X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie chodziłam nigdy do żadnej szkoły rodzenia 😉

Skurczy przepowiadających w zadnej ciąży nie czułam 🤷🏻‍♀️

Pieluszki wyprałam ale nie prasowałam 😅

Olo323 lubi tę wiadomość

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Altair Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Dziewczyny, wszystkie zapisywayscie się do jakiejś szkoły rodzenia?
    U mnie najblizsza stacjonarnie jest w szpitalu w którym zamierzam rodzic ale to jest ok 50 km ode mnie i srednio usmiechalo mi się tam jeździć sama bo maz pracuje.
    Skąd bierzecie wiedzę na temat porodu, pielęgnacji maluszka po porodzie, laktacji?
    Troche dzisiaj się poczułam jak z ręką w nocniku ze np jeszcze nie wiem jak dbać właściwie o pępuszek maluszka. 🙄

Ja się zapisałam do szkoły rodzenia w szpitalu, w którym będę rodzić. Kurs trwał jeden weekend, od rana do wieczora i kosztował 500 złotych. Moim zdaniem to była trochę strata pieniędzy, bo były prawie wyłącznie wykłady, z których coś tam zostaje w głowie, ale przy takiej intensywności nie za wiele. Tylko jedne zajęcia były praktyczne, z trenowaniem na lalkach przewijania i kąpieli. Jeśli jeszcze raz miałabym wybór, to szukałabym szkoły z większą ilością zajęć praktycznych, albo zostałabym przy wersji online i książkach.

Kalli95, Olo323 lubią tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    U mnie najblizsza stacjonarnie jest w szpitalu w którym zamierzam rodzic ale to jest ok 50 km ode mnie i srednio usmiechalo mi się tam jeździć sama bo maz pracuje.
    Skąd bierzecie wiedzę na temat porodu, pielęgnacji maluszka po porodzie, laktacji?
    Troche dzisiaj się poczułam jak z ręką w nocniku ze np jeszcze nie wiem jak dbać właściwie o pępuszek maluszka. 🙄
    Ja nie zapisałam się nigdzie i przy chlopcach też nie chodziłam.
    Wszystko przyszło samo, instynktownie

Kalli95 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2022, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Też czekam 😅. Wczoraj patrzyłam na suwaczki i doszłam do wniosku, że jeszcze trochę oczekiwania przede mną 😂.

Dziś o 17:30 wizyta, ciekawe co tam w brzuchu słychać 🤔. Na pewno w porównaniu z wczoraj jest o wiele spokojniej, lekkie gmeranie i tyle. Jak postukam w brzuch to coś tam "odpowie" ale bez żadnych ekscesów. Aż mnie to niepokoi, serio 😳.

U nas dokładnie tak samo od wczoraj - przez cały dzień może z 10 ruchów, a jak ruszałam brzuchem to lekko się poruszyła i koniec.

Teraz siedzę pod gabinetem diabetologa. Ciekawe co znowu wymyśli 🤦🏼‍♀️

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo ja piorę i prasuję

Olo323 lubi tę wiadomość

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie chodzę na żadną szkołę rodzenia. U mnie w mieście jest tylko w szpitalu i prowadzą je panie tzw. "starej daty" I może co do porodu są mega doświadczone, ale w tematach opieki i pielęgnacji noworodka trochę archaiczną wiedzę przekazują ( np. polecają hartować sutki 🤦‍♀️). Stawiam na internet, chociaż póki co średnio się edukuję i liczę na mój instynkt.

Pieluszki też prałam i prasowałam.

Dzidziuś też mniej aktywny, więc może po prostu mają coraz mniej miejsca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2022, 11:26

Kalli95, Olo323, kamilamhm lubią tę wiadomość

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Ja tez jestem mega ciekawa tych skurczy przepowiadających, nie chce zaliczyć przypału i np spanikować i z nimi pojechać do szpitala 😂
    W ogóle chyba dołączam do grona dziewczyn, które w nocy nie mogą spać… dzisiaj pół nocy nie spałam a to drugie pół dziwne sny miałam, wiec i tak się co chwilka budziłam…
    Dziś już wyprałam pierwsza cześć ciuszków, druga tura w pralce…
    Mam pytanie (głupie, ostrzegam😅) pieluszki tetrowe/muślinowe tez wyprać? 🙈
    W ilu stopniach pieorzesz? 60. Ja za tydzień zaczynam prac po ostatnim badaniu prenatalnym❤️

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po ile szt śpioszek,kaftanikow spodenek macie? Tak w domu,nie mówię o ilości do szpitala

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tyle ciuszków ze nawet nie liczyłam, na pewno po 15- 20 sztuk z rozmiaru 56 i 62 wszystkiego i kilka ciuszków na 68, 72 bo podostawalam tyle super rzeczy 😅
    Dokupiłam tylko kombinezony misiowe, czapeczki, rękawiczki i skarpetki.
    U mnie tez maly od wczoraj jakos mniej aktywny, caly wieczór i w nocy się stresowałam tym ze się nie rusza, dzisiaj po 2 śniadaniu się ożywił

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak mniejsza ruchliwość maluchów to od razu boże a jak owinęła się pępowiną o boże 😔 dlatego wolałabym już mieć ją na rękach ❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie uczestniczę w szkołach rodzenia, ale jak znajdę w końcu czas to odpalę sobie coś z youtube'a na temat samego porodu, oddechu itp. Mam świetną polozna, która mogę zapytać o wszystko, ale narazie jedyne pytanie które mi się nasunęło, to kiedy jest moment, że mam jechać do szpitala rodzić ;d Jakby co, to:
    1. Gdy skurcze są co 5 minut albo
    2. Gdy wody płodowe odeszły i są zielone albo
    3. Gdy wody płodowe odeszły i mam dodatni wynik gbs albo
    4. Gdy mam ujemny gbs i wody są przejrzyste to mogę spokojnie jeszcze 2-3 godziny poczekać.

Co do opieki nad dzieckiem, to zakładam że jakoś sama nam ta wiedza przyjdzie;d

Kalli95, Olo323, Asia11 lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff ciesze się ze nie jestem sama jeśli chodzi o takie troche podejście na luzie do opieki po porodzie 😀 jeśli chodzi o to kiedy porod się zaczyna to to brałam udział w webinarze z pkbm z polozna i byl w sumie spoko. Sporo mi zostało w głowie.
    A jak podchodzicie do planu porodu? Ja chyba nie będę nic takiego robić. Jestemciekawa jak to jest w praktyce w szpitalach

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:

My chodzimy, zapisałam się do szkoły rodzenia przyszpitalnej z mojego miasta (rodzic będę w szpitalu w innym mieście około 40km mamy) głównie dlatego, ze jest na miejscu no i z racji jakiegoś projektu unijnego ta szkoła jest darmowa. Ale mam bardzo mieszane uczucia póki co- zajęcia o teorii porodu wyglądały tak, ze pani, która to prowadzi czytała książkę (chyba jakiś podręcznik medyczny, bo strasznie medyczny język i pojęcia) nic nie tłumaczyła, mój to w połowie się wyłączył i nic nie słuchał 😅 więcej wyniosłam z książek czy neta. Jeśli chodzi o zajęcia z laktacji i karmienia to wielki hejt na mleko modyfikowane, tylko i wyłącznie pierś (nawet był taki wydźwięk, ze jesteś zła matka jeśli nie kp i jesteś zła i wszystko Twoja wina jak masz problemy). Co prawda nie wiedziałam, jak przystawia się dziecko do piersi- jak ułożyć, ze powinno objąć tez brodawkę nie sam sutek wiec fajnie, ale tez pani podkreślała, ze istnieje dieta matki karmiącej (najlepiej to tylko białe pieczywo i gotowane delikatne białe mięso i woda). Jeśli chodzi o pielęgnacje/kąpiele dziecka to pani pokazała na lalce jak myć dziecko, ale jak zapytaliśmy jakie kosmetyki to powiedziała „ja wam nie powiem, tego jest tyle ze musicie same poczytać i wybrac” 😳
    Także mocno mieszane uczucia. Dziś mamy mieć ćwiczenia z oddychania, zobaczymy 😅

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako tako plan porodu będę mieć, położne mówiły, że przestrzegają. A jak zapytałam o nacięcie krocza to bywa różnie 🙄 nie ukrywam, że NIE CHCĘ mieć nacinanego krocza. Wolę by pękło. One wolą naciąć, bo szybciej... Męża już uprzedziłam, że jak zobaczy położną zbliżającą się z tymi nożyczkami to ma jej stanąć na drodze (o ile sam szybciej nie zemdleje) 😂🤣.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Jako tako plan porodu będę mieć, położne mówiły, że przestrzegają. A jak zapytałam o nacięcie krocza to bywa różnie 🙄 nie ukrywam, że NIE CHCĘ mieć nacinanego krocza. Wolę by pękło. One wolą naciąć, bo szybciej... Męża już uprzedziłam, że jak zobaczy położną zbliżającą się z tymi nożyczkami to ma jej stanąć na drodze (o ile sam szybciej nie zemdleje) 😂🤣.

Ooo i jeszcze temat nacięcia krocza- tu na szkole rodzenia było przedstawione jako super cudowny środek ułatwiający poród, nawet lepiej jak jest nacięcie niż jak go nie ma. Z kolei jak byłam teraz po tym wypadku w szpitalu, w którym będę rodzic zapytałam położna jak to tutaj wyglada w praktyce, to przyznała szczerze, ze tu niestety jednak jest „szkoła” nacinania, ze wcześniej była w innym szpitalu (ona tez tam rodziła, ale to kolejne 30km ode mnie) i tam praktyka, ze cięcie ostatecznie, lepiej niech pęknie, nacinania ostatecznie, ale zapewniała ze jak nie będzie żadnych problemów to „na sile” ciąć nie będą, ale jak będzie 🤷‍♀️

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 odnośnie karmienia, to chyba w każdej szkole jest hejt na MM. U mnie myślisz jest inaczej? Kobieta tak o tym pitoli, że szok a im więcej negatywów, tym bardziej obrzydza mi karmienie piersią, więc u mnie idzie to w drugą stronę. Ostatnio robiłam kolejną próbę do zakupu laktatora i mało co się nie porzygałam, serio. Nie mogę patrzeć na to urządzenie. Najgorzej, że babka jest moją położną środowiskową, to już w ogóle przechlapane 🤦‍♀️.

No ale z drugiej strony, rozmawiałam wczoraj z kuzynką i ona na luzie do mnie o tym karmieniu piersią i mówi: "chociaż spróbuj przez zimę, przez te 2-3 miesiące, mleko matki najzdrowsze, jeszcze na zimę". I wiecie co? Serio zaczęłam się nad tym zastanawiać ale jakoś ciężko mi przyjąć to do świadomości 😂.

kid_aa lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Tony Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z nacieciem krocza mam mieszane uczucia. Uważam, że dobra polozna wychwyci moment, w którym rzeczywiście naciecie jest potrzebne. Bo nacinanie zawsze i wszystkim jest błędne. Ale upieranie się, że choćby skały srały proszę nie nacinać też nie jest dobre. Po prostu są ku temu określone wskazania. Byłam świadkiem pęknięć odbytu, a najgorsze było pęknięcie łechtaczki 😱😱 krew się lała na wszystkie strony, kobieta wyła z bólu.

kamilamhm lubi tę wiadomość

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Tony Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do planu porodu u mnie jest taki formularz, który się wcześniej uzupełnia i z tego co wiem to starają się go przestrzegać:) przesyłam link:

https://www.kco.katowice.pl/article/oddzial-ginekologiczno-polozniczy-z-pododdzialem-ginekologii-onkologicznej-dokumenty-do-pobrania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2022, 13:54

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam nacinana przy porodzie z córką. Ogólnie bolało, ale przede wszystkim byłam zła ze mi nie powiedziano ze to akurat teraz się wydarzy żebym wiedziała co jest grane. Wzięli mnie z zaskoczenia z ja tego nie lubię (chociaż wyraziłam zgodę w planie porodu). Ale rana została ładnie zszyta, ładnie się goiła i ogólnie nie było z nią problemów. Chyba nie taki diabeł straszny jak go malują 🤷🏻‍♀️

Co do planu porodu to wypełniałam w szpitalu ten który oni mieli, nie miałam swojego wcześniej przygotowanego ;)

Kalli95, Olo323 lubią tę wiadomość

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2022, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju... Jak czytam o tych cięciach i pęknięciach krocza to chyba jednak wolę cc 😱

A dziewczyny... O tym nie rozmawiałyśmy... Szczepicie dzieci w tej pierwszej dobie??

‹‹ 327 328 329 330 331 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ