LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dobry wieczór Dziewuszki
Tony, bo z tym robieniem mm to tylko na początku się wydaje trudne. Potem jak człowiek wejdzie w rytm, to już się nawet nie zastanawia. A jeszcze jak masz fajny sterylizator z suszeniem, to chwila moment.
Z tymi 40 stopniami, to my robimy na oko. Raz jest chłodniejsze, raz cieplejsze. Sprawdzamy na nadgarstku po prostu. Wrzątek mieszam z wodą mama i ja, albo, jeśli wrzątek w czajniku już trochę ostygł, to samą tę wodę. Jak jest przegotowana zimna w czajniku, to trochę podgrzewam i wlewam. Mamy podgrzewacz Sissy Baby (ta nazwa mnie rozwala xD), ale nie używamy jakoś często. Za długo to podgrzewanie trwa. Bardziej się sprawdza do podgrzewania mleka z piersi z lodówki.
Byłam dzisiaj na tej drugiej wizycie u urofizjo. Tym razem trafiła mi się inna (przez przypadek pani w rejestracji tydzień temu mnie zapisała do tej, zamiast do tej u której byłam wtedy xD) i tym razem została we mnie tchnięta nadzieja. Pani powiedziała, że za dużo wymagam od organizmu w piątym tygodniu po porodzie. Powiedziała też, że przy cesarce organizm nie miał kiedy się zorientować, że nie jest już w ciąży i dlatego cały połóg trwa trochę wolniej. To ciekawa teoria. Stanowczo poleciła mi większe zrozumienie dla swojego ciała. Może i mam rozejście mięśni na 3 cm, ale zrobimy co w naszej wspólnej mocy, żeby to rozejście zmniejszyć. Powiedziała też, że rozejście mięśni nie jest od nas zależne. Czyli ani genetyka, ani ćwiczenia, ani cokolwiek.. nie mamy na to wpływu w ciąży. To mnie mocno podniosło na duchu. Po ostatniej wizycie byłam podłamana, bo poprzednia babeczka dość zatroskana mnie badała i oglądała, a teraz tak trochę pozytywniej.
Kupiłam maść na bliznę po cc - No scar, z masy perłowej. Słyszałyście coś o tym? Ta poprzednia uro mi mówiła o maści z masy perłowej, więc kupiłam pierwszą, która pojawiła się w google xDBaby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Tony pierwszego syna przez chwilę dokarmiałam mm to najpierw trzymaliśmy wodę w termosie a potem mąż kupił czajnik z opcją ustawienia temperatury. W sumie fajna opcja nie tylko do mm, często z niej korzystam .
Tony lubi tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Decemberry, ja znam NoScar. Jak mialam ze 12 lat to poparzylam sobie brzydko reke goraca blacha. Mialam poparzenie i blizne ok 2,5 x 8 cm. Zuzylam sporo tych sloiczkow ale teraz praktycznie nie ma sladu, trzeba sie dobrze przyjrzec zeby jeszcze cos zobaczyc.
My juz w Polsce, podroz spoko, maly aniolek sie nawet nie zajaknal przez calay lot 👌
Z mezem zaliczylismy dzis drugi «pierwszy raz», troche sie obawialam ale nie bylo tak zleAsia11, meggie94, Decemberry, Tony, KaroInka lubią tę wiadomość
-
Asia11 wrote:Mój w pierwsze 3 tyg przybierał 125 na tydzień. Też miałam problem bo przysypiał przy piersi. Teraz robię tak, że karmię z 2 piersi, a w nocy między jedną piersią a drugą przebieram pampersa to wtedy się rozbudzi. Nie wiem czy akurat to pomogło, ale teraz kolejne 3 tygodnie przybiera 200g na tydzień. Ogólnie jest tez spokojniejszy i więcej śpi, być może to ma wpływ, ale na pewno więcej je z dwóch piersi.
-
To może faktycznie kwestia tego, że masz za mało pokarmu. Ja jak przystawiam teraz do dwóch to mam więcej. Może musisz spróbować sposoby dziewczyn typu femaltiker itp. Zobaczysz jak kolejny tydzień, może nadrobi jak mój. A czasowo to mój też dłużej nie je. Po ok. 10 min na pierś I odlatuje. Ja się cieszę, że zasypia 😁 Też dzisiaj mamy wyjazd do lekarza na cały dzień i martwiłam się jak będzie po szczepieniach wczorajszych, ale jest ok.
A tym przybieraniem na razie się nie martw. Ważne, że waga chociaż powoli, ale idzie w górę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2022, 06:15
mt30 lubi tę wiadomość
-
Tony wrote:Dzięki dziewczyny nie miałam tej instrukcji, teraz już wszystko jasne
Swoją drogą bardzo sobie chwale ten podgrzewacz 😊 i tak jak pisała Decemberry - to tylko na początku się wydaje skomplikowane wszystko z mm, potem automat się załącza 😅
Wika wczoraj o dziwo po kąpieli zjadła o 20 i od razu zasnęła, a potem obudziła się o 2 i o 6. Mam nadzieje, że to znak, że wyszliśmy ze skoku rozwojowego 🙏🏻 Ale boje się by nie zapeszyć 😅Tony, Decemberry lubią tę wiadomość
-
Karola, u nas podobnie 🤣 kiedys sie wyspimy!😅
Wracamy z usg bioderek - wszystko w najlepszym porzadku robilismy prywatnie, zaplacilismy 60 zl, takze spoko. U Was tez trwalo to tak szybciutko? Max 7 min 🤣?Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry wrote:Karola, u nas podobnie 🤣 kiedys sie wyspimy!😅
Wracamy z usg bioderek - wszystko w najlepszym porzadku robilismy prywatnie, zaplacilismy 60 zl, takze spoko. U Was tez trwalo to tak szybciutko? Max 7 min 🤣?
Tak jest to szybkie badanie 😁Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
U nas była z wizytą położna i zwróciła uwagę, że młody wciąż jest żółtawy. Po zrobieniu badania krwi okazało się, bilirubina i enzymy wątrobowe podwyższone i to konkretnie. Czekamy na telefon od pediatry 😞40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Decemberry wrote:Karola, u nas podobnie 🤣 kiedys sie wyspimy!😅
Wracamy z usg bioderek - wszystko w najlepszym porzadku robilismy prywatnie, zaplacilismy 60 zl, takze spoko. U Was tez trwalo to tak szybciutko? Max 7 min 🤣? -
Altair wrote:U nas była z wizytą położna i zwróciła uwagę, że młody wciąż jest żółtawy. Po zrobieniu badania krwi okazało się, bilirubina i enzymy wątrobowe podwyższone i to konkretnie. Czekamy na telefon od pediatry 😞
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017 IMSI 08.2017 IMSI 01.2018 IMSI 03.2019 IMSI 05.2019 (Mini-IVF) 08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.2022 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
kid_aa wrote:Kurcze, ale w szpitalu miał żółtaczkę? Czy wygląda na to, że teraz dostał? Huberta wypuścili z wynikiem takim na granicy, ale po jednodniowym spadku i kazali zrobić kontrolę po 7 dniach od wypisu.
Pediatra obejrzała i powiedziała, że na razie obserwować - kontrola za tydzień. Dostałam też info, że dziecko jest przekarmione i muszę robić przerwy trzygodzinne między karmieniemi, żeby dać odpocząć wątrobie. Koniec z wiszeniem na piersi. Nie wiem jak to będzie, bo często tylko sutek go uspokaja.
Wypuścili nas że szpitala z żółtaczką, nie mieliśmy zleconej kontroli krwi, to była pierwsza. Wcześniej tylko położna i dr oceniały odcień skóry.40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Altair wrote:Pediatra obejrzała i powiedziała, że na razie obserwować - kontrola za tydzień. Dostałam też info, że dziecko jest przekarmione i muszę robić przerwy trzygodzinne między karmieniemi, żeby dać odpocząć wątrobie. Koniec z wiszeniem na piersi. Nie wiem jak to będzie, bo często tylko sutek go uspokaja.
Wypuścili nas że szpitala z żółtaczką, nie mieliśmy zleconej kontroli krwi, to była pierwsza. Wcześniej tylko położna i dr oceniały odcień skóry.
Trochę mnie dziwi ta teoria. Raczej nie da się przekarmić noworodka, jeśli je tylko z piersi. Po za tym żółtaczka narasta zwykle gdy noworodek je za mało, a nie za dużo 🧐 a dobrze przybiera na wadze?
Altair, MamaTrójki lubią tę wiadomość
-
Nas też wypuścili z żółtaczką. Wtedy się bardzo cieszyłam, bo potwornie wyłam w szpitalu i chciałam do domu, ale z perspektywy czasu wiem, ze nie powinni. Wiktorii żółtaczka w domu się nasiliła i 2 dni po wyjściu ze szpitala u pediatry okazało się, że jeszcze spadła z wagi zamiast przyrosnąć mimo karmienia MM. Robiła się coraz bardziej żółta, aż gałki oczu miała żółte w pewnym momencie i non stop spała. Musieliśmy co 2h budzić ją na karmienie w dzień i co 3h w nocy, sama się praktycznie nie budziła na jedzenie, a myśmy mieli budziki w nocy co 3h nastawione 🙈 Ale nie chodziliśmy finalnie na krew wiec nawet nie wiem ile finalnie miała bilirubiny, bałam się bardzo żeby nas nie odesłali do szpitala z powrotem na naświetlanie. Ale takim wybudzaniem i regularnym karmieniem w 2 tyg pozbyliśmy się żółtaczki całkiem skóra wróciła do normy, z dnia na dzień młoda coraz mniej spała i sama domagała się jedzenia
Altair lubi tę wiadomość
-
Altair wrote:Pediatra obejrzała i powiedziała, że na razie obserwować - kontrola za tydzień. Dostałam też info, że dziecko jest przekarmione i muszę robić przerwy trzygodzinne między karmieniemi, żeby dać odpocząć wątrobie. Koniec z wiszeniem na piersi. Nie wiem jak to będzie, bo często tylko sutek go uspokaja.
Wypuścili nas że szpitala z żółtaczką, nie mieliśmy zleconej kontroli krwi, to była pierwsza. Wcześniej tylko położna i dr oceniały odcień skóry.
Również dziwi mnie podejście lekarki. Właśnie w czasie żółtaczki trzeba żeby dziecko często jadło, często robiło w pampersa, bo wtedy wydala bilirubine 🤔Altair, Joanne lubią tę wiadomość
-
Przyrosty ma bardzo dobre, półtora kilo w trzy ostatnie tygodnie. Podobno przez te za szybkie przyrosty ma obciążony brzuch, stąd ciągłe wzdęcia. Nie śpi za dużo, a wręcz przeciwnie, trzy godziny przespane ciągiem zdarzają się może raz na dobę.
W szpitalu mi na odchodnym powiedzieli to co Wy, żeby karmić na żądanie, żeby się dziecko oczyszczało z bilirubiny.
Trochę mnie to zastanawia, ale postaram się zastosować do zaleceń do czasu kontroli w przyszłym tygodniu.40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
XI 2022 - Synek już na świecie