X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Dzisiaj znajoma zasugerowała mi wizytę u fizjo, że może to wcale nie z brzuszka tylko wzmożone napięcie mięśniowe… Zwłaszcza, ze młoda często wygina się do tylu, w pozycji do odbicia mocno się odchyla do tylu i rozgląda i ma obręcz barkowa bardzo wysoko tak ze szyi nie widać..
    Tak, też myślę że to moze być to. Jutro mam wizytę o pediatry. Mam nadzieję, że coś podpowie i ze ja będę mogła popytać o wszystko. Dam znać.

meggie94 lubi tę wiadomość

• Nosia Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    Gratulacje dla dziewczyn które urodziły ❤️ jesteście super ❤️ mi brakuje czasu na odpoczynek i czytanie was, wczoraj już ledwo na oczy patrzyłam 😔 byliśmy na petronazu mąka waży 3300❤️ rośnie jak na drożdżach 🥰 noc ładnie spała budziła się na cyca, ale od rana kolki męczą a ja na noc podaje Espumisan tylko a wczoraj lekarka kazała ,5 razy dziennie po 4 kroplę dawać 😱 ja daję jej 3/4 na noc i spokój a w dzień ratujemy się termoforem z wiśni
    Marta pomaga wam ten termofor? Kiedy go stosujesz? Jak już ma kolke czy jakoś przed?

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, gratulacje! Piękny prezent na Mikołaja ☺️😊.
    kid_aa wrote:
    Ultra czy ty masz jakieś zalecenia że wzgl. na tę wiotkość krtani? Coś tak podejrzewam, że u Huberta też to właśnie jest. Nocki mamy fatalne i pełne stresu niestety. Chyba kupię monitor oddechu - używacie?

W szpitalu mówili, że to normalne i nic nie kazali z tym robić 🤔. Wizytę patronażową mamy dopiero w piątek, jak nie zapomnę to spytam. My w końcu nie zdecydowaliśmy się na monitor oddechy. Mam tak wyczulony słuch, że leżąc w łóżku słyszę oddech Młodego (odstęp między lozeczkiem to jakieś niecałe 1.5 m).

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Aga, gratulacje! Piękny prezent na Mikołaja ☺️😊.

W szpitalu mówili, że to normalne i nic nie kazali z tym robić 🤔. Wizytę patronażową mamy dopiero w piątek, jak nie zapomnę to spytam. My w końcu nie zdecydowaliśmy się na monitor oddechy. Mam tak wyczulony słuch, że leżąc w łóżku słyszę oddech Młodego (odstęp między lozeczkiem to jakieś niecałe 1.5 m).
    Ultra ja to zawsze miałam czujny sen, wszystko mnie było w stanie wybudzić, ale teraz chyba ze zmęczenia zasypiam w 3 sekundy i śpię jak zabita. Doszło do tego, że mój mąż mnie wybudza, że Małego trzeba nakarmić, bo ja nie słyszę, że już dłuższy czas mlaszcze, postękuje, pochrapuje i chrząka. W życiu bym nie przypuszczała, że tak nam się rolę odwrócą.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Meggie94 jeśli Ci zależy na kp i ciągnięciu diety to polecam Ci grupę na fb "Mama karmiącą na diecie eliminacyjnej". Są tam różne przewodniki, dziewczyny często wrzucają różne przepisy i dzielą się gdzie można kupić różne dobre rzeczy bez bmk :))). Adminki są lekko walnięte na punkcie kp ale dużo grupowiczek karmi mieszanie:).

Dziękuje ❤️ faktycznie już po zasadach grupy widzę, że lepiej się nie przyznawać do karmienia mieszanego 😂

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Tak, też myślę że to moze być to. Jutro mam wizytę o pediatry. Mam nadzieję, że coś podpowie i ze ja będę mogła popytać o wszystko. Dam znać.

Daj znać ✊🏻😊

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Dzisiaj znajoma zasugerowała mi wizytę u fizjo, że może to wcale nie z brzuszka tylko wzmożone napięcie mięśniowe… Zwłaszcza, ze młoda często wygina się do tylu, w pozycji do odbicia mocno się odchyla do tylu i rozgląda i ma obręcz barkowa bardzo wysoko tak ze szyi nie widać..

Moja pierwsza córka była bardzo spięta i tak jak piszesz że barki wysoko nie miała szyi i się wyginała to właśnie były objawy. Także nie czekaj z wizytą u fizjo im szybciej tym lepiej ☺️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Moja pierwsza córka była bardzo spięta i tak jak piszesz że barki wysoko nie miała szyi i się wyginała to właśnie były objawy. Także nie czekaj z wizytą u fizjo im szybciej tym lepiej ☺️

Zapisałam się na wtorek, dam znać 😊

Angelaaaa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2022, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    U mnie dzisiaj była położna i Ala przybiera 24g na dzień i waży 3270g ale mówi że wszystko w normie ☺️ 5 stycznia ma szczepienie i będą jeszcze raz sprawdzać czy wędzidełko do podcięcia czy nie 🤷‍♀️
    W sobotę jedziemy do fizjo bo już ma stwierdzoną asymetrię 😔 mam nadzieję że szybko to wyleczymy

Marlena przybierała po 100g dziennie 😳
    Zrobiliśmy jej badania tarczycy i morfologię - wszystko ok. Ten typ tak ma 🤷 później zmniejszenie i
    Mając 5tyg i 2 dni ważyła 4940, a waga wyjściowa w 4 dobie to 3200g czyli srednio 52g dziennie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2022, 17:35

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2022, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena ma rehabilitacje Vojty bo ma zbytnie napięcie mięśniowe i wygina się zbytnio na prawo jakby w literkę C - skierowanie na CITO uwaga! 21 marca 2023!!! Dobrze, że mam fizjoo w rodzinie i jej koleżanka zajmuje się fizjo dzieci i mamy kolejne skierowanie na przyszły tydzień, a tamto sobie spokojnie czeka na marzec.

Do tego znacznie skrócone wędzidełko-wizyta chirurga 14.12 🤷

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2022, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też Was podczytuję przy karmieniach. Teraz miałam zalatany tydzień z racji tego, że mam do jutra teściową w domu to korzystam ile mogę i zalatwiam wszystko - przeglady aut, wizyty po porodowe, krzywą cukrową, sprawy z Marlenką i zakupy.

Właśnie przed chwilą wstałam po drzemce, standardowo zasnęłam podczas karmienia z Marlenką 😁

Aga300 właśnie doczytałam, że Gabrysia już z nami na świecie!! Gratulacje dzielna kobieto!!! Dałaś radę!! ♥️🎉💐

• kamilamhm Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2022, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez Was podczytuje podczas karmien i jakoś lżej się na duszy robi, że nie tylko ja muszę się mierzyć z dzidziusiem domagającym się ciagle żarcia i z nieprzespanymi nocami 😀 Decemberry, odnośnie cluster feeding - wczoraj akurat ogladalam film po polsku na ten temat, polecam: https://youtu.be/ElQSnN8t76M

W ogole Hafija to super babka, polecam jej bloga, kopalnia wiedzy 🙂 tylko ona głównie pisze o kp, ale myślę, że i mamy karmiące mm znajdą tam ciekawe artykuły.

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też jest asymetria, pierwszy też miał na prawą, a drugi ma na lewą stronę:D na razie pediatra mówiła, że u takich maluchów to fizjologiczne ale u starszaka i tak w końcu dała skierowanie na rehabilitację, bo mial do tego wzmożone napięcie w obręczy barkowej I obniżone w brzuszku. Ja staram się malucha trochę motywawac żeby jednak na tę prawą stronę też głowę przekręcał.

Sóweczka bardzo odległy termin:( Nam się z pierwszym udało, że chyba po 3 tygodniach od wystawienia skierowania nas przyjeli do poradni i od razu zaczęliśmy rehabilitację.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamilamhm wrote:
    Ja tez Was podczytuje podczas karmien i jakoś lżej się na duszy robi, że nie tylko ja muszę się mierzyć z dzidziusiem domagającym się ciagle żarcia i z nieprzespanymi nocami 😀 Decemberry, odnośnie cluster feeding - wczoraj akurat ogladalam film po polsku na ten temat, polecam: https://youtu.be/ElQSnN8t76M

W ogole Hafija to super babka, polecam jej bloga, kopalnia wiedzy 🙂 tylko ona głównie pisze o kp, ale myślę, że i mamy karmiące mm znajdą tam ciekawe artykuły.

Ja mam ją zaobserwowaną na ig, ale dla mnie to jest mega laktoterror. Żebyś się miała za***ać a masz karmić piersią. Dziecko śpi po 15 min bo masz mało pokarmu? To nic, masz nie spać a karmić 🤦🏼‍♀️ Ja takie mam odczucia o niej 🙈

Decemberry, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • kamilamhm Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2022, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Ja mam ją zaobserwowaną na ig, ale dla mnie to jest mega laktoterror. Żebyś się miała za***ać a masz karmić piersią. Dziecko śpi po 15 min bo masz mało pokarmu? To nic, masz nie spać a karmić 🤦🏼‍♀️ Ja takie mam odczucia o niej 🙈

Fakt, że ciśnienie na kp jest u niej duże, ale ja wyciągnęłam z bloga sporo przydatnych informacji, m.in. o kolkach, "diecie mamy kp" czy tych wieczornych niepokojach 🙂

Altair, meggie94, Nosia lubią tę wiadomość

• Altair Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój dzidziuś przybrał pół kilo w tydzień😅 Położna dziś powiedziała, że to nic złego, ale że przy wysokich przyrostach wagi częstsze są problemy z gazami i w ogóle brzuchem, bo intensywna praca się tam w środku odbywa 😉
    Zasugerowała podawanie młodemu probiotyku. Czy Wy swoim maleństwom dajecie probiotyki?

Pytałam o chrumkanie - potwierdziła, że to normalne.

Ciekawe co piszecie o napięciu mięśniowym. Mój też wygląda, jakby nie miał szyi. I spina się przy podnoszeniu, chociaż bardzo się staram robić to delikatnie i zgodnie z zaleceniami.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • kamilamhm Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2022, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Mój dzidziuś przybrał pół kilo w tydzień😅 Położna dziś powiedziała, że to nic złego, ale że przy wysokich przyrostach wagi częstsze są problemy z gazami i w ogóle brzuchem, bo intensywna praca się tam w środku odbywa 😉
    Zasugerowała podawanie młodemu probiotyku. Czy Wy swoim maleństwom dajecie probiotyki?

Ciekawe co piszecie o napięciu mięśniowym. Mój też wygląda, jakby nie miał szyi. I spina się przy podnoszeniu, chociaż bardzo się staram robić to delikatnie i zgodnie z zaleceniami.

Ja po konsultacji z pediatrą podaję probiotyk biogaia, póki co trzeci dzien, więc efektów spektakularnych jeszcze nie dostrzegam 😀

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:

U nas ta sama sytuacja z napinaniem. Tez nikt nie zwrocil uwagi ze cos może być nie tak ale wiecie jak to jest z położnymi i pediatrami czasami...

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, a powiedzcie mi (trochę wstyd, że nie wiem takich rzeczy), jak przykładowo chodzicie z dzidzią do swojego POZ i dostajecie skierowanie na rehabilitację maleństwa, to gdzie szukacie miejsca/terminu? Czy można się udać do innego POZ, jeśli w tym, do którego zapisany jest syn nie ma rehabilitacji? Na stówę nasz ma coś z napięciem, bo też nie ma szyi, barki są przy głowie ciągle. Czasem luzuje, jak leży na nas, ale tak, to w większości taki pospinany leży. No i nie wiem jak to będzie trzeba rozwiązać z tą rehabilitacją, czy np. gdzieś dostaniemy odległy termin, to można szukać w innych miejscach? To wszystko dla mnie czarna magia :O

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do hafiji - omijam szerokim łukiem. Ta dziewczyna wyzwala we mnie tak gigantyczne wyrzuty sumienia odnośnie mm, że głowa mała.

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
‹‹ 530 531 532 533 534 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ