X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Dzisiaj znajoma zasugerowała mi wizytę u fizjo, że może to wcale nie z brzuszka tylko wzmożone napięcie mięśniowe… Zwłaszcza, ze młoda często wygina się do tylu, w pozycji do odbicia mocno się odchyla do tylu i rozgląda i ma obręcz barkowa bardzo wysoko tak ze szyi nie widać..
    Tak, też myślę że to moze być to. Jutro mam wizytę o pediatry. Mam nadzieję, że coś podpowie i ze ja będę mogła popytać o wszystko. Dam znać.

meggie94 lubi tę wiadomość

• Nosia Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    Gratulacje dla dziewczyn które urodziły ❤️ jesteście super ❤️ mi brakuje czasu na odpoczynek i czytanie was, wczoraj już ledwo na oczy patrzyłam 😔 byliśmy na petronazu mąka waży 3300❤️ rośnie jak na drożdżach 🥰 noc ładnie spała budziła się na cyca, ale od rana kolki męczą a ja na noc podaje Espumisan tylko a wczoraj lekarka kazała ,5 razy dziennie po 4 kroplę dawać 😱 ja daję jej 3/4 na noc i spokój a w dzień ratujemy się termoforem z wiśni
    Marta pomaga wam ten termofor? Kiedy go stosujesz? Jak już ma kolke czy jakoś przed?

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, gratulacje! Piękny prezent na Mikołaja ☺️😊.
    kid_aa wrote:
    Ultra czy ty masz jakieś zalecenia że wzgl. na tę wiotkość krtani? Coś tak podejrzewam, że u Huberta też to właśnie jest. Nocki mamy fatalne i pełne stresu niestety. Chyba kupię monitor oddechu - używacie?

W szpitalu mówili, że to normalne i nic nie kazali z tym robić 🤔. Wizytę patronażową mamy dopiero w piątek, jak nie zapomnę to spytam. My w końcu nie zdecydowaliśmy się na monitor oddechy. Mam tak wyczulony słuch, że leżąc w łóżku słyszę oddech Młodego (odstęp między lozeczkiem to jakieś niecałe 1.5 m).

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Aga, gratulacje! Piękny prezent na Mikołaja ☺️😊.

W szpitalu mówili, że to normalne i nic nie kazali z tym robić 🤔. Wizytę patronażową mamy dopiero w piątek, jak nie zapomnę to spytam. My w końcu nie zdecydowaliśmy się na monitor oddechy. Mam tak wyczulony słuch, że leżąc w łóżku słyszę oddech Młodego (odstęp między lozeczkiem to jakieś niecałe 1.5 m).
    Ultra ja to zawsze miałam czujny sen, wszystko mnie było w stanie wybudzić, ale teraz chyba ze zmęczenia zasypiam w 3 sekundy i śpię jak zabita. Doszło do tego, że mój mąż mnie wybudza, że Małego trzeba nakarmić, bo ja nie słyszę, że już dłuższy czas mlaszcze, postękuje, pochrapuje i chrząka. W życiu bym nie przypuszczała, że tak nam się rolę odwrócą.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Meggie94 jeśli Ci zależy na kp i ciągnięciu diety to polecam Ci grupę na fb "Mama karmiącą na diecie eliminacyjnej". Są tam różne przewodniki, dziewczyny często wrzucają różne przepisy i dzielą się gdzie można kupić różne dobre rzeczy bez bmk :))). Adminki są lekko walnięte na punkcie kp ale dużo grupowiczek karmi mieszanie:).

Dziękuje ❤️ faktycznie już po zasadach grupy widzę, że lepiej się nie przyznawać do karmienia mieszanego 😂

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Tak, też myślę że to moze być to. Jutro mam wizytę o pediatry. Mam nadzieję, że coś podpowie i ze ja będę mogła popytać o wszystko. Dam znać.

Daj znać ✊🏻😊

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Dzisiaj znajoma zasugerowała mi wizytę u fizjo, że może to wcale nie z brzuszka tylko wzmożone napięcie mięśniowe… Zwłaszcza, ze młoda często wygina się do tylu, w pozycji do odbicia mocno się odchyla do tylu i rozgląda i ma obręcz barkowa bardzo wysoko tak ze szyi nie widać..

Moja pierwsza córka była bardzo spięta i tak jak piszesz że barki wysoko nie miała szyi i się wyginała to właśnie były objawy. Także nie czekaj z wizytą u fizjo im szybciej tym lepiej ☺️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Moja pierwsza córka była bardzo spięta i tak jak piszesz że barki wysoko nie miała szyi i się wyginała to właśnie były objawy. Także nie czekaj z wizytą u fizjo im szybciej tym lepiej ☺️

Zapisałam się na wtorek, dam znać 😊

Angelaaaa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2022, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    U mnie dzisiaj była położna i Ala przybiera 24g na dzień i waży 3270g ale mówi że wszystko w normie ☺️ 5 stycznia ma szczepienie i będą jeszcze raz sprawdzać czy wędzidełko do podcięcia czy nie 🤷‍♀️
    W sobotę jedziemy do fizjo bo już ma stwierdzoną asymetrię 😔 mam nadzieję że szybko to wyleczymy

Marlena przybierała po 100g dziennie 😳
    Zrobiliśmy jej badania tarczycy i morfologię - wszystko ok. Ten typ tak ma 🤷 później zmniejszenie i
    Mając 5tyg i 2 dni ważyła 4940, a waga wyjściowa w 4 dobie to 3200g czyli srednio 52g dziennie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2022, 17:35

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2022, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena ma rehabilitacje Vojty bo ma zbytnie napięcie mięśniowe i wygina się zbytnio na prawo jakby w literkę C - skierowanie na CITO uwaga! 21 marca 2023!!! Dobrze, że mam fizjoo w rodzinie i jej koleżanka zajmuje się fizjo dzieci i mamy kolejne skierowanie na przyszły tydzień, a tamto sobie spokojnie czeka na marzec.

Do tego znacznie skrócone wędzidełko-wizyta chirurga 14.12 🤷

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2022, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też Was podczytuję przy karmieniach. Teraz miałam zalatany tydzień z racji tego, że mam do jutra teściową w domu to korzystam ile mogę i zalatwiam wszystko - przeglady aut, wizyty po porodowe, krzywą cukrową, sprawy z Marlenką i zakupy.

Właśnie przed chwilą wstałam po drzemce, standardowo zasnęłam podczas karmienia z Marlenką 😁

Aga300 właśnie doczytałam, że Gabrysia już z nami na świecie!! Gratulacje dzielna kobieto!!! Dałaś radę!! ♥️🎉💐

• kamilamhm Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2022, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez Was podczytuje podczas karmien i jakoś lżej się na duszy robi, że nie tylko ja muszę się mierzyć z dzidziusiem domagającym się ciagle żarcia i z nieprzespanymi nocami 😀 Decemberry, odnośnie cluster feeding - wczoraj akurat ogladalam film po polsku na ten temat, polecam: https://youtu.be/ElQSnN8t76M

W ogole Hafija to super babka, polecam jej bloga, kopalnia wiedzy 🙂 tylko ona głównie pisze o kp, ale myślę, że i mamy karmiące mm znajdą tam ciekawe artykuły.

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też jest asymetria, pierwszy też miał na prawą, a drugi ma na lewą stronę:D na razie pediatra mówiła, że u takich maluchów to fizjologiczne ale u starszaka i tak w końcu dała skierowanie na rehabilitację, bo mial do tego wzmożone napięcie w obręczy barkowej I obniżone w brzuszku. Ja staram się malucha trochę motywawac żeby jednak na tę prawą stronę też głowę przekręcał.

Sóweczka bardzo odległy termin:( Nam się z pierwszym udało, że chyba po 3 tygodniach od wystawienia skierowania nas przyjeli do poradni i od razu zaczęliśmy rehabilitację.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamilamhm wrote:
    Ja tez Was podczytuje podczas karmien i jakoś lżej się na duszy robi, że nie tylko ja muszę się mierzyć z dzidziusiem domagającym się ciagle żarcia i z nieprzespanymi nocami 😀 Decemberry, odnośnie cluster feeding - wczoraj akurat ogladalam film po polsku na ten temat, polecam: https://youtu.be/ElQSnN8t76M

W ogole Hafija to super babka, polecam jej bloga, kopalnia wiedzy 🙂 tylko ona głównie pisze o kp, ale myślę, że i mamy karmiące mm znajdą tam ciekawe artykuły.

Ja mam ją zaobserwowaną na ig, ale dla mnie to jest mega laktoterror. Żebyś się miała za***ać a masz karmić piersią. Dziecko śpi po 15 min bo masz mało pokarmu? To nic, masz nie spać a karmić 🤦🏼‍♀️ Ja takie mam odczucia o niej 🙈

Decemberry, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • kamilamhm Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2022, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Ja mam ją zaobserwowaną na ig, ale dla mnie to jest mega laktoterror. Żebyś się miała za***ać a masz karmić piersią. Dziecko śpi po 15 min bo masz mało pokarmu? To nic, masz nie spać a karmić 🤦🏼‍♀️ Ja takie mam odczucia o niej 🙈

Fakt, że ciśnienie na kp jest u niej duże, ale ja wyciągnęłam z bloga sporo przydatnych informacji, m.in. o kolkach, "diecie mamy kp" czy tych wieczornych niepokojach 🙂

Altair, meggie94, Nosia lubią tę wiadomość

• Altair Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój dzidziuś przybrał pół kilo w tydzień😅 Położna dziś powiedziała, że to nic złego, ale że przy wysokich przyrostach wagi częstsze są problemy z gazami i w ogóle brzuchem, bo intensywna praca się tam w środku odbywa 😉
    Zasugerowała podawanie młodemu probiotyku. Czy Wy swoim maleństwom dajecie probiotyki?

Pytałam o chrumkanie - potwierdziła, że to normalne.

Ciekawe co piszecie o napięciu mięśniowym. Mój też wygląda, jakby nie miał szyi. I spina się przy podnoszeniu, chociaż bardzo się staram robić to delikatnie i zgodnie z zaleceniami.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • kamilamhm Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2022, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Mój dzidziuś przybrał pół kilo w tydzień😅 Położna dziś powiedziała, że to nic złego, ale że przy wysokich przyrostach wagi częstsze są problemy z gazami i w ogóle brzuchem, bo intensywna praca się tam w środku odbywa 😉
    Zasugerowała podawanie młodemu probiotyku. Czy Wy swoim maleństwom dajecie probiotyki?

Ciekawe co piszecie o napięciu mięśniowym. Mój też wygląda, jakby nie miał szyi. I spina się przy podnoszeniu, chociaż bardzo się staram robić to delikatnie i zgodnie z zaleceniami.

Ja po konsultacji z pediatrą podaję probiotyk biogaia, póki co trzeci dzien, więc efektów spektakularnych jeszcze nie dostrzegam 😀

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:

U nas ta sama sytuacja z napinaniem. Tez nikt nie zwrocil uwagi ze cos może być nie tak ale wiecie jak to jest z położnymi i pediatrami czasami...

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, a powiedzcie mi (trochę wstyd, że nie wiem takich rzeczy), jak przykładowo chodzicie z dzidzią do swojego POZ i dostajecie skierowanie na rehabilitację maleństwa, to gdzie szukacie miejsca/terminu? Czy można się udać do innego POZ, jeśli w tym, do którego zapisany jest syn nie ma rehabilitacji? Na stówę nasz ma coś z napięciem, bo też nie ma szyi, barki są przy głowie ciągle. Czasem luzuje, jak leży na nas, ale tak, to w większości taki pospinany leży. No i nie wiem jak to będzie trzeba rozwiązać z tą rehabilitacją, czy np. gdzieś dostaniemy odległy termin, to można szukać w innych miejscach? To wszystko dla mnie czarna magia :O

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2022, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do hafiji - omijam szerokim łukiem. Ta dziewczyna wyzwala we mnie tak gigantyczne wyrzuty sumienia odnośnie mm, że głowa mała.

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
‹‹ 530 531 532 533 534 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ