LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
mt30 wrote:Jakie macie kupione, butelki i smoczki do butelek, oraz smoki uspakajacze? W planach KP, mają być ponoć twarde w razie dokarmiania, żeby dzidzuś się ni przyzwyczaił.
Mam butelkę medele calmę i ze starszym synem nie zaburzyła nam kp. Potem dokupiłam antykolkową dr Browns. Smoczek mieliśmy bibs i odradzam. Podobno to jeden z najgorszych smoczków:D. Teraz kupilam smoczki lovi.
Przy kp rekomenduje się nie podawanie smoczka min przez chyba 6 tyg. Ja podałam już w szpitalu ze strachu, że dziecko płacze:D. No i cdl polecają alternatywne metody dokarmiania typu sns czy kubeczek. Ale dla mnie to była czarna magia.
U nas przebierałam pierworodnego co karmienie przez pierwsze 5tyg bo co karmienie była kupka a karmiłam co ok 1,5-2h.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2022, 14:52
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Kali ja też mam gbs dodatni. Poprzednio nie miałam a teraz mam. Dostaniemy antybiotyk i już a nawet jakby się zdarzyło, że nie zdążą nam podać to po porodzie dostaje dzidzius i robią chyba dodatkowe badanie krwi. Dużo moich koleżanek miało gbs+ i wszystko było dobrze.
Tak ogólnie to byłam na wizycie i usg w piątek i sobotę. Z Olusiem wszystko ok, ważył ok 2405g. Zaszczepiłam się na grypę a jutro idę na 4 dawkę covida także zdążę z kompletem szczepień. Czekam jeszcze na 2 ostatnie paczki i chyba mam już wszystko. Teraz jeszcze przygotuję sobie dokumenty do pracy i urzędu żeby mąż ogarnął jeszcze jak będę w szpitalu bo jak wrócę to będzie sajgon🤪.Kalli95, Angelaaaa, Tony, Asia11, meggie94, Ultra-Dżasta, Decemberry, Scandi-B lubią tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
My po wizycie niestety szyjka się skróciła 2.30 ma a malutka waży 2100❤️😍
Angelaaaa, MamaTrójki, KaroInka, kid_aa, meggie94, Ultra-Dżasta, Decemberry, Scandi-B, Strata lubią tę wiadomość
-
Ja tez po wizycie i szybkim usg kolejna wizyta w czwartek i za tydzień 😅
Aż jestem ciekawa ile wazy ale będę obstawiała ok 3 kg 😅😅😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2022, 17:23
kamilamhm, Angelaaaa, MamaTrójki, KaroInka, Kalli95, Asia11, meggie94, Ultra-Dżasta, Decemberry, Scandi-B lubią tę wiadomość
-
KaroInka wrote:Kali ja też mam gbs dodatni. Poprzednio nie miałam a teraz mam. Dostaniemy antybiotyk i już a nawet jakby się zdarzyło, że nie zdążą nam podać to po porodzie dostaje dzidzius i robią chyba dodatkowe badanie krwi. Dużo moich koleżanek miało gbs+ i wszystko było dobrze.
Tak ogólnie to byłam na wizycie i usg w piątek i sobotę. Z Olusiem wszystko ok, ważył ok 2405g. Zaszczepiłam się na grypę a jutro idę na 4 dawkę covida także zdążę z kompletem szczepień. Czekam jeszcze na 2 ostatnie paczki i chyba mam już wszystko. Teraz jeszcze przygotuję sobie dokumenty do pracy i urzędu żeby mąż ogarnął jeszcze jak będę w szpitalu bo jak wrócę to będzie sajgon🤪.Ultra-Dżasta lubi tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017 IMSI 08.2017 IMSI 01.2018 IMSI 03.2019 IMSI 05.2019 (Mini-IVF) 08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.2022 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
kid_aa wrote:Jakie dokumenty będą potrzebne? Zupełnie jeszcze nie ogarnęłam tego tematu
Zamiast cytuj, dałam polubienie 🤦♀️.
Zapewne chodzi o te na urlop rodzicielski + macierzyński ☺. Przygotowałam je sobie w ubiegłym tygodniu. Tylko nie wiem jakie pisma do urzędu? Czy to jest to samo? W pracy na bank trzeba złożyć papier o te urlopy a z urzędem kojarzy mi się zawrotne 500+ 😂.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2022, 20:07
kid_aa lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Pewnie chodzi o dokumenty o pesel, akt urodzenia itdBaby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
nick nieaktualny
-
Ja tez na samym poczatku kupilam Bibs, bo stwierdzilam ze wyglada tak «organicznie», ale potem sie doedukowalam ze one wlasnie nie sa ani dobre ani polecane. Zreszta podobno tak czy inaczej rozne dzieci akceptuja rozne smoczki. Wiec zaopatrzylam sie jeszcze w Lovi, Nuk i MAM tak zeby miec jakis wybor dla malego i zobaczyc co mu podpasuje. Czytalam ze Lovi ma dobre smoczki i dzieci z reguly je akceptuja, ale z kolei do MAM mam tutaj w NO nieograniczony dostep.
Jesli chodzi o butelke to ja mam tylko jedna awaryjna z ComoTomo z zapsowym smokiem. Dostalam ja w gratisie od kolezanki od ktorej odkupowalam lozeczko, ona chwalila ta butelke przy dwojce dzieci. Ja sie nastawiam na KP, wiec mam tylko ta jedna butelke, w razie czego dokupie pozniej wiecej jesli jednak bedzie taka potrzeba.
My akurat dzis mielismy tesciowa na obiedzie, chcielismy zeby sie troche zrelaksowala bo ostatnio miala duzo stresow w zyciu i zeby mogla sie troche wygadac. -
Tak, chodzi o te dokumenty co się dostaje w szpitalu+ wniosek o urlop dla mnie i oświadczenie ojca, że nie będzie korzystał z rodzicielskiego (ja biorę od razu cały rok). W sensie muszę zrobić listę co dokładnie mam gdzie zgłosić (praca, urząd i przychodnia) bo po pierwszym porodzie, 3 tyg przed terminem trochę się z tym pogubiłam i mocno mnie to zestresowało:D
W pracy z tego co pamiętam to było zaświadczenie o porodzie, wniosek o urlop, oświadczenie ojca, akt urodzenia
Mąż u siebie w pracy też jakiś wniosek składał o tacierzynski.
W urzędzie to mąż przez internet załatwiał, chyba tylko wypełnił jakiś formularz bo szpital sam wysyła kartę urodzenia dziecka do USC (tak mi się wydaje), do tego wniosek o wyprawkę krakowską osobno jakoś się zgłasza.
Do przychodni chyba wystarczyła książeczka zdrowia, nie trzeba było peselu jeśli jeszcze nie był nadany.
Wniosek o 500+ to już jak pesel jest nadany to wystarczy wypełnić wniosek w swoim banku.
No i jak się ma jakieś dodatkowe ubezpieczenie na życie to tam też moze być jakiś bonus za urodzenie dziecka.
Jest jeszcze możliwość wzięcia l4 na opiekę nad matką dziecka po porodzie, w szpitalu gdzie będę rodzic bez problemu wypisują 2 tyg dla ojca, więc zawsze to dodatkowe 2 tyg oprócz tacierzynskiego .
Chyba tyle z formalności poporodowych. Przed porodem mam przygotowany plan porodu, oświadczenie o wyborze położnej środowiskowej i lekarza POZ i przychodni gdzie zapisuje dziecko+ teczka z badaniami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2022, 21:43
kid_aa, Olo323, Decemberry, Ultra-Dżasta, kamilamhm lubią tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Karolnka wielkie dzięki!!! ❤️
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017 IMSI 08.2017 IMSI 01.2018 IMSI 03.2019 IMSI 05.2019 (Mini-IVF) 08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.2022 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Ja mam smoczki z lovi czytam na insta u logopedy, ze są polecane, wiec takie zamówiłam😊
Dokładnie taki sam wzorek jak ma Kalli
Butelkę mam jedna (liczę, ze jednak uda się KP) z dr browns w sumie dlatego, ze Angela tutaj chwaliła
Cieszę się bardzo, bo udało mi się zapisać na jutro (akurat zwolniło się miejsce) do fizjo-uro która jest bardzo chwalona a wcześniej nie miała miejsc i chodziłam do kogos innego. Strasznie już mnie boli rwa a i chyba zrobiło mi się rozejście mięśni brzucha, bo od niedzieli czuje takie „napiecie” na samej gorze brzucha i czasem aż mi się taki stozek trochę robi (chociaż czasem nie wiem już czy to nie noga mlodziana 🙄) nie mniej- liczę na ulgę 😊
W ogóle z racji tego mojego sporego puchniecia i obecności białka w moczu dostałam nakaz mierzenia ciśnienia żeby pilnować czy to nie stan przedrzucawkowy i jak zawsze miałam niskie ciśnienie 90/60 tak teraz mam po 120/90 myślicie, ze to może być zły zwiastun?Angelaaaa lubi tę wiadomość
👩❤️👨 29 lat
👩- hashimoto, PCOS
👨🦰- okaz zdrowia
2019r - 💔
11.2022 - 💙👶 (12cs)
11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️ -
Ola323 ja przed ciąża miałam 90/60 a teraz w ciąży mam caly czas 120/80. Czyli dużo wyzsze bo przed ciaza nigdy takiego nie miałam. Lekarz i pielęgniarki mówia, że takie cisnienie jest ok. Biorę też acard od 12 tygodnia bo w prenatalnych wyszło prawdopodobieństwo stanu przedrzucawkowego. Także wydaje mi się, ze twoje cisnienie jest ok.
-
Olo323 wrote:Ja mam smoczki z lovi czytam na insta u logopedy, ze są polecane, wiec takie zamówiłam😊
Dokładnie taki sam wzorek jak ma Kalli
Butelkę mam jedna (liczę, ze jednak uda się KP) z dr browns w sumie dlatego, ze Angela tutaj chwaliła
Cieszę się bardzo, bo udało mi się zapisać na jutro (akurat zwolniło się miejsce) do fizjo-uro która jest bardzo chwalona a wcześniej nie miała miejsc i chodziłam do kogos innego. Strasznie już mnie boli rwa a i chyba zrobiło mi się rozejście mięśni brzucha, bo od niedzieli czuje takie „napiecie” na samej gorze brzucha i czasem aż mi się taki stozek trochę robi (chociaż czasem nie wiem już czy to nie noga mlodziana 🙄) nie mniej- liczę na ulgę 😊
W ogóle z racji tego mojego sporego puchniecia i obecności białka w moczu dostałam nakaz mierzenia ciśnienia żeby pilnować czy to nie stan przedrzucawkowy i jak zawsze miałam niskie ciśnienie 90/60 tak teraz mam po 120/90 myślicie, ze to może być zły zwiastun? -
Po tym bigosie dzisiaj w nocy mialam jakieś bole miesiączkowe aż po plecy i uda. Mam nadzieje ze to po bigosie bo jeszcze nie naszykowałam wszystkiego na maleństwo 😅
Ultra-Dżasta, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Mnie boli brzuch, codziennie rano. Właśnie trwa i się trochę wydłużył 😅. I wiecie co Wam powiem? Że średnio te bóle podchodzą pod przepowiadające. Spodziewałam się, że to będzie tak, jak opisują to w internetach (z góry na dół) a tu typowy okres 😅. Nawet ten ból się nigdzie nie rozchodzi... To już bardziej krocze mnie napitala 😖 a jak jeszcze poćwiczę z Dembińską + zrobię dodatkowo pozycje wertykalne, żeby trochę Młody ponaciskał główką na szyjkę i ją skrócił, to już w ogóle 😂.
Kuźwa, wg aplikacji Ovu zostało mi 35 dni do porodu licząc do 16 listopada. Też muszę posprawdzać rzeczy i papiery, bo no, szykuję się na 1.11 😂🤣.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Ja dziś dramat poszłam spać o 1 wstałam 4;30 i koniec spania na dodatek komar mnie gryzł wiec już wcale 😅😅😅
Nie śpiąc wstałam o 6 a tam ciśnienie 169/100 po kolejnych 20 min 168/100 a po kolejnych 40 min 152/100
Leki normalnie biorę o 7 ale dziś wzięłam po 6
Teraz jadę odwieść młodych do szkoły później znów muszę podjechać z rowerem dla starszego i już mi się nie chce
Tata dziś chce walczyć ze strychem do końca ale to chyba jak się uda mi kimnac trochę bo będę kaput
Ultra głowa do góry ja nie mam przygotowane nic praktycznie i ciężko to widzę wszystkoWiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2022, 07:49
-
Dziewczyny z cukrzyca jakie macie cukry po śniadaniu? 😀 jecie wszystko oby tylko nie było skoku powyżej 140?
Szczerze to tak na koniec taka cukrzyca co ja mam to jem prawie tak jak wcześniej tylko mniej dużo owoców i słodyczy nie jem. A tak bym zjadla ciastaaa o matko 😅 -
nick nieaktualnyHejka
Ciśnienie w ciąży 120 jest normą bo pamiętajcie, że nasze serce pompuje 1,5 l krwi więcej i do łożyska
A u nas dziś w nocy rzyganko - Miki oddawał wszystko co miał 🙆 ale już jest lepiej tylko taki flaczek jest, więc został w domu.
Mała od 2 dni spokojna, skurcze też mniejsze z czego się cieszę bo nie boli i idzie wytrzymać w natłoku dnia, jeżdżenia i obowiązków.
Teraz ze starszym na rehabilitacji jestem, młodszy sam w domu został na telefonie ze mną- ot! Taka sytuacja 🤷 -
nick nieaktualnyMamaNl wrote:Ja dziś dramat poszłam spać o 1 wstałam 4;30 i koniec spania na dodatek komar mnie gryzł wiec już wcale 😅😅😅
Nie śpiąc wstałam o 6 a tam ciśnienie 169/100 po kolejnych 20 min 168/100 a po kolejnych 40 min 152/100
Leki normalnie biorę o 7 ale dziś wzięłam po 6
Teraz jadę odwieść młodych do szkoły później znów muszę podjechać z rowerem dla starszego i już mi się nie chce
Tata dziś chce walczyć ze strychem do końca ale to chyba jak się uda mi kimnac trochę bo będę kaput
Ultra głowa do góry ja nie mam przygotowane nic praktycznie i ciężko to widzę wszystko
Jeszcze powiedz, że też rowerem popylasz!? 🤦🏼♀️
MamaNl lubi tę wiadomość