X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 05:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam problem ze spaniem ale myśle ze to stresy w życiu codziennym dają w znaki
    Dziś od 3:30 koniec spania a szlam spać była 24:00
    Moi chłopcy wczoraj wrócili z Polski tata ich odwiózł wiec jeden stres z głowy
    Ja dziś wiec byle do 8 małego do przedszkola byle dojechać do domu i najwyżej pójdę spać
    Jestem u córki i powiem wam ze z wiatrakiem ok ale tak masakra w nocy w domu 28/30C
    Gdyby nie komary to chyba spalabym na ogródku 🤣🤣🤣 i myśleć ze ja narzekam na moje 25 C w moim domu 😅😅😅

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi - pewnie, że polecam 😇 ona ma same ćwiczenia przygotowujące do porodu. Ostatnio robiłam te nakierowywujące dzieciaka do wchodu miednicy 😆. Bardzo rozluźniające. I też zaczęłam korzystać z pozycji kolankowo-łokciowych, bo odcinek lędźwiowy coraz bardziej daje się we znaki 🥴😬, które ta położna poleca na owe bóle. Teraz to już tylko będę robić pozycje do porodu + mobilizacja bioder i miednicy - zapomniałam wspomnieć - Karol się obrócił i jest główkowo (lekarz mówił, że już pewnie tak zostanie), więc zaczynamy działać na poważnie ☺.

Co do tego jak zajmować się dzieckiem, będę szukać czegoś on-line, bo ta moja szkoła rodzenia w tym jest średnia niestety.

Z książek sobie jeszcze domówiłam jedną z wyd. Natuli "Jak zrozumieć małe dziecko", spis treści mnie zachęcił 😅. I " Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety" - książka na zapas 😂. Obserwuję autorkę na IG i zamówiłam z czystej sympatii do niej, bo babka z zawodu zajmuje się dietetyką dziecięcą (otyłość, cukrzyca itd.). Mam nadzieję, że Karol będzie jadł to co my w sensie takim, że jak za rok będziemy z mężem robić jajecznicę to jak zobaczy, że my ją jemy to on też będzie chciał 😅. Tak samo z warzywami i owocami 😅. No liczę na to, że oprócz innych ciekawych rzeczy na świecie, będzie obserwować od rodziców zdrowe nawyki żywieniowe 😅.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu czy wy tez macie jakieś halo z zapachami w ciąży? Ja bym mogła zamieszkać w garażu, albo na stacji benzynowej albo w warsztacie samochodowym.. Do pepco jak kiedyś wchodziłam to po sekundzie głowa bolała od smrodu chemii a teraz to wchodzę jak narkoman. Malowałam ostatnio krzesło taką farbą do drewna i tez… jak narkoman🙈

Decemberry lubi tę wiadomość

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam nic z zapachami, co mi śmierdziało to śmierdzi dalej tylko bardziej intensywnie :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaTrójki wrote:
    Jezu czy wy tez macie jakieś halo z zapachami w ciąży? Ja bym mogła zamieszkać w garażu, albo na stacji benzynowej albo w warsztacie samochodowym.. Do pepco jak kiedyś wchodziłam to po sekundzie głowa bolała od smrodu chemii a teraz to wchodzę jak narkoman. Malowałam ostatnio krzesło taką farbą do drewna i tez… jak narkoman🙈

Mi już na szczęście przeszło i nie było to fajne 🤮🤢

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Gratuluję udanych wizyt :D Moja wyczekana już w ten poniedziałek <3 Ostatnio zapomniałam zapytać ile dzidziut waży XD

Dzisiaj w końcu zrobiłam krzywą cukrową i możecie być ze mnie dumne. Na czczo 81, po godzinie 133, po 2ch godzinach 80 :D Zaskoczył mnie jedynie wynik na czczo, bo przez większość ciąży miałam na czczo 72-75, a tu 81. No ale! Grunt, że cukrzycy brak <3

Co do wypróżnień - mi najbardziej pomogło przestawienie się na ciemne chleby z ziarnami. Nawet nie patrzę co mają w środku, byle było dużo ziaren i były ciemne.

Co do wagi, to tak jak Wam wspominałam - ginka mówiła, że WSZYSTKO zależy od wagi startowej. Jeśli ktoś startuje z niedowagi, to ma prawo przytyć o wiele, wiele więcej, niż ktoś, kto ma normalną wagę. Mi babeczka mówiła, że mogę przytyć nawet 30 kg i nadal to będzie oki. Dzięki temu przestałam się troskać tymi kilogramami, bo już jestem 13 kilo na plusie, myślałam, że to dużo za dużo. Ale nie, wszystko poszło w brzuch i pupę. Można się tymi rozmyślaniami kilogramowymi wpędzić w kompleksy, szczerze mówiąc. Podobno też tycie ZA MAŁO nie jest dobre, bo dziecko nie ma z czego czerpać. Także wiecie - balans is the key xD

Co do ustrajaczy łóżeczkowych - polecam Wam przeczytanie akcji edukacyjnej zrobionej przez Amerykańską Akademię Pediatryczną. https://www.aap.org/en/patient-care/safe-sleep/ Tu jest link. Szybko się wyleczycie z wszelkich ochraniaczy, poduszeczek, kołderek - bo są po prostu niebezpieczne dla dziecka. Łóżeczko powinno zawierać tylko dziecko :D Pomijam już to, że jest to 100x ekonomiczniejsze haha :D

Co do monitorów oddechu - jeśli planujecie kupować te wkładane pod materac, to od razu Wam powiem - kupcie materac, który będzie kompatybilny z monitorem. Bo nie wszystkie są. Dodatkowo taki monitor nie działa dobrze, jeśli łóżeczko znajduje się mniej niż 1 metr od łóżka rodziców. Dlatego zrezygnowaliśmy z tych podmateracykowych i wybraliśmy Snuzę - napieluszkowy. To, czy trzeba taki monitor kupować, to już naprawdę tylko kwestia gustu i wyboru, nie mnie oceniać :D

Z racji na to, że zrezygnowaliśmy ze stacjonarnej szkoły rodzenia, to się edukujemy z Mężem online, na uniwersytecie jutuba XD XD i powiem Wam, że chyba zamiast zwykłej wanienki kupimy wiaderko. Tummy Tub się to bodajże nazywa. Dziecko ma w nim pozycję jak w brzuszku i jest zanurzane po szyjkę, dzięki czemu mniej płacze, a kąpiel jest przyjemniejsza. Ja oczywiście się będę bała kąpać maluszka w tym, ale Mąż się tak zajawił ideą wiaderka, że przegłosowane :D

Ja znowu przez jakiś czas byłam nastawiona na wiaderko, ale znowu najświeższe badania o wiaderku dowodzą, że nie są one dobre i szał na nie minął. Można się pogubić w tym wszystkim 🙈 Myślę, że każdy powinien zrobić jak uważa i na pewno krzywdy dzidziusiowi nie zrobi 😉

MamaTrójki, meggie94 lubią tę wiadomość

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Jeny... Dziewczyny nie mogę spać 🤦🏼‍♀️

Siedzę po nocach jak prawdziwa 🦉 sowa 😁

Tak sobię myślę...mam nadzieję, że wytrzymam do 31.10 do planowanej cesarki, ale (!!!) jak zacznę rodzić wcześniej to czy ja do Szczecina do szpitala zdążę (?)🤣
    Mam tam praktycznie 50km gdzie jeszcze nocą to luz na drogach i 45 min da się dojechać, ale jak w godzinach szczytu mnie weźmie, a Szczecin wciąż w remontach 🤣🤣🤣

Znam Twój ból XD ja do swojego szpitala mam ponad 70 km. Jak się tam zapisaliśmy na szkołę rodzenia i pojechaliśmy pierwszy raz, to trwało 1:40h w jedną stronę. Ze szkoły zrezygnowaliśmy, bo w drodze powrotnej ze zmęczenia drogą dostałam takich skurczy, że szok, ale szpital nadal mi się podoba. Osobne piętro do cesarek, osobne piętro porodówkowe, osobne piętro na patologię i osobne poporodowe. Także nie ma żadnego słuchania jęczenia kobiet rodzących, co uważam za luksus, hehe. Jak bodajże Dżasta opowiadała, że za ścianą miała porodówkę, to aż zdębiałam. A tutaj pełna kulturka. Na dodatek na salę przypadają dwie osoby, jest w każdej łazienka, jest osobne pomieszczenie z kuchnią, a same pokoje poporodowe są bardzo ładne. Cały oddział jest bardzo malutki :)

No ale te 70km mnie troska. Bliżej mnie są mega beznadziejne szpitale, więc ich w nawet najmniejszym stopniu nie biorę pod uwagę XD Dlatego chyba poproszę o termin cesarki odpowiednio wcześniej, żeby się akcja czasem nie rozwinęła. Poza tym mam konkretnego lekarza, który mnie będzie ciął, więc ryzykować na jakiegoś z dyżuru nie będę XD

A co do wiaderek - no właśnie informacje są sprzeczne strasznie. Raz było, że ok, potem, że nieteges, a teraz słuchałam babeczki na YT i chwali, że fizjoterapeutycznie ok. Od tych zaleceń można dostać kota XD

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi bardzo dużo intensywnych zapachów jedzenia przeszkadza,np. nie zniosę zapachu chipsów, czosnku czy cebuli 😄

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku ciąży mam problemy z chemicznymi zapachami. Najgorsze są dla mnie te wszystkie zapachowe rzeczy do domu. Mój na urodziny kupił mi zestaw Rituals i byly w nim zapachowe patyczki. Dwa dni się męczyłam nim odgadłam co tak śmierdzi aż źle się przez to czuję. W pracy najbardziej smierdziała mi fasolka szparagowa. Niemiłosiernie chemiczna musiała być. No i smród papierosów. Na początku ciąży wszystko miało "swój zapach" teraz nie jest źle, czuję ale nie mam przez to mdłości.

age.png
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie… Wam przeszkadzają różne zapachy, a mi się podobają takie smrodki chemiczne typu rozpuszczalnik czy farby 🙈😅

Decemberry, Olo323 lubią tę wiadomość

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znów na zapachy jestem totalnie obojętna
    Nie rusza mnie nic No może oprócz zielonego kontenera jak go trzeba umyć ale to na szczęście robią moje chłopaki 😅😅

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • karoleczka Przyjaciółka

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę Was serdecznie o pomoc.
    Dzisiaj na badanie połówkowym lekarz wykrył, że rogi tylne komór bocznych są poszerzone. Norma max. 10. U Małego 11.1 i 11.09. Kazał kontrolować, czy nie przyrasta. Poinformwał, żw istnieje ryzyko przyrostu, a to może wiązać się z wadami typu wodogłowie, porażenie mózgowe. Pocieszył tez, że może się okazać, że będzie malało - bo ten płyn rdzewniowy ciągle krąży i następnym usg okaże się, że poziom jest niższy lub po prostu pozostał bez zmian. Zlecił badanie na toskoplazmozę celem wykluczenia infekcji. Czy któraś z Was miałą lub zna podobny przypadek? Jestem po prostu załamana...

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karoleczka wrote:
    Dzisiaj na badanie połówkowym lekarz wykrył, że rogi tylne komór bocznych są poszerzone. Norma max. 10. U Małego 11.1 i 11.09. Kazał kontrolować, czy nie przyrasta. Poinformwał, żw istnieje ryzyko przyrostu, a to może wiązać się z wadami typu wodogłowie, porażenie mózgowe. Pocieszył tez, że może się okazać, że będzie malało - bo ten płyn rdzewniowy ciągle krąży i następnym usg okaże się, że poziom jest niższy lub po prostu pozostał bez zmian. Zlecił badanie na toskoplazmozę celem wykluczenia infekcji. Czy któraś z Was miałą lub zna podobny przypadek? Jestem po prostu załamana...

Oh Kochana, jak mi przykro, że dostałaś taką informację, tulę Cię mocno :(
    Zrób w trybie pilnym tę toxoplazmozę. Jak miałam te ultra wysokie leukocyty, to moja ginka też mi zleciła powtórnie. Toxoplazmoza to taki dziwny twór, że nie siedzi tylko w odchodach kotów, czy w surowym mięsie, ale też na niedomytych owocach i warzywach! U mnie ku chwale się wykluczyła, ale od tamtej pory większość warzyw itd. przed jedzeniem przelewam wrzątkiem (wyobraźcie sobie co mam z pomidorami -_-).

Trzymam kciuki, żeby Ci ten problem zniknął. Może dla bezpieczeństwa chodź do swojego gina co 2 tygodnie teraz? Wiem, że to są koszty, ale Twój stres wymaga zmniejszenia... Bardzo współczuję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2022, 14:44

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoleczka bardzo Ci współczuję usłyszenia takiej informacji i tego całego stresu. Może powtórz badanie i zasięgnij opinii kolejnego specjalisty. Mam nadzieję że jakoś szybko to się unormuje. Trzymaj się dzielnie! I dawaj znać jak się sprawy mają ❤️

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karoleczka wrote:

U mnie córka miała powiększone komory ale po urodzeniu bo dostała wylew.. naszczęście wszystko samo zaczęło się zrastać i ma lekko większą główkę a tak to wszystko jest dobrze. Przez jakiś czas była 3 miesiące opóźniona ale rehabilitacjami nadgoniła wszystko.

Trzymam kciuki by samo wszystko malało 🤞

Olo323 lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karoleczka wrote:

Karoleczka bardzo mi przykro, aż nie wiem co napisać... Na Twoim miejscu skonfrontowałabym się jeszcze z innym specjalistą i koniecznie popędziła na zleconą toksoplazmozę. Sama mam zrobić ją jeszcze raz, bo na początku ciąży byłam "ujemna". Będę trzymać za Was kciuki ❤.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • czekamynadzidzie Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2022, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Jeny... Dziewczyny nie mogę spać 🤦🏼‍♀️

Siedzę po nocach jak prawdziwa 🦉 sowa 😁

Tak sobię myślę...mam nadzieję, że wytrzymam do 31.10 do planowanej cesarki, ale (!!!) jak zacznę rodzić wcześniej to czy ja do Szczecina do szpitala zdążę (?)🤣
    Mam tam praktycznie 50km gdzie jeszcze nocą to luz na drogach i 45 min da się dojechać, ale jak w godzinach szczytu mnie weźmie, a Szczecin wciąż w remontach 🤣🤣🤣
    Ja mam 1,5h do mojego szpitala a w korkach to 2 🙈🙈🙈 i mam zamiar dojechać na czas. Ponoc pierwszy porod trwa zwykle długo 😉

Prawie 5 lat starań...
    33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół) Angelius
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół) Novum
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
    3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
    9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
    4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
    14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️
    Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2022, 02:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynadzidzie wrote:
    Ja mam 1,5h do mojego szpitala a w korkach to 2 🙈🙈🙈 i mam zamiar dojechać na czas. Ponoc pierwszy porod trwa zwykle długo 😉

Ale to mój trzeci 🤣

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2022, 02:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oczywiście znowu nie śpię, a o 7 muszę wstać bo jadę brata na samolot zawieźć i odbieram nasze nowe auto 😁
    Cieszę się mega 😁
    Kupiliśmy Dodge Grand Caravan ♥️

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2022, 02:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj wyjeżdżamy do Ustronia to akurat duże auto się przyda 😁

Chłopcy też są tak przejęci wyjazdem, że dopiero niedawno zasnęli 🙆🤦🏼‍♀️

‹‹ 301 302 303 304 305 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ