Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    I jeszcze pytanie - jak zebrać mocz do badania? Rano łapałam do pojemnika przy zmianie pieluszki, ale to była odrobina - za mało.

Jak coś to wystarczy ok. 20ml moczu do badania.
    Są specjalne woreczki do pobierania, kupisz w aptece. U nas było ciężko z nimi bo mała ciągle się napinała i robila kleksy i ten woreczek i mocz ciągle były zanieczyszczone.

Ostatecznie we trójkę, mąż ja i babcia pobraliśmy mocz do pojemniczka rano. Podmylam jej pupcie, osuszyłam jednorazowym ręczniczkiem. Lekarka mówiła ze można octaniseptem przemyć tez. Mąż trzymał w górze niunie, ja masowałam brzuszek i plecki a mama zatykała jej gaza pupke i lapala w pojemniczek mocz.
    Ponoć jak się lekko oklepuje plecki i okolice brzuszka to to wywoluje mocz. Są chyba filmiki na YT.

Altair lubi tę wiadomość

• Altair Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo, fajnie ze dałaś znać. Przykre z tą depresją. Nigdy nie wiadomo, kogo i kiedy sieknie to cholerstwo.

Dziewczyny, dzięki za rady. Będziemy zbierać te siuśki jak się da 😉

Olo323 lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo super ze sie odezwałaś. Strasznie mi przykro, że cię to g... dopadło :( pisz do nas często, tutaj się można wygadac. Każda z nas miała różne krzywe akcje i problemy.

Dziewczyny a ile u was kosztuje wizyta u fizjoterapeuty uroginekologicznego?
    Czy ktoras może poleci kogoś w okolicach Rzeszowa?

Olo323 lubi tę wiadomość

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Co u nas, tak w skrocie:

Z ważniejszych rzeczy, myśle, ze całkiem „ustabilizowaliśmy” laktację, sporadycznie dokarmiamy mm, a po tym bólu, ranach i wylanej krwi (dosłownie😅) uważam to za ogromny sukces 😊
    Jasieczek rośnie jak na drożdżach i na szczepieniu, w tamtym tygodniu ważył już 6100g
    Trochę walczymy jeszcze z rutyna wieczorna, bo zasypia bardzo różnie 🙁
    Największy problem mamy z leżeniem na brzuszku- umie, ale szczerze nienawidzi, czasem jest to kilka sekund i ryk niesamowity jakby go ktoś ze skory obdzierał..
    ogólnie trafił nam się prawdziwy nerwusek, odpala się czasem w sekundę ;)

Od poniedziałku Synek ma jakaś fazę na mamę i w dzień śpi tylko na mnie. Po karmieniu, jak go odłożę to od razu się rozbudza, jak odejdę to samo.. ale staram się tym cieszyć, bo zdecydowanie za szybko rośnie 🥹

Co u mnie jeszcze- po wizycie u gina i fizjouro wszytsko gitez, dostałam wskazówki jak ćwiczyć i masować bliznę (chociaż jak fizjo rozpracowała mi na wizycie bliznę to miejscami jej naprawdę nie czuć, dotykam i nie wierze 😂)
    Zaczynam tez deficyt i już ćwiczenia (wszystko ułożone przez fizjo) bo wciąż 11kg na plusie i wygląd dość odrzucający…

Tak pół żartem, pół serio- wczoraj przeżyłam największe rozczarowanie „ciążowe” bo liczyłam, ze będę mieć jeszcze spokój z okresem, a dostałam wczoraj 🤷‍♀️
    Wiec koniec dobrego 🙄

Olo super, że się odezwałaś i że jesteś pod dobra opieką i wychodzisz na prosto ❤️❤️ oby już było tylko lepiej 😊 i łączę się w staraniach o chudniecie, u mnie 10 kg na plusie a już przed ciąża nie byłam zadowolona z wagi 🙄 i nie mogę za bardzo na siebie patrzeć ;/ ale damy radę!

Olo323 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Olo super ze sie odezwałaś. Strasznie mi przykro, że cię to g... dopadło :( pisz do nas często, tutaj się można wygadac. Każda z nas miała różne krzywe akcje i problemy.

U nas od tego roku bierze już 180 zl

age.png

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo, bardzo mo przykro. Mam nadzieję że nie jesteś sama i kryzys na dobre zażegnany.

Dzisiaj mieliśmy kontrolę. Mała akurat wczoraj skończyła 8 tygodni, waga 5776g i 58,5 cm.

A jutro w końcu do lekarza i zobaczymy czy zleci jakieś badania bo już mam dosyć wpychania jej czopków w pupę, bo aż się boję czy czegoś nie podrażniam a ona tak płacze i się pręży że nie ma wyjścia i trzeba pomóc. Na konyltroli oczywiście mówili że skoro ładnie rośnie to wszystko ok🤦🏻‍♀️ Dobrze że mam polską doktorkę. A w połowie lutego będę w Polsce to najwyżej tam porobię badania.

meggie94, Olo323 lubią tę wiadomość

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam na wizytę ze szczepieniem żeby wiedzieć ile moja córa waży i mierzy na 3 miesiące 😁 Miałyśmy mieć w tym tyg, ale przez tą infekcje przesunęli nam, nie wiem jeszcze dokładnie na kiedy, mają dzwonić 😊

age.png

age.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiu, w szpitalu lekarze mówili, że można Młodego dopajać wodą. Zanim przeszliśmy na MM przeciw zaparciom Młody robił kupy twarde, sporadycznie jak plastelina. Zaczęliśmy mu dawać wodę i faktycznie, mniej było tych twardych a więcej plasteliny. No ale i tak pod okiem pediatry przeszliśmy całkowicie na zielonego NANa. I on ma ulgę i ja. W końcu robi normalne kupy (a o tym, że kupy to życie to już pisałyście 🤣). Daję mu wodę głównie w nocy. Mamy suche powietrze i jak ja wstaję pić to i jemu. A w dzień to wypije ok. 50 ml.

Czy Wasze dzieci na 2,5 miesiąca podnosiły już głowę z brzucha? Ostatnio pediatra mówiła, że Karol jest mega pospinany na obręczy barkowej, co może powodować utrudnienia i niechęć w leżeniu na brzuszku... Muszę nas umówić do fizjo, by obadać sprawę.

Edit. Chodzi o głowę wyżej niż wcześniej 😅.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2023, 13:08

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo, bardzo mocno Cię przytulam ❤️. Depresja poporodowa to dramat i wiem o czym piszesz. Mam nadzieję, że wkrótce poczujesz się lepiej.
    Trzymam kciuki! 😊❤️

Olo323 lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzasta moja mała trzyma wysoko głowę i długo ja trzyma w górze jak leży na brzuszku. Między naszymi dziećmi jest chyba dzień różnicy.
    Czasami też jak się wkurza to zaczyna się bujać i przewraca się z brzuszka na plecki. Pewnie robi to nieświadomie.
    U mnie pediatra niczego nie zauważył. Żadnego zwiększonego napięcia. Także mam nadzieję, że wszystko jest ok :)
    Ciekawe czy kiedyś ktoś zwracał uwagę na te napięcia miesniowe. Wydaje mi sie, ze raczej nikt. Teraz wszędzie reklamy i filmiki o wzmożonym lub obniżonym napięciu mieśniowym u niemowlaków. Nawet jak moja siostra była ciąży kilka lat temu to nie było o tym tak głośno i nawet sobie sprawy nie zdawalam, że coś takiego istnieje :p

• Tony Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:

W Rzeszowie polecam Izabelę Smolarz :) nie wiem niestety ile bierze

Nosia lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku Dziewczyny, jak czytam, że Wasze dzieciaki śpią po 6 godzin, to jestem w szoku - u mnie cały czas co ok. 3h pobudka kilka razy w nocy zdarzyło się ok.4h.
    Śpi w dostawce, już od dłuższego czasu nie noszę, ale po jedzeniu odbijam, tulę, odkładam - z lepszym lub gorszym skutkiem - wtedy miziam i szyszam.
    My zaczęliśmy fizjo - na razie prywatnie i ćwiczymy dziennie w domu.
    Leżenie na brzuszku u nas idzie kiepsko czasem wytrzymuje ponad minutę, wysoko, bez marudzenia, a czasem od samego początku chrumkanie, tarcie nosem o matę i płacz i wtedy mi go tak szkoda, bo wygląda, jakby mu się niesamowita tragedia działa - nie wiem czy tak cwaniaczy czy leniwy.
    I cały czas mam wrażenie, że dużo śpi...

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Dzasta moja mała trzyma wysoko głowę i długo ja trzyma w górze jak leży na brzuszku. Między naszymi dziećmi jest chyba dzień różnicy.
    Czasami też jak się wkurza to zaczyna się bujać i przewraca się z brzuszka na plecki. Pewnie robi to nieświadomie.
    U mnie pediatra niczego nie zauważył. Żadnego zwiększonego napięcia. Także mam nadzieję, że wszystko jest ok :)
    Ciekawe czy kiedyś ktoś zwracał uwagę na te napięcia miesniowe. Wydaje mi sie, ze raczej nikt. Teraz wszędzie reklamy i filmiki o wzmożonym lub obniżonym napięciu mieśniowym u niemowlaków. Nawet jak moja siostra była ciąży kilka lat temu to nie było o tym tak głośno i nawet sobie sprawy nie zdawalam, że coś takiego istnieje :p

A wiesz, mój trzymał głowę dopóki nie zachorował... Nawet jak był chwilę na brzuchu to dawał radę nawet ja obrócić prawo-lewo. Wydaje mi się, że po tym szpitalu jest jakby słabszy a to już przeszło tydzień odkąd wyszliśmy. No nic. Mam nadzieję, że da radę wyjść z tego bez rehabilitacji. 🤔 Tak czuję, że coś zaniedbałam... 😔

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ostatnio tez się jakiś leniuszek na brzuchu zrobiła 🙈 Chwile trzyma się w gorze, a potem rozkłada ręce, kładzie się jak placek i trąc noskiem o matę próbuje pełzać jak robak z nerwem 🙈

Kalli95, Altair, Tony, Scandi-B, Joanne, Decemberry, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Asiu, w szpitalu lekarze mówili, że można Młodego dopajać wodą. Zanim przeszliśmy na MM przeciw zaparciom Młody robił kupy twarde, sporadycznie jak plastelina. Zaczęliśmy mu dawać wodę i faktycznie, mniej było tych twardych a więcej plasteliny. No ale i tak pod okiem pediatry przeszliśmy całkowicie na zielonego NANa. I on ma ulgę i ja. W końcu robi normalne kupy (a o tym, że kupy to życie to już pisałyście 🤣). Daję mu wodę głównie w nocy. Mamy suche powietrze i jak ja wstaję pić to i jemu. A w dzień to wypije ok. 50 ml.

Czy Wasze dzieci na 2,5 miesiąca podnosiły już głowę z brzucha? Ostatnio pediatra mówiła, że Karol jest mega pospinany na obręczy barkowej, co może powodować utrudnienia i niechęć w leżeniu na brzuszku... Muszę nas umówić do fizjo, by obadać sprawę.

Edit. Chodzi o głowę wyżej niż wcześniej 😅.
    U nas także problem z leżeniem na brzuszku, maly całym sobą tego nienawidzi 😔
    Nie pomaga nawet wałeczek z ręcznika czy taka poduszka z zestawu do maty żeby mu podłożyć pod paszki i wytrzymuje i tak już z płaczem 5 minut
    No coś tam podnosi głowę ale jak gdzieś tam szukałam jak takie dziecko juz na brzuchu się zachowuje to w porównaniu z nimi nisko ma ta głowę.
    Będę z nim znowu w poniedziałek u pediatry to zapytam i o to bo w sumie to praktycznie będzie miał 3 miesiące juz

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ciocie ❤️

IMG-20230119-132325.jpg

Kalli95, kid_aa, mt30, Sóweczka, Scandi-B, Smerfetk_a, MamaTrójki, Anita2022, meggie94, Joanne, KaroInka, Decemberry, Asia11, Ultra-Dżasta, Olo323 lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo, cieszę się że już wychodzisz z depresji.
    Z tego co pamiętam masz ogromne wsparcie męża w tej kwestii, to na pewno bardzo pomaga 🙂
    Dziewczyny, jakie ładne wozeczki macie 😍
    My jutro rano tez musimy złapać mocz do badania, na szczęście do woreczka. Nie wiem jeszcze jak to wygląda ale z tego co mówicie, to kupie z 5 sztuk 😅
    Jakos zaniedbałam siebie i swoje badania i dopiero zbadałam hormony tarczycy po porodzie... z niedoczynności zrobiła mi się mega nadczynnosc a tsh na poziomie <0,005. Myslalam ze przy nadczynności się chudnie ale chyba nie ze mną 😅😂

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Hej ciocie ❤️

IMG-20230119-132325.jpg
    Księżniczka 🤩

Angelaaaa lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    A wiesz, mój trzymał głowę dopóki nie zachorował... Nawet jak był chwilę na brzuchu to dawał radę nawet ja obrócić prawo-lewo. Wydaje mi się, że po tym szpitalu jest jakby słabszy a to już przeszło tydzień odkąd wyszliśmy. No nic. Mam nadzieję, że da radę wyjść z tego bez rehabilitacji. 🤔 Tak czuję, że coś zaniedbałam... 😔
    Dżasta nic nie zaniedbałaś. Nie wkręcaj sobie :) U mnie raz chce leżeć na brzuszku i leży długo a następnego dnia się Drze i już nie chce absolutnie. Ja znowu mam rozkminy czy nie za bardzo trzyma te główkę i wtedy to też zle. Dlatego kiedyś ludzie o tym nie wiedzieli i byli chyba spokojniejsi. Twój maluszek jest osłabiony szpitalem. Daj mu czas. A dla spokojności umów się do fizjo jak jest taka możliwość :)

• Nosia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Hej ciocie ❤️

IMG-20230119-132325.jpg
    Angela jaka ona jest drobniutka! Piękne oczyska :* 🤩

Angelaaaa lubi tę wiadomość

‹‹ 586 587 588 589 590 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ