X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Kuźwa, po miesiącu czasu byłam wybrać wypis ze szpitala, brawo ja 😂. Prowadzący ujrzał mą osobę i od razu podbiegł zapytać czy coś się dzieje 😂.

Matko, wyniki glukozy w mmol 😑, nie cierpię tej jednostki. Jak sobie przypomnę ile musiałam się na studiach tego poprzeliczać to autentycznie, zbiera mnie na wymioty 😂. No ale w końcu na własne oczy widzę, że cukier jak ta lala mimo spożycia znacznej ilości cukrów w przeddzień pobierania 😱. Ciężko w to uwierzyć.

Dziś o 17:30 mamy wizytę, ciekawe co tam się na dole dzieje. Czasami czuję takie wzmożone ruchy, że zastanawiam się co on tam przemeblowywuje 😂. I już, powoli zaczynam czuć się ociężała 😌. Nogi nie puchną, mają super stan ale kurde wczoraj zjadłam 2 (podkreślam DWA) chipsy i odbija się do teraz. Problem z zaparciami wrócił, piję Mamilax i jest trochę lepiej. Nie mogę dużo zjeść na raz więc jem kilka razy dziennie mniejsze porcje. Na dodatek mam taką ochotę na słodkie, szok 😳. I w związku z tym na kolację jem codziennie płatki z mlekiem 😂🤣. Jedyna słodycz w ciągu dnia na którą sobie pozwalam 😇.
    Ja sobie wczoraj kupilam snikersa i się na niego patrzę. Dzisiaj nawet go do pracy wzięłam i leży koło mnie i czasami na niego zerkam :D Przybrałam ok 1 kg przez 4 tygodnie. Jestem w 28 tyg. Ponoć teraz najbardziej przybiera się na wadze bo dzidziuś nabiera tłuszczyku. Ciekawe czy będzie wielkie bum wagowe przez najbliższe kilka tygodni :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Dziewczyny taki post w jednej z grup mi się wyświetlił 17 elementów z łóżeczkiem i do łóżeczka za 619 zł chyba dobra opcja. Sprawdźcie sobie.

https://amc.sklep.pl/pl/p/17-el-Lozeczko%2C-materac-kokos%2C-posciel%2C-przewijak/98

Zestaw w sobie fajny, ale ja bym brała materac bez kokosa (my kupujemy lateks z pianką) i z dodatkową barierką oraz obowiązkowo szuflada na posciel lub nawet większe ciuszki

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Mnie coś dzisiaj lewy jajnik pobolewa 🥴 we wtorek wizyta rano 😍
    Dzisiaj równo 27+0tc także 3trymestr rozpoczęty ☺️ ale ten czas leci 😳

A może to ścięgna przy pachwinach??

• Nosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie się zaczął chyba dalej etap intensywnego wzrostu brzuszka bo bolą mnie zebra i ciągnie cały brzuch.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Ja sobie wczoraj kupilam snikersa i się na niego patrzę. Dzisiaj nawet go do pracy wzięłam i leży koło mnie i czasami na niego zerkam :D Przybrałam ok 1 kg przez 4 tygodnie. Jestem w 28 tyg. Ponoć teraz najbardziej przybiera się na wadze bo dzidziuś nabiera tłuszczyku. Ciekawe czy będzie wielkie bum wagowe przez najbliższe kilka tygodni :p

Ja też mam ciagutki na słodkie, a stram się wtedy np winogrona zjeść chociaż poległam wczoraj na czekoladowych Grycanach 🤣 Pokonały mnie 🤣

Co do wagi ja przez 3 tyg przybiłam prawie 3, ale już 1 zleciał bo kontroluję porcję i ich zawartość. Diabetolog nie chce abym przekroczyła 90kg do końca porodu i kazał jeść połowę porcji

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Dziewczyny taki post w jednej z grup mi się wyświetlił 17 elementów z łóżeczkiem i do łóżeczka za 619 zł chyba dobra opcja. Sprawdźcie sobie.

https://amc.sklep.pl/pl/p/17-el-Lozeczko%2C-materac-kokos%2C-posciel%2C-przewijak/98

Tak jak Stóweczka wspomniała. Materac z kokosem nie jest dobrym wyborem dla malucha. Najlepsze właśnie piankowe.
    A z tymi wszystkimi ochraniaczami na łóżeczko, to jak kto uważa, ale nie są one bezpieczne dla dziecka i przed niczym nie chronią. Jedyna ich funkcja to może dekoracja, chociaż dla mnie to nie 😋 Ja z opcji baldachimu zrezygnowałam, chociaż pięknie wyglądają, po historii jak kuzynki dziecko się w niego zaplątało. Sama nie wie jak to się stało. Mała chwyciła przez szczebelki i wciagneła dolną część do środka. Nic jej się nie stało, bo że złości, że ogranicza jej ruchy zaczęła głośno płakać.

No i kwestia pościeli też dyskusyjna, ale jak to jak kto uważa.

Ja to się wymądrzam tylko na podstawie wielu artykułów z neta 😛

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2022, 11:05

Decemberry, kamilamhm lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    U mnie się zaczął chyba dalej etap intensywnego wzrostu brzuszka bo bolą mnie zebra i ciągnie cały brzuch.
    To coś w tym jest bo ja dziś trzeci dzień mam postawiony i twardy brzuch i czuję jak się rozciąga 😁

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    A może to ścięgna przy pachwinach??

Bardziej jakby jajnik chyba że z tych pachwin tak się rozciąga i promieniuje 🤔 sama nie wiem 🙈

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:

U mnie waga niezmienna od 2 tygodni 😂 +7 kg to jeszcze nie tragedia. Mam nadzieję, że więcej jak 10 nie będzie. Mama wspominała ostatnio, że ona przytyła 30 kg. I zastanawia mnie jedno: JAK? Ciężko mi wyobrazić ją sobie z wagą 90+ (obecnie ma ok. 60 kg). To pewnie przez pociąg do słodyczy - ona lubi na śniadanie zamiast zdrowych rzeczy wpitalać słodkie. Tylko, że u niej szybko zeszło. Geny - liczę na Was 🙏🤣.

W ogóle zauważyłam w prawym sutku taką białą wydzielinę już któryś dzień z kolei - nie wiem co to 😆. Wycieku nie zaobserwowałam 🧐.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Tak jak Stóweczka wspomniała. Materac z kokosem nie jest dobrym wyborem dla malucha. Najlepsze właśnie piankowe.
    A z tymi wszystkimi ochraniaczami na łóżeczko, to jak kto uważa, ale nie są one bezpieczne dla dziecka i przed niczym nie chronią. Jedyna ich funkcja to może dekoracja, chociaż dla mnie to nie 😋 Ja z opcji baldachimu zrezygnowałam, chociaż pięknie wyglądają, po historii jak kuzynki dziecko się w niego zaplątało. Sama nie wie jak to się stało. Mała chwyciła przez szczebelki i wciagneła dolną część do środka. Nic jej się nie stało, bo że złości, że ogranicza jej ruchy zaczęła głośno płakać.

Widzę ze jestem daleko w tyle bo mnie do dziś mówiono ze piankowy nie bo złe wpływa na plecki i podobnie jak dla dorosłych nie jest polecany
    Ja znów kupiłam kokosowo gryczany jak i przy poprzednich dzieciach

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dalej stoję na +5 kg ale wiem ze zawsze najwiecej tyje się w ostatnim miesiącu bo wtedy dziecko najwiecej rośnie także hmm liczę ze Max 12 będzie jak i przy poprzednich synac a czy można przytyć dużo pewnie przy córkach miałam po 25 kg głównie przez jabłka i owoce

Koleżanka znów z bliźniakami miała 50 kg więcej i to dla mnie dopiero byłby dramat skoro zaczynam od
    Wagi xxl kg 😅😅

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Mnie coś dzisiaj lewy jajnik pobolewa 🥴 we wtorek wizyta rano 😍
    Dzisiaj równo 27+0tc także 3trymestr rozpoczęty ☺️ ale ten czas leci 😳

Mnie pobolewał w poniedziałek i wtorek. Już jest ok. Stwierdziłam, że albo wszystko się rozciąga albo wina wzdęć, które miałam.

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynadzidzie wrote:
    Mnie dzisiaj w szkole rodzenia mowili że nie używamy octaniseptu, że powinno się myć wodą lub woda z szarym mydłem i przede wszystkim potem bardzo dokładnie osuszyć.

Bo nie ma jednych sztywnych wytycznych jak pielęgnować. Ma on być czysty i suchy- jak rana. Przy użyciu octeniseptu mamy pewność ze na pewno będzie on czysty i jest wygodny i bezpieczny w użyciu.
    Kiedyś to używali spirytusu i też żyjemy 😁

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl wrote:
    Widzę ze jestem daleko w tyle bo mnie do dziś mówiono ze piankowy nie bo złe wpływa na plecki i podobnie jak dla dorosłych nie jest polecany
    Ja znów kupiłam kokosowo gryczany jak i przy poprzednich dzieciach

Gryki to już w ogóle się nie poleca, bo lęgną się w niej robale. To sama wiem z doświadczenia. Mam poduszkę z Gryki, w której zalęgły się jakieś larwy 🙈 zauważyłam, bo ma ona luzem wsypane łuski gryki i wysypywałam do prania. Były jeszcze przed wylęgiem i wyglądały jak małe dżdżowniczki.

I jeszcze pytanie czy ktoś chce używać monitoru oddechu. Bo przy kokosach, gryce i np. piankach z pamięcią to już odpadają te pod materac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2022, 11:31

• Nosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    To coś w tym jest bo ja dziś trzeci dzień mam postawiony i twardy brzuch i czuję jak się rozciąga 😁
    Ja przez 3 tygodnie nic nie przybrałam a teraz przez ten ostatni tydzień poszedł mi 1 kg do góry, brzuch malo nie pęknie, zebra bolą. Więc chyba znowu brzuszek ruszył. Ostatnio też tak miałam jak przybrałam tak szybko w krótkim odstępie czasu, że brzuch wtedy był mocno spięty i twardy i czułam zebra. Ogólnie taki dyskomfort. Kontroluje mocno co jem i ile.

• Joanne Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OMG, 50 kg!😳
    OMG, robale w poduszce😬 Może mole spożywcze, larwy wyglądają obrzydliwie i ciągną się takie pajęcze nitki😬
    Czasami łatwiej żyć w pewnej niewiedzy😉

Pomagacie mi się trzymać mojego minimalizmu😅 Już myślałam żeby zamówić sobie jakiś komplet bo wszystko w jednym kolorze jednak ładnie wygląda, przyznajcie😉 ale rzeczywiście, nie ma co szaleć. Mam biały baldachim, ale taki co montuje się do sufitu, białe łóżeczko i kocyk w kwiatki. Będzie super😉

P.S. ogolilam nogi, doprowadziłam pipi do ładu i tak się nameczylam tym gimnastykowaniem że leżę w łóżku i odpoczywam 😅

Scandi-B lubi tę wiadomość

age.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    U mnie waga niezmienna od 2 tygodni 😂 +7 kg to jeszcze nie tragedia. Mam nadzieję, że więcej jak 10 nie będzie. Mama wspominała ostatnio, że ona przytyła 30 kg. I zastanawia mnie jedno: JAK? Ciężko mi wyobrazić ją sobie z wagą 90+ (obecnie ma ok. 60 kg). To pewnie przez pociąg do słodyczy - ona lubi na śniadanie zamiast zdrowych rzeczy wpitalać słodkie. Tylko, że u niej szybko zeszło. Geny - liczę na Was 🙏🤣.

W ogóle zauważyłam w prawym sutku taką białą wydzielinę już któryś dzień z kolei - nie wiem co to 😆. Wycieku nie zaobserwowałam 🧐.
    Też mam taką wydzielinę od dłuższego czasu w lewym sutku, ta pierś jest ogólnie też większa od prawej. Ale wycieku nie ma.

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kupiłam materace pianka lateks :) A co do wagi tydzień temu miałam +15 kg, więc jeszcze pewnie sporo się nabije 🙈

age.png

age.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Mnie pobolewał w poniedziałek i wtorek. Już jest ok. Stwierdziłam, że albo wszystko się rozciąga albo wina wzdęć, które miałam.
    Mnie jak tak ciągnie to wtedy wina wzdeć albo wiązadeł. Któryś już z kolei ginekolog mówił mi, że to nie jajnik. Chociaz faktycznie odczuwam taki ból jak przy bólu jajnika.

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie z kolei codziennie boli żołądek i watroba (?) z przodu i cały prawy bok od tylu od połowy zeber do miednicy. Czytalam ze to może być od poprzecznego ułożenia dziecka, strasznie jestem ciekawa i martwię się tym ze się nie obroci w porę bo w 28 tc byl pośladkowo nadal.
    Nie wyobrażam sobie cc, strasznie boje się operacji, znieczulenia i późniejszej rekonwalescencji 😐
    U nas tez bedzie lateks w materacu. Dostaliśmy od szwagierki lozeczko z materacykiem z Ikei, ale kupimy nowy. Niby materac wygląda ok ale tyle się oczytalam ze mogą być jakieś niewidoczne wgłębienia, no i dziecko w tym chorowało i się pocilo wiele razy wiec kupujemy nowy. Upatrzyłam na allegro fiki miki sensitive

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
‹‹ 299 300 301 302 303 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ