X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Kuźwa, po miesiącu czasu byłam wybrać wypis ze szpitala, brawo ja 😂. Prowadzący ujrzał mą osobę i od razu podbiegł zapytać czy coś się dzieje 😂.

Matko, wyniki glukozy w mmol 😑, nie cierpię tej jednostki. Jak sobie przypomnę ile musiałam się na studiach tego poprzeliczać to autentycznie, zbiera mnie na wymioty 😂. No ale w końcu na własne oczy widzę, że cukier jak ta lala mimo spożycia znacznej ilości cukrów w przeddzień pobierania 😱. Ciężko w to uwierzyć.

Dziś o 17:30 mamy wizytę, ciekawe co tam się na dole dzieje. Czasami czuję takie wzmożone ruchy, że zastanawiam się co on tam przemeblowywuje 😂. I już, powoli zaczynam czuć się ociężała 😌. Nogi nie puchną, mają super stan ale kurde wczoraj zjadłam 2 (podkreślam DWA) chipsy i odbija się do teraz. Problem z zaparciami wrócił, piję Mamilax i jest trochę lepiej. Nie mogę dużo zjeść na raz więc jem kilka razy dziennie mniejsze porcje. Na dodatek mam taką ochotę na słodkie, szok 😳. I w związku z tym na kolację jem codziennie płatki z mlekiem 😂🤣. Jedyna słodycz w ciągu dnia na którą sobie pozwalam 😇.
    Ja sobie wczoraj kupilam snikersa i się na niego patrzę. Dzisiaj nawet go do pracy wzięłam i leży koło mnie i czasami na niego zerkam :D Przybrałam ok 1 kg przez 4 tygodnie. Jestem w 28 tyg. Ponoć teraz najbardziej przybiera się na wadze bo dzidziuś nabiera tłuszczyku. Ciekawe czy będzie wielkie bum wagowe przez najbliższe kilka tygodni :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Dziewczyny taki post w jednej z grup mi się wyświetlił 17 elementów z łóżeczkiem i do łóżeczka za 619 zł chyba dobra opcja. Sprawdźcie sobie.

https://amc.sklep.pl/pl/p/17-el-Lozeczko%2C-materac-kokos%2C-posciel%2C-przewijak/98

Zestaw w sobie fajny, ale ja bym brała materac bez kokosa (my kupujemy lateks z pianką) i z dodatkową barierką oraz obowiązkowo szuflada na posciel lub nawet większe ciuszki

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Mnie coś dzisiaj lewy jajnik pobolewa 🥴 we wtorek wizyta rano 😍
    Dzisiaj równo 27+0tc także 3trymestr rozpoczęty ☺️ ale ten czas leci 😳

A może to ścięgna przy pachwinach??

• Nosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie się zaczął chyba dalej etap intensywnego wzrostu brzuszka bo bolą mnie zebra i ciągnie cały brzuch.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Ja sobie wczoraj kupilam snikersa i się na niego patrzę. Dzisiaj nawet go do pracy wzięłam i leży koło mnie i czasami na niego zerkam :D Przybrałam ok 1 kg przez 4 tygodnie. Jestem w 28 tyg. Ponoć teraz najbardziej przybiera się na wadze bo dzidziuś nabiera tłuszczyku. Ciekawe czy będzie wielkie bum wagowe przez najbliższe kilka tygodni :p

Ja też mam ciagutki na słodkie, a stram się wtedy np winogrona zjeść chociaż poległam wczoraj na czekoladowych Grycanach 🤣 Pokonały mnie 🤣

Co do wagi ja przez 3 tyg przybiłam prawie 3, ale już 1 zleciał bo kontroluję porcję i ich zawartość. Diabetolog nie chce abym przekroczyła 90kg do końca porodu i kazał jeść połowę porcji

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Dziewczyny taki post w jednej z grup mi się wyświetlił 17 elementów z łóżeczkiem i do łóżeczka za 619 zł chyba dobra opcja. Sprawdźcie sobie.

https://amc.sklep.pl/pl/p/17-el-Lozeczko%2C-materac-kokos%2C-posciel%2C-przewijak/98

Tak jak Stóweczka wspomniała. Materac z kokosem nie jest dobrym wyborem dla malucha. Najlepsze właśnie piankowe.
    A z tymi wszystkimi ochraniaczami na łóżeczko, to jak kto uważa, ale nie są one bezpieczne dla dziecka i przed niczym nie chronią. Jedyna ich funkcja to może dekoracja, chociaż dla mnie to nie 😋 Ja z opcji baldachimu zrezygnowałam, chociaż pięknie wyglądają, po historii jak kuzynki dziecko się w niego zaplątało. Sama nie wie jak to się stało. Mała chwyciła przez szczebelki i wciagneła dolną część do środka. Nic jej się nie stało, bo że złości, że ogranicza jej ruchy zaczęła głośno płakać.

No i kwestia pościeli też dyskusyjna, ale jak to jak kto uważa.

Ja to się wymądrzam tylko na podstawie wielu artykułów z neta 😛

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2022, 11:05

Decemberry, kamilamhm lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    U mnie się zaczął chyba dalej etap intensywnego wzrostu brzuszka bo bolą mnie zebra i ciągnie cały brzuch.
    To coś w tym jest bo ja dziś trzeci dzień mam postawiony i twardy brzuch i czuję jak się rozciąga 😁

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    A może to ścięgna przy pachwinach??

Bardziej jakby jajnik chyba że z tych pachwin tak się rozciąga i promieniuje 🤔 sama nie wiem 🙈

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:

U mnie waga niezmienna od 2 tygodni 😂 +7 kg to jeszcze nie tragedia. Mam nadzieję, że więcej jak 10 nie będzie. Mama wspominała ostatnio, że ona przytyła 30 kg. I zastanawia mnie jedno: JAK? Ciężko mi wyobrazić ją sobie z wagą 90+ (obecnie ma ok. 60 kg). To pewnie przez pociąg do słodyczy - ona lubi na śniadanie zamiast zdrowych rzeczy wpitalać słodkie. Tylko, że u niej szybko zeszło. Geny - liczę na Was 🙏🤣.

W ogóle zauważyłam w prawym sutku taką białą wydzielinę już któryś dzień z kolei - nie wiem co to 😆. Wycieku nie zaobserwowałam 🧐.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Tak jak Stóweczka wspomniała. Materac z kokosem nie jest dobrym wyborem dla malucha. Najlepsze właśnie piankowe.
    A z tymi wszystkimi ochraniaczami na łóżeczko, to jak kto uważa, ale nie są one bezpieczne dla dziecka i przed niczym nie chronią. Jedyna ich funkcja to może dekoracja, chociaż dla mnie to nie 😋 Ja z opcji baldachimu zrezygnowałam, chociaż pięknie wyglądają, po historii jak kuzynki dziecko się w niego zaplątało. Sama nie wie jak to się stało. Mała chwyciła przez szczebelki i wciagneła dolną część do środka. Nic jej się nie stało, bo że złości, że ogranicza jej ruchy zaczęła głośno płakać.

Widzę ze jestem daleko w tyle bo mnie do dziś mówiono ze piankowy nie bo złe wpływa na plecki i podobnie jak dla dorosłych nie jest polecany
    Ja znów kupiłam kokosowo gryczany jak i przy poprzednich dzieciach

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dalej stoję na +5 kg ale wiem ze zawsze najwiecej tyje się w ostatnim miesiącu bo wtedy dziecko najwiecej rośnie także hmm liczę ze Max 12 będzie jak i przy poprzednich synac a czy można przytyć dużo pewnie przy córkach miałam po 25 kg głównie przez jabłka i owoce

Koleżanka znów z bliźniakami miała 50 kg więcej i to dla mnie dopiero byłby dramat skoro zaczynam od
    Wagi xxl kg 😅😅

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Mnie coś dzisiaj lewy jajnik pobolewa 🥴 we wtorek wizyta rano 😍
    Dzisiaj równo 27+0tc także 3trymestr rozpoczęty ☺️ ale ten czas leci 😳

Mnie pobolewał w poniedziałek i wtorek. Już jest ok. Stwierdziłam, że albo wszystko się rozciąga albo wina wzdęć, które miałam.

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynadzidzie wrote:
    Mnie dzisiaj w szkole rodzenia mowili że nie używamy octaniseptu, że powinno się myć wodą lub woda z szarym mydłem i przede wszystkim potem bardzo dokładnie osuszyć.

Bo nie ma jednych sztywnych wytycznych jak pielęgnować. Ma on być czysty i suchy- jak rana. Przy użyciu octeniseptu mamy pewność ze na pewno będzie on czysty i jest wygodny i bezpieczny w użyciu.
    Kiedyś to używali spirytusu i też żyjemy 😁

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl wrote:
    Widzę ze jestem daleko w tyle bo mnie do dziś mówiono ze piankowy nie bo złe wpływa na plecki i podobnie jak dla dorosłych nie jest polecany
    Ja znów kupiłam kokosowo gryczany jak i przy poprzednich dzieciach

Gryki to już w ogóle się nie poleca, bo lęgną się w niej robale. To sama wiem z doświadczenia. Mam poduszkę z Gryki, w której zalęgły się jakieś larwy 🙈 zauważyłam, bo ma ona luzem wsypane łuski gryki i wysypywałam do prania. Były jeszcze przed wylęgiem i wyglądały jak małe dżdżowniczki.

I jeszcze pytanie czy ktoś chce używać monitoru oddechu. Bo przy kokosach, gryce i np. piankach z pamięcią to już odpadają te pod materac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2022, 11:31

• Nosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    To coś w tym jest bo ja dziś trzeci dzień mam postawiony i twardy brzuch i czuję jak się rozciąga 😁
    Ja przez 3 tygodnie nic nie przybrałam a teraz przez ten ostatni tydzień poszedł mi 1 kg do góry, brzuch malo nie pęknie, zebra bolą. Więc chyba znowu brzuszek ruszył. Ostatnio też tak miałam jak przybrałam tak szybko w krótkim odstępie czasu, że brzuch wtedy był mocno spięty i twardy i czułam zebra. Ogólnie taki dyskomfort. Kontroluje mocno co jem i ile.

• Joanne Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OMG, 50 kg!😳
    OMG, robale w poduszce😬 Może mole spożywcze, larwy wyglądają obrzydliwie i ciągną się takie pajęcze nitki😬
    Czasami łatwiej żyć w pewnej niewiedzy😉

Pomagacie mi się trzymać mojego minimalizmu😅 Już myślałam żeby zamówić sobie jakiś komplet bo wszystko w jednym kolorze jednak ładnie wygląda, przyznajcie😉 ale rzeczywiście, nie ma co szaleć. Mam biały baldachim, ale taki co montuje się do sufitu, białe łóżeczko i kocyk w kwiatki. Będzie super😉

P.S. ogolilam nogi, doprowadziłam pipi do ładu i tak się nameczylam tym gimnastykowaniem że leżę w łóżku i odpoczywam 😅

Scandi-B lubi tę wiadomość

age.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    U mnie waga niezmienna od 2 tygodni 😂 +7 kg to jeszcze nie tragedia. Mam nadzieję, że więcej jak 10 nie będzie. Mama wspominała ostatnio, że ona przytyła 30 kg. I zastanawia mnie jedno: JAK? Ciężko mi wyobrazić ją sobie z wagą 90+ (obecnie ma ok. 60 kg). To pewnie przez pociąg do słodyczy - ona lubi na śniadanie zamiast zdrowych rzeczy wpitalać słodkie. Tylko, że u niej szybko zeszło. Geny - liczę na Was 🙏🤣.

W ogóle zauważyłam w prawym sutku taką białą wydzielinę już któryś dzień z kolei - nie wiem co to 😆. Wycieku nie zaobserwowałam 🧐.
    Też mam taką wydzielinę od dłuższego czasu w lewym sutku, ta pierś jest ogólnie też większa od prawej. Ale wycieku nie ma.

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kupiłam materace pianka lateks :) A co do wagi tydzień temu miałam +15 kg, więc jeszcze pewnie sporo się nabije 🙈

age.png

age.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Mnie pobolewał w poniedziałek i wtorek. Już jest ok. Stwierdziłam, że albo wszystko się rozciąga albo wina wzdęć, które miałam.
    Mnie jak tak ciągnie to wtedy wina wzdeć albo wiązadeł. Któryś już z kolei ginekolog mówił mi, że to nie jajnik. Chociaz faktycznie odczuwam taki ból jak przy bólu jajnika.

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie z kolei codziennie boli żołądek i watroba (?) z przodu i cały prawy bok od tylu od połowy zeber do miednicy. Czytalam ze to może być od poprzecznego ułożenia dziecka, strasznie jestem ciekawa i martwię się tym ze się nie obroci w porę bo w 28 tc byl pośladkowo nadal.
    Nie wyobrażam sobie cc, strasznie boje się operacji, znieczulenia i późniejszej rekonwalescencji 😐
    U nas tez bedzie lateks w materacu. Dostaliśmy od szwagierki lozeczko z materacykiem z Ikei, ale kupimy nowy. Niby materac wygląda ok ale tyle się oczytalam ze mogą być jakieś niewidoczne wgłębienia, no i dziecko w tym chorowało i się pocilo wiele razy wiec kupujemy nowy. Upatrzyłam na allegro fiki miki sensitive

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
‹‹ 299 300 301 302 303 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ