LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Moj wieczorem najbardziej byl aktywny w brzuszku. Na początku kilka dni tez poza brzuszkiem tak mial.
My mamy kryzys ze Stasiem. Juz nawet się z mężem pokłóciłam. Staś ma taki problem ze meczy go po karmieniu a nie chce mu się odbijać. Juz wszystkie pozycje z internetu i książek chyba wypróbowałam i odbije mu się może raz na 10 karmień a to tez dobrze mu się uleje wtedy. I meczy się taki biedny bo my z nim chodzimy w dzień czy w nocy po karmieniu nawet godzinę i nic. My też wykonczeni i sfrustrowani bo juz nie wiemy czy może my cos zle robimy 😥 dla siebie to prawie nic czasu nie zostaje jak maly je co 2h i tyle czasu go noszę 😔 -
Kalli95 wrote:Moj wieczorem najbardziej byl aktywny w brzuszku. Na początku kilka dni tez poza brzuszkiem tak mial.
My mamy kryzys ze Stasiem. Juz nawet się z mężem pokłóciłam. Staś ma taki problem ze meczy go po karmieniu a nie chce mu się odbijać. Juz wszystkie pozycje z internetu i książek chyba wypróbowałam i odbije mu się może raz na 10 karmień a to tez dobrze mu się uleje wtedy. I meczy się taki biedny bo my z nim chodzimy w dzień czy w nocy po karmieniu nawet godzinę i nic. My też wykonczeni i sfrustrowani bo juz nie wiemy czy może my cos zle robimy 😥 dla siebie to prawie nic czasu nie zostaje jak maly je co 2h i tyle czasu go noszę 😔
Niestety często są jakieś kryzysy na początku 😔
A może próbowałaś odbijać podczas karmienia ? Że jak trochę zje i wtedy może mu się odbije i dalej karmić ?kamilamhm lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Kalli95 wrote:Moj wieczorem najbardziej byl aktywny w brzuszku. Na początku kilka dni tez poza brzuszkiem tak mial.
My mamy kryzys ze Stasiem. Juz nawet się z mężem pokłóciłam. Staś ma taki problem ze meczy go po karmieniu a nie chce mu się odbijać. Juz wszystkie pozycje z internetu i książek chyba wypróbowałam i odbije mu się może raz na 10 karmień a to tez dobrze mu się uleje wtedy. I meczy się taki biedny bo my z nim chodzimy w dzień czy w nocy po karmieniu nawet godzinę i nic. My też wykonczeni i sfrustrowani bo juz nie wiemy czy może my cos zle robimy 😥 dla siebie to prawie nic czasu nie zostaje jak maly je co 2h i tyle czasu go noszę 😔 -
Tony wrote:Czytałam, że jak się karmi piersią to nie musi się odbijać. Wy karmicie butelką?
Kalli95 a w jakiej pozycji karmisz piersią ?
Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
Starania od 2013
HSG, laparoskopia, histero, IUI histero z resekcją
01.2016 I ICSI 1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11.2019 IUI
12.2019 IUI
02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu czekamy na amnio
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest 6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 5bb
16.09.2024 FET 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2 -
Kuźwa, ja o odbijaniu jeszcze nie myślę. Najpierw to chcę mieć jeden stres z głowy, czyli poród.
Czekam na obchód, po raz pierwszy tak bardzo nie chcę, by mnie wypuszczali do domu a wczoraj coś było mówione na ten temat... Wolałabym już zostać w szpitalu do końca ciąży. Serio. Dziś obudziłam się o 3 i do 4:15 nie czułam żadnych ruchów, gdzie zawsze jak go smyram w nocy to się chociaż przeciągnie. Normalnie chodziłam od 3 po sali i nic. Byłam 2x u położnej i ani razu jej nie było w tym ich pokoju (pewnie była na plotkach, na porodówce) i miałam ochotę sama sobie podłączyć to KTG. Myślałam, że jej wygarnę jak przyjdzie mierzyć temperaturę ale kuźwa, nie chciałam robić rabanu. Koniec końców o 4:15 Młody zaczął wojować i się uspokoiłam...
I tak sobie myślę, co mam powiedzieć na tym obchodzie jakby ordynator chciał mnie jednak wypuścić do domu. No kuźwa. Po co i jaki jest tego cel na końcówce 39 tc to nie wiem. To chyba właśnie teraz najbardziej powinno się monitorować dziecko, łożysko i przepływy... Przecież zwariuję w domu po ostatniej akcji 😵. Już ciągle obserwuję i liczę ruchy, myślę o wydolności łożyska i niedojrzałej szyjce 😵. Nie dość, że matka to i dziecko będzie znerwicowane 😖.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Tony, przyczepa to bylo nasze marzenie i kupowalismy ja jeszcze przed tym calym szalem pandemicznym. Teraz jak patrze na ceny, to sie za glowe lapie 😅
Kamper jest super sprawa, ale jest o wiele wiele mniej miejsca i to byl glowny powod, dla ktorego wybralismy wlasnie przyczepe. Jedziesz na miejsce, dekujesz sie i masz osobowke do jezdzenia po miescie. Taki uklad to gwarancja spokoju ducha na wakacjach 🫶🏻
W Sopocie jest takie pole kempingowe, ktore zaraz po wyjsciu masz plaze. Doskonala opcja 🥹 nie moge sie doczekac, bez kitu…
Dżasta, moze Cie zostawia po prostu na prosbe?
A co do odbijania - tez slyszalam, ze niektore dzieci nie odbijaja po karmieniu.Tony lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Dżasta, a nie mieli Ci po prostu wyznaczyć tego terminu cc i żebyś sobie na spokojnie w domu poczekała? Tych ruchów na końcówce jest zdecydowanie mniej i chyba nie ma się co tak stresować jak się zmienia rytm dziecka ja w razie czego mam detektor tętna, ale od początku ciąży użyłam go tylko raz, z ciekawości.
Wiesz, ja trochę rozumiem lekarzy, że nie chcą Cię zbyt długo trzymać, jeśli nie ma wskazań, a do terminu nasz chyba jeszcze jakiś tydzień. Może jeszcze liczą, że urodzisz naturalnie?Decemberry, kamilamhm, Nosia, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Kalli95 karmisz kp czy używacie butelki?
Przy kp nie trzeba odbijać jeśli dziecko nie ma żadnych problemów z chwytaniem piersi, chwyt jest szczelny, dziecko je spokojnie, wędzidełko jest ok i ze strony mamy nie ma np. szybkiego wypływu czy hiperlaktacji. Jeśli dziecko męczy się po karmieniu to trzeba odbijać.
Przy butli to można spróbować smoczka z bardzo wolnym przepływem i są jeszcze takie z systemem antykolkowym. Karmić powolutku i tak jak pisała Angelaaa spróbuj odbijać w trakcie- może tak być, że dzidzous będzie się tym denerwował, że go odrywasz od karmienia ale może akurat to pomoże.
Przeszłam to z synkiem i wiem jaka to tortura kiedy nie możesz spac bo praktycznie od karmienia do karmienia trzeba dziecko nosić i w dzień i w nocy.
To co ja mogłabym poradzić ze swojego doświadczenia to:
- przyjrzeć się jak dziecko je, czy łapczywie, czy nie za szybko
- sprawdzić wędzidełko podjęzykowe najlepiej u neurologopedy
- w zależności od tego jak karmisz to starać się żeby pokarm nie leciał za szybko, przy kp ten pierwszy szybki wyplyw puścić np. w pieluszkę, przy butli- wolny przepływ, system antykolkowy
- przy kp poprosiłabym o konsultację cdl
- termoforek na brzuszek i masaże, np. Masaż szantala
- w dzień ratowała mnie chusta, skorzystałam z doradcy chustoszenia, nie kupowałam chusty tylko wypożyczyłam bo nie wiedzialam czy syn zaakceptuje- okazało się, że uwielbiał i spał w niej
- w nocy syn spał na nas, na klacie- robiliśmy "dyżury" wtedy spał spokojnie nawet 2-3 h- ale to trzeba bardzo uważać z takim maleństwem
- jeśli to co opisujesz będzie bardzo uciążliwe i nic z tych domowych sposobów nie pomoże to rozważyłabym wizytę u osteopaty ale takiego co się specjalizuje w maluszkach, albo u fizjoterapeuty
- jak przyrosty wagi są ok to pediatra raczej nic nie pomoże, bo to niedojrzały brzuszek
Po 4 miesiacu bylo u nas trochę lepiej . A jak zaczął się przez sen przewracać na brzuszek to już nie musiałam go odbijać bo sam bekał na brzuchu:) (jakoś po 6 miesiącu chyba).
Tony, Decemberry, kamilamhm, Kalli95 lubią tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Dziewczyny ja się coś źle czuje, od wczoraj rwa kulszowa troszkę ustąpiła, ale za to pośladki tak mnie bolą jakbym przesadziła z przysiadami. Do tego od wczoraj rana boli mnie głowa i jestem mega zmęczona, w nocy spać nie mogę ale w dzień to bym spała i spała. Czuje jakby mnie grypa rozkładała troszkę mi nie dobrze, dopiero co wstałam a tu dalej głowa boli (brałam i tabletkę i plaster chłodzący miałam) i czuje się okropnie. Wczoraj minął mi termin a jutro mam wizytę u lekarza ciekawe czy coś się wykluje.14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
🤰🏻30 lat
01.03 ⏸
11.03 pierwsza wizyta (5+6)
29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
26.04 badania prenatalne (12+2)
24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
PCOS -
Ja się melduję już z oddziału. Myślałam, że stresik mnie dopadnie i już spać nie będę mogła, ale póki co o dziwo spokojna jestem. I w sumie cieszę się, że wyszło z tą cesarką, bo dzisiaj mnie pomierzyli i położna mówiła, ze trochę małe mam te wymiary.
Tony, Ultra-Dżasta, Decemberry, kamilamhm, Angelaaaa, Nosia, KaroInka, kid_aa, Kalli95, Sóweczka, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Powodzenia Asia! ✨
Nowy tydzien sie zaczal a ja nadal nie urodzilam. Bole okresowe wrocily ale bez skurczy, jakos nie ludze sie juz ze to cos znaczy. Czekam do jutrzejszej wizyty… 😣
Anita trzymam kciuki za Ciebie 🍀Decemberry, Anita2022, Asia11, Kalli95, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Asiula, trzymam kciuki za powodzenie cesarkowe. Jestes super dzielna, pamietaj o tym! A jak dojdziesz do siebie, zdaj nam relacje, bedziemy czekac z niecierpliwoscia. Tulonko!
Anita, czy to przypadkiem nie sa objawy zblizajacego sie porodu? Moze zglos sie na izbe przyjec i powiedz co czujesz, moze oni Cie pokieruja dalej? Trzymam kciuki, bardzo mi Ciebie szkoda 😰Asia11, Olo323 lubią tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Asia kciuki i czekamy na dobre wieści! ❤️
Kalli nasza po kp tez nie odbija, albo raz na x razy, więc po piersi po prostu jej nie próbuje odbijać. Po butelce za każdym razem, raz wystarczy ją zarzucić na ramie i już odbite, ale czasami tez trzeba się nasiedzieć lub nachodzić zanim się uda 🙈Asia11 lubi tę wiadomość
-
Ja mam jutro ktg i muszę też mojej ginekolog powiedzieć że w szpitalu kazali mi robić ktg co 2 dni 🙈 u niej miałam mieć raz w tygodniu 🤭
Jeszcze chyba coś mi się dzieje z blizną po poprzedniej cesarce bo pół blizny mi się zagoiło ma kolor skóry i jest mało widoczna w drugie pół jakieś mocno ciemne mi się zrobiło 🤦♀️ obym żadnych problemów nie miała..😔Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Anita2022 wrote:Dziewczyny ja się coś źle czuje, od wczoraj rwa kulszowa troszkę ustąpiła, ale za to pośladki tak mnie bolą jakbym przesadziła z przysiadami. Do tego od wczoraj rana boli mnie głowa i jestem mega zmęczona, w nocy spać nie mogę ale w dzień to bym spała i spała. Czuje jakby mnie grypa rozkładała troszkę mi nie dobrze, dopiero co wstałam a tu dalej głowa boli (brałam i tabletkę i plaster chłodzący miałam) i czuje się okropnie. Wczoraj minął mi termin a jutro mam wizytę u lekarza ciekawe czy coś się wykluje.