X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uszu kurcze nie myłam wcale w środku tylko wacikiem co tam się udało. W zeszłym tyg laryngolog zagladała w uszka i nic nie mówiła że brudne czy coś. Spróbuje ją zanurzyć w wannie przy nastepnej okazji.

To młoda już też ma Covida. Na razie 38 stopni katarek i czasem kaszel.

Nie wiem czy stosowałyście kiedyś Nasivin baby ale ja na razie nie będę już tego tykać. Wczoraj dałam małej do noska wg wskazań lekarza i młoda zaczeła się strasznie dziwnie zachowywać. Wyginała się , wysuwała język. Jak dawałam jej butelke żeby popiła to miała odruch wymiotny. W ogóle nie wydawała z siebie żadnego dźwięku tylko się wyginała. Dopiero po jakiś 10 min zaczęła troche płakać ale do buzi nic nie wzięła dobrą godzine. Przestaszyłam się strasznie że jej inne krople podałam. Wcześniaj na zatkany nosek dawałam hipertoniczną wodę morską i efekt odetkania był nawet lepszy niż po Nasivinie i młoda znosiła bez problemu.
    Nie wiem czemu pediatra zaleciła Nasivin a na wodę morską hipertoniczną powiedziała żeby unikać raczej. Może wiecie coś na ten temat.

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    Uszu kurcze nie myłam wcale w środku tylko wacikiem co tam się udało. W zeszłym tyg laryngolog zagladała w uszka i nic nie mówiła że brudne czy coś. Spróbuje ją zanurzyć w wannie przy nastepnej okazji.

Nie wiem czy stosowałyście kiedyś Nasivin baby ale ja na razie nie będę już tego tykać. Wczoraj dałam małej do noska wg wskazań lekarza i młoda zaczeła się strasznie dziwnie zachowywać. Wyginała się , wysuwała język. Jak dawałam jej butelke żeby popiła to miała odruch wymiotny. W ogóle nie wydawała z siebie żadnego dźwięku tylko się wyginała. Dopiero po jakiś 10 min zaczęła troche płakać ale do buzi nic nie wzięła dobrą godzine. Przestaszyłam się strasznie że jej inne krople podałam. Wcześniaj na zatkany nosek dawałam hipertoniczną wodę morską i efekt odetkania był nawet lepszy niż po Nasivinie i młoda znosiła bez problemu.
    Nie wiem czemu pediatra zaleciła Nasivin a na wodę morską hipertoniczną powiedziała żeby unikać raczej. Może wiecie coś na ten temat.

Ja przy Majce używałam Nasivin Baby i to nie raz i nic jej nie było 🤔

Współczuję że malutka też się zaraziła 😔 zdrówka dla was

Smerfetk_a lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My również stosowaliśmy Nasivin Baby i nic się nie działo 🤷🏼‍♀️

Nie wiem czy można czy nie można z tymi uszami, ja chyba sobie tak wbiłam w głowę, że jej poleci, zostanie i będzie się męczyć 🙈🙈😅

age.png

age.png
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Czy wasze maluchy przy tych obrotach z plecków na brzuszek ulewają? Albo po takim fikaniu nóżkami, łapaniu nóżek itp?

Nosiu Moj troche ulewa, ale sama nie wiem czy to jest powiazane z jakimis konkretnymi czymnosciami, czy raczej randomowe 🤔 raczej nie w trakcie obrotu tylko potem. W ogole czesto slysze ze polyka to co mu sie odbija jak lezy na brzuszku.

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maluch ostatnio byl super, a dzis maruda i placzek znowu. Zwalam to na te niewidzialne zeby.
    Wczoraj mial dziwna kupe, szarawa i byly chyba nitki krwi. Moja Mama wymyslila zeby mu dac odrobine herbatki z rumianku. Podawala mu po pare kropelek na lyzeczce i powiem Wam ze byl tak podjarany tym faktem, ze nie chcial przestac. Otwieral buzie i i spijal wrecz zawodowo. Patrzac na to stwierdzam ze z rd chyba nie doczekamy do tych 6 miesiecy - on juz jest gotowy. Byl dzis u nas kuzyn z zona i powiedzieli ze maly jest wiekszy od ich corki, ktora jest 6 tygodni starsza 🙈 mysle sobie ze jak tak szybko rosnie to chyba nie dam rady na samym mleku go utrzymac.

Co do uszu to ja patyczkiem zcieram to co wyplywa na krawedz, a tak to nic wiecej nie robie. Przy kapieli czasem mu woda wleci do ucha przez przypadek, mialam ambiwalentny stosunek do tego. Powiem Wam ze czasem dopiero jak cos napiszecie to sie zaczynam zastanawiac, bo np sama nie zwracam na to uwagi 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2023, 00:38

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Jak wasze maluchy mieszczą się w foteliki samochodowe? U nas juz prawie glowa jest na krawędzi a nóżki praktycznie wystaja, po bokach tez juz mu ciasno i niewygodnie ale to za wcześnie na zmianę fotelika na inny... Nie ubieram go do fotelika, mamy otulacz

My mamy fotelik do 84 cm. Tez nogi mu wystaje troche ale chyba tak ma byc. Gorzej ze wlasnie jest ciasno i boje sie ze zaraz przestana mu sie przez to podobac podroze. Moj podrozuje czasem w misiowym kostiumie a czasem w zwyklym ubraniu plus kocyk.

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Czy wasze maluchy przy tych obrotach z plecków na brzuszek ulewają? Albo po takim fikaniu nóżkami, łapaniu nóżek itp?
    Moja tak od tego fikania ale też po leżeniu na brzuchu często Mk zwymiotuje:(

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:

Ja stosowałam nasivin miesiąc temu i mała tak nie robiła

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🤬 lewą pierś mam o rozmiar większą od prawej. Nie wiem czy do prawej częściej przystawiać żeby więcej mleka zaczęła produkować czy co robić? Różnicę widać "gołym okiem" jak jestem normalnie ubrana. Lewa strona dużo większa od prawej😭😭

age.png
  • Altair Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    🤬 lewą pierś mam o rozmiar większą od prawej. Nie wiem czy do prawej częściej przystawiać żeby więcej mleka zaczęła produkować czy co robić? Różnicę widać "gołym okiem" jak jestem normalnie ubrana. Lewa strona dużo większa od prawej😭😭

U mnie też jedna pierś bardziej aktywna i kombinuję tak jak Ty - próbuję bardziej rozruszać tę drugą.

Joanne lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Zdrowych i spokojnych Świąt 😊

PS. Jak karmiłam synka to tylko z jednej piersi ponad rok🙈 dysproporcja była ogromna🙈 ale teraz po zakończonym kp wszystko się wyrównało także uszy do góry!

Joanne, Nosia lubią tę wiadomość

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych świąt!!! 🕊 🌿 🥚 🐥

Joanne lubi tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cały dzień na nogach i jeszcze nie wszystko zrobione🥵 Wesołych wzajemnie 🐣

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych Świąt 🐣🐥

Nosia lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetk_a wrote:
    Dziekuje Decembery! Ty jak już się czymś zajmiesznto full profeska.

Mam jeszcze 3 pytanka:
    1) kupiłam lecytyne ale mam obawy brać bo przeczytałam że w długim terminie zmniejsza ilości. Słyszałaś o tym?

2) Na jakiej mocy ściągasz laktatorem? Ja mam Lansinoha i ściagam na 4 (z 9), mam też pojedyncze neno gdzie na 4 ściagam więcej niż na Lansinohu tylko mam potem otarcia na brodawkach. Na spectrze 9 w ogóle mniejsze ilości. Masz może tutaj jakieś wskazówki?

3) Synek zjadł 1200 bo tak często chciał jeść czy dawałaś większe porcje? U mnie młoda zawsze płacze po jedzeniu więc daje zawsze 120 ml, potem chce znów za 2.5-3h, także zje max 840ml dziennie.

Ps. Też bujam się z zastojami dodatkowo wolnym przepływem bo mam Raynaud które rzuciło się na brodawki. Pomagają mi bardzo gorące okłady tuż przed sciąganiem, mleko jest rzadsze i szybciej wypływa. Polecam spróbować. Podgrzewam też lejki ale to już głównie ze względu ja Raynaud.

Gratuluje złapania stópek :-)

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale ostatnie dni spałam wtedy, gdy Młody spał, bo czułam się totalnie jakaś taka.. chora, mimo, że chora nie jestem. Ale dzisiaj dostałam okres, więc optuję, że to jest winowajca. Ilości mleka też gorsze o wiele -_-

Odpowiadając na Twoje pytania po kolei:

1. Ja lecytyny używam tylko, gdy wyczuwam zgrubienia, czyli jak jest zaczątek zastoju, albo, gdy za długo pośpię i wiem, że może się ten zastój w niedalekiej przyszłości zrobić, albo, jak dzisiaj, kiedy napierdzielają mnie piersi i nie wiem, czy to zastój, czy okres, czy zapalenie.. Podobno lecytyna zmniejsza lepkość mleka, przez to wypływ się polepsza. Nie ryzykowałabym brania tego codziennie bez potrzeby.

2. Czytając naszą kpi grupę zauważyłam, że tam, gdzie inne laktatory nie mogą, tam neno może. Nie wiem z czego to wynika, ale mam wrażenie, że przykładowo 1 w neno, to takie 3 na innych laktatorach. Angelo zasysało mnie przepiekielnie. Na lejkach 24 zżerało mi pół piersi, przy medeli to nie ma miejsca w ogóle. Na medeli używam 2-4, w zależności od dnia. Czasem mam bardziej tkliwe brodawki i lecę na lżejszych ustawieniach. W medeli jest tryb pobudzania przez 2 min, potem tryb normalny. Podczas odciągania jeszcze wrzucam raz ten tryb pobudzania, wtedy jest lepszy wypływ ma trybie normalnym. W neno pamiętam ten tryb mieszany, był całkiem spoko, pomaga podobnoż opróżniać lepiej pierś. Może stąd wynikają różnice u Ciebie między lansi, neno a spectrą? Spectra ma zaraz po neno camino najlepsze recenzje na grupie, więc zastanawia mnie czemu Ci ona dobrze nie zasysa. Próbowałaś podpiąć konektory z lansi po kolei do każdego z laktatorów? Ja bym w ten sposób sprawdziła.

3. Daję Młodemu zawsze tyle ile chce. Z racji na refluks podaję często małymi porcjami, żeby sprawdzać, czy jest już "pod korek". Jak po oderwaniu/skończeniu butelki płacze i po odbekaniu nadal widać, że głodny, to proponuję kolejną porcję. Jak ma dość, to zwykle wolniej wcina, zaczyna się bawić smoczkiem, albo odrywa się od butelki robiąc unik głową. Albo nie chce wziąć smoczka do pysia. Wczoraj przez godzinę i 15 min zjadł 295 ml, co mnie zszokowało. Podawałam mu porcjami po 30-40, więc wyobraź sobie moją minę, gdy on ciągle był wyraźnie głodny. Na samym końcu się poddałam i dałam 105 - zjadł jednym cięgiem i w ciągu kilku minut odpłynął. Dzień wczorajszy zamknął na 1030 ml.
    Śmiać mi się chce, bo on też wcina co 2,5-3h, jest prawie zsynchronizowany z moim odciąganiem XD Twoja malutka je podobnie ilościowo, tylko, że jest młodsza prawie o miesiąc, więc ma prawo wcinać mniej. Zauważyłam też, że jak jadł mieszankę na pół z moim, to dobowo tego szło więcej. Ponoć mm jest mniej tłuste, więc dzieci zjadają go więcej.

Współczuję Ci Raynauda. Sama trochę dumam, czy go nie mam, jak miałam te przygody z malinowymi brodawkami, to zdarzało się, że miałam to białe "odciśnięcie" i w sumie nie wiem do końca co i jak. Zastoje to ewidentnie jeden z najgorszych elementów kpi. Człowiek czuje się totalnym więźniem laktatora nie przez to, że ilości mogą spaść, tylko właśnie przez to, że jest widmo zatkanych kanalików i kuźwa ropnia.

Dzisiaj znalazłam medyczną analizę zapaleń piersi i zastojów. Nawet nie wiedziałam w jaki sposób się to wszystko dzieje. Teraz już wiem i trochę to creepy. https://cnol.kobiety.med.pl/pl/zapalenie-piersi/

"Na skutek skrajnego przepełnienia przewodów i pęcherzyków mlecznych dochodzi do zwiększenia przepuszczalności nabłonka wydzielniczego (laktocytów) i przedostawania się składników pokarmu do tkanek zrębu gruczołu. Odpowiedzią jest napływ mediatorów zapalenia, który wywołuje objawy miejscowe i ogólne. Dłużej trwający zastój pokarmu daje możliwość wzrostu bakterii. Jednak do namnożenia bakterii potrzebny jest czas. Thomsen i wsp. odróżnili przy pomocy badań laboratoryjnych poszczególne fazy choroby i zarazem stany kliniczne, wymagające innego postępowania terapeutycznego"

To cytat z powyższej strony. Nie miałam świadomości, że przy zapaleniach robią się bakterie O_o Czasem człowiek wolałby nie wiedzieć, lol.

Mam nadzieję, że Wasze Święta mijają miło i spokojnie. Ja przez ten okres męczę się strasznie, piersi bolą i bolą i mam wrażenie, jakby cały dzień się kręcił wokół nich, heh.

MamaNl, muszę Cię zapytać, bo nie wiem - jak 5mc dziecko je herbatniki bez zębów, maczasz je jakoś? xD

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2023, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję pięknie Decembery za informacje😘
    Jesteś ekpertem!

Mam nadzieję że bóle szybko miną i się trochę nacieszysz świętami.

Wesołych i Spokojnych Świąt!

Decemberry lubi tę wiadomość

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2023, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B wrote:
    Byl dzis u nas kuzyn z zona i powiedzieli ze maly jest wiekszy od ich corki, ktora jest 6 tygodni starsza 🙈

Mojej siostry synek jest 10 tyg. młodszy od Filipa i już go przegonił wagą i długością. 😁No ale na starcie miał 1 kg więcej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2023, 19:51

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2023, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się dziewczyny macie poniedziałkowo?

My wczoraj walczyliśmy z największymi lękami - odwiedziliśmy świątecznie rodzinę z dwójką małych dzieci. Synek był bardzo dzielny! Tak dużo osób na raz przez tak długi czas jeszcze nie widział. Boję się chorób strasznie, ale dłużej pod kloszem go nie mogę trzymać, więc walczę :D Wszystko poszło git!

Przytulam Was :)

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2023, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:

Bruno ulewa mimo iz je zageszczone mleko, po herbatce tez czy sokach

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2023, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chyba najfajniejsze święta od dawna. Całkiem inaczej z dzieciakiem😊

Potrzebuję porady w sprawie ściągania pokarmu laktatorem. Mój laktator ma funkcje masaż, stymulacja i odciąganie pokarmu. Czy przed ściąganiem powinnam użyć którejś z dwóch najpierw wymienionych funkcji? I jak długo odciąganie pokarmu powinno trwać? Na jakim ssaniu? Jak to dobrać pod siebie? Bardzo proszę o pomoc 💐

age.png
‹‹ 693 694 695 696 697 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ