X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

Ale Wasze dzieciaki jedza jak wrobelki 😆 nasz juz trzeciego dnia zycia zjadl 75ml 😆 rosnie duzy chlop, musi jesc 😍 teraz co max 2:40h zjada 125, czasem musi jeszcze troszke dojesc. Czasem co 1:40 zjada… tez 125 😁 czasem zje tylko 90, ale to rzadko. Sprawdzalismy przyrost wagi u pediatry w zeszly czwartek i powiedziala, ze wzrost jest harmonijny, wiec git. Nadal zjada raz mm, raz moje, wiec nie spinam sie niczym. Wydaje mi sie, ze naprawde powinno sie patrzec indywidualnie na dziecko.

Wczoraj mielismy pierwsze zaparcie. Synek ma miesiac i 5 dni i nie wiedzielismy jak wyglada u niego problem z wyproznieniem… tak sie biedny meczyl, ze szok. Masowanie, termofory, kapiel.. tak mi go zal bylo. Nad ranem zrobil takiego kupona, az sie z pieluchy wylewalo. Za pare godzin drugi. I w koncu osiagnal zen, uff…

Jadlam przedwczoraj lazanki i chyba wlasnie legl w gruzach moj osad, ze nie ma czegos takiego jak dieta matki karmiacej… moze to byl przypadek, a moze nie.. eh.

Dzasta podobno duzo w kwestii karmienia siedzi w glowie.

Wlasnie jedziemy na druga wizyte do urofizjo. Wkurzaja mnie te tejpy, bo sie kurna odklejaja na koncach. A jak dzisiaj chcialam calosc odkleic, bo bedzie na nowo kleic dzisiaj, to sie tak wzarly w skore, ze bolalo jak nie wiem, gdy je zdejmowalam do konca. No nie dogodzisz 🙃

meggie94, Tony, Ultra-Dżasta, Scandi-B lubią tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byliśmy na usg bioderek w poniedziałek i wszystko ok:). Dzisiaj byłam u lekarza I też wszystko ładnie się goi. Mój mąż ostatni tydzień jest w domu i zaraz po świętach wraca do pracy. Jestem trochę tym zestresowana bo mój starszak ma straszną tatoze, ja nie mogę nic przy nim zrobić, tylko tata i tata. Jak taty nie ma w domu to też co jakiś czas płacze za tatą. U Olusia trochę brzuszek nam dokucza wieczorami ale dajemy radę :D.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    była dzis polozna, mały przybrał przez tydzien 120g. mam go siła karmic i pracowac z laktatorem po kazdym karmieniu. najgorzej, ze mały po jednym cycu juz odpada w sen. Ja jak on nie zje to odciągam max 40ml. Jak patrzę ile już wasze dzieci jedzą to widzę przepaść. Jest szansa na zwiększenie swojego mleczka w 3 tyg?

Powiedziałam jej, że mam nocne poty i spie w skarpetkqch i ciepłych pizamach bo z wieczora mnie trzęsie. Powiedziała, że nie jest to normalny objaw połogu. Miała, któraś też takie objawy. Jak mi się uda uciąć drzemkę w ciągu dnia to jest w miarę w nocy ok. Może to ze zmęczenia.

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie trzęsłam się ani nie było mi zimno ale nocne poty tez mialam

mt30, Joanne lubią tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jutro wizyta u lekarza bo dzwoniłam do położnej to mówi że jak takie małe dziecko ma katar to po 2-3dniach lekarz powinien osłuchać bo katar może spływać i się zrobi zapalenie krtani lub coś gorszego. No i dzisiaj pojawiło się dużo śluzu w kupce 😔😔

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mt300 może zbadaj hormony tarczycy? Ja po porodzie w trzeciej dobie miałam drgawkiz zimna w nocy i oblały mnie zimne poty. Byłam już wtedy w domu ale to był jednorazowy epizod. Co do wagi maluszka- czy kontrolowaliscie buzię u neurologopedy? Może jest jakiś problem w buzi? Krótkie wędzidełko albo jakieś napięcia utrudniają efektywne ssanie piersi?
    Angelaaa a coś ioprocz śluzu dokucza? U nas też tekupki są lekko śluzowe, ale przy kp może tak być.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2022, 15:49

mt30 lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    była dzis polozna, mały przybrał przez tydzien 120g. mam go siła karmic i pracowac z laktatorem po kazdym karmieniu. najgorzej, ze mały po jednym cycu juz odpada w sen. Ja jak on nie zje to odciągam max 40ml. Jak patrzę ile już wasze dzieci jedzą to widzę przepaść. Jest szansa na zwiększenie swojego mleczka w 3 tyg?

Powiedziałam jej, że mam nocne poty i spie w skarpetkqch i ciepłych pizamach bo z wieczora mnie trzęsie. Powiedziała, że nie jest to normalny objaw połogu. Miała, któraś też takie objawy. Jak mi się uda uciąć drzemkę w ciągu dnia to jest w miarę w nocy ok. Może to ze zmęczenia.

Mi było zimno jak mało spałam w nocy i byłam bardzo przemęczona. Teraz lepiej śpię i już nie mam tego problemu

mt30 lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mt30 ja też miałam dreszcze i zimne poty i ja zdarzylo mi się to kilka razy. W ogóle mocno się pociłam, ale wraz z kolejnymi dniami normowało się. Nawet myślałam, że mam gorączkę, ale nie miałam.
    Nie wiem dlaczego położna mówi, że nie jest to normalny objaw. Moim zdaniem to wina hormonów, które wracaja powoli do normalności.

mt30 lubi tę wiadomość

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mega pocą się stopy przy tym w dzień brzudki zapach 🥺 macie tak przy karmieniu piersią niby moja siostra też tak miała ale to męczy 😑

Smerfetk_a lubi tę wiadomość

8969aff1d1.png
    11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam:-) na trochę mnie pochłonęło macierzyństwo i domowy chaosik ale już jest lepiej.
    MAMA5 Super że Diana już wychodzicie na prostą.
    MT30 - odniose się tylko do kwesti w ktorych mogę coś dać.od siebie: karmienie liczy się od startu i powinno być co max. 3h przynajmniej na początku. W szpitalu doradca laktacyjny powiedziała ze dziecko nie powinno jeść dlugo bo tak na prawda efektywnie je przez 20 min a potem bawi się. Ciężko mi to sobie wyobrazić jutro idę do innej to się podzielę co i jak doradziła. Ponadto mówili mi ze dziecko trzeba rozebrać do jedzenia i wybudzać jak zasypia na cycu żeby karmienie było efektywne. Co do sterylizacji to ja uzywam woreczków do sterylizacji w mikrofali są tańsze, nie zajmuję miejsca.
    Dzasta - rozumiem Cie dobrze jesli chodzi o karmienie. Moja mała nie lubi piersi, chyba przez to ze zbyt szybko dostala.butelke. Nie miałam za bardzo wyboru z powodu małej ilości pokarmu i żółtaczki na poczatku. Tez juz mialam dosc , bo non stop karmiłam cycem albo sciągałam. Połozna mi powiedziała zebym odpuscila sobie.i poczekała.na wizyte z doradcą laktacyjnym.
    Teraz sciągam laktatorem na 2 cyce 15min co 2h, pije femaltiker, herbatke na laktacje i piwo bezalkoholowe. Sciagam coraz więcej ok.50-60 (max.70) na raz na.2h i mieszam z MM jak trzeba i trochę odzyskałam siły i mitywację.
    Tony - co do butelek, mam aventa ze smoczkiem 0 i moja się tym czasami też ksztusiła. Mam teraz też butelke lansinoh natual waves i chyba ma ciut mniejszy przeplyw niz avent, myśle zeby jeszcze sprobowac Medela Calma, ta podobno.super odwzorowuje jedzenie z piersi.

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2022, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas całkiem calkiem jeśli chodzi o małą. Dobrze przybiera, pozbyłyśmu się żółtaczki także nie mamm co narzekac. Jedyne co to laktacja szwankuje, mam coraz więcej pokarmu tylko mała nie lubi piersi. jutro kolejna wizyta w poradni laktacyjnej. Jak nie przeprosimy się z cycem to pewnie zostanę przy KPI i zainwestuje w laktator bezprzewodowy. Czy macie jakiś do polecenia taki ładowany z USB najlepiej na 2 piersi.
    Niestety problemy są ale z moim zdrowiem. Mam coraz silniejsze bóle stawów. Ostatnio pojawił się problem z chodzeniem. Lekarze rozkładają ręce zwalaja na hormony, połóg tylko ja nigdzie nie moge znaleźć podobnych przypadłości opisanych w necie. O ile w ciązy nie puchłam to teraz obrączki nie mogę załozyc, budzę sie spocona, bólem wszystkich stawóq. Jadę na paracetamolu non stop i nie wiem.co dalej. Maz nie bedzie mial jak.wrocić do pracy jak mi nie przejdzie bo ja właściwie niewiele mogę zrobić z małą z takimi bólami :-/ byłam u reumatologa, ortopedy, fizjo,.usg itp...wszyscy mówią żeby wrocić po połogu, ale nikt nie powie jak zyć z ciągłym bólem :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2022, 19:57

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och Smerfetko, super, że napisałaś o tej laktacji. Czytałam o pobudzeniu, że trzeba cierpliwości, jednak nie wiem, czy jeszcze takową mam. Ile pijesz tego piwa i herbatek? Kuźwa, chciałam choć do chrzcin wytrzymać no ale się poddałam. Może bym jakoś dała radę do tego 14.01 dociągnąć ale boję się, że wyzionę ducha do tego czasu. W sumie to ostatni gwizdek... Wszyscy w domu się nagle pochorowali od wczoraj, włącznie ze mną.

Miałam ochotę przystawić Młodego do cyca dziś ale boję się, czy mi cyca nie urwie xD.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:

Mój w pierwsze 3 tyg przybierał 125 na tydzień. Też miałam problem bo przysypiał przy piersi. Teraz robię tak, że karmię z 2 piersi, a w nocy między jedną piersią a drugą przebieram pampersa to wtedy się rozbudzi. Nie wiem czy akurat to pomogło, ale teraz kolejne 3 tygodnie przybiera 200g na tydzień. Ogólnie jest tez spokojniejszy i więcej śpi, być może to ma wpływ, ale na pewno więcej je z dwóch piersi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2022, 18:51

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2022, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    U mnie mega pocą się stopy przy tym w dzień brzudki zapach 🥺 macie tak przy karmieniu piersią niby moja siostra też tak miała ale to męczy 😑
    coś mi komórka wariuje nie chciałam kliknąć like,a;-)

• Tony Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam właśnie za sobą pierwsze karmienie mm. Mam dzisiaj jakieś puste cycki, mała mi się wydawała głodna więc dałam jej mm i w końcu się uspokoiła. Ale dla mnie to jest tyle zachodu z tymi butelkami, gotowaniem wody, odmierzaniem itp, że narazie postaram się, żeby to było w drodze wyjątku ;d

W związku z tym mam do Was pytanie: jak przygotowujecie mm? Skąd wiecie, że woda ma 40st? Macie jakiś termometr? Mam od koleżanki podgrzewacz do butelek lovi, gdzie można ustawić, żeby było utrzymane 40st, ale nie informuje w żaden sposób czy te 40st już jest czy nie. Nie ogarniam tego.

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2022, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Och Smerfetko, super, że napisałaś o tej laktacji. Czytałam o pobudzeniu, że trzeba cierpliwości, jednak nie wiem, czy jeszcze takową mam. Ile pijesz tego piwa i herbatek? Kuźwa, chciałam choć do chrzcin wytrzymać no ale się poddałam. Może bym jakoś dała radę do tego 14.01 dociągnąć ale boję się, że wyzionę ducha do tego czasu. W sumie to ostatni gwizdek... Wszyscy w domu się nagle pochorowali od wczoraj, włącznie ze mną.

Miałam ochotę przystawić Młodego do cyca dziś ale boję się, czy mi cyca nie urwie xD.
    Jedno piwko dziennie, szukam takiego co ma wysoko słód (perła zero moje ulubione;-) jak boisz się że zaszkodzisz dziecku to najlepiej po karmieniu/ściąganiu. Wtedy wszystko sie strawi. Herbatkę 1 saszetka (ważne żeby był anyż) i felmaltiker tak 1-2 max. Co ważne musisz pić dużo wody ( 3 litry dziennie). Zauważylam spadek ilości mleka nawet o 50% jak sie nie nawodnie. Spróbuj też regularnie opróżniać piersi do zera (żeby byly miękkie) Po 4-5 dniach takich działań ściąganie nie jest już mega nieprzyjemna czynnoscia i mogę bezboleśnie ściągac połową mocy ok 75% zapotrzebowania małej. Postaraj się też zaopiekować brodawkami. Jeśli są mocno podrażnione/poranione to oprócz lanoliny super śa kompresy multimama (1 kompres podzielic na pól żeby starczyło na obie brodawki na 1 godzine).
    Ja mam też małą lwice w domu ;-) mega stresowało mnie każde przystawienie bo z jednej strony ból z drugiej poczucie obowiązku i wiesz, kazdy doradca laktacyjny mówi, ogarnij ból brodawek, odpocznij pare dni od KP. Dawaj z butelki tyle co masz swojego a reszta MM. Spokój psychiczny i komfort mamy jest najważniejszy w laktacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2022, 20:33

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2022, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    A ja mam właśnie za sobą pierwsze karmienie mm. Mam dzisiaj jakieś puste cycki, mała mi się wydawała głodna więc dałam jej mm i w końcu się uspokoiła. Ale dla mnie to jest tyle zachodu z tymi butelkami, gotowaniem wody, odmierzaniem itp, że narazie postaram się, żeby to było w drodze wyjątku ;d

W związku z tym mam do Was pytanie: jak przygotowujecie mm? Skąd wiecie, że woda ma 40st? Macie jakiś termometr? Mam od koleżanki podgrzewacz do butelek lovi, gdzie można ustawić, żeby było utrzymane 40st, ale nie informuje w żaden sposób czy te 40st już jest czy nie. Nie ogarniam tego.
    pytalam męża jak on to robi i mówi że on w temperaturze pokojowej ma wode i mocno trzepie żeby sie zmieszało 🙈 Facet to nie się nie cacka, ja bym kombinowała zapewne jak Ty. Jak chcesz uzywać okazjonalnie to możesz też kupić gotowe mleko w buteleczkach. W szpitalu takie nam dawali (
    https://gemini.pl/hipp-1-bio-combiotik-ekologiczne-mleko-poczatkowe-gotowe-do-spozycia-od-urodzenia-90-ml-0093447) .

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:

O widzisz, ja tak miałam … Kładąc się spać trzęsło mną totalnie z zimna, za to w nocy budziłam się zlana potem. Ale przeszło mi po połogu. Na początku tez miałam tak często, potem coraz rzadziej

mt30 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:

Tony ja mam podgrzewacz lovi :) jeśli potrzebujesz na już podgrzać wodę to wlej do podgrzewacza ok 17 ml wody i nastaw na opcje hot, podgrzeje Ci w 2 minuty do odpowiedniej temperatury. Albo tak jak my robimy na noc, włączamy z 200 ml podgrzewacz na opcje trzymania temp 40 stopni i ciagle tam sobie stoi butelka, wiec jak jest potrzebna to bierzemy już gotową wodę i tylko sypiemy mm, a do podgrzewacza wkładamy kolejna przygotowaną butelkę z wodą :)

Tony lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Tony ja mam podgrzewacz lovi :) jeśli potrzebujesz na już podgrzać wodę to wlej do podgrzewacza ok 17 ml wody i nastaw na opcje hot, podgrzeje Ci w 2 minuty do odpowiedniej temperatury. Albo tak jak my robimy na noc, włączamy z 200 ml podgrzewacz na opcje trzymania temp 40 stopni i ciagle tam sobie stoi butelka, wiec jak jest potrzebna to bierzemy już gotową wodę i tylko sypiemy mm, a do podgrzewacza wkładamy kolejna przygotowaną butelkę z wodą :)

Ooo dzięki!! A z tą opcją Hot to ile wody nalewacie do butelki?

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
‹‹ 550 551 552 553 554 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ