X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2023, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co na ropę z oka ? Narazie przemyłam moim mlekiem. Chyba ją wczoraj przewiało 😔

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2023, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Dziewczyny co na ropę z oka ? Narazie przemyłam moim mlekiem. Chyba ją wczoraj przewiało 😔
    Dziewczyny polecały świetlika, ja bym przemywała sola fizjologiczną. Pewnie są tez na receptę jakieś specyfiki. Niech się dziewczyny wypowiedzą.

Moja Dianka od 3 tygodni trze oczka, policzki i nosek piastkami. Na oczach nic nie ma ani na buzi, nosek czysty. Trze podczas snu, czasami jak je. Czy u was była taka sytuacja? Czy możliwe, że to od swędzących dziąsełek?

• Scandi-B Autorytet

Wysłany: 19 marca 2023, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Dziewczyny polecały świetlika, ja bym przemywała sola fizjologiczną. Pewnie są tez na receptę jakieś specyfiki. Niech się dziewczyny wypowiedzą.

Moja Dianka od 3 tygodni trze oczka, policzki i nosek piastkami. Na oczach nic nie ma ani na buzi, nosek czysty. Trze podczas snu, czasami jak je. Czy u was była taka sytuacja? Czy możliwe, że to od swędzących dziąsełek?

Oskar tez tak robi. Skora na policzkach i brodzie jest troche podrazniona przez to… Ja tez typuje ze to przez dziasla. Najczesciej jest to powiazane z gryzieniem palcow i slinotokiem. Jak mu posmaruje dziasla tym zelem to sie uspokaja na jakis czas.

Smerfetka u mnie Oskar tez nie bardzo lubi byc trzymany w fasolce, woli w pionie. A prezy sie zwykle jak sie nie moze odbic. Ale np. Lubi na mnie zasypiac po karmieniu. Nie wiem na ile teraz jakies indywidualne cechy charakteru sie uwidaczniaja, a moze to wszystko jest jeszcze przejsciowe tak jak dziewczyny pisza 💁‍♀️

Smerfetk_a lubi tę wiadomość

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2023, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia mój starszy tarł buzie i teraz drugi też trze buzię. Zazwyczaj jak chce się uspokoić i zasnąć.
    Smerfetka Olek też na początku wolał leżeć w wozku/łóżeczku. Na fasolkę to nie było mowy ani jeden ani drugi nie chcial:D. Teraz za to Olek od paru dni zrobił się taki przylepa. Dużo marudzi i chce być blisko. Ale jak już nie chce to też da znać. Starszy to tylko ręce i spanie na nas najlepiej :D to się zmienia co jakiś czas ale mogę powiedzieć, że już na tym etapie widać duże różnice w temperamentach u dzieci:)

Smerfetk_a lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2023, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaa powiedz jak Ty dajesz radę że swoimi dziewczynami? Przez ostatnie 3 tyg jestem sama z moimi synami i jeszcze ten tydzień będę bez pomocy niani i mam ochotę płakać na samą myśl, że kolejne dni przez 10 h będę skazana tylko na siebie😭 jestem w stanie wyjść tylko na krotki spacer z Olkiem w nosidle i Mikołajem w przyczepce rowerowej. Do tego Miko ostatnio coś świruje z drzemkami i przez kilka dni nie spał w dzień. Jak Ty dajesz radę cały czas sama?

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2023, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Angelaaa powiedz jak Ty dajesz radę że swoimi dziewczynami? Przez ostatnie 3 tyg jestem sama z moimi synami i jeszcze ten tydzień będę bez pomocy niani i mam ochotę płakać na samą myśl, że kolejne dni przez 10 h będę skazana tylko na siebie😭 jestem w stanie wyjść tylko na krotki spacer z Olkiem w nosidle i Mikołajem w przyczepce rowerowej. Do tego Miko ostatnio coś świruje z drzemkami i przez kilka dni nie spał w dzień. Jak Ty dajesz radę cały czas sama?

Ja najwięcej jestem w stanie zrobić jak Maja ma drzemkę bo ona minimum godzinę musi spać a często nawet 2 😅 i chodzi spać na noc 19-20 więc wtedy też dużo robię. Ale jest ciężko 😬😬 teraz poświęcam mniej czasu na karmienie bo z butelki szybciej ale Ala jakoś taka bardziej marudna po tym modyfikowanym 🥴
    I wczoraj obie padły o 20 także było trochę czasu dla siebie ☺️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2023, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak ogarnąć ile powinna pić Ala mleka... Wiecznie jej mało bo jak zabiorę butelkę to płacze i teraz podajemy więcej to za sekundę większość ulewa .🤦‍♀️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 19 marca 2023, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do oczu - wg mnie przemywanie mlekiem może tylko pogorszyć problem, bo to wspaniała pożywka dla bakterii. Zwykłą solą fizjologiczną.
    Jak Laurze zabieram butelkę to ile by nie wypiła to płacze, ale po krókiej chwili tulenia przestaje i ma dobry humor. Do 4 miesiąca wg opakowania pojedyncza porcja to 120ml, potem 150ml.

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2023, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Co do oczu - wg mnie przemywanie mlekiem może tylko pogorszyć problem, bo to wspaniała pożywka dla bakterii. Zwykłą solą fizjologiczną.
    Jak Laurze zabieram butelkę to ile by nie wypiła to płacze, ale po krókiej chwili tulenia przestaje i ma dobry humor. Do 4 miesiąca wg opakowania pojedyncza porcja to 120ml, potem 150ml.

Przemywam solą mam nadzieję że szybko będzie poprawa a nie gorzej 😬
    Czytałam że też jakie wirusy to wywołują i tak myślę czy ta kupka nie była spowodowana tym wirusem 🤔 dzisiaj kupka ok ładnie żółta mam nadzieję że tak zostanie 🙏
    Ala dzisiaj 4 miesiące ❤️
    I właśnie piła po 120ml ale tak płakała że dałam więcej i zaraz to oddawała 🫣

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Nie wiem jak ogarnąć ile powinna pić Ala mleka... Wiecznie jej mało bo jak zabiorę butelkę to płacze i teraz podajemy więcej to za sekundę większość ulewa .🤦‍♀️
    Ja mam ten sam problem także to chyba standard. Kiedyś dostałam opier... na usg ze żoładek małej ma 10 cm po jedzeniu a wtedy dałam jakieś 130 ml. Zaczęłam dawać 100ml i nie wyrabiam z ilościa na dzień więc teraz daje 115ml. Jeśli karmisz swoim mlekiem to dzienna dawka to 140ml na kg masy, mm ciut więcej bo ono ma mniej kalorii. Stosując ten przelicznik przyrosty mam +-3% na siatce chyba że nie wyrobie z ilością kilka dni pod rząd.
    Gdzieś też czytałam że mm można najwcześniej podać po 4h. Niestety u mnie to nie wyhodzi, daje po 3h.
    Co so techniki to ja zabieram butelke mimo płaczu i daje od razu smoczek na chwilke. Jak się uspokoi to na ramię na odbicie i spacerek po domu. Jak już odbije to jest radość :-)
    Aaa i nie pokazuje że mam więcej mleka bo bedzie płakać dopókie nie dam więcej;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2023, 20:19

Angelaaaa lubi tę wiadomość

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2023, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Mam pytanie do Was: czy używacie łóżeczka turystycznego? Planuję kilka dalszych wyjazdów w nadchodzącym roku (do rodziny, na wakacje itp.). Zastanawiam się nad łóżeczkiem turystycznym, bo nie wszędzie będą dostawki czy wystarczająco szerokie łóżko podwójne. Czy macie jakieś modele przetestowane? Czy to rozwiązanie w ogóle się sprawdza? Trochę mi szkoda pieniędzy, ale nie mam innego pomysłu.

Ja u rodziców mam właśnie to,.które podlinkowała Smerfetka, tylko bez tych bajerów typu daszek. Samo lozeczko z przewijakiem. Dokupowałam materac, bo w zestawie jest tylko takie składane dno. Niby dziecko ma na tym spać, ale jie wyobrażam sobie tego, bo wg mnie to takie powleczone dykty 😋 Przewijak jest jakoś dziwnie pod kątem i mały się zsuwa, więc go nie używam. Jak Filip był młodszy i bywałam u rodziców, to spał spokojnie i było ok. Teraz ma okres, że się wierci w nocy i to lozeczko strasznie szeleści. Budzę się co chwile, bo myślę, że on się obudził. Jestem właśnie u rodziców i już czwarty dzień brałam go w nocy do siebie do łóżka, bo te pobudki od szeleszczenia mnie wkurzały. Niestety chyba większość turystycznych jest z takiego materiału.

Angela, u mnie sól fizjologiczna nie pomogła. Świetlikiem za to wyleczyłam raz dwa.

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 19 marca 2023, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki,

Tarcie buzi u nas jest w okolicach karmieniowych i wyczytalam, ze to wlasnie objaw refluksu. Mlody jak byl mlodszy, to co chwile byl na twarzy podrapany przez to 🙄 teraz juz umiem obcinac pazurki, wiec raz na jakis czas sie tylko zadrapie.

Powiem Wam, ze niezla drama po tych szczepieniach na rota jest. Juz nie bede taka hop do przodu w kwestii szczepien, kolejna doza pokory do kieszeni. Czytalam chpl, nie ma tam nic o wzmozeniu refluksu, jest tylko tak ogolnie napisane „bol brzucha”. Stajemy juz na glowie, zeby synkowi ulzyc, ale jest ciezko. Juz Nosiu Cie rozumiem, gdy mowilas o placzu nieukojonym. Synek od urodzenia bezproblemowy, wiec nie umiem sie poruszac w tej rzeczywistosci, gdy cierpi. Specjalnie nagralam to prezenie sie na wideo przy karmieniu… to takie prezenie na sterydach. Wykreca go w literke c tak mocno, ze jakby mogl to by tylem glowy stopy dotknal. Jak mi nie wypisze skierowan do wszystkich specjalistow ktorych trzeba, to powiem jej, zeby wpisala NOP, bo to jest cyyyyyyrk. Na zagranicznych stronach o refluxie jest napisane, ze szczepienia moga wzmagac objawy. Teraz nam przypada szczepienie na polio i cos tam, chyba to odloze w czasie. 🙈

Gastrotuss baby pomaga, ale ile czlowiek sie naglowic musial, zeby go podac! Koniec koncow zadzialalo, ze do smoczka od butelki daje dawke strzykawka, w butelce jeszcze troszke mleka i on to zjada bez wypluwania. Takze sukces. Jak tylko lek zaczyna dzialac, to inne dziecko.. moje dawne Malenstwo.

Co do zjadania mleka w ciagu dnia, to jak bylismy mm/kpi to zjadal okolo 900-1000, nawet 1100 sie zdarzylo. Jak mam tylko moje mleko juz, to zjada okolo 700 tak srednio. Takze nie jest to 1050 wedlug obliczen. Mam nadzieje, ze nie zacznie spadac z wagi. Dwa tyg temu wazyl 7400, teraz go wazylam w domu i dalej 7400… 🥵

Zapisalam dzidziuta do fizjo na 31 marca, mam wielka nadzieje, ze pomoze. Jak zaczelam sie wdrazac we wzmozone napiecie to teraz widze, ze chlop jest pospinany jak agrafka. 🙄

Znalazlam tez osteopate na slasku, jutro bede dzwonic i zapisywac.

To wszystko powoduje, ze nie rehabilituje mdm, a moja wizyte u urofizjo odwolalam, zeby te srodki przeznaczyc na fizjo dziecieca. No takie zycie, bedzie dobrze.. musi. Wiosna idzie.

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Altair Autorytet

Wysłany: 20 marca 2023, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oprócz Gastrotuss jest jeszcze Dicogel. Mojemu synkowi smakował bardziej i podaje się mniejszą porcję.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2023, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decembery trzymaj się. Ja przeszłam piekło przez pierwsze dni życia maluszka. Kolki to coś okropnego. Na szczęście minęło. Bo płacz nieukojony jest straszny.
    U nas po szczepieniach się już uspokoilo. Bylo ulewanie wzmożone :/ jestem za szczepieniami, ale męczenie się dziecka 2 tygodnie po szczepieniu na rota to trochę przesada. Nie wiem czy powinni podawac dzieciom takie coś jak rotateq. Za duzo NOPów. Powinni opracować coś lepszego.
    Mam nadzieję, ze fizo wam pomoże.

Nie wiem co z tym tarciem oczek przez malutka, ale msm nadzieję, ze minie.

• Nosia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2023, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decembery a ten refluks u was jest potwierdzony? Wcześniej nie było u was takiego problemu prawda?

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2023, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało się dzisiaj pobrać kupke także ciekawe jaki wynik będzie 😜 chociaż kupki się poprawiły. A dzisiaj pojawiły jej się takie okrągłe suche placki na jednej ręce i skóra schodzi.. nigdy nie było problemów skórnych i wczoraj była kąpana w tych samych kosmetykach i nawilżona także nie wiem czy to jakieś uczulenie ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Joanne Autorytet

Wysłany: 20 marca 2023, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Super, ze wracasz do tortów! ❤️ Wyślij koniecznie zdjęcia, trochę pocieszymy oczy :D

Nosia specjalnie na Twoje życzenie wklejam foto😊

20230318-122134.jpg

A do nowej oferty tort czarny jak moja dusza😅 Biszkopt na bazie czarnego kakao, krem na bazie serka philadelphia z jeżynami i glazura na bazie kawy. Trochę muszę popracować nad przepisem ale jest bomba😁

20230318-150255.jpg
    20230318-151002.jpg

Angelaaaa, MamaTrójki, Smerfetk_a, Nosia, Tony, Decemberry, Scandi-B, Altair, Asia11 lubią tę wiadomość

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2023, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale śliczne torty 😍 wyglądają przepysznie 😋

Joanne lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nosia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2023, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne czemu ty nie mieszkasz bliżej 😭😭😭 ślinka cieknie! ❤️🤩
    Zjadłabym tego czarnego jak Twoja dusza xd

Joanne lubi tę wiadomość

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 20 marca 2023, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie slyszalam, ze jesli na jakies dziecko gastrotuss nie dziala, to dobrze sprawdzic, czy dicogel moze zadziala.

Nie mielismy potwierdzonego refluksu, bo do tej pory wszystkie objawy ktore byly typowo refluksowe, a ja je zglaszalam lekarce, to je olewala zwalajac na niedojrzalosc ukladu oddechowego, zoladkowego i tak dalej. Mam do tej pory nagrania z grudnia, kiedy synek oddychal w abstrakcyjnie ciezki sposob po jedzeniu i baba to doslownie olala. Takze dzisiaj idac do pediatry ide z tym wszystkim do dolegalo mu od poczatku, plus objawy po szczepieniach, ktore wzmozyly refluks do entej potegi. Ja po prostu nie wiedzialam, ze mu dolega refluks. Zdawalam sie na opinie lekarki. A teraz jest apogeum. to co mial x1000.

Powoli ograniczam mleko i nabial. Ciezko, ale staram sie.

Podobno dosc czestym powodem refluksu jest zbyt krotkie wedzidelko. Jak patrzylam w googla, to synek pasuje na typ IV. Nakarmilam go prawie godzine temu, lek dostal i ten biedny lezy i sie wije i prezy, tak mu do gardla podchodzi. Koszmar.

Na 13:30 mamy wizyte…

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
‹‹ 674 675 676 677 678 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ