Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 04:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A o żłobku strach myśleć. Do miejskiego wątpię, czy się dostaniemy a prywatne w 2022 były za mniej-więcej 1000 zł. Tak czy siak, pójdzie. Ale ile będzie tego chodzenia to nie wiem. Zakładam, że co 2 tygodnie będzie chory 😅.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 05:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wyglądal u Was skok rozwojowy 8 tyg możliwe że u nas jest tylko wieczorem jak pora spać na noc wykrzywianie łapanie rączkami wyrywanie takie? Miała tak właśnie w4/5 tydzień do niedzieli było ok a od niedzieli usypianie trwa 2 h z pobudkami i takimi zachowaniem:/ ale tylko na nocny sen

8969aff1d1.png
    11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Ale czy to jest jakoś szkodliwe dla dziecka? Ja wzięłam 1 tabletkę

Nie wiem po jakim czasie bezpiecznie jest po tym karmić

Nic dzidziulkowi nie będzie. Możesz już karmić normalnie 😊

Dżasta, a po co podajecie małemu wodę? Z tego co kojarzę, to do momentu rozszerzania diety, nie powinno się podawać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2023, 06:11

Nosia lubi tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 06:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B wrote:
    Dziewczyny, jak u Was jest teraz ze spaniem? Cos sie zmienilo? Moj maly juz jakis czas temu wyladowal w lozku przy mnie na 100% czasu. Wczesniej zasypial w lozeczku do pierwszego karmienia, a teraz nie jest w stanie juz zasnac w tej dostawce. Wczoraj bylam w przychodni na spotkaniu listopadowych mam (organizuja tu takie zeby sie wymieniac doswiadczeniami) - bylo 8 dziewczyn i tylko jedna powiedziala ze jej coreczka spi cala noc w swoim lozku.
    Ja jestem leniwa, szczegolnie jak on sie taki ciezki zrobil to przenoszenie go mi sie nie usmiecha wogole. No i troche sie zastanawiam czy w ogole spieszyc sie z organizowaniem mu pokoju z lozeczkiem standardowej wielkosci, czy on w ogole bedzie kiedykolwiek chcial sie tam dac odlozyc 🙈 mamy ograniczona ilosc miejsca i teraz przestawiac wszystko po to zeby stalo i nie bylo w uzyciu jest troche demotywujace. Z drugiej strony kiedys musi miec swoj pokoj 🤔

Scandi u nas dziecko też śpi w naszym łóżku. Zaczęło się od tego że ulewała więc wolalam mieć ją przy sobie, a że na noc wolę mieć w pokoju chłodniej to Małej też jest cieplej z nami w łóżku niż w dostawce. Jak nawet odkładałam ją do dostawki to w nocy się przebudzalam, dotykałam jej i zabierałam do łóżka bo wydawało mi się że jest zimna.

Łóżeczko stoi u nas w sypialni rozłożone i myślę że na wiosnę będę starała się tam ją odkładać żeby w lecie już sama spała regularnie, ale jak to będzie to zobaczymy🤷🏻‍♀️

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura od początku śpi w kokonie, a kokon na naszym łóżku od strony ściany- musieliśmy ją odizolować od psa. Nigdy nie śpi obok nas czy między nami - bałabym się, że w nocy ją poddusimy, zgnieciemy itp. Kilka razy udalo mi się ją tak ululać, że spała w łóżeczku w swoim pokoju, ale z tym ma jeszcze problem.

W ogóle dzisiaj spała 6,5h beż przerwy w 😱 super, gdyby tak już zostało, mam nadzieję, że nie wpłynie to na moją laktacje...

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz sama wybudziłam mała po 8h spania na jedzenie. Obudziły mnie cycki twarde jak głazy. Tak to mała by spala. No i zwykle cała noc przesypia. O 22 idzie spać i koło 6 budzi się na jedzenie. Dzisiaj się akuratnie nie obudziła więc ja ją wyjęłam z łóżeczka. Śpi w nim od początku. Odkad jest z nami to może kilma razy nad ranem spala ze mną bo nie chciało mi się jej odkładać albo ulewala mocniej.

Dżasta też by mnie Wkurzyla sprawa z wędzidełkiem. Nam mówią od początku, że jest ok. Ciekawe czy może tak być, ze jest ok z wędzidełkiem a potem nagle się coś zmieni na zle wraz ze wzrostem dziecka .. Hmm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2023, 06:52

Tony lubi tę wiadomość

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B wrote:
    Dziewczyny, jak u Was jest teraz ze spaniem? Cos sie zmienilo? Moj maly juz jakis czas temu wyladowal w lozku przy mnie na 100% czasu. Wczesniej zasypial w lozeczku do pierwszego karmienia, a teraz nie jest w stanie juz zasnac w tej dostawce. Wczoraj bylam w przychodni na spotkaniu listopadowych mam (organizuja tu takie zeby sie wymieniac doswiadczeniami) - bylo 8 dziewczyn i tylko jedna powiedziala ze jej coreczka spi cala noc w swoim lozku.
    Ja jestem leniwa, szczegolnie jak on sie taki ciezki zrobil to przenoszenie go mi sie nie usmiecha wogole. No i troche sie zastanawiam czy w ogole spieszyc sie z organizowaniem mu pokoju z lozeczkiem standardowej wielkosci, czy on w ogole bedzie kiedykolwiek chcial sie tam dac odlozyc 🙈 mamy ograniczona ilosc miejsca i teraz przestawiac wszystko po to zeby stalo i nie bylo w uzyciu jest troche demotywujace. Z drugiej strony kiedys musi miec swoj pokoj 🤔

Nasza od urodzenia ani razu nie spała z nami w łóżku, śpi u siebie w łóżeczku. Obecnie najczęściej mamy ostatnie karmienie i do spania 19.30-20.30, ma pobudkę jedną w nocy o mocno różnych godzinach między 1:30-4:30 i już pobudkę poranną między 6:00-7:30

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Nic dzidziulkowi nie będzie. Możesz już karmić normalnie 😊

Dżasta, a po co podajecie małemu wodę? Z tego co kojarzę, to do momentu rozszerzania diety, nie powinno się podawać.

Ja tez podaje odrobinkę wody co jakiś czas :) i tu wracamy do mojego posta o olewczym podejściu do zaleceń organizacji, która co rusz zmienia zdanie :p zwłaszcza, że akurat czysta woda raczej nie ma czym zrobić dziecku krzywdy wiec podejście „Broń Boże przed RD!!!” Jest dla mnie mocno przesadzone. Poza tym z iloma lekarzami i położnymi nie gadałam - wszyscy mają zdanie żeby troche wody podawać, zwłaszcza na mm. Ja daje Wice odrobine wody jak na przykład ma czkawkę albo twardy brzuszek i nie robi troche dłużej kupy, zawsze pomaga :) Ewentualnie w takiej sytuacji odrobinkę rumianku, to już w ogóle działa jak ręką odjął. Nie mamy większy problemów brzuszkowych itp wiec chyba wbrew cudownemu WHO nie robię dziecku krzywdy 😊

Asia11, Nosia lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Anita2022 Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia 2023, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    Jak wyglądal u Was skok rozwojowy 8 tyg możliwe że u nas jest tylko wieczorem jak pora spać na noc wykrzywianie łapanie rączkami wyrywanie takie? Miała tak właśnie w4/5 tydzień do niedzieli było ok a od niedzieli usypianie trwa 2 h z pobudkami i takimi zachowaniem:/ ale tylko na nocny sen
    U nas cały tydzień punkt 17 zaczynał sie płacz i trzeba było go nosić po mieszkaniu, brzuszek miękki, suchy pampers, najedzony ale jak się go odłożyło to płacz, a jak nosiło to uśmiech 😂

Scandi u nas mały od początku śpi w łóżeczku, ma różne pory usypiania czasami po 20:30 czasami koło 23 i jedna pobudka nocna.

Tez myśleliśmy nad żłobkiem ale z drugiej strony szkoda mi takiego malucha oddawać i pomyśleliśmy, ze jak podołamy finansowo to do 2,5 lat posiedzę z nim w domu a potem do przedszkola, zobaczymy jak to będzie, jak nie będzie wyjścia to będziemy myśleć.

Od tygodnia Marcel mniej jakby jadł, tzn krócej jest przy piersi czy to możliwe, ze szybciej ciągnie czy coś? Dziecko zadowolone przybiera ładnie na wadze, pieluszki mokre ale widzę różnice w długości karmienia. Jak to jest u was są jakieś różnice między długością karmienia sprzed kilku tygodni a teraz ?

14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
    🤰🏻30 lat
    01.03 ⏸
    11.03 pierwsza wizyta (5+6)
    29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
    26.04 badania prenatalne (12+2)
    24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
    Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
    PCOS
  • Altair Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wędzidełko, to nam w szpitalu i potem położna powiedzieli, że jest ok. Doradczyni laktacyjna powiedziała, że jednak powinniśmy sprawdzić u neurologopedy. Tak zrobiłam i okazało się, że młody ma skroconrwędzidełko typu 3. Dostaliśmy ćwiczenia do robienia 3 razy dziennie i za półtora miesiąca kontrola. Wtedy padnie decyzja, czy podcinać. Logopedka powiedziała też, że młody jest bardzo spięty w obręczy barkowej i że fizjoterapia wskazana. Czy taką fizjoterapię można dostać na NFZ, czy trzeba prywatnie?

Spanie - tylko razem w łóżku. Po tym, jak młody się kiedyś dławić, boję się, że do łóżeczka nie dobiegnę albo nie usłyszę.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Altair Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze pytanie - jak zebrać mocz do badania? Rano łapałam do pojemnika przy zmianie pieluszki, ale to była odrobina - za mało.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Co do wędzidełko, to nam w szpitalu i potem położna powiedzieli, że jest ok. Doradczyni laktacyjna powiedziała, że jednak powinniśmy sprawdzić u neurologopedy. Tak zrobiłam i okazało się, że młody ma skroconrwędzidełko typu 3. Dostaliśmy ćwiczenia do robienia 3 razy dziennie i za półtora miesiąca kontrola. Wtedy padnie decyzja, czy podcinać. Logopedka powiedziała też, że młody jest bardzo spięty w obręczy barkowej i że fizjoterapia wskazana. Czy taką fizjoterapię można dostać na NFZ, czy trzeba prywatnie?

Spanie - tylko razem w łóżku. Po tym, jak młody się kiedyś dławić, boję się, że do łóżeczka nie dobiegnę albo nie usłyszę.

Można na NFZ, poproś o skierowanie od pediatry 😊

age.png

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita, u nas karmienie od jakiegoś czasu też zdecydowanie krótsze, wcześniej to i godzinę potrafiła ssać, teraz czasem po 5 minut z każdego cyca i koniec. Sprawia wrażenie najedzonej więc chyba ok. Tyle, że je częściej.

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też śpi w łóżeczku kila razy nad ranem ją wzięłam ale jak się obudziłam bez świadomości że ona jest to przestałam brać boję się że zrobię jej krzywdę

8969aff1d1.png
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja raz też spała 6h nie dłużej a teraz co 3h się budzi i od 5 zazwyczaj co godzinę się kręci i podsypia

8969aff1d1.png
  • Anita2022 Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia 2023, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair ja kupowałam taki woreczek w aptece do pobrania moczu, ale podobno większe ryzyko powstania bakterii jest poprzez takie pobranie i faktycznie u nas wyszły pojedyncze bakterie, ale pediatra nic nie mówił.

Nie wiem może moje dziecko jest jakieś inne bo nigdy nie wisiał tyle na piersi. Od początku jak zasypiał to mizialam w brodę lub policzek, a jak się najadł to wypuszczał pierś. Tyle, ze wcześniej jadł po 7-10 min (aktywnego ssania, tak wiem jestem dziwna maDka bo mierze ze stoperem 😂) a teraz 3-5 min. Na dobę wychodziło 60-65 min aktywnego ssania a teraz 43-50 minut. Wazy już 5,5 kg mając 9 tygodni i 3 dni. W siatce centylowej jest wszystko ładnie nie ma wielkiego spadku

Altair lubi tę wiadomość

14.11.2022 Marcel 3190g, 53 cm, 10 pkt ❤️
    🤰🏻30 lat
    01.03 ⏸
    11.03 pierwsza wizyta (5+6)
    29.03 druga wizyta, słyszałam bicie serduszka 166 ud/min (8+2)
    26.04 badania prenatalne (12+2)
    24.05 będzie chłopak 💚 155 gram, 144 ud/min (16+2)
    Niedoczynność tarczycy -Euthyrox 50
    PCOS
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak są specjalne woreczki do pobrania moczu dla chłopca i dziewczynki. My zebraliśmy z 5ml i zrobili badanie także dużo nie musi tego być ☺️

I na NFZ możesz mieć rehabilitację ale siostra jak załatwiała to długo czas oczekiwania i az 1 wizyta i musiała prywatnie szukać 😩 my też prywatnie chodzimy i co 2 tygodnie a tak to codziennie w domu muszę ćwiczyć.

Co do wędzidełka to u nas nie kazali czekać ze względu na spanie z otwartą buzią nie umie ciągnąć smoczka itp. jesteśmy tydzień po podcięciu i dopiero zwiększona ilość ćwiczeń dopiero daje efekty

Altair lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Olo323 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny 😊
    Wracam do Was po długiej przerwie- wybaczcie, ale dopadła mnie depresja poporodowa, wiec nie miałam ani sił ani ochoty tu zaglądać. W życiu bym nie pomyślała, ze i mnie dopadnie- ze będę w takim piekle i dole w momencie gdzie powinnam latać ze szczęścia, jestem pod opieka specjalisty, walczę jest lepiej.

Spóźnione gratulacje dla każdej, której nie zdążyłam pogratulować, jestescie ekstremalnie dzielne, najlepsze ❤️

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co u nas, tak w skrocie:

Z ważniejszych rzeczy, myśle, ze całkiem „ustabilizowaliśmy” laktację, sporadycznie dokarmiamy mm, a po tym bólu, ranach i wylanej krwi (dosłownie😅) uważam to za ogromny sukces 😊
    Jasieczek rośnie jak na drożdżach i na szczepieniu, w tamtym tygodniu ważył już 6100g
    Trochę walczymy jeszcze z rutyna wieczorna, bo zasypia bardzo różnie 🙁
    Największy problem mamy z leżeniem na brzuszku- umie, ale szczerze nienawidzi, czasem jest to kilka sekund i ryk niesamowity jakby go ktoś ze skory obdzierał..
    ogólnie trafił nam się prawdziwy nerwusek, odpala się czasem w sekundę ;)

Od poniedziałku Synek ma jakaś fazę na mamę i w dzień śpi tylko na mnie. Po karmieniu, jak go odłożę to od razu się rozbudza, jak odejdę to samo.. ale staram się tym cieszyć, bo zdecydowanie za szybko rośnie 🥹

Co u mnie jeszcze- po wizycie u gina i fizjouro wszytsko gitez, dostałam wskazówki jak ćwiczyć i masować bliznę (chociaż jak fizjo rozpracowała mi na wizycie bliznę to miejscami jej naprawdę nie czuć, dotykam i nie wierze 😂)
    Zaczynam tez deficyt i już ćwiczenia (wszystko ułożone przez fizjo) bo wciąż 11kg na plusie i wygląd dość odrzucający…

Tak pół żartem, pół serio- wczoraj przeżyłam największe rozczarowanie „ciążowe” bo liczyłam, ze będę mieć jeszcze spokój z okresem, a dostałam wczoraj 🤷‍♀️
    Wiec koniec dobrego 🙄

Tony, Scandi-B lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo, jak mi przykro, że Cię dopadła ta ku@&a depresja. Przytulam najmocniej jak się da, bo od lat żyję z depresją. Mam nadzieję, że leki dobrze Ci "wjechały" i będziesz bezpieczna...

Ja też mam jeszcze sporo na plusie. Teraz waga się sknociła chwilowo i nie wiem ile aktualnie ważę, ale tak, to oscyluję wokół 67-69 kg, czyli ok. 10-11 kilo na plusie. Chciałabym zejść do 62-63, to będzie oki. Na ćwiczenia inne niż te od urofizjo nie ma siły... więc nie wiem kiedy to zgubię XD

Właśnie się zapisałam na szczepienie na covid, czwarta dawka. Trzymajcie kciuki, boję się, że będę z życia wyjęta -_-

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2023, 11:44

Tony, Olo323 lubią tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
‹‹ 585 586 587 588 589 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ