LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Decemberry, Nosia czekam już na ten dzień jak na zbawienie, wiec mam nadzieje, ze to nie przeziębienie 😂
Nosia, Decemberry, Olo323 lubią tę wiadomość
14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
🤰🏻30 lat
01.03 ⏸
11.03 pierwsza wizyta (5+6)
29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
26.04 badania prenatalne (12+2)
24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
PCOS -
Ultra-Dżasta wrote:Kuźwa, ja o odbijaniu jeszcze nie myślę. Najpierw to chcę mieć jeden stres z głowy, czyli poród.
Czekam na obchód, po raz pierwszy tak bardzo nie chcę, by mnie wypuszczali do domu a wczoraj coś było mówione na ten temat... Wolałabym już zostać w szpitalu do końca ciąży. Serio. Dziś obudziłam się o 3 i do 4:15 nie czułam żadnych ruchów, gdzie zawsze jak go smyram w nocy to się chociaż przeciągnie. Normalnie chodziłam od 3 po sali i nic. Byłam 2x u położnej i ani razu jej nie było w tym ich pokoju (pewnie była na plotkach, na porodówce) i miałam ochotę sama sobie podłączyć to KTG. Myślałam, że jej wygarnę jak przyjdzie mierzyć temperaturę ale kuźwa, nie chciałam robić rabanu. Koniec końców o 4:15 Młody zaczął wojować i się uspokoiłam...
I tak sobie myślę, co mam powiedzieć na tym obchodzie jakby ordynator chciał mnie jednak wypuścić do domu. No kuźwa. Po co i jaki jest tego cel na końcówce 39 tc to nie wiem. To chyba właśnie teraz najbardziej powinno się monitorować dziecko, łożysko i przepływy... Przecież zwariuję w domu po ostatniej akcji 😵. Już ciągle obserwuję i liczę ruchy, myślę o wydolności łożyska i niedojrzałej szyjce 😵. Nie dość, że matka to i dziecko będzie znerwicowane 😖. -
Tysia1985 wrote:Oj z tym odbijaniem to masakra. Jasiek właśnie nam nie odbijał i też się męczyliśmy jak byl malutki, a pozniej jak nie odbil po 15 minutach to juz odpuszczaliśmy 🙈 może Staś podobny egzemplarz że mało powietrza łyka przy jedzeniu.
-
wombi wrote:ja dokładnie tak robię - po cycu nie odbijam, po butelce nosze w pozycji pionowej az do odbicia - z reguły to max 5 min
Kalli95 a w jakiej pozycji karmisz piersią ? -
My dziś termin porodu... Ale żadnych zwiastunów ze coś miałoby się zacząć. Jedziemy na wizytę, zobaczymy czy u młodego wszystko w porządku i jakie plany ma na nas dr.
Angelaaaa, Marta93, Decemberry, MamaNl, KaroInka, Olo323 lubią tę wiadomość
Jaś 13.11.2022 💙 -
KaroInka wrote:Kalli95 karmisz kp czy używacie butelki?
Przy kp nie trzeba odbijać jeśli dziecko nie ma żadnych problemów z chwytaniem piersi, chwyt jest szczelny, dziecko je spokojnie, wędzidełko jest ok i ze strony mamy nie ma np. szybkiego wypływu czy hiperlaktacji. Jeśli dziecko męczy się po karmieniu to trzeba odbijać.
Przy butli to można spróbować smoczka z bardzo wolnym przepływem i są jeszcze takie z systemem antykolkowym. Karmić powolutku i tak jak pisała Angelaaa spróbuj odbijać w trakcie- może tak być, że dzidzous będzie się tym denerwował, że go odrywasz od karmienia ale może akurat to pomoże.
Przeszłam to z synkiem i wiem jaka to tortura kiedy nie możesz spac bo praktycznie od karmienia do karmienia trzeba dziecko nosić i w dzień i w nocy.
To co ja mogłabym poradzić ze swojego doświadczenia to:
- przyjrzeć się jak dziecko je, czy łapczywie, czy nie za szybko
- sprawdzić wędzidełko podjęzykowe najlepiej u neurologopedy
- w zależności od tego jak karmisz to starać się żeby pokarm nie leciał za szybko, przy kp ten pierwszy szybki wyplyw puścić np. w pieluszkę, przy butli- wolny przepływ, system antykolkowy
- przy kp poprosiłabym o konsultację cdl
- termoforek na brzuszek i masaże, np. Masaż szantala
- w dzień ratowała mnie chusta, skorzystałam z doradcy chustoszenia, nie kupowałam chusty tylko wypożyczyłam bo nie wiedzialam czy syn zaakceptuje- okazało się, że uwielbiał i spał w niej
- w nocy syn spał na nas, na klacie- robiliśmy "dyżury" wtedy spał spokojnie nawet 2-3 h- ale to trzeba bardzo uważać z takim maleństwem
- jeśli to co opisujesz będzie bardzo uciążliwe i nic z tych domowych sposobów nie pomoże to rozważyłabym wizytę u osteopaty ale takiego co się specjalizuje w maluszkach, albo u fizjoterapeuty
- jak przyrosty wagi są ok to pediatra raczej nic nie pomoże, bo to niedojrzały brzuszek
Po 4 miesiacu bylo u nas trochę lepiej . A jak zaczął się przez sen przewracać na brzuszek to już nie musiałam go odbijać bo sam bekał na brzuchu:) (jakoś po 6 miesiącu chyba). -
Marta93 wrote:Jak tam u Ciebie? Zostałaś czy Cię wypuścili? Ja dziś Ktg wczoraj znów sporo śluzu zobaczymy
Zostałam, ordynator mówił, że 38+5 to prawie 40 tc i ogólnie jest wtajemniczony i jutro będziemy gadać, bo będzie jego laska na dyżurze. Zrobią mi USG, zobaczą co z szyjką i będą podejmowane dalsze decyzje 🙄. Ostatnio jak mnie badali na USG to się przytulali 🤫😂. Najbardziej interesuje mnie waga, bo jakby przybierał teoretycznie te 50 g/dzień to robi mu się mniej-więcej 3900 g 😳😱.Marta93, Decemberry, Tony, Strata, Olo323 lubią tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Anita2022 wrote:Dziewczyny ja się coś źle czuje, od wczoraj rwa kulszowa troszkę ustąpiła, ale za to pośladki tak mnie bolą jakbym przesadziła z przysiadami. Do tego od wczoraj rana boli mnie głowa i jestem mega zmęczona, w nocy spać nie mogę ale w dzień to bym spała i spała. Czuje jakby mnie grypa rozkładała troszkę mi nie dobrze, dopiero co wstałam a tu dalej głowa boli (brałam i tabletkę i plaster chłodzący miałam) i czuje się okropnie. Wczoraj minął mi termin a jutro mam wizytę u lekarza ciekawe czy coś się wykluje.
-
W ogóle dziewczyny kupilam sobie masc na blizne która polecala fizjoterapeutka ze szpitala "cepan" i tak wali cebula ze wytrzymać nie mogę 😂 dobrze ze kupilam tez inny zel na blizne.
Strasznie bym chciała żeby w miarę szybko się uformowała i żeby nie było żadnych komplikacji typu zrosty czy endometrioza 😓Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 14:31
-
Kalli95 wrote:W ogóle dziewczyny kupilam sobie masc na blizne która polecala fizjoterapeutka ze szpitala "cepan" i tak wali cebula ze wytrzymać nie mogę 😂 dobrze ze kupilam tez inny zel na blizne.
Strasznie bym chciała żeby w miarę szybko się uformowała i żeby nie było żadnych komplikacji typu zrosty czy endometrioza 😓
Moja siostra używała jakieś plastry na Blizne. Ja niestostowałam nic
Rodziłyśmy w tym samym szpitalu i jej dzisiaj pisze że mam jakiś dziwny kolor blizny itp. ona wysyła mi zdjęcie swojej i patrzę a jej się zrobił bliznowiec.. strasznie to wygląda 🤷♀️ nie wiem czy to wina jak ją zszyli czy co 🥴Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaaa wrote:Moja siostra używała jakieś plastry na Blizne. Ja niestostowałam nic
Rodziłyśmy w tym samym szpitalu i jej dzisiaj pisze że mam jakiś dziwny kolor blizny itp. ona wysyła mi zdjęcie swojej i patrzę a jej się zrobił bliznowiec.. strasznie to wygląda 🤷♀️ nie wiem czy to wina jak ją zszyli czy co 🥴
Ta fizjo pokazała jak robić mobilizację blizny taki masaz. Robiłaś poprzednim razem? -
Ultra-Dżasta wrote:Zostałam, ordynator mówił, że 38+5 to prawie 40 tc i ogólnie jest wtajemniczony i jutro będziemy gadać, bo będzie jego laska na dyżurze. Zrobią mi USG, zobaczą co z szyjką i będą podejmowane dalsze decyzje 🙄. Ostatnio jak mnie badali na USG to się przytulali 🤫😂. Najbardziej interesuje mnie waga, bo jakby przybierał teoretycznie te 50 g/dzień to robi mu się mniej-więcej 3900 g 😳😱.
-
Kalli95 wrote:Ojej 😖 tego tez się boje.
Ta fizjo pokazała jak robić mobilizację blizny taki masaz. Robiłaś poprzednim razem?
Tak i po porodzie dobrze pójść do fizjoterapeuty uroginekologicznego żeby właśnie sprawdzić dno macicy jak pracuje itp. ale nie pamiętam po jakim czasie od cc warto iść na wizytę 🤔Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
U mnie na Ktg ok wszystko i dobrze malutka jeszcze tydzień niech siedzi a we wtorek przed wizytą umyje podłogę odkurze żeby na wizycie coś ruszyło może hahaha
Kalli95, Decemberry, Angelaaaa, Strata, Ultra-Dżasta, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Ja slyszalam, ze te plastry sutricon sa zbawienne na to, zeby sie ladnie blizna formowala. Czytalam jeszcze gdzies, ze olejek z witamina e dziala cuda, ale to gdzies jakas laska z usa pisala, nie wiem jakie to ma przelozenie na realna pomoc.
Wlasnie zrostow sie mega boje, dlatego sie zdecydowalam kupic ten proszek.
Kalli, moze masz hiperwyplyw? Ogladalam jakis film na yt o tym 🤔Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Marta93 wrote:U mnie na Ktg ok wszystko i dobrze malutka jeszcze tydzień niech siedzi a we wtorek przed wizytą umyje podłogę odkurze żeby na wizycie coś ruszyło może hahaha
-
Dziewczyny jutro PEŁNIA!
🙏
Ja mam w planie dzisiaj męża wykorzystać.
Wyobraźcie sobie ze ostatnio nie chciał, bo się stresował że coś się ruszy a on wyjeżdżał do pracy na weekend. I biedny, strapiony poszedł spać..... Ale dzisiaj jest, jutro pracuje z domu, więc nie ma wymówki....
Czy to już gwałt? 😅😆😅Tony, Angelaaaa, Asia11, Ultra-Dżasta, wombi, Nosia, Olo323, Kalli95 lubią tę wiadomość
-
Angelaaaa wrote:Tak i po porodzie dobrze pójść do fizjoterapeuty uroginekologicznego żeby właśnie sprawdzić dno macicy jak pracuje itp. ale nie pamiętam po jakim czasie od cc warto iść na wizytę 🤔
Mi mówiła żebym przyszła po wizycie kontrolnej u ginekologa po połogu 😊 -
Strata, zawsze mnie śmieszy mówienie o gwałcie na mężczyźnie 😅.
Ej, koleżanka od HP się do mnie nie odzywa 😬. Coś zgadałyśmy się o prowadzeniu ciąży w Holandii i ona mówi, że była bardzo zadowolona z opieki. A ja do niej, by nie ściemniała, bo gdyby było tak super jak opowiadała (same ochy i achy), to by nie wróciła do Polski, nie prowadziła ciąży u jednego z najlepszych lekarzy i nie leżała teraz w szpitalu 😬 i tym bardziej, nie miałaby w planach cesarki tylko poród naturalny a jeszcze lepiej - domowy. Chyba ją zamurowało, że jednak coś wiem 😬. No po prostu nie lubię jak ktoś mi wali ściemę 😬.
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki