LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzasta mi jest łatwiej użyć termometra niż wlewki. Robiłam tak jak któraś z Was pisała że termometr smaruje oliwką więc bez problemu wchodzi, a ta wlewka nie ma tak gładkiej końcówki jak termometr. Za pierwszym razem podziałała świetnie, za drugim słabiej. Z termometrem też różnie. Zapisałam Małą na wizytę u rodzinnego ale termin dopiero na następny piątek🤦🏻♀️ Moim zdaniem jest coś źle bo ona ma non stop zaparcia, nic nie pomaga, od drugiej w nocy już czasem budzi mnie jej stekanie, i jest grubiutka. Grubsza niż ostatnio... dzisiaj leżała mi na brzuchu odwrócona pleckami i ćwiczyłam jej nóżkami i takie grubiutkie serdelki🙈
-
Tony, mam pytanie, bo jestem bojąca 😅. Jak wlewałaś ten Melilax to tą białą końcówkę do końca wsadziłaś w odbyt? Nie wiem, czy dobrze rozumiem instrukcję obsługi 🫣. Końcówkę włożyłam tak na 1/4 i nawet połowy płynu nie wlałam, a ten już zaczął się wypróżniać 😅. Widocznie mu ulżyło, od razu zasnął ale przed tym coś pojękiwał i płakał, i teraz nie wiem, czy coś tam jeszcze zostało (a kupa była dosyć pokaźna 😳, jak to się mieści w takim ciałku to nie wiem), czy jeszcze coś go bolało po całej akcji... Biedne dziecko. Krew była tylko na samym początku, więc to pewnie od zaparcia ale będę obserwować.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Joanne wrote:Dzasta mi jest łatwiej użyć termometra niż wlewki. Robiłam tak jak któraś z Was pisała że termometr smaruje oliwką więc bez problemu wchodzi, a ta wlewka nie ma tak gładkiej końcówki jak termometr. Za pierwszym razem podziałała świetnie, za drugim słabiej. Z termometrem też różnie. Zapisałam Małą na wizytę u rodzinnego ale termin dopiero na następny piątek🤦🏻♀️ Moim zdaniem jest coś źle bo ona ma non stop zaparcia, nic nie pomaga, od drugiej w nocy już czasem budzi mnie jej stekanie, i jest grubiutka. Grubsza niż ostatnio... dzisiaj leżała mi na brzuchu odwrócona pleckami i ćwiczyłam jej nóżkami i takie grubiutkie serdelki🙈
A jak karmisz? Dobrze pamiętam, że piersią? Zaparcia są częste przy karmieniu MM. My pewnie przejdziemy na NAN przeciw zaparciowe. Pójdę z torbami, serio 🫣.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Asia11 wrote:Nasza spacerówka się składa w całości w kanapkę. Nie trzeba ściągać ze stelaża.
Muszę się z wami podzielić moją mega radochą, bo dzisiaj się kąpałam razem z małym. Razem leżeliśmy w wannie. Początkowo położyłam go pleckami na mojej klatce, potem obniżyłam go między nogi tak, że jego nogi swobodnie pływały w wodzie. Mega mu się podobało, aż się śmiał 😁
My tez tak robilismy jak bylismy na swieta w Polsce, tu niestety nie mamy Wanny 😔 ale planujemy w sobote wybrac sie cala trojka na basen, Zobaczymy jak to bedzie 🙂 -
Ultra-Dżasta wrote:A jak karmisz? Dobrze pamiętam, że piersią? Zaparcia są częste przy karmieniu MM. My pewnie przejdziemy na NAN przeciw zaparciowe. Pójdę z torbami, serio 🫣.
Tak, piersią i raz, max dwa razy dziennie daje mm jak za dużo na cyckach siedzi albo zwyczajnie chce szybko ją nakarmić. Wątpię żeby to mm tak na nią działało ale sprawdzę i nie będę ją dokarmiać. Może rzeczywiście warto spróbować. Dzięki za podpowiedź. Bo już wszystkiego próbuje. Moja dieta nigdy jeszcze nie była tak uboga...
Dżasta ja też tylko kawałeczek wkładałam i były kupy od razu. Za drugim razem tej kupy było mniej i jak wcisnęłam tą wlewkę do pupy to tak poszła spać.
Też próbuje z czopkami glicerynowymi. Dzielę je nawet na 4 ale wygląda to tak że jak wpycham jej czopek to od razu go wypycha i robi kupkę 😅 nie ma mocy sprawczej żeby on tam pozostał dłużej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2023, 14:41
-
Dżasta, też ok 1/4 końcówki wsadziłam i wlałam jakieś 2/5 ampułki, efekt był po ok 10 minutach i kupa po pachy. Ale ona się nie wypróżniała wtedy dwa dni, więc się uzbierało. Z kolei próbowałam z termometrem, ale nie zadziałało 🤷🏼♀️
-
Mój dzidziuś bierze leki na refluks i robi po nich gigantyczne kupy. Dzisiaj zrobił taką, że pampers nie zmieścił. Ślady były nie tylko na body i spodniach, ale nawet na skarpetkach 😀 Zadzwoniłam do męża opowiedzieć i zorientowałam się, że stałam się jedną z TYCH matek, dla których kupy to emocjonujący temat 😉
Tony, Ultra-Dżasta, Scandi-B lubią tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Altair, bo kupa to jest życie Ja jestem taką matką od kiedy mamy psa, temat kupy, jest na porządku dziennym
A jeszcze wracając do tego "wzięcia się za siebie", o którym pisze Dżasta. Ja od poand tygodnia staram się ćwiczyć codziennie, są to oczywiście lekkie treningi, bo jeszcze mnie trochę boli blizna no i ten przeklęty kręgosłup mi nie daje żyć. Wróciłam już do wagi sprzed ciąży, ale co z tego, jak nie mam prawie w ogóle mięśni. Zostało jeszcze trochę luźnej skóry na brzuchu i smalcu na boczkach.
Na start polecam wam treningi z Agatą Zając, na jej blogu jest do pobrania miesięczny plan treningowy dla początkujących z filmami z YTUltra-Dżasta lubi tę wiadomość
-
Joanne wrote:Dziewczyny czy miałyście już okres? Ja tak jakbym miała przez dwa dni ale to były dosłownie krople krwi takiej jak przy okresie czasem podczas sikania i przy podcieraniu, nawet podpasek nie musiałam używać tylko Wkładki a i tak były czyste. Więc nie wiem czy to okres czy co? Cały czas karmię piersią więc dziwne ze już i dlaczego tylko taka ilość?
Akurat w dzień kiedy zaczęło się to dziwne krwawienie miałam "kontrolę lekarską". Niepotrzebnie jechałam. Mogli zadzwonić na jedno by wyszło🤦🏻♀️ tutaj kontrola po porodzie, po CESARCE, jest w formie wywiadu, spojrzała tylko na bliznę bo pytała czy wszystko ok a ja jej że skąd mam wiedzieć jak to moja pierwsza ciąża. Powiedziałam że zaczął mi się okres więc uznała że wszystko w porządku i jakiekolwiek inne badanie jest zbędne 😳
I kolejne pytanie- czy zmienił Wam się zapach potu po ciąży? Wcześniej nawet nie czułam innego zapachu, nawet po całym dniu ubrania nie pachniały jakoś inaczej a teraz nawet po nocy czuję że śmierdzi ode mnie potem😬
Joanne, ja bylam wczoraj - u mnie byl tez wywiad i sprawdzenie szwow na fotelu ginekologicznym, no i macanie czy nie ma rozejscia miesni. Ale polozna miala studentke i mam wrazenie ze tylko z tego powodu mialam to sprawdzenie, zeby sie czegos mogla nauczyc.
Tez mysle ze zmienil mi sie zapach, a raczej smrod potu. Podobno w pologu to normalne, no ale u mnie polog sie oficjalnie zakonczyl, a ja czasami czuje «nieswoj» zapach. Mam nadzieje ze to przejdzie, chyba ze sie przyzwyczaje 🤣Joanne lubi tę wiadomość
-
Altair wrote:Mój dzidziuś bierze leki na refluks i robi po nich gigantyczne kupy. Dzisiaj zrobił taką, że pampers nie zmieścił. Ślady były nie tylko na body i spodniach, ale nawet na skarpetkach 😀 Zadzwoniłam do męża opowiedzieć i zorientowałam się, że stałam się jedną z TYCH matek, dla których kupy to emocjonujący temat 😉
Altair lubi tę wiadomość
-
Scandi jak ten smród ze mną pozostanie to będę się czuła bardzo niezręcznie pomiędzy ludzmi😬
Odnośnie powrotu do formy- Kupiłam skakankę. W domu się zorientowałam ze nie mam żadnych sportowych butów a jak zaczęłam skakać w samych skarpetkach, trudno, to cyce skakały razem ze mną🙈 Już nie chciało mi się zmieniać stanika a z resztą muszę oddać tą skakankę bo jest z grubszą dolną częścią niby dla szybszego skakania i strasznie bije o podłogę. Tak więc powrót do formy odłożony w czasie, ale trzeba będzie coś zrobić z tą galaretą na udach i brzuchu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2023, 21:22
-
Kupa to zycie, popieram🤣
My dzisiaj na meningokokach bylismy. Mlody wazy juz 5660 (8+1 t). Szczepilismy bexsero i nimenrixem. Po powrocie do domu zarzucilismy mu pedicetamol strzykawka. Strzelil tak piekny usmiech po tym, ze szok 🤣 cos czuje, ze rozszerzanie diety bedzie mega urocza przygoda, jak on tak reaguje na nowe smaki. A pediatra nam mowila, ze to oblesne i dzieci tym lekiem plują. 🤣
Na szczescie bez ekscesow, po prostu duzo spi.
Co do zapachu potu - podbijam! Tez smierdzi mi ten pot okropnie.. 🙄
Powrot do formy.. heh.. nie wiem czy Wam pisalam, ale spdlam do 65, i znowu mam 69 🙄 no ale nie ma mocnych na cuga - slodkie moglam jesc tonami, dopiero mi to powoli przechodzi.Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6 !
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry wrote:Kupa to zycie, popieram🤣
My dzisiaj na meningokokach bylismy. Mlody wazy juz 5660 (8+1 t). Szczepilismy bexsero i nimenrixem. Po powrocie do domu zarzucilismy mu pedicetamol strzykawka. Strzelil tak piekny usmiech po tym, ze szok 🤣 cos czuje, ze rozszerzanie diety bedzie mega urocza przygoda, jak on tak reaguje na nowe smaki. A pediatra nam mowila, ze to oblesne i dzieci tym lekiem plują. 🤣
Powrot do formy.. heh.. nie wiem czy Wam pisalam, ale spdlam do 65, i znowu mam 69 🙄 no ale nie ma mocnych na cuga - slodkie moglam jesc tonami, dopiero mi to powoli przechodzi.
Filip po Bexsero gorączkował wieczorem i następny dzień rano. Potem już nie. Nawet jak miał gorączkę, to nie było po nim widac. Po pedicetamolu się krzywił, więc mu nie posmakowało.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2023, 21:57
-
Marta93 wrote:Jaki macie lek na refluks? Jak u Was się objawił refluks? Ja podejrzewam że moja ma
Do wyboru syrop Dicogel albo Gastrotuss, oraz w razie gdyby nie pomogło, na receptę Debridat, ale tego na razie nie podaję.
U nas są cofki bez ulewania, zwracanie przetrawionego pokarmu co jakiś czas, kwaśny zapach z buzi co jakiś czas, kaszel, a przede wszystkim niepokój i płacz po jedzeniu, który często nie daje się uspokoić.
No i zajadanie dyskomfortu - ponieważ pali go przełyk, to ciągle chce zapijać mlekiem, a w efekcie brzuszek boli bardziej.
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2023, 06:52
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Decemberry wrote:Kupa to zycie, popieram🤣
Powrot do formy.. heh.. nie wiem czy Wam pisalam, ale spdlam do 65, i znowu mam 69 🙄 no ale nie ma mocnych na cuga - slodkie moglam jesc tonami, dopiero mi to powoli przechodzi.
Moja tez wszystko by jadła - po pedicetamolu i szczepieniu na rota oblizywała się z uśmiechem, a jak babka skończyła jej dawać rota to płakała, że chce jeszcze 😂
Joanne, Decemberry lubią tę wiadomość
-
Właśnie apropo kataru...
Mam fride do odciągania kataru ustami ale to odciaga tylko to co "z brzegu".
Odciągacie jakos inaczej, głębiej? Boje się tych aspiratorów do odkurzacza żeby dziecku nie uszkodzić uszu czy cos a dzisiaj rano Staś mial zapchany nosek i bardzo ciężko mu się oddychało mimo używania tych kropli nasivin babyWiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2023, 10:13
-
Kalli95 wrote:Właśnie apropo kataru...
Mam fride do odciągania kataru ustami ale to odciaga tylko to co "z brzegu".
Odciągacie jakos inaczej, głębiej? Boje się tych aspiratorów do odkurzacza żeby dziecku nie uszkodzić uszu czy cos a dzisiaj rano Staś mial zapchany nosek i bardzo ciężko mu się oddychało mimo używania tych kropli nasivin baby
Ja robię tym do odkurzacza i przy starszej córce też. Uwierz mi że jak jest mega katar to taki się czasem zapycha a jak poradzić sobie takim zwykłym to sobie niewyobrażam 🙈 to delikatnie ciągnie i moc odkurzacza też na najniższymMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️