X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj wieczorem najbardziej byl aktywny w brzuszku. Na początku kilka dni tez poza brzuszkiem tak mial.
    My mamy kryzys ze Stasiem. Juz nawet się z mężem pokłóciłam. Staś ma taki problem ze meczy go po karmieniu a nie chce mu się odbijać. Juz wszystkie pozycje z internetu i książek chyba wypróbowałam i odbije mu się może raz na 10 karmień a to tez dobrze mu się uleje wtedy. I meczy się taki biedny bo my z nim chodzimy w dzień czy w nocy po karmieniu nawet godzinę i nic. My też wykonczeni i sfrustrowani bo juz nie wiemy czy może my cos zle robimy 😥 dla siebie to prawie nic czasu nie zostaje jak maly je co 2h i tyle czasu go noszę 😔

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Moj wieczorem najbardziej byl aktywny w brzuszku. Na początku kilka dni tez poza brzuszkiem tak mial.
    My mamy kryzys ze Stasiem. Juz nawet się z mężem pokłóciłam. Staś ma taki problem ze meczy go po karmieniu a nie chce mu się odbijać. Juz wszystkie pozycje z internetu i książek chyba wypróbowałam i odbije mu się może raz na 10 karmień a to tez dobrze mu się uleje wtedy. I meczy się taki biedny bo my z nim chodzimy w dzień czy w nocy po karmieniu nawet godzinę i nic. My też wykonczeni i sfrustrowani bo juz nie wiemy czy może my cos zle robimy 😥 dla siebie to prawie nic czasu nie zostaje jak maly je co 2h i tyle czasu go noszę 😔

Niestety często są jakieś kryzysy na początku 😔
    A może próbowałaś odbijać podczas karmienia ? Że jak trochę zje i wtedy może mu się odbije i dalej karmić ?

kamilamhm lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj z tym odbijaniem to masakra. Jasiek właśnie nam nie odbijał i też się męczyliśmy jak byl malutki, a pozniej jak nie odbil po 15 minutach to juz odpuszczaliśmy 🙈 może Staś podobny egzemplarz że mało powietrza łyka przy jedzeniu.

UFmbp2.png
  • Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2022, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas cisza, nic się nie dzieje, nic nie zapowiada porodu już 😁 więc może jednak będzie 14 listopad 😊 Jasiek jest z 14.01 i mówi że brat może być z 14.11😁

kamilamhm, Olo323 lubią tę wiadomość

UFmbp2.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaNl wrote:
    No u nas tez aktywność była nocna i trochę mamy przestawienie dnia i nocy 🫣🫣
    Właśnie boję się tego, że jak tak szaleje od 22 to potem będzie tak samo po porodzie. Całą ciążę mała jest aktywna wieczorem.

• Nosia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Jejku ciekawe co mnie czeka. Współczuję Wam. Ja nie mam żadnego doświadczenia z malutkimi dziećmi, dlatego pewnie będzie niezły sajgon po narodzinach..

• Tony Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam, że jak się karmi piersią to nie musi się odbijać. Wy karmicie butelką?

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • wombi Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Czytałam, że jak się karmi piersią to nie musi się odbijać. Wy karmicie butelką?
    ja dokładnie tak robię - po cycu nie odbijam, po butelce nosze w pozycji pionowej az do odbicia - z reguły to max 5 min
    Kalli95 a w jakiej pozycji karmisz piersią ?

Hashimoto, MTHFR ,teratozoospermia, namieszane w immuno, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza AMH 0,36
    START 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :(
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
    11,12.2019 i 02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
    16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
    14.02.2022 FET 3aa
    6dpt ⏸
    7dpt beta 72,70
    9dpt beta 178
    14dpt 1709
    25dpt jest <3 6t2d
    12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
    22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
    30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
    39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
    ---
    22.07.2024 FET :( 5bb
    16.09.2024 FET :( 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
    03.2025 V IVF - 2.11 zamrożona
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuźwa, ja o odbijaniu jeszcze nie myślę. Najpierw to chcę mieć jeden stres z głowy, czyli poród.

Czekam na obchód, po raz pierwszy tak bardzo nie chcę, by mnie wypuszczali do domu a wczoraj coś było mówione na ten temat... Wolałabym już zostać w szpitalu do końca ciąży. Serio. Dziś obudziłam się o 3 i do 4:15 nie czułam żadnych ruchów, gdzie zawsze jak go smyram w nocy to się chociaż przeciągnie. Normalnie chodziłam od 3 po sali i nic. Byłam 2x u położnej i ani razu jej nie było w tym ich pokoju (pewnie była na plotkach, na porodówce) i miałam ochotę sama sobie podłączyć to KTG. Myślałam, że jej wygarnę jak przyjdzie mierzyć temperaturę ale kuźwa, nie chciałam robić rabanu. Koniec końców o 4:15 Młody zaczął wojować i się uspokoiłam...

I tak sobie myślę, co mam powiedzieć na tym obchodzie jakby ordynator chciał mnie jednak wypuścić do domu. No kuźwa. Po co i jaki jest tego cel na końcówce 39 tc to nie wiem. To chyba właśnie teraz najbardziej powinno się monitorować dziecko, łożysko i przepływy... Przecież zwariuję w domu po ostatniej akcji 😵. Już ciągle obserwuję i liczę ruchy, myślę o wydolności łożyska i niedojrzałej szyjce 😵. Nie dość, że matka to i dziecko będzie znerwicowane 😖.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony, przyczepa to bylo nasze marzenie i kupowalismy ja jeszcze przed tym calym szalem pandemicznym. Teraz jak patrze na ceny, to sie za glowe lapie 😅

Kamper jest super sprawa, ale jest o wiele wiele mniej miejsca i to byl glowny powod, dla ktorego wybralismy wlasnie przyczepe. Jedziesz na miejsce, dekujesz sie i masz osobowke do jezdzenia po miescie. Taki uklad to gwarancja spokoju ducha na wakacjach 🫶🏻

W Sopocie jest takie pole kempingowe, ktore zaraz po wyjsciu masz plaze. Doskonala opcja 🥹 nie moge sie doczekac, bez kitu…

Dżasta, moze Cie zostawia po prostu na prosbe?

A co do odbijania - tez slyszalam, ze niektore dzieci nie odbijaja po karmieniu.

Tony lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Tony Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta, a nie mieli Ci po prostu wyznaczyć tego terminu cc i żebyś sobie na spokojnie w domu poczekała? Tych ruchów na końcówce jest zdecydowanie mniej i chyba nie ma się co tak stresować jak się zmienia rytm dziecka :) ja w razie czego mam detektor tętna, ale od początku ciąży użyłam go tylko raz, z ciekawości.
    Wiesz, ja trochę rozumiem lekarzy, że nie chcą Cię zbyt długo trzymać, jeśli nie ma wskazań, a do terminu nasz chyba jeszcze jakiś tydzień. Może jeszcze liczą, że urodzisz naturalnie?

Decemberry, kamilamhm, Nosia, Olo323 lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 karmisz kp czy używacie butelki?
    Przy kp nie trzeba odbijać jeśli dziecko nie ma żadnych problemów z chwytaniem piersi, chwyt jest szczelny, dziecko je spokojnie, wędzidełko jest ok i ze strony mamy nie ma np. szybkiego wypływu czy hiperlaktacji. Jeśli dziecko męczy się po karmieniu to trzeba odbijać.
    Przy butli to można spróbować smoczka z bardzo wolnym przepływem i są jeszcze takie z systemem antykolkowym. Karmić powolutku i tak jak pisała Angelaaa spróbuj odbijać w trakcie- może tak być, że dzidzous będzie się tym denerwował, że go odrywasz od karmienia ale może akurat to pomoże.
    Przeszłam to z synkiem i wiem jaka to tortura kiedy nie możesz spac bo praktycznie od karmienia do karmienia trzeba dziecko nosić i w dzień i w nocy.
    To co ja mogłabym poradzić ze swojego doświadczenia to:
    - przyjrzeć się jak dziecko je, czy łapczywie, czy nie za szybko
    - sprawdzić wędzidełko podjęzykowe najlepiej u neurologopedy
    - w zależności od tego jak karmisz to starać się żeby pokarm nie leciał za szybko, przy kp ten pierwszy szybki wyplyw puścić np. w pieluszkę, przy butli- wolny przepływ, system antykolkowy
    - przy kp poprosiłabym o konsultację cdl
    - termoforek na brzuszek i masaże, np. Masaż szantala
    - w dzień ratowała mnie chusta, skorzystałam z doradcy chustoszenia, nie kupowałam chusty tylko wypożyczyłam bo nie wiedzialam czy syn zaakceptuje- okazało się, że uwielbiał i spał w niej
    - w nocy syn spał na nas, na klacie- robiliśmy "dyżury" wtedy spał spokojnie nawet 2-3 h- ale to trzeba bardzo uważać z takim maleństwem
    - jeśli to co opisujesz będzie bardzo uciążliwe i nic z tych domowych sposobów nie pomoże to rozważyłabym wizytę u osteopaty ale takiego co się specjalizuje w maluszkach, albo u fizjoterapeuty
    - jak przyrosty wagi są ok to pediatra raczej nic nie pomoże, bo to niedojrzały brzuszek
    Po 4 miesiacu bylo u nas trochę lepiej :). A jak zaczął się przez sen przewracać na brzuszek to już nie musiałam go odbijać bo sam bekał na brzuchu:) (jakoś po 6 miesiącu chyba).

Tony, Decemberry, kamilamhm, Kalli95 lubią tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Anita2022 Przyjaciółka

Wysłany: 7 listopada 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja się coś źle czuje, od wczoraj rwa kulszowa troszkę ustąpiła, ale za to pośladki tak mnie bolą jakbym przesadziła z przysiadami. Do tego od wczoraj rana boli mnie głowa i jestem mega zmęczona, w nocy spać nie mogę ale w dzień to bym spała i spała. Czuje jakby mnie grypa rozkładała troszkę mi nie dobrze, dopiero co wstałam a tu dalej głowa boli (brałam i tabletkę i plaster chłodzący miałam) i czuje się okropnie. Wczoraj minął mi termin a jutro mam wizytę u lekarza ciekawe czy coś się wykluje.

14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
    🤰🏻30 lat
    01.03 ⏸
    11.03 pierwsza wizyta (5+6)
    29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
    26.04 badania prenatalne (12+2)
    24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
    Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
    PCOS
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się melduję już z oddziału. Myślałam, że stresik mnie dopadnie i już spać nie będę mogła, ale póki co o dziwo spokojna jestem. I w sumie cieszę się, że wyszło z tą cesarką, bo dzisiaj mnie pomierzyli i położna mówiła, ze trochę małe mam te wymiary.

Tony, Ultra-Dżasta, Decemberry, kamilamhm, Angelaaaa, Nosia, KaroInka, kid_aa, Kalli95, Sóweczka, Olo323 lubią tę wiadomość

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia Asia! ✨

Nowy tydzien sie zaczal a ja nadal nie urodzilam. Bole okresowe wrocily ale bez skurczy, jakos nie ludze sie juz ze to cos znaczy. Czekam do jutrzejszej wizyty… 😣

Anita trzymam kciuki za Ciebie 🍀

Decemberry, Anita2022, Asia11, Kalli95, Olo323 lubią tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiula, trzymam kciuki za powodzenie cesarkowe. Jestes super dzielna, pamietaj o tym! A jak dojdziesz do siebie, zdaj nam relacje, bedziemy czekac z niecierpliwoscia. Tulonko!

Anita, czy to przypadkiem nie sa objawy zblizajacego sie porodu? Moze zglos sie na izbe przyjec i powiedz co czujesz, moze oni Cie pokieruja dalej? Trzymam kciuki, bardzo mi Ciebie szkoda 😰

Asia11, Olo323 lubią tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia kciuki i czekamy na dobre wieści! ❤️

Kalli nasza po kp tez nie odbija, albo raz na x razy, więc po piersi po prostu jej nie próbuje odbijać. Po butelce za każdym razem, raz wystarczy ją zarzucić na ramie i już odbite, ale czasami tez trzeba się nasiedzieć lub nachodzić zanim się uda 🙈

Asia11 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia powodzenia 🥰 czekamy na wieści ☺️

Asia11 lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro ktg i muszę też mojej ginekolog powiedzieć że w szpitalu kazali mi robić ktg co 2 dni 🙈 u niej miałam mieć raz w tygodniu 🤭

Jeszcze chyba coś mi się dzieje z blizną po poprzedniej cesarce bo pół blizny mi się zagoiło ma kolor skóry i jest mało widoczna w drugie pół jakieś mocno ciemne mi się zrobiło 🤦‍♀️ obym żadnych problemów nie miała..😔

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita2022 wrote:
    Dziewczyny ja się coś źle czuje, od wczoraj rwa kulszowa troszkę ustąpiła, ale za to pośladki tak mnie bolą jakbym przesadziła z przysiadami. Do tego od wczoraj rana boli mnie głowa i jestem mega zmęczona, w nocy spać nie mogę ale w dzień to bym spała i spała. Czuje jakby mnie grypa rozkładała troszkę mi nie dobrze, dopiero co wstałam a tu dalej głowa boli (brałam i tabletkę i plaster chłodzący miałam) i czuje się okropnie. Wczoraj minął mi termin a jutro mam wizytę u lekarza ciekawe czy coś się wykluje.
    Może to właśnie zwiastun porodu? :) oby :) Na mnie ta pogoda średnio działa i pobolewa mnie z rana glowa, ale tylko troszkę. Czasami mnie zmuli po jedzeniu, ale chyba na tym etapie to juz normalka. W nocy strasznie duzo razy wstaje i rano budzę się nie wyspana ale juz nie śpię w dzień żeby sie nie przestawiać na nocne siedzenie.

‹‹ 454 455 456 457 458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ