X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2023, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    U mnie chyba najfajniejsze święta od dawna. Całkiem inaczej z dzieciakiem😊

Potrzebuję porady w sprawie ściągania pokarmu laktatorem. Mój laktator ma funkcje masaż, stymulacja i odciąganie pokarmu. Czy przed ściąganiem powinnam użyć którejś z dwóch najpierw wymienionych funkcji? I jak długo odciąganie pokarmu powinno trwać? Na jakim ssaniu? Jak to dobrać pod siebie? Bardzo proszę o pomoc 💐

Ja na starym laktatorze miałam też 3 tę funkcję i robiłam najpierw stymulację i ona trwała 2 minuty i moc sama się zmieniała od 1 do 9 a po tych 2minutach załączał się tryb odciągania pokarmu na mocy 6 i potem stopniowo robiłam do 9 i około 15minut jedna pierś ☺️

Joanne lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2023, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne, nie wiem czym dokładnie jest tryb masaż, ale zwykle jest tak, że ok. 2 minuty pobudza się pierś, potem jest ssanie właściwe. W trakcie możesz sobie znowu odpalić pobudzanie na pół minuty, i znowu ssanie właściwe, to pomaga według mnie opróżnić lepiej pierś.

Ja mam podwójny, odsysam 20 min ze stoperem. Sporo dziewczyn odciąga 15 min.

Sprawdź jak w Twoim laktatorze różni się masaż od stymulacji. Bo według nomenklatury masaż robi się przed odciąganiem. Idąc tym tokiem powinnaś robić pewnie 1 minutę masaż, 2 minuty stymulacja, 12-17 minut odciąganie. W medeli jest tylko stymulacja i odciąganie właściwe, żongluję mocą w zależności od dnia, raz słabiej, raz mocniej.

Joanne lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 05:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Decemberry i Angela💐😊 Okazało się że nie taki diabeł straszny i nawet instrukcję obsługi zrozumiałam jako tako po niemiecku bez potrzeby wrzucania w tlumacza😉 Krótka bardzo była więc dało radę. Ten tryb masażu to takie delikatne zasysanie powietrza że ten sutek ledwie to czuje przez dwie minuty, potem urządzenie samo przełącza się na stymulacje na 3 minuty a potem odciąganie właściwe na 15 minut. Mam 9 trybów i na koniec już włączyłam 8.
    Bardzo mnie zdziwiło to ze (byłam po karmieniu 3h) z piersi której dziecko jadło ostatnio, i o której pisałam że jest mniejsza, ściągnęłam ok 70ml pokarmu, a z drugiej większej i ktorej byla kolejka do ssania, lekko ponad 30ml.

Temu laktatorowi dam szansę bo nie wiem czy te same części nie są z philipsa bo plastik na butelki wygląda tak samo, gwinty te same, że wszystko pasuje na butelki do karmienia philips i ta część że smoczkiem jest jak w butelce philips którą akurat mam.

I ogólnie jestem bardziej zestresowana bo w weekend wracam do pracy😬 Ta Kryszunia jest jeszcze taka mała, nie wiem jak Bartek sobie poradzi.

Smerfetk_a lubi tę wiadomość

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    20230410-173359.jpg
    20230410-173250.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2023, 05:47

Angelaaaa, MamaTrójki, Altair, Asia11, Smerfetk_a, meggie94, Scandi-B, MamaNl lubią tę wiadomość

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne śliczna panienka 🤩😘
    Daj znać jak sobie poradzisz z powrotem do pracy ☺️ a partner na pewno da rade nie będzie miał innego wyjścia hehe 😅

Scandi-B, Joanne lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala zaszczepiona dzisiaj ostatnią dawką na rotawirusa i pierwsza dawką na menigokoki 😅 płakała uspokoić się nie dało jak ją włożyłam do fotelika 🫣
    Ala znowu przybiera 15g 😩😩 już nie wiem co robić
    Jaki chleb jecie na diecie bez bmk ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam nadzieję, że u Was Święta minęły spokojnie! U mnie niestety nie. Miałam w ogóle nie przyjeżdżać do domu na święta (6h drogi), ale mój dziadek wylądował w szpitalu więc się zabraliśmy całym taborem z dzieckiem i psem. Po drodze zepsuł nam się samochód 🤦🏼‍♀️ jakos dojechalismy, ale będzie długo w naprawie. Mąż wrócił pociągiem, a ja z psem I dzieckiem utknęliśmy tutaj, dopiero za dwa tygodnie będziemy mogły wrócić. Niestety przez to musiałam przełożyć szczepienia, już kolejny raz przekładam i będzie prawie miesiąc opóźnienia :/ oby już nic nie wyskoczyło:(

Dziadek miał wszczepiany rozrusznik i codziennie jeżdżę do szpitala go rehabilitować, mama zajmuje się Laurą. Dzisiaj już prawdopodobnie go wypiszą.

Wczoraj jeszcze był brat z dziećmi, pies wariował bo oprócz Laury innych dzieci ni3 akceptuje, ja musiałam jechać do dziadka, mąż pilnował psa a mama Laury. No dom wariatów po prostu.

Także jestem wymęczona ostatnimi dniami :/

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony, współczuję i życzę szybkiego powrotu do domu! Ja byłam 3 dni u rodziców, a mega się cieszę, że już jestem w domu.

Angela przykro mi. Tak się już cieszylaś, że Ala ruszyła z wagą 🥺 15 tygodniowo czy dziennie?

Pamiętam, że ten temat już tu był i któraś z Was pisała, że wozi już malucha w spacerówce. Jak sądzicie? Czy jeśli mam spacerowkę rozkładaną na płasko z pasami 5 punktowymi, to mogę Filipa już przesadzić w nią? Kurcze waham się, bo jest drobny( ok 6,5 kg). Rozważam to, bo się wścieka już w gondoli, tak że nie mogę iść na spacer. Chce już oglądać otoczenie. Zapiera się rękami o boki, skopuje pokrywę gondoli i drze sie z nerwów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2023, 13:11

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak 15g na dzień a było ponad 30g 😩 szłam dzisiaj na szczepienie taka dumna ze wreszcie nikt się nie będzie czepiał o wagę jedynie może że za dużo je i za dobrze przybiera a tu taka niespodzianka 🙄 jeszcze teraz tak dobrze mi idzie w odciąganiu mleka już myslałam że będę mogła zrezygnować z mm to pewnie nic by nie przybierała 😩

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Altair Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne, śliczna!
    Tony, wyobrażam sobie, że jesteś przemęczona. Masz kogoś do pomocy na miejscu?
    Angela, z czasem dzieci chyba mniej już przybierają w przeliczeniu na dzień?
    Asia, mój synek jeździ już w spacerówce na płasko. 50% spacerów kończy się awanturą. W gondoli wszystkie 😉 Może przetestuj na krótkiej trasie?

Joanne lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Święta w domu z Covidem. Na szczęście już zbliża się ku końcowi. Młoda chorowała jeden dzień z gorączką 39 i lekkim katarkiem przez 3 dni, ja dopiero wczoraj byłam pozytywna ale własciwie oprócz kataru nic mi nie jest. W święta trochę się posprzeczaliśmy z mężem także nie było zbyt świątecznie :-/

Angela o te przyrosty bym się tak nie martwiła. Dzieci przybierają często skokowo, poza tym wszystko zależy od tego czy było po kupie, po jedzeniu itp. Samo jedzenien to 120g także wahania mogą być spore w krótkim czasie. W tym wieku dziecko powinno przybierać 90-150 tygodniowo.
    MM podobno jest mniej tłuste i kaloryczne także jak przejdziesz na swoje to powinno być lepiej.

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, tak jak Smerfetk_a pisze, więc jeśli 15 dobowo to w normie 😊

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Tak 15g na dzień a było ponad 30g 😩 szłam dzisiaj na szczepienie taka dumna ze wreszcie nikt się nie będzie czepiał o wagę jedynie może że za dużo je i za dobrze przybiera a tu taka niespodzianka 🙄 jeszcze teraz tak dobrze mi idzie w odciąganiu mleka już myslałam że będę mogła zrezygnować z mm to pewnie nic by nie przybierała 😩
    Moja przybrała kilogram na miesiąc

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa no to faktycznie w normie ☺️ modyfikowanego daje max 100ml wczoraj tylko 50ml 🤩
    Szczepiłyscie na menigokoki? Ala ładnie spała i wstała z płaczem zjadła i płakała dalej aż w końcu poszła spać dalej 😬 chyba boli ją nóżka bo lekko taka opuchnięta. U was jakie objawy były ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś po szczepieniu, ale my te 6w1 mamy. Dwa wkłucia marudna trochę. Waży 7450 i 64cm ma;) następne szczepienie w grudniu 🥰

Joanne lubi tę wiadomość

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    My dziś po szczepieniu, ale my te 6w1 mamy. Dwa wkłucia marudna trochę. Waży 7450 i 64cm ma;) następne szczepienie w grudniu 🥰

My też te 6w1 i jeszcze w maju mamy szczepienie 🥴

A teraz dostała gorączki po tej na meningokoki 😔🤒

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po pierwszej dawce na meningokoki była gorączka. Na szczęście tylko wieczorem.
    Co do obrzęku na nóżce nam pielęgniarka poleciła zrobić miksturę z sody i wody(łyżeczka na pół szklanki wody), zrobić z tego okład na kilkanaście minut. U nas szczęśliwie tylko mała gulajka była i jakoś nie zauważyłam, żeby go mocno bolało, więc nie robiłam.
    Po drugiej dawce nic małemu nie było.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2023, 21:57

Angelaaaa lubi tę wiadomość

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    U nas po pierwszej dawce na meningokoki była gorączka. Na szczęście tylko wieczorem.
    Co do obrzęku na nóżce nam pielęgniarka poleciła zrobić miksturę z sody i wody(łyżeczka na pół szklanki wody), zrobić z tego okład na kilkanaście minut. U nas szczęśliwie tylko mała gulajka była i jakoś nie zauważyłam, żeby go mocno bolało, więc nie robiłam.
    Po drugiej dawce nic małemu nie było.

Ok dzięki bardzo ☺️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2023, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia my jeździmy w spacerówce :) Śmiało możesz go przerzucić, będzie na płasko, więc nic mu nie będzie, pasy regulujesz sobie pod dziecko, wiec ewentualnie bardziej dociągniesz, a jednak już widok dla dziecka inny niż w budce gondoli :)

Tony współczuje bardzo i życzę dużo zdrowia dla dziadka!

U nas w 1 dzień świat byliśmy u moich rodziców, a tam dużo ludzi, wszyscy oczywiście od razu nad nią się zebrali i wpadła w taką histerie, że w ogóle mi z rąk nie schodziła 🙄

age.png

age.png
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2023, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wspolczuje, oby dziadek szybko doszedl do siebie 🫶
    u nas swieta ok, maly na wszystkich reagowal bardzo dobrze i nie mial problemu sam zostac w pomieszczeniu z innymi.
    W niedziele przylecial Moj maz i w weekend wracamy juz razem do NO. Milo tyle czasu byc w kraju 😊 w piatek planujemy malego zostawic na pare godzin z moja Mama, ale nie wzielam laktatora. Zastanawiam sie czy mi sie uda sciagnac ta magiczna butelka tak jak kiedys 🤔

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
‹‹ 694 695 696 697 698 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ