X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Strata Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2022, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już od poniedziałku jesteśmy z chłopcami sami. Mąż wrocil do pracy. Ogarniamy ! Chociaż motorek e tyłku non stop wlqczknh żeby ogarnąć wszystko na czas. Brakuje mi tylko czasu na randki z laktaotrem i jedzenie. Dlatego obawiam się jak długo uda mi się ciągnąć KPI.

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2022, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strata wrote:
    My już od poniedziałku jesteśmy z chłopcami sami. Mąż wrocil do pracy. Ogarniamy ! Chociaż motorek e tyłku non stop wlqczknh żeby ogarnąć wszystko na czas. Brakuje mi tylko czasu na randki z laktaotrem i jedzenie. Dlatego obawiam się jak długo uda mi się ciągnąć KPI.

Ja dziś zjadłam pierwszy posiłek o 14:30 😬
    Nie ma czasu na jedzenie, sranie i spanie 🤦🏼‍♀️
    Ale ogarniamy 😁

Ja właśnie podlaczyłam laktator 🤣

Strata lubi tę wiadomość

• Strata Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2022, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smoczek dawałam już w szpitalu 🙉
    Mały i tak nie ssał sutka, a odruch spania miał mega mocny. Nie chciałam go i tym męczyć.
    Na brzuszku leży parę razy dziennie tyle ile wytrzyma. Ale jeszcze nie udało mi się położyć go tak na drzemkę. Wczoraj mieliśmy jakeis brzyuszkowe problemy, dlatego dzisiaj dużo masaży brzuszka i jak narazie jest ok.
    Choć z tymi drzemkamj w dzień to Mały nie szaleje. Dużo aktywności ma. Za to nocki są piękne. Dzisiaj nawet na spacerze nie usnął
    Dzisiaj Jas skonczyl dwa tygodnie. Przybrał już pół kg i nosi rozmiar 62.

kid_aa, Kalli95 lubią tę wiadomość

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2022, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zaczęliśmy kolki także nocki ciężkie dni nie wiele lepsze ….
    Mój w pracy przez ten miesiąc był w sumie z tydzień w domu ….chory był to nie wracał a tak wiecznie w pracy…

Smoczek mamy prawie od początku,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2022, 21:59

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2022, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj byliśmy na wizycie patronażowej. Oluś waży 4080g więc przebił wagę urodzeniową, przybiera ponad 30g dziennie więc wszystko super:). Kp idzie nam ok. Raz dziennie odciągam też pokarm i daje z butli bo zależy mi żeby z butelki też umiał jeść.
    Jutro wybieram się do fryzjera, mam tam jakieś 500 m i nie wiem jak dolezę:D. W piątek idę do ortopedy bo już ledwo chodzę. Nie wiem czy ortopeda mi pomoże ale tak okrutnie bolą mnie lędźwie i ta rwa, że utrudnia mi to funkcjonowanie. Do tej pory nie wyszłam na spacer ani nawet do sklepu po zakupy. Tyle co z samochodu do lekarza.
    Mam nadzieję, że dostanę coś przeciwbólowego. Pewnie skończy się na rehabilitacji. Na razie mam cały czas pomoc ale po świętach mąż wraca do pracy i muszę sobie naprawić te plecy.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2022, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolnka współczuje. Kuruj się i wracaj do formy! Mój mąż dzisiaj wrócił do pracy. Pojechal na nockę. Przykro mi jakoś, te 2 tygodnie razem tak szybko zleciały :(

KaroInka lubi tę wiadomość

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2022, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Hahaha dziewczyny mój chłop jest już tak zestresowany, że pozwolił mi rodzic nawet dzisiaj 🤣
    Ale nic na to nie wskazuje. Wszystkie skurcze mi sie wyciszyly 🤷🏼‍♀️ Byłam u swojego lekarza, potem u położnej i ona zawołała jeszcze innego lekarza. Mój lekarz proponuję poczekać do 7.12 i jeśli nie ruszy to cc. Polozna i ten drugi lekarz, są zdania żeby czekać max. do niedzieli i wtedy lecimy z oksy.
    Miałam dwa usg przez dwóch lekarzy, każdy robił po kilka pomiarów i wychodzi mniej więcej 3700-3800g. Szyjka na cały palec lekarza, na dwa palce położnej, miekka, długa na 1,5cm, główka nisko. Więc duza szansa, że samo ruszy, bo jest progres.
    Powiem Wam, że po tym wszystkim już mnie z nerwów głowa rozbolała i się trochę popłakałam, chociaż starałam się być spokojna cały czas.
    Koniec końców plan jest taki, że czekamy na niedzieli, jak nie ruszy to rano stawiam się na oddział na wywołanie 🤷🏼‍♀️
    Tony nie wiem czy Cię to pocieszy ale może. Właśnie wyszłam z patologii ciąży i po tym pobycie straciłam sporo wiary w naturalny przebieg spraw. Pół oddziału to indukcja. Jest ich tyle że tzymaja na oddziale po kilka dni ustalając kolejke żeby się porodówka wyrobiła. Po tym co czytam na forum i widziałam w szpitalu, doszłam do wniosku że porod SN bez ingerencji tudzież komplikacji to raczej wyjątek niż norma :-/ i niestety zaczęłam się pzygotowywać na to że jednak nie pójdzìe tak jak mi się wymarzyło. Najważniejsze jednak zdrowie dziecka i trzeba zaufać lekarzom. Do niedzieli jeszcze sporo czasu takze walcz dzielnie w rytmie SSS!

• Tony Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2022, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetka, mam takie same odczucia, szczególnie przy pierwszym dziecku ten poród jakoś nie chce sam ruszyć. Mam wrażenie że tutaj na forum zdecydowana większość miała albo cc albo indukcję i chyba tylko pojedyncze szczesciary miały samoistnie rozpoczętą akcje. Nie wiem z czego to wynika. Gdyby nie to, że moje dziecko jest takie duże, to pierwszy poród, a ja jestem dość drobna to bym spokojnie czekała, a tak po prostu się boję o siebie i o dziecko. Dzisiaj mam plan jechsc do galerii połazić za prezentami świątecznymi, może coś ruszy :D

Asia11, Kalli95, Altair lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2022, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szczepicie na meningokoki? Macie doświadczenie ile w sumie kosztuje taka szczepionka we wszystkich dawkach?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2022, 09:32

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Altair Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2022, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy poród podobno często zaczyna się po terminie. Ale dziecko faktycznie spore, a w dodatku może się okazać jeszcze większe. U mnie na usg w dniu porodu wyszło 3,100, a po porodzie okazało się, że jest 3,400. Może zakupy świąteczne pomogą ;)

Kalli95, ja mam zamiar szczepić, ale jeszcze się nie orientowałam odnośnie cen.

Tony lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2022, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Smerfetka, mam takie same odczucia, szczególnie przy pierwszym dziecku ten poród jakoś nie chce sam ruszyć. Mam wrażenie że tutaj na forum zdecydowana większość miała albo cc albo indukcję i chyba tylko pojedyncze szczesciary miały samoistnie rozpoczętą akcje. Nie wiem z czego to wynika. Gdyby nie to, że moje dziecko jest takie duże, to pierwszy poród, a ja jestem dość drobna to bym spokojnie czekała, a tak po prostu się boję o siebie i o dziecko. Dzisiaj mam plan jechsc do galerii połazić za prezentami świątecznymi, może coś ruszy :D

Ja miałam i indukcję i CC - wygrałam? 😂😂

Dziewczyny czym myjecie maluchy podczas kąpieli ? W sensie ręką, pieluchą, myjką?

Tony lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2022, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Dziewczyny szczepicie na meningokoki? Macie doświadczenie ile w sumie kosztuje taka szczepionka we wszystkich dawkach?

Chciałam napisać post na ten sam temat 😂
    Ja właśnie chciałabym szczepić i gadałam o tym w przychodni w poniedziałek z lekarką i położną. Ogólnie radziły mi zacząć serie na meningokoki po skończonym pół roku, bo i szczepień pozniej już troszkę mniej i mi się skończą te 3 płatne dawki 6w1. Mówiły, że szczepionka na meningokoki typu B to 500 zł za dawkę, a dawek 3, wiec 1500 zł z kieszeni, a mówi położna, że w PL jest jeszcze typ C… I zgłupiałam, bo ja zawsze słyszałam tylko o tym typie B i tej szczepionce na nie Bexsero, a o szczepieniu na ten typ C usłyszałam pierwszy raz od nich i tez byłam ciekawa czy Wy będziecie szczepić i czy na oba typy..

age.png

age.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2022, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak juz będę szczepic to na wszystkie typy.
    Meggie mozesz sobie o tych typach poczytać tutaj
    https://szczepienia.pzh.gov.pl/szczepionki/meningokoki/

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:

Dziewczyny czym myjecie maluchy podczas kąpieli ? W sensie ręką, pieluchą, myjką?
    My myjemy ręką. Pielucha raz mylam ale wydało mi się to za ostre myjki mi śmierdzą i są siedliskiem syfow 😅

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    My myjemy ręką. Pielucha raz mylam ale wydało mi się to za ostre myjki mi śmierdzą i są siedliskiem syfow 😅

No właśnie my tez myjemy pieluchą i też stwierdziliśmy, że to za „szorstkie” ;/
    Kalli dziękuje za link ❤️Znam ceny tylko na typ B, na typ C nie znam

age.png

age.png
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starszaka zaszepilam dopiero po roku. Nimenrixem na typ C i Bexero. Za 2 tyg mamy drugą dawkę Bexero. Na pewno płaciłam za tę szczepionkę mniej niż 500zl. Bardziej coś koło 350 zł chyba. Nie pamiętam dokładnie. Szczepionki kupuję w Aptece Słonecznej bo zazwyczaj mają atrakcyjne ceny. Jak dzwoniłam żeby zamówić Infanrix hexa to rozrzut cenowy między aptekami był ogromny.
    Młodszego zaszczepię chyba od razu Bexero że względu na to, że starszaka planuję na wiosnę zapisać do żłobka. Jeszcze nie wiem czy Nimenrixem też już teraz czy po roku, bo po roku chyba tylko jedna dawka wystarczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2022, 10:31

Kalli95 lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2022, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz patrzę, że już za 360 zł można mieć tą bexsero, bardzo duży rozstrzał cenowy między aptekami jest na nią 🤷🏼‍♀️

age.png

age.png
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    No to witaj w klubie:-) Przed ciążą miałam w biodrach 86 cm. Dziecko mam mniejsze o 2 tyg ale wielkość główki pokrywa sie dokładnie z wiekem ciąży a to przcież glówka jest najważniejsza. Możesz na USG zobaczyć wielkosc główki to jest oznaczone jako HC.
    Im więcej dowiadywałam się w temacie tym więcej slyszałam historii o tym że dziecko się nie mogło zmiescić dlatego ostatnio zmienilam szpital na taki gdzie decyzje o CC podejmują dość szybko (w sensie jak nie ma postępu). Doszłam do wniosku to będzie bezpieczniejsze.

Tony lubi tę wiadomość

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2022, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:

Ja mam takie materialowe sciereczki/myjki ok 20x20 cm.
    https://donebydeer.com/products/cloth-wipes-5-pack-gots-sea-friends-colour-mix
    Piore po kazdym uzyciu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2022, 11:13

Altair lubi tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Altair Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2022, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myjemy ręką. Kiedy kikut pępka odpadał i nie chciałam małego w całości zanurzać, przecierałam go wilgotnymi mini ręcznikami, które kiedyś zamówiłam w ikea, i które się ogólnie przydają - w niektórych sytuacjach są wygodniejsze od pieluch, bo mniejsze.
    https://www.ikea.com/pl/pl/p/krama-recznik-bialy-40054538/

Z innej beczki - zwróciłam uwagę, że synek często śpi z otwartymi ustami. Czasem też ma świszczący/sapiący oddech. O tych odgłosach mówiłam pediatrze i powiedziała, że to wynik lekkiego obrzęku nosa, że się często zdarza i żeby raz dziennie przepłukiwać nos odpowiednim płynem. Ale z tego wszystkiego zapomniałam zapytać o otwartą buzię.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
‹‹ 515 516 517 518 519 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ