LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
My już od poniedziałku jesteśmy z chłopcami sami. Mąż wrocil do pracy. Ogarniamy ! Chociaż motorek e tyłku non stop wlqczknh żeby ogarnąć wszystko na czas. Brakuje mi tylko czasu na randki z laktaotrem i jedzenie. Dlatego obawiam się jak długo uda mi się ciągnąć KPI.
-
nick nieaktualnyStrata wrote:My już od poniedziałku jesteśmy z chłopcami sami. Mąż wrocil do pracy. Ogarniamy ! Chociaż motorek e tyłku non stop wlqczknh żeby ogarnąć wszystko na czas. Brakuje mi tylko czasu na randki z laktaotrem i jedzenie. Dlatego obawiam się jak długo uda mi się ciągnąć KPI.
Ja dziś zjadłam pierwszy posiłek o 14:30 😬
Nie ma czasu na jedzenie, sranie i spanie 🤦🏼♀️
Ale ogarniamy 😁
Ja właśnie podlaczyłam laktator 🤣Strata lubi tę wiadomość
-
Ja smoczek dawałam już w szpitalu 🙉
Mały i tak nie ssał sutka, a odruch spania miał mega mocny. Nie chciałam go i tym męczyć.
Na brzuszku leży parę razy dziennie tyle ile wytrzyma. Ale jeszcze nie udało mi się położyć go tak na drzemkę. Wczoraj mieliśmy jakeis brzyuszkowe problemy, dlatego dzisiaj dużo masaży brzuszka i jak narazie jest ok.
Choć z tymi drzemkamj w dzień to Mały nie szaleje. Dużo aktywności ma. Za to nocki są piękne. Dzisiaj nawet na spacerze nie usnął
Dzisiaj Jas skonczyl dwa tygodnie. Przybrał już pół kg i nosi rozmiar 62.kid_aa, Kalli95 lubią tę wiadomość
-
My zaczęliśmy kolki także nocki ciężkie dni nie wiele lepsze ….
Mój w pracy przez ten miesiąc był w sumie z tydzień w domu ….chory był to nie wracał a tak wiecznie w pracy…
Smoczek mamy prawie od początku,Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2022, 21:59
-
Dzisiaj byliśmy na wizycie patronażowej. Oluś waży 4080g więc przebił wagę urodzeniową, przybiera ponad 30g dziennie więc wszystko super:). Kp idzie nam ok. Raz dziennie odciągam też pokarm i daje z butli bo zależy mi żeby z butelki też umiał jeść.
Jutro wybieram się do fryzjera, mam tam jakieś 500 m i nie wiem jak dolezę. W piątek idę do ortopedy bo już ledwo chodzę. Nie wiem czy ortopeda mi pomoże ale tak okrutnie bolą mnie lędźwie i ta rwa, że utrudnia mi to funkcjonowanie. Do tej pory nie wyszłam na spacer ani nawet do sklepu po zakupy. Tyle co z samochodu do lekarza.
Mam nadzieję, że dostanę coś przeciwbólowego. Pewnie skończy się na rehabilitacji. Na razie mam cały czas pomoc ale po świętach mąż wraca do pracy i muszę sobie naprawić te plecy.7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Tony wrote:Hahaha dziewczyny mój chłop jest już tak zestresowany, że pozwolił mi rodzic nawet dzisiaj 🤣
Ale nic na to nie wskazuje. Wszystkie skurcze mi sie wyciszyly 🤷🏼♀️ Byłam u swojego lekarza, potem u położnej i ona zawołała jeszcze innego lekarza. Mój lekarz proponuję poczekać do 7.12 i jeśli nie ruszy to cc. Polozna i ten drugi lekarz, są zdania żeby czekać max. do niedzieli i wtedy lecimy z oksy.
Miałam dwa usg przez dwóch lekarzy, każdy robił po kilka pomiarów i wychodzi mniej więcej 3700-3800g. Szyjka na cały palec lekarza, na dwa palce położnej, miekka, długa na 1,5cm, główka nisko. Więc duza szansa, że samo ruszy, bo jest progres.
Powiem Wam, że po tym wszystkim już mnie z nerwów głowa rozbolała i się trochę popłakałam, chociaż starałam się być spokojna cały czas.
Koniec końców plan jest taki, że czekamy na niedzieli, jak nie ruszy to rano stawiam się na oddział na wywołanie 🤷🏼♀️
-
Smerfetka, mam takie same odczucia, szczególnie przy pierwszym dziecku ten poród jakoś nie chce sam ruszyć. Mam wrażenie że tutaj na forum zdecydowana większość miała albo cc albo indukcję i chyba tylko pojedyncze szczesciary miały samoistnie rozpoczętą akcje. Nie wiem z czego to wynika. Gdyby nie to, że moje dziecko jest takie duże, to pierwszy poród, a ja jestem dość drobna to bym spokojnie czekała, a tak po prostu się boję o siebie i o dziecko. Dzisiaj mam plan jechsc do galerii połazić za prezentami świątecznymi, może coś ruszy
Asia11, Kalli95, Altair lubią tę wiadomość
-
Pierwszy poród podobno często zaczyna się po terminie. Ale dziecko faktycznie spore, a w dodatku może się okazać jeszcze większe. U mnie na usg w dniu porodu wyszło 3,100, a po porodzie okazało się, że jest 3,400. Może zakupy świąteczne pomogą
Kalli95, ja mam zamiar szczepić, ale jeszcze się nie orientowałam odnośnie cen.Tony lubi tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Tony wrote:Smerfetka, mam takie same odczucia, szczególnie przy pierwszym dziecku ten poród jakoś nie chce sam ruszyć. Mam wrażenie że tutaj na forum zdecydowana większość miała albo cc albo indukcję i chyba tylko pojedyncze szczesciary miały samoistnie rozpoczętą akcje. Nie wiem z czego to wynika. Gdyby nie to, że moje dziecko jest takie duże, to pierwszy poród, a ja jestem dość drobna to bym spokojnie czekała, a tak po prostu się boję o siebie i o dziecko. Dzisiaj mam plan jechsc do galerii połazić za prezentami świątecznymi, może coś ruszy
Ja miałam i indukcję i CC - wygrałam? 😂😂
Dziewczyny czym myjecie maluchy podczas kąpieli ? W sensie ręką, pieluchą, myjką?Tony lubi tę wiadomość
-
Kalli95 wrote:Dziewczyny szczepicie na meningokoki? Macie doświadczenie ile w sumie kosztuje taka szczepionka we wszystkich dawkach?
Chciałam napisać post na ten sam temat 😂
Ja właśnie chciałabym szczepić i gadałam o tym w przychodni w poniedziałek z lekarką i położną. Ogólnie radziły mi zacząć serie na meningokoki po skończonym pół roku, bo i szczepień pozniej już troszkę mniej i mi się skończą te 3 płatne dawki 6w1. Mówiły, że szczepionka na meningokoki typu B to 500 zł za dawkę, a dawek 3, wiec 1500 zł z kieszeni, a mówi położna, że w PL jest jeszcze typ C… I zgłupiałam, bo ja zawsze słyszałam tylko o tym typie B i tej szczepionce na nie Bexsero, a o szczepieniu na ten typ C usłyszałam pierwszy raz od nich i tez byłam ciekawa czy Wy będziecie szczepić i czy na oba typy.. -
meggie94 wrote:Ja miałam i indukcję i CC - wygrałam? 😂😂
Dziewczyny czym myjecie maluchy podczas kąpieli ? W sensie ręką, pieluchą, myjką? -
Kalli95 wrote:My myjemy ręką. Pielucha raz mylam ale wydało mi się to za ostre myjki mi śmierdzą i są siedliskiem syfow 😅
No właśnie my tez myjemy pieluchą i też stwierdziliśmy, że to za „szorstkie” ;/
Kalli dziękuje za link ❤️Znam ceny tylko na typ B, na typ C nie znam -
Starszaka zaszepilam dopiero po roku. Nimenrixem na typ C i Bexero. Za 2 tyg mamy drugą dawkę Bexero. Na pewno płaciłam za tę szczepionkę mniej niż 500zl. Bardziej coś koło 350 zł chyba. Nie pamiętam dokładnie. Szczepionki kupuję w Aptece Słonecznej bo zazwyczaj mają atrakcyjne ceny. Jak dzwoniłam żeby zamówić Infanrix hexa to rozrzut cenowy między aptekami był ogromny.
Młodszego zaszczepię chyba od razu Bexero że względu na to, że starszaka planuję na wiosnę zapisać do żłobka. Jeszcze nie wiem czy Nimenrixem też już teraz czy po roku, bo po roku chyba tylko jedna dawka wystarczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2022, 10:31
Kalli95 lubi tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Tony wrote:Smerfetka, mam takie same odczucia, szczególnie przy pierwszym dziecku ten poród jakoś nie chce sam ruszyć. Mam wrażenie że tutaj na forum zdecydowana większość miała albo cc albo indukcję i chyba tylko pojedyncze szczesciary miały samoistnie rozpoczętą akcje. Nie wiem z czego to wynika. Gdyby nie to, że moje dziecko jest takie duże, to pierwszy poród, a ja jestem dość drobna to bym spokojnie czekała, a tak po prostu się boję o siebie i o dziecko. Dzisiaj mam plan jechsc do galerii połazić za prezentami świątecznymi, może coś ruszy
Im więcej dowiadywałam się w temacie tym więcej slyszałam historii o tym że dziecko się nie mogło zmiescić dlatego ostatnio zmienilam szpital na taki gdzie decyzje o CC podejmują dość szybko (w sensie jak nie ma postępu). Doszłam do wniosku to będzie bezpieczniejsze.
Tony lubi tę wiadomość
-
meggie94 wrote:Ja miałam i indukcję i CC - wygrałam? 😂😂
Dziewczyny czym myjecie maluchy podczas kąpieli ? W sensie ręką, pieluchą, myjką?
Ja mam takie materialowe sciereczki/myjki ok 20x20 cm.
https://donebydeer.com/products/cloth-wipes-5-pack-gots-sea-friends-colour-mix
Piore po kazdym uzyciu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2022, 11:13
Altair lubi tę wiadomość
-
Myjemy ręką. Kiedy kikut pępka odpadał i nie chciałam małego w całości zanurzać, przecierałam go wilgotnymi mini ręcznikami, które kiedyś zamówiłam w ikea, i które się ogólnie przydają - w niektórych sytuacjach są wygodniejsze od pieluch, bo mniejsze.
https://www.ikea.com/pl/pl/p/krama-recznik-bialy-40054538/
Z innej beczki - zwróciłam uwagę, że synek często śpi z otwartymi ustami. Czasem też ma świszczący/sapiący oddech. O tych odgłosach mówiłam pediatrze i powiedziała, że to wynik lekkiego obrzęku nosa, że się często zdarza i żeby raz dziennie przepłukiwać nos odpowiednim płynem. Ale z tego wszystkiego zapomniałam zapytać o otwartą buzię.40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie