X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj wieczorem najbardziej byl aktywny w brzuszku. Na początku kilka dni tez poza brzuszkiem tak mial.
    My mamy kryzys ze Stasiem. Juz nawet się z mężem pokłóciłam. Staś ma taki problem ze meczy go po karmieniu a nie chce mu się odbijać. Juz wszystkie pozycje z internetu i książek chyba wypróbowałam i odbije mu się może raz na 10 karmień a to tez dobrze mu się uleje wtedy. I meczy się taki biedny bo my z nim chodzimy w dzień czy w nocy po karmieniu nawet godzinę i nic. My też wykonczeni i sfrustrowani bo juz nie wiemy czy może my cos zle robimy 😥 dla siebie to prawie nic czasu nie zostaje jak maly je co 2h i tyle czasu go noszę 😔

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Moj wieczorem najbardziej byl aktywny w brzuszku. Na początku kilka dni tez poza brzuszkiem tak mial.
    My mamy kryzys ze Stasiem. Juz nawet się z mężem pokłóciłam. Staś ma taki problem ze meczy go po karmieniu a nie chce mu się odbijać. Juz wszystkie pozycje z internetu i książek chyba wypróbowałam i odbije mu się może raz na 10 karmień a to tez dobrze mu się uleje wtedy. I meczy się taki biedny bo my z nim chodzimy w dzień czy w nocy po karmieniu nawet godzinę i nic. My też wykonczeni i sfrustrowani bo juz nie wiemy czy może my cos zle robimy 😥 dla siebie to prawie nic czasu nie zostaje jak maly je co 2h i tyle czasu go noszę 😔

Niestety często są jakieś kryzysy na początku 😔
    A może próbowałaś odbijać podczas karmienia ? Że jak trochę zje i wtedy może mu się odbije i dalej karmić ?

kamilamhm lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj z tym odbijaniem to masakra. Jasiek właśnie nam nie odbijał i też się męczyliśmy jak byl malutki, a pozniej jak nie odbil po 15 minutach to juz odpuszczaliśmy 🙈 może Staś podobny egzemplarz że mało powietrza łyka przy jedzeniu.

UFmbp2.png
  • Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2022, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas cisza, nic się nie dzieje, nic nie zapowiada porodu już 😁 więc może jednak będzie 14 listopad 😊 Jasiek jest z 14.01 i mówi że brat może być z 14.11😁

kamilamhm, Olo323 lubią tę wiadomość

UFmbp2.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl wrote:
    No u nas tez aktywność była nocna i trochę mamy przestawienie dnia i nocy 🫣🫣
    Właśnie boję się tego, że jak tak szaleje od 22 to potem będzie tak samo po porodzie. Całą ciążę mała jest aktywna wieczorem.

• Nosia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Jejku ciekawe co mnie czeka. Współczuję Wam. Ja nie mam żadnego doświadczenia z malutkimi dziećmi, dlatego pewnie będzie niezły sajgon po narodzinach..

• Tony Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam, że jak się karmi piersią to nie musi się odbijać. Wy karmicie butelką?

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • wombi Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Czytałam, że jak się karmi piersią to nie musi się odbijać. Wy karmicie butelką?
    ja dokładnie tak robię - po cycu nie odbijam, po butelce nosze w pozycji pionowej az do odbicia - z reguły to max 5 min
    Kalli95 a w jakiej pozycji karmisz piersią ?

Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
    16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
    14.02.2022 FET 3aa
    6dpt ⏸
    7dpt beta 72,70
    9dpt beta 178
    14dpt 1709
    25dpt jest <3 6t2d
    12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
    22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
    30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
    39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
    ---
    22.07.2024 FET :( 5bb
    16.09.2024 FET :( 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuźwa, ja o odbijaniu jeszcze nie myślę. Najpierw to chcę mieć jeden stres z głowy, czyli poród.

Czekam na obchód, po raz pierwszy tak bardzo nie chcę, by mnie wypuszczali do domu a wczoraj coś było mówione na ten temat... Wolałabym już zostać w szpitalu do końca ciąży. Serio. Dziś obudziłam się o 3 i do 4:15 nie czułam żadnych ruchów, gdzie zawsze jak go smyram w nocy to się chociaż przeciągnie. Normalnie chodziłam od 3 po sali i nic. Byłam 2x u położnej i ani razu jej nie było w tym ich pokoju (pewnie była na plotkach, na porodówce) i miałam ochotę sama sobie podłączyć to KTG. Myślałam, że jej wygarnę jak przyjdzie mierzyć temperaturę ale kuźwa, nie chciałam robić rabanu. Koniec końców o 4:15 Młody zaczął wojować i się uspokoiłam...

I tak sobie myślę, co mam powiedzieć na tym obchodzie jakby ordynator chciał mnie jednak wypuścić do domu. No kuźwa. Po co i jaki jest tego cel na końcówce 39 tc to nie wiem. To chyba właśnie teraz najbardziej powinno się monitorować dziecko, łożysko i przepływy... Przecież zwariuję w domu po ostatniej akcji 😵. Już ciągle obserwuję i liczę ruchy, myślę o wydolności łożyska i niedojrzałej szyjce 😵. Nie dość, że matka to i dziecko będzie znerwicowane 😖.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony, przyczepa to bylo nasze marzenie i kupowalismy ja jeszcze przed tym calym szalem pandemicznym. Teraz jak patrze na ceny, to sie za glowe lapie 😅

Kamper jest super sprawa, ale jest o wiele wiele mniej miejsca i to byl glowny powod, dla ktorego wybralismy wlasnie przyczepe. Jedziesz na miejsce, dekujesz sie i masz osobowke do jezdzenia po miescie. Taki uklad to gwarancja spokoju ducha na wakacjach 🫶🏻

W Sopocie jest takie pole kempingowe, ktore zaraz po wyjsciu masz plaze. Doskonala opcja 🥹 nie moge sie doczekac, bez kitu…

Dżasta, moze Cie zostawia po prostu na prosbe?

A co do odbijania - tez slyszalam, ze niektore dzieci nie odbijaja po karmieniu.

Tony lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Tony Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta, a nie mieli Ci po prostu wyznaczyć tego terminu cc i żebyś sobie na spokojnie w domu poczekała? Tych ruchów na końcówce jest zdecydowanie mniej i chyba nie ma się co tak stresować jak się zmienia rytm dziecka :) ja w razie czego mam detektor tętna, ale od początku ciąży użyłam go tylko raz, z ciekawości.
    Wiesz, ja trochę rozumiem lekarzy, że nie chcą Cię zbyt długo trzymać, jeśli nie ma wskazań, a do terminu nasz chyba jeszcze jakiś tydzień. Może jeszcze liczą, że urodzisz naturalnie?

Decemberry, kamilamhm, Nosia, Olo323 lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 karmisz kp czy używacie butelki?
    Przy kp nie trzeba odbijać jeśli dziecko nie ma żadnych problemów z chwytaniem piersi, chwyt jest szczelny, dziecko je spokojnie, wędzidełko jest ok i ze strony mamy nie ma np. szybkiego wypływu czy hiperlaktacji. Jeśli dziecko męczy się po karmieniu to trzeba odbijać.
    Przy butli to można spróbować smoczka z bardzo wolnym przepływem i są jeszcze takie z systemem antykolkowym. Karmić powolutku i tak jak pisała Angelaaa spróbuj odbijać w trakcie- może tak być, że dzidzous będzie się tym denerwował, że go odrywasz od karmienia ale może akurat to pomoże.
    Przeszłam to z synkiem i wiem jaka to tortura kiedy nie możesz spac bo praktycznie od karmienia do karmienia trzeba dziecko nosić i w dzień i w nocy.
    To co ja mogłabym poradzić ze swojego doświadczenia to:
    - przyjrzeć się jak dziecko je, czy łapczywie, czy nie za szybko
    - sprawdzić wędzidełko podjęzykowe najlepiej u neurologopedy
    - w zależności od tego jak karmisz to starać się żeby pokarm nie leciał za szybko, przy kp ten pierwszy szybki wyplyw puścić np. w pieluszkę, przy butli- wolny przepływ, system antykolkowy
    - przy kp poprosiłabym o konsultację cdl
    - termoforek na brzuszek i masaże, np. Masaż szantala
    - w dzień ratowała mnie chusta, skorzystałam z doradcy chustoszenia, nie kupowałam chusty tylko wypożyczyłam bo nie wiedzialam czy syn zaakceptuje- okazało się, że uwielbiał i spał w niej
    - w nocy syn spał na nas, na klacie- robiliśmy "dyżury" wtedy spał spokojnie nawet 2-3 h- ale to trzeba bardzo uważać z takim maleństwem
    - jeśli to co opisujesz będzie bardzo uciążliwe i nic z tych domowych sposobów nie pomoże to rozważyłabym wizytę u osteopaty ale takiego co się specjalizuje w maluszkach, albo u fizjoterapeuty
    - jak przyrosty wagi są ok to pediatra raczej nic nie pomoże, bo to niedojrzały brzuszek
    Po 4 miesiacu bylo u nas trochę lepiej :). A jak zaczął się przez sen przewracać na brzuszek to już nie musiałam go odbijać bo sam bekał na brzuchu:) (jakoś po 6 miesiącu chyba).

Tony, Decemberry, kamilamhm, Kalli95 lubią tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Anita2022 Przyjaciółka

Wysłany: 7 listopada 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja się coś źle czuje, od wczoraj rwa kulszowa troszkę ustąpiła, ale za to pośladki tak mnie bolą jakbym przesadziła z przysiadami. Do tego od wczoraj rana boli mnie głowa i jestem mega zmęczona, w nocy spać nie mogę ale w dzień to bym spała i spała. Czuje jakby mnie grypa rozkładała troszkę mi nie dobrze, dopiero co wstałam a tu dalej głowa boli (brałam i tabletkę i plaster chłodzący miałam) i czuje się okropnie. Wczoraj minął mi termin a jutro mam wizytę u lekarza ciekawe czy coś się wykluje.

14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
    🤰🏻30 lat
    01.03 ⏸
    11.03 pierwsza wizyta (5+6)
    29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
    26.04 badania prenatalne (12+2)
    24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
    Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
    PCOS
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się melduję już z oddziału. Myślałam, że stresik mnie dopadnie i już spać nie będę mogła, ale póki co o dziwo spokojna jestem. I w sumie cieszę się, że wyszło z tą cesarką, bo dzisiaj mnie pomierzyli i położna mówiła, ze trochę małe mam te wymiary.

Tony, Ultra-Dżasta, Decemberry, kamilamhm, Angelaaaa, Nosia, KaroInka, kid_aa, Kalli95, Sóweczka, Olo323 lubią tę wiadomość

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia Asia! ✨

Nowy tydzien sie zaczal a ja nadal nie urodzilam. Bole okresowe wrocily ale bez skurczy, jakos nie ludze sie juz ze to cos znaczy. Czekam do jutrzejszej wizyty… 😣

Anita trzymam kciuki za Ciebie 🍀

Decemberry, Anita2022, Asia11, Kalli95, Olo323 lubią tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

preg.png
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiula, trzymam kciuki za powodzenie cesarkowe. Jestes super dzielna, pamietaj o tym! A jak dojdziesz do siebie, zdaj nam relacje, bedziemy czekac z niecierpliwoscia. Tulonko!

Anita, czy to przypadkiem nie sa objawy zblizajacego sie porodu? Moze zglos sie na izbe przyjec i powiedz co czujesz, moze oni Cie pokieruja dalej? Trzymam kciuki, bardzo mi Ciebie szkoda 😰

Asia11, Olo323 lubią tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia kciuki i czekamy na dobre wieści! ❤️

Kalli nasza po kp tez nie odbija, albo raz na x razy, więc po piersi po prostu jej nie próbuje odbijać. Po butelce za każdym razem, raz wystarczy ją zarzucić na ramie i już odbite, ale czasami tez trzeba się nasiedzieć lub nachodzić zanim się uda 🙈

Asia11 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia powodzenia 🥰 czekamy na wieści ☺️

Asia11 lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro ktg i muszę też mojej ginekolog powiedzieć że w szpitalu kazali mi robić ktg co 2 dni 🙈 u niej miałam mieć raz w tygodniu 🤭

Jeszcze chyba coś mi się dzieje z blizną po poprzedniej cesarce bo pół blizny mi się zagoiło ma kolor skóry i jest mało widoczna w drugie pół jakieś mocno ciemne mi się zrobiło 🤦‍♀️ obym żadnych problemów nie miała..😔

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita2022 wrote:
    Dziewczyny ja się coś źle czuje, od wczoraj rwa kulszowa troszkę ustąpiła, ale za to pośladki tak mnie bolą jakbym przesadziła z przysiadami. Do tego od wczoraj rana boli mnie głowa i jestem mega zmęczona, w nocy spać nie mogę ale w dzień to bym spała i spała. Czuje jakby mnie grypa rozkładała troszkę mi nie dobrze, dopiero co wstałam a tu dalej głowa boli (brałam i tabletkę i plaster chłodzący miałam) i czuje się okropnie. Wczoraj minął mi termin a jutro mam wizytę u lekarza ciekawe czy coś się wykluje.
    Może to właśnie zwiastun porodu? :) oby :) Na mnie ta pogoda średnio działa i pobolewa mnie z rana glowa, ale tylko troszkę. Czasami mnie zmuli po jedzeniu, ale chyba na tym etapie to juz normalka. W nocy strasznie duzo razy wstaje i rano budzę się nie wyspana ale juz nie śpię w dzień żeby sie nie przestawiać na nocne siedzenie.

‹‹ 454 455 456 457 458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ