, bawi się pępowiną, zamyka i otwiera powieki 😂. Wszystko na swoim miejscu, przepływy też ok. Następna wizyta 15 września. Zleci 😱.kid_aa, Angelaaaa, meggie94, MamaTrójki, Asia11, Scandi-B, Kalli95, kamilamhm, Olo323 lubią tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Gratuluję udanych wizyt
Moja wyczekana już w ten poniedziałek
Ostatnio zapomniałam zapytać ile dzidziut waży
Dzisiaj w końcu zrobiłam krzywą cukrową i możecie być ze mnie dumne. Na czczo 81, po godzinie 133, po 2ch godzinach 80Zaskoczył mnie jedynie wynik na czczo, bo przez większość ciąży miałam na czczo 72-75, a tu 81. No ale! Grunt, że cukrzycy brak
Co do wypróżnień - mi najbardziej pomogło przestawienie się na ciemne chleby z ziarnami. Nawet nie patrzę co mają w środku, byle było dużo ziaren i były ciemne.
Co do wagi, to tak jak Wam wspominałam - ginka mówiła, że WSZYSTKO zależy od wagi startowej. Jeśli ktoś startuje z niedowagi, to ma prawo przytyć o wiele, wiele więcej, niż ktoś, kto ma normalną wagę. Mi babeczka mówiła, że mogę przytyć nawet 30 kg i nadal to będzie oki. Dzięki temu przestałam się troskać tymi kilogramami, bo już jestem 13 kilo na plusie, myślałam, że to dużo za dużo. Ale nie, wszystko poszło w brzuch i pupę. Można się tymi rozmyślaniami kilogramowymi wpędzić w kompleksy, szczerze mówiąc. Podobno też tycie ZA MAŁO nie jest dobre, bo dziecko nie ma z czego czerpać. Także wiecie - balans is the key xD
Co do ustrajaczy łóżeczkowych - polecam Wam przeczytanie akcji edukacyjnej zrobionej przez Amerykańską Akademię Pediatryczną. https://www.aap.org/en/patient-care/safe-sleep/ Tu jest link. Szybko się wyleczycie z wszelkich ochraniaczy, poduszeczek, kołderek - bo są po prostu niebezpieczne dla dziecka. Łóżeczko powinno zawierać tylko dzieckoPomijam już to, że jest to 100x ekonomiczniejsze haha
Co do monitorów oddechu - jeśli planujecie kupować te wkładane pod materac, to od razu Wam powiem - kupcie materac, który będzie kompatybilny z monitorem. Bo nie wszystkie są. Dodatkowo taki monitor nie działa dobrze, jeśli łóżeczko znajduje się mniej niż 1 metr od łóżka rodziców. Dlatego zrezygnowaliśmy z tych podmateracykowych i wybraliśmy Snuzę - napieluszkowy. To, czy trzeba taki monitor kupować, to już naprawdę tylko kwestia gustu i wyboru, nie mnie oceniać
Z racji na to, że zrezygnowaliśmy ze stacjonarnej szkoły rodzenia, to się edukujemy z Mężem online, na uniwersytecie jutubai powiem Wam, że chyba zamiast zwykłej wanienki kupimy wiaderko. Tummy Tub się to bodajże nazywa. Dziecko ma w nim pozycję jak w brzuszku i jest zanurzane po szyjkę, dzięki czemu mniej płacze, a kąpiel jest przyjemniejsza. Ja oczywiście się będę bała kąpać maluszka w tym, ale Mąż się tak zajawił ideą wiaderka, że przegłosowane
kamilamhm, Olo323 lubią tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
A, jeszcze śmiać mi się chce, bo czytam tę listę wyprawkową na dobreliski.pl i dopisek przy karmieniu piersią i butelką mnie rozwalił.
"Więc jeśli chcecie karmić piersią – nie poddawajcie się i wykorzystajcie wszelkie możliwe sposoby. A jeśli nie? Nie załamujcie się i nie czujcie się gorsze. Pamiętajcie, że dziecko potrzebuje najbardziej na świecie Waszej bliskości i pełnego brzuszka. Karmiąc butelką też można dać maluchowi miłość, bliskość i poczucie bezpieczeństwa. A teraz spójrzcie jakie akcesoria mogą się Wam przydać."
NIE CZUJCIE SIĘ GORSZE, lol. A kto ma się zamiar czuć gorszy? Ten polski laktoterroryzm się już tak wmontował wszędzie, że nawet na stronie, która zawiera zwykły sklep ludzie się boją choćby pochwalić karmienie mlekiem modyfikowanym. Smutne i śmieszne jednocześnie.
I niżej dali listę, która nijak się ma do karmienia butelką -same polecajki praktycznie dla mam kp.
Irytuje mnie przepiekielnie nagonka na karmienie piersią.
Ulało mi się haha
kamilamhm lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
meggie94 wrote:A propo tego leżenia na lewym boku - ja np leżę 85% czasu na prawym, bo na lewym nie mogę ulezec i gorzej się czuje 🤷🏼♀️ w szpitalu mi powiedzieli, że mam leżeć tak żeby to mi było wygodnie i komfortowo i skoro zle się czuje na lewym to mam słuchać swojego organizmu i leżeć na prawym.
Ja o swoich dolegliwościach już nawet nie pisze… 🙈😅 Ale od kilku dni zaczęło mnie bolec krocze, takie kłujące uczucia mam co jakiś czas i rozpieranie 🤷🏼♀️Prawie 5 lat starań...
33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
26cs ---> IUI nieudane
1) IMSI (długi protokół) Angelius
6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
2) ICSI (długi protokół) Novum
11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱 -
Decembery ja też mam wizyte w pon ❤️
Decemberry lubi tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
26cs ---> IUI nieudane
1) IMSI (długi protokół) Angelius
6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
2) ICSI (długi protokół) Novum
11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱 -
Meggie, tez dzis rano mialam takie dziwne bole w kroczu, pierwszy raz - normalnie kazdy krok sprawial bol 🤦🏼♀️ Ale na szczescie szybko przeszlo, mam nadzieje ze to jednorazowe zdarzenie.
Decemberry, moze akurat przypisanie laktoterroryzmu Polsce nie jest trafne, mysle ze wszedzie jest promowane karmienia piersia, np tu w Norwegii na maksa czestotliwosc wiadomosci w zwyklych mediach codziennego uzytku o roznych aspektach karmienia piersia jest zaskakujaco wysoka. Mysle ze komentarz o ktorym wspomnialas bardziej jest skierowany do kobiet ktore bardzo chcialyby karmic, ale z jakiegos powodu nie moga.
Chcialam zapisac nas na szkole rodzenia albo jakis tego typu kurs, ale chyba zrezygnuje bo znajduje same sprzeczne informacje, dzis okazalo sie ze organizuja tylko miedzy 13 a 15 w srody. No niestety nie dla tych co nadal slecza w pracy, nie wspominajac o tatusiach. Wiec chyba tez mnie czeka jakis kurs online. Rozwazam ta polozna z polecenie Ultra Dzasty, (o ile caly czas jestes zadowolona) tylko zal mi ze moj maz nie bedzie mial okazji sie niczego dowiedziec mimo ze bardzo chcial.
-
nick nieaktualnyJeny... Dziewczyny nie mogę spać 🤦🏼♀️
Siedzę po nocach jak prawdziwa 🦉 sowa 😁
Tak sobię myślę...mam nadzieję, że wytrzymam do 31.10 do planowanej cesarki, ale (!!!) jak zacznę rodzić wcześniej to czy ja do Szczecina do szpitala zdążę (?)🤣
Mam tam praktycznie 50km gdzie jeszcze nocą to luz na drogach i 45 min da się dojechać, ale jak w godzinach szczytu mnie weźmie, a Szczecin wciąż w remontach 🤣🤣🤣