X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2023, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Ja bym się trochę bała że jak się będzie bawić z innym dziećmi np. w piaskownicy i weźmie po kimś coś do buzi, bo to chwila moment i ciężko upilnować że się czymś zarazi

Dzieci jak dzieci, a ile dorośli przenoszą tylko nawet o tym nie wiedzą. Też wydaje mi się, że maluch lepiej znosi, bo jest nieświadomy. A starszy już więcej kuma i zapamiętuje, więc chyba to dla niego straszne przeżycie. Mój miał dzisiaj krew pobieraną z palca, a tak płakał i fikał, że we 2 ledwo trzymałyśmy. Starszego to chyba każdą kończynę kto inny by musiał trzymać 🙈

Sóweczka, a tak z czystej ciekawości.. Jak zaczniecie właśnie szczepienia później, to zaszczepią jeśli użycie danej szczepionki w tym wieku jest poza wskazaniami z ChPL? Tak czysto technicznie pytam. Akurat jestem zwolenniczką szczepień, ale uważam, że każdy ma prawo do swojego zdania i swoich decyzji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2023, 19:38

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2023, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sóweczka wrote:
    Nie.

Te zwykłe. Po tych 6w1 jest większe prawdopodobieństwo skutków ubocznych. Pierworodny był nimi szczepiony i skutki szły za nim do 10 rż, młodszy państwowymi i wszystko ok.

Koleżanka szczepiła 6w1 już ostatnią dawką i dziecko zatrzymało się w rozwoju, dostało paraliżu i teraz ma 14 lat i porażenie 😞 robili badania aż w USA i ufowodnili, że to poszczepienne skutki
    A czym się różnią 6w1 a te na NFZ?

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2023, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kurde mamy mały problem, wygląda na to, że w szpitalu obcinali Małemu paznokcie (u rąk obcinam co tydzień, a u nóg były cały czas bardzo krótkie, a teraz widzę, że u dużego palca zaczerwienione jest przy paznokcie- tak jakby wrastał, miałyście tak? W ogóle te u nóg takie nie były na prosto obcięte tylko na okrągło, nosz kurde!

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2023, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dziewczyny, kurde mamy mały problem, wygląda na to, że w szpitalu obcinali Małemu paznokcie (u rąk obcinam co tydzień, a u nóg były cały czas bardzo krótkie, a teraz widzę, że u dużego palca zaczerwienione jest przy paznokcie- tak jakby wrastał, miałyście tak? W ogóle te u nóg takie nie były na prosto obcięte tylko na okrągło, nosz kurde!

Przejrzyj sobie fotki ze szpitala, czy aby nie miał takich stópek od urodzenia. Nasz miał takie jakby wrastające paznokcie u palucha stópek, pytałam pediatry i lekarzy w szpitalu - mówili zostawić, to się samo wyprowadzi. I faktycznie, teraz już się paznokietki prostują, trzeba czekać. Rodziłyśmy w tym samym szpitalu - naszemu nikt pazurków nie obcinał :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2023, 20:29

kid_aa lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2023, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry one są takie okrąglutkie, że dałabym sobie głowę uciąć, że jakaś położna je źle obcięła. No ale nie pytałam, więc może faktycznie jest jak mówisz. Z tym jednym widzę, że będzie problem. Muszę na spokojnie jutro pooglądać to zaczerwienienie, bo dziś tak wierzgał, że nie byłam w stanie.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2023, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:

Mojemu przy dużym palcu rośnie prosty, ale na pozostałych paluszkach są okrąglutkie. Nie sądzę, żeby w szpitalu obcinali paznokcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2023, 21:26

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2023, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    A czym się różnią 6w1 a te na NFZ?
    6w1 jest w jednym preparacie, czyli kłucie raz, a na NFZ to osobne szczepionki. Niektórzy uważają, że źle dla dziecka jak dostaje takie kombo 6w1.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2023, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Dzieci jak dzieci, a ile dorośli przenoszą tylko nawet o tym nie wiedzą. Też wydaje mi się, że maluch lepiej znosi, bo jest nieświadomy. A starszy już więcej kuma i zapamiętuje, więc chyba to dla niego straszne przeżycie. Mój miał dzisiaj krew pobieraną z palca, a tak płakał i fikał, że we 2 ledwo trzymałyśmy. Starszego to chyba każdą kończynę kto inny by musiał trzymać 🙈

Sóweczka, a tak z czystej ciekawości.. Jak zaczniecie właśnie szczepienia później, to zaszczepią jeśli użycie danej szczepionki w tym wieku jest poza wskazaniami z ChPL? Tak czysto technicznie pytam. Akurat jestem zwolenniczką szczepień, ale uważam, że każdy ma prawo do swojego zdania i swoich decyzji.

Szczerze to nie wiem.

• mt30 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    u nas też paznokcie przy dużych palcach wrzynają się w skórę. Ja jeszcze u nóg nie obcinalam.

• Nosia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2023, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza tez ma okragle paznokietki i nikt jej nie obcinał w szpitalu :)

• Tony Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2023, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Daleko mi do spamu, no sorry XD Po prostu dzisiaj wyciągałam pranie nowych ubranek na 74 i taki zonk :P

Ja mam tak jak dziewczyny - szczepienia to absolutna podstawa i żadnego odraczania sobie nie wyobrażam. Nasza pediatra zresztą powiedziała - im młodszy organizm tym lepiej je znosi. Szczepimy według kalendarza na wszystko jak leci. Wystarczy poczytać o powikłaniach meningokoków i już człowiekowi się sam portfel otwiera, żeby kupić te szczepionki :D

Uważam dokładnie tak samo. Mam koleżankę pediatre i często opowiada o przypadkach sepsy meningokokowej i jej skutkach. I niestety przez wojnę, uchodźców, imigrantów itp jest bardzo dużo chorób zakaźnych, których dzięki szczepieniom było mało, np odry czy gruźlicy.
    Ja żałuję że nie zaszczepiliśmy 6w1, bo te 4 ukłucia to był taki koszmar że nawet nie chce sobie przypominać :/

Decemberry, Asia11 lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2023, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak jest z tymi pampersami Dada w biedronce? Z kartą jest jakoś taniej?

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2023, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Dziewczyny jak jest z tymi pampersami Dada w biedronce? Z kartą jest jakoś taniej?

Teraz -40% na drugi tańszy

Joanne lubi tę wiadomość

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2023, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, teraz akurat druga paczka -40%, ale często jest lepsza promka 1+1 gratis.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2023, 09:57

Joanne lubi tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2023, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba mieć kartę żeby skorzystać z promocji? Bo nie wiem czy od teściowej mam pożyczyć.
    Którą wersję Dada polecacie?

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2023, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Trzeba mieć kartę żeby skorzystać z promocji? Bo nie wiem czy od teściowej mam pożyczyć.

Tak trzeba mieć kartę lub wystarczy numer telefonu osoby którą kartę ma ☺️

Joanne lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• mt30 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2023, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam inhalatora, po wczorajszej wycieczce znów harczy w nosie i nic nie wychodzi. Myślicie, że można wpuścić kilka kropel soli fizjologicznej?
    Chyba coś w powietrzu na dworze musi być, bo mi też bolało gardło i małemu też. On zawsze rano na przewijaku wymawia "rrrryyy" a dziś z taką chrypą. W końcu słoneczny dzień, jak się obudzi to idziemy na spacerek.
    Popłakałam, dziś ze szczęścia, że mam taką walentynkę.

• Joanne Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2023, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja normalnie zapuszczam sól fizjologiczną do noska. Zazwyczaj później jej oczyszczam nosek tym, nie wiem jak to się nazywa, odkurzaczem do noska? Mam taki normalny co trzeba samemu zassać. Ale zamiast kropli też daje gdy ciężko oddycha.

Walentynki mamy cudowne. Ja też czasem patrzę na córę i płaczę ze szczęścia ❤️

Dzięki za info odnośnie Dada💐

age.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2023, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:

Ja używam te złote. Do szpitala miałam te pure, są moze bardziej eko, ale jakieś takie sztywne. Niektóre mamy polecają te extra soft, że niby lepiej chłonne.

Dla mnie walentynki to taka wyjątkowa data. 2 lata temu pozytywny test, radość, a potem okazało się, że to druga ciąża pozamaciczna 😔 Rok temu w walentynki miałam punkcję i zapłodniono komórki😊 Tak więc nasz Filip ma dzisiaj tak jakby roczek swojego istnienia 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2023, 11:32

Joanne, KaroInka, Scandi-B, Decemberry lubią tę wiadomość

• mt30 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2023, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Ja używam te złote. Do szpitala miałam te pure, są moze bardziej eko, ale jakieś takie sztywne. Niektóre mamy polecają te extra soft, że niby lepiej chłonne.

Dla mnie walentynki to taka wyjątkowa data. 2 lata temu pozytywny test, radość, a potem okazało się, że to druga ciąża pozamaciczna 😔 Rok temu w walentynki miałam punkcję i zapłodniono komórki😊 Tak więc masz Filip ma dzisiaj tak jakby roczek swojego istnienia 🥰
    My rowno za miesiąc będziemy obchodzić rocznice transferu.

‹‹ 627 628 629 630 631 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ