X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Litr mleka ja już nie ściągam znaczy wczoraj znów ściągnęłam chcę małą powoli na butle przerzucić ale ona na przykład mi z jednej piersi i to zje chwilę i tak uleje za chwilę i tak za godzinę znów je z piersi chwilę a wczoraj ściągnęłam najpierw 30 chciałam w ogóle sprawdzić czy złapie mi butelkę bo ostatnio butelka była bee i później dociągnęłam 60 i w sumie cycki miękkie nie wiem jak zacząć ściągać żeby było więcej bo później już do wieczora to cycki miałam miękkie prawo miałam w nocy twardą ale dlatego że od godziny 19:00 z niej nie jadła do godziny 4:00

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta z tego co wiem to po stabilizacji tak to wygląda. Mleko produkuje się na bieżąco według zapotrzebowania które zgłasza dziecko. Miękkie piersi to oznaka ze stabilizacja już była. Myśle że najlepiej jak będziesz małą przystawiać jak najczęściej a jak nie to laktatorem. Powinno być ok 8 razy dziennie.

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała to je mało z piersi mam wrażenie że za mało jak na nią przybierać przybiera ale je 5 min z 1 i za godzinę albo dwie znów dziś odciągnelam i zjadła 60

• Nosia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    Moja mała to je mało z piersi mam wrażenie że za mało jak na nią przybierać przybiera ale je 5 min z 1 i za godzinę albo dwie znów dziś odciągnelam i zjadła 60
    Marta moja je co 2h, je z jednej piersi i tez szybko, 5 min - 7 min. Dłużej je tylko wtedy jak sobie przyśnie przy piersi. Przybiera aż za dobrze. Ona jeszcze szybko i strasznie ciągnie. Czasami mam wrażenie, że mi kręgosłup zasysa 😂

Marta93 lubi tę wiadomość

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Staś preferuje styl jedzenia na leniwca 🙂 cos tam sobie ciumka i by tak ciumkal w nieskończoność delikatnie i po troszku przełyka 😅

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba dziewczyny to takie żarłoki:- Moja rzuca się na butelke jakby tydzień nie jadła:-) Je jak opętana bez chwili przerwy, bez względu na to ile zjadła w ciągu dnia. O jedzenie woła dokładnie po 3h więc raczej się najada a jedzie od dawna 11-12 centylem także tez przybiera idealnie.

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas w domu Covid. Mąż dziś zrobił test. Mieliśmy jechać do mojej mamy na święta, już nie mogła doczekać się wnuczki a tu taki zonk. Kurcze drugi raz z rzędu w tygodniu jak zaszczepiliśmy młodą przynosi do domu chorobę:-( Miała któras z Was covida ostatnio? Jak maluch to zniósł? Co podawać dziecku jak zachoruje?

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Y już po wizycie. Ala przybrała 800g od 13 marca ☺️tydzień jak była na bebilonie zwykłym to tylko 16g na dzień przybierała ale też mocno ulewała. Dostaliśmy zalecenia żeby jednak karmić Bebilon pepti bo jest alergia na bmk
    Ala waży już 5400❤️

Tony, Kalli95, Nosia, Altair, Joanne, Asia11, Decemberry, kid_aa, Scandi-B, Marta93 lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    A u nas w domu Covid. Mąż dziś zrobił test. Mieliśmy jechać do mojej mamy na święta, już nie mogła doczekać się wnuczki a tu taki zonk. Kurcze drugi raz z rzędu w tygodniu jak zaszczepiliśmy młodą przynosi do domu chorobę:-( Miała któras z Was covida ostatnio? Jak maluch to zniósł? Co podawać dziecku jak zachoruje?

Siostry córka miała covida jak miała 3 miesiące to miała mocny katar i silna gorączkę. Robiła okłady, zimniejsza kąpiel i leki przeciwgorączkowe na zmianę. I na katar inhalacje robiła

Smerfetk_a lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Y już po wizycie. Ala przybrała 800g od 13 marca ☺️tydzień jak była na bebilonie zwykłym to tylko 16g na dzień przybierała ale też mocno ulewała. Dostaliśmy zalecenia żeby jednak karmić Bebilon pepti bo jest alergia na bmk
    Ala waży już 5400❤️
    No to nieźle :-) Piękny przyrost, gratulacje! tak spojrzałam na swoją to od 13 marca przybrała tylko 500g (z 5000 na 5500). Ile jej dajesz na dzień i na jedna porcje? Chcialabym moją też trochę podtuczyć ;-)

• Tony Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zauważyłam u Laury zalegająca woskowinę głęboko w uchu :/ do tej pory myłam jej uszy przy kąpieli ale widzę, że to nie wystarczy. Macie może jakieś krople do uszu dla takich niemowlaków żeby to rozpuścić?

Marta93 lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    No to nieźle :-) Piękny przyrost, gratulacje! tak spojrzałam na swoją to od 13 marca przybrała tylko 500g (z 5000 na 5500). Ile jej dajesz na dzień i na jedna porcje? Chcialabym moją też trochę podtuczyć ;-)

120ml porcja i przeważnie 7 razy dziennie. Są dni że zje 6 porcji a następnego 8 😅 w tym 100-150ml modyfikowanego na dzień ☺️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Właśnie zauważyłam u Laury zalegająca woskowinę głęboko w uchu :/ do tej pory myłam jej uszy przy kąpieli ale widzę, że to nie wystarczy. Macie może jakieś krople do uszu dla takich niemowlaków żeby to rozpuścić?
    Mielismy wysiekowe zapalenie ucha i na kontroli u laryngologa nam poleciła vaxol bo u nas tez zalega. To jest chyba z oliwy z oliwek. Ale szczerze nie wiem czy to pomogło czy nie bo jest gorzej skamieniala ta woskowina i wczesniej wypadala kawałkami a teraz tak jest taki kamień przyklejony do ścianek uszka 🙄

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od jakiegoś czasu nie używam do kąpieli w wannie leżaczka tylko po prostu kładę Filipa w wannie bez niczego (tak poleciła fizjo mojej siostrze, spróbowałam u nas i mega mu się podoba). W ten sposób ma uszy trochę albo całkiem zanużone i od tego czasu wosk ładnie nam wypływa. Następnego dnia wycieram po prostu z krawędzi małżowiny l.

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:

Mielismy covida na początku marca. Ja I mąż najgorzej. Ja do dzisiaj kaszlę🥴 2 latek dwa dni 38*C i tyle. Oluś miał wtedy niecałe 4 miesiące i kompletnie nic mu nie było. Zero objawów. Zbiegło się to że szczepieniem na rota, była krew w kupce i zielone kupy ale nie łącze tego bo tak się zdarza po rota I myślę, że covid nic tu nie miał do rzeczy. No i jeszcze ja szczepiłam się w ciąży+ teraz kp więc może dzięki temu Oluś nie zachorował.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    Dziekuje Decembery! Ty jak już się czymś zajmiesznto full profeska.

Mam jeszcze 3 pytanka:
    1) kupiłam lecytyne ale mam obawy brać bo przeczytałam że w długim terminie zmniejsza ilości. Słyszałaś o tym?

2) Na jakiej mocy ściągasz laktatorem? Ja mam Lansinoha i ściagam na 4 (z 9), mam też pojedyncze neno gdzie na 4 ściagam więcej niż na Lansinohu tylko mam potem otarcia na brodawkach. Na spectrze 9 w ogóle mniejsze ilości. Masz może tutaj jakieś wskazówki?

3) Synek zjadł 1200 bo tak często chciał jeść czy dawałaś większe porcje? U mnie młoda zawsze płacze po jedzeniu więc daje zawsze 120 ml, potem chce znów za 2.5-3h, także zje max 840ml dziennie.

Ps. Też bujam się z zastojami dodatkowo wolnym przepływem bo mam Raynaud które rzuciło się na brodawki. Pomagają mi bardzo gorące okłady tuż przed sciąganiem, mleko jest rzadsze i szybciej wypływa. Polecam spróbować. Podgrzewam też lejki ale to już głównie ze względu ja Raynaud.

Gratuluje złapania stópek :-)

Smerfi, jutro Ci odpiszę na to, bo już padam na twarz ;*

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wasze maluchy mieszczą się w foteliki samochodowe? U nas juz prawie glowa jest na krawędzi a nóżki praktycznie wystaja, po bokach tez juz mu ciasno i niewygodnie ale to za wcześnie na zmianę fotelika na inny... Nie ubieram go do fotelika, mamy otulacz

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Jak wasze maluchy mieszczą się w foteliki samochodowe? U nas juz prawie glowa jest na krawędzi a nóżki praktycznie wystaja, po bokach tez juz mu ciasno i niewygodnie ale to za wcześnie na zmianę fotelika na inny... Nie ubieram go do fotelika, mamy otulacz
    Nogi mogą wystawać ale głowa nie. Przeważnie fotelik są do 12kg lub do ilus cm. Zobacz w instrukcji do ilu cm i ile Staś ma

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Ala waży już 5400❤️
    Pięknie 🥰 ja mam we wtorek szczepienie zobaczymy ile moja Ala waży ostatnio własnie zwolniła z przybieraniem na wadze i brzuszek mniejszy się zrobił ale to normalne podobno

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Ja swojej czyszczę patyczkiem codzienne tu z brzegu nie wciskam do środka wiem że tak się nie powinno ale jakoś narazie nie chce jej płynów wciskać tam

‹‹ 691 692 693 694 695 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ