LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Joanne może poproś męża zeby spróbował wziąć w pracy wolne na pare dni i Cię odciążył, żebys mogla trochę odpocząć, odespać? Trzymam kciuki 🍀
Joanne lubi tę wiadomość
-
Trzymam kciuki Joanne, bedzie git
Joanne lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Joanne trzymam kciuki!!!
Mój Maluch też ostatnio bardzo emocjonalnie reaguje - gryzie jak coś mu się nie udaje, nie pasuje albo czegoś nie może. Ewidentnie widać, że sobie z tym nie radzie, albo radzi jak umie. Ma takie napady, biedak!
Dziś zostawił mi na ręce piękny odcisk 8 zębów i nie powiem, bolało jak cholera!Joanne lubi tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Dziewczyny, któraś z Was miała już od lekarzy szlaban na kolejną ciążę, chyba Angela albo Karola? Mogłybyśmy porozmawiać na priv o tym? Czy to związane jest może z niche?
Byłam u najlepszego specjalisty u endo przedwczoraj. Mam endow w bliźnie po cc i jeszcze w dwóch miejscach. To jest w sumie nieduży problem. Problemem jest niche, czyli potocznie mówiąc dziura w macicy po cc. Muszę najpierw mieć operację szyjącą tę dziurę i dopiero rok od operacji zacząć ewentualne starania o kolejne. Operacja w czerwcu 2024. Gdybym teraz zaszła w ciążę, to macica by pękła... Masakra O_OBaby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry wrote:Dziewczyny, któraś z Was miała już od lekarzy szlaban na kolejną ciążę, chyba Angela albo Karola? Mogłybyśmy porozmawiać na priv o tym? Czy to związane jest może z niche?
Byłam u najlepszego specjalisty u endo przedwczoraj. Mam endow w bliźnie po cc i jeszcze w dwóch miejscach. To jest w sumie nieduży problem. Problemem jest niche, czyli potocznie mówiąc dziura w macicy po cc. Muszę najpierw mieć operację szyjącą tę dziurę i dopiero rok od operacji zacząć ewentualne starania o kolejne. Operacja w czerwcu 2024. Gdybym teraz zaszła w ciążę, to macica by pękła... Masakra O_O
Mi powiedzieli, że macica może pęknąć przez zrostu które miałam. Na USG nic nie było widać, blizna ok. A miałam takie zrosty że nie mogli Ali z brzucha wyjąć 😬 mówią że jak już raz miałam zrosty to teraz tym bardziej będą 😣
A miałaś może jakieś objawy, że coś nie tak z blizną że poszłaś do lekarza?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2023, 19:51
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
O kurcze Dec, współczuję, nawet nie słyszałam o takim powikłaniu:-( a nie chcesz/nie można przyśpieszyć operacji? to będzie laparoskopię? Bo później znów trzeba będzie odczekać, a endomenda też nie śpi
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
No właśnie ta dziura to tzw niche - moja ma 1,7mm w najcieńszym miejscu. Zwykle jak jest 2,5mm to już jest takie nooooo, średnio bezpieczne. A zwykle ściana macicy ma 18mm minimum.
Także można uznać, że moja jest cienka jak papier
Mam tyłozgięcie macicy, które jest jednym z czynników, które zwiększają szansę na takie "atrakcje".
Co więcej, w tej dziurze zbiera się krew menstrualna, może się osadzić jajeczko zapłodnione.. No cuda na kiju.
Operacji raczej nie przyspieszymy, chyba, że stanie się cud i doktorek jakieś miejsce znajdzie, a wątpię. To jest specjalista, do którego na pierwszą wizytę (prywatnie) czeka się w tym momencie 2 lata. Ja fartem się dostałam, znajoma odstąpiła mi swój termin.
Co do objawów, o które pytasz - ja szłam celem większej diagnozy endomendy, którą wykryto podczas cc. Chciałam wiedzieć na czym stoję + wykryłam guzki w bliźnie (wyczuwalne pod palcami X_X) i nie wiedziałam co to. No i doktorek mówił, że podczas tej operacji na dziurę (laparoskopowo to zrobi) posprząta mi od razu endo, więc w zasadzie upieczemy 2 pieczenie na jednym ogniu.
Ta endo w bliźnie jest dość mała i doktor mówi, że dobrze by było ją trochę "podhodować", bo może się podczas operacji jej nie dać znaleźć. Ale już na więzadłach i jajniku bez problemu.
Kidaa, ja właśnie tak dziś z mężem rozmawiałam, że tak straszą cudami na kiju po cc, a nikt nie straszy niche. Tyle straszaków co się naczytałam, i ani słowa o tym. Aż się zaskoczyłam, bo nie miałam zielonego pojęcia o takim czymś.
Angie, a tych zrostów nie da się też poprawić? Ta moja operacja będzie pod nazwą korekty defektu blizny.Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry zrosty pojawiają się w ciągu tygodnia od operacji, czasami jak są jakieś nocne skutki zrostów to próbują usuwać laparoskopowo ale od razu mogą pojawić się nowe. Także nawet pytałam o to od razu po CC jak przyszła lekarka mi powiedzieć że to była skomplikowana cesarka że długo trwała i doradzają mi nigdy nie zachodzić w ciążę bo różnie się może skończyć. Także nie bardzo mi było to nawet dopuścić do siebie 🙈 i szczerze mówiąc nadal się z tym nie pogodziłam bo chcieliśmy mieć trójkę dzieci.. a mój mąż liczy na to że za kilka lat może będą inne metody i że jest jakaś szansa 🤦♀️🤦♀️ i bałam się uprawiać seks, że wpadka będzie. 🙈 Także trochę to wszystko skomplikowane 😅
Ale ty masz fajnie, że chociaż masz możliwość "naprawienia " i spróbowania starania o kolejnego maluszka 😘Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaaa wrote:Decemberry zrosty pojawiają się w ciągu tygodnia od operacji, czasami jak są jakieś nocne skutki zrostów to próbują usuwać laparoskopowo ale od razu mogą pojawić się nowe. Także nawet pytałam o to od razu po CC jak przyszła lekarka mi powiedzieć że to była skomplikowana cesarka że długo trwała i doradzają mi nigdy nie zachodzić w ciążę bo różnie się może skończyć. Także nie bardzo mi było to nawet dopuścić do siebie 🙈 i szczerze mówiąc nadal się z tym nie pogodziłam bo chcieliśmy mieć trójkę dzieci.. a mój mąż liczy na to że za kilka lat może będą inne metody i że jest jakaś szansa 🤦♀️🤦♀️ i bałam się uprawiać seks, że wpadka będzie. 🙈 Także trochę to wszystko skomplikowane 😅
Ale ty masz fajnie, że chociaż masz możliwość "naprawienia " i spróbowania starania o kolejnego maluszka 😘
A to ja Ci szczerze powiem, że pewnie na Twoim miejscu bym się udała do jakiegoś ultra speca, albo dwóch xD
Czytam sobie wątki o niche i są wyobraźcie sobie laski, które ryzykują i bez naprawy dziury zachodzą w kolejne ciąże. Ryzykując pęknięcie macicy. O_O
PS. Wygraliśmy te wybory :DDDDBaby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Decemberry wrote:A to ja Ci szczerze powiem, że pewnie na Twoim miejscu bym się udała do jakiegoś ultra speca, albo dwóch xD
Czytam sobie wątki o niche i są wyobraźcie sobie laski, które ryzykują i bez naprawy dziury zachodzą w kolejne ciąże. Ryzykując pęknięcie macicy. O_O
PS. Wygraliśmy te wybory :DDDD
Konsultowałam to z moją ginekolog i urofizjoginekolog i właśnie potwierdziły, że może być problem z utrzymaniem ciąży, ryzyko pęknięcia macicy 😬
Też dużo czytałam na forum jak kobiety ryzykują kolejną ciążą a mają jakieś ubytki w bliźnie itp. 🫣Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angela, czytam taki wątek na tym forum o dziurze w macicy i jest trochę lekarzy specjalizujących się w tych naszych dziwnych przypadłościach po cc.
Mam już termin operacji. Czerwiec tuż tużAngelaaaa lubi tę wiadomość
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Ostatnie dwa dni żyłam wyborami, na szczęście już po wszystkim, jestem przeszczesliwa 😍 nareszcie koniec tych dziadów.
Ja od pologu nie byłam u gina, też się muszę przejść sprawdzić bliznę i całą resztę.
Dziewczyny macie już buciki do chodzenia dla dzieciaków? Zastanawiam się jaki rozmiar wybrać, zmierzyłam że ma 12cm i chce wziąć troszkę większe ale nie wiem o ile 🤔 i nie wiem czy już takie zimowe czy przejściowe. Będę kupować firmy Emel, są dość drogie ale z tego co wiem to solidna, Polska marka.
I jak u Waszych maluchów z chodzeniem? Stoją już samodzielnie? A może stawiają pierwsze kroki? Laura sprawnie maszeruje przy meblach i za rączki, ale potrafi ustać max sekundę-dwie -
Tony, na kupilam kapcioszki befado do zlobka, ale poki co chodzi na boso/w skarpetkach. Na zdjeciach zlobkowych widuje butki u dzieci, ale ja wychodze z zalozenia, ze poki nie trzeba, to nie zakladam
Rozmiar dobralam na zywo w sklepie. To bylo w sierpniu, wiec pewnie juz z nich wyrosl, zanim zalozyl XDDDD
Co do chodzenia - mlody zrobil juz takie mikro kroczki samodzielnie, ale zdarzylo sie to 2-3 razy dopiero. Zeby stac samemu to tez kilka sekund ustoi i siada. Przy meblach smiga.
Ja ogolem jestem fanka nieprzyspieszania rozwoju. Wszystko co tam sobie osiaga, to sam z siebie, powolutku, pomalutku. Odkad zaczal raczkowac, to mam wrazenie, ze zycie to jeden wielki rollercoaster, etapu chodzenia tez sie troche boje..Tony lubi tę wiadomość
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Ala tak zasuwa przy meblach że z Majką bawi się w Berka 🤣 wczoraj upadła na twarz i warga rozwalona 🤦♀️
Dzisiaj Ala od 3w nocy nie spała na drzemkę poszła dopiero o 10... I niby oczy zamyka kręci się że spać chce a strasznie płacze i krzyczy... Ja już nie wiem dlaczego tak się dzieje.. w ciągu dnia tak nie ma więc na zęby to raczej nie. Chociaż nie chce żebym myła jej zęby lub smarowała dziąsła także ciężko zobaczyć co tam się dzieje 🤷♀️🤦♀️ także przespałam dzisiaj 2.5godziny 🤣Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Nie no ja też nie zamierzam niczego przyspieszać, po domu chodzi w samych skarpetkach (albo w takich skorzanych kapciach ale zwykle je sobie zdejmuje) i w żłobku pewnie też będzie. Ale na spacerach w wózku płacze i sie nudzi wiec ją czasem stawiam na chodniku, a robi się zimno i przydałoby się coś z grubszą podeszwą.
W ogóle to ją tak ciągnie do dzieci, na spacerze wszystkie zaczepia. W przyszłym tygodniu zaczynamy adaptację w żłobie 🤩
Angela, może skok rozwojowy, podobno ten przed rozpoczęciem chodzenia jest najgorszy 🤷🏼♀️Decemberry lubi tę wiadomość
-
Dec mega współczuje, tez nie miałam pojęcia o takich powikłaniach
Angela Tobie również, tez swoje przeszłaś
Wika na razie tupta przy meblach i od mebla do mebla pod warunkiem, że są maksymalnie na odległość wyciągniętych jej rąk 😁
W sobotę mamy imprezę roczkową No i oficjalny roczek, zaraz po roczku idziemy na testy alergiczne, tydzień później obskakujemy alergologa i 2 listopada maluch maszeruje na swój pierwszy dzień w żłobku 😊
Dostałyśmy dziś opinie wwr w końcu 😊 Załatwiłam już wszystkie formalności, Pani dyrektor naszej poradni oprowadziła mnie po całej poradni, pochwaliła się salami terapeutycznymi (sala do sensoryki zrobiła na mnie mega wrazenie) i zapewniła, że już rozmawiała ze swoimi specjalistami i chce nam zapewnić fizjo, integracje sensoryczną, neurologopede i logopedę, czekamy teraz tylko na kwity ze starostwa i umawiamy się żebym poznała cały zespół który będzie pracował z Wiką i ustalić grafik 😊Decemberry, Nosia lubią tę wiadomość
-
Meggie, to wspaniała wiadomość! Na maxa wierzę, że ta wwr przyniesie Wice zdrowie na dalsze lata. Bardzo, bardzo się cieszę, że się udało
My mamy wizytę u neurologa za tydzień, też będę ją prosiła o zaświadczenie do wwr. Te ćwiczenia, które robimy we własnym zakresie dość mocno pomagają, więc wiem, że naprawdę jest sens o to powalczyć.
Tony, ja tam nie mówię, że coś przyspieszasz xD Mówię bardziej to tak w eter xD I faktycznie, jak ma Laura potrzebę stawać na spacerze, to coś zorganizować musisz, bo przecież w kałuży na boso stać nie będzie.
Angela, u nas też znowu X pobudek w nocy. Dolna dwójka nas tak przeczołgała, gorzej jak pozostałe 6 zębów ^^" Zaczynam tracić nadzieję, że on pośpi kiedyś dłużej ciągiem niż 3h. Ehh.
Trzymam kciuki za Wasze adaptacje żłobkowe. My nadal mamy 100% frekwencji i każdemu tego życzę
Robimy cały czas ćwiczenia od neurologopedy na uruchomienie języka, trenujemy żucie. Wiecie, że są efekty? Aż się wzruszyłam wczoraj, bo tak pięknie jadł nóżkę z kurczaka, że szok. Objadł 2/3 nóżki + dodatki! Dlatego myślę, że warto drążyć, gdy dziecko ma jakiś problem, także wtedy, gdy inni to bagatelizują.Nosia, meggie94 lubią tę wiadomość
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Moja malutka śmiga w skarpetach. Butki kilka razy próbowałam założyc, ale ściąga. Na spacerach tez chce wyłazić z wózka
Jak bylo ciepło to stawiałam ją na ziemi przy ławce w podwójnej skarpecie, teraz jest za zimno
Też się boję tego jak zacznie chodzić. Narazie puszcza się na chwilę, jak się zapomni to postoi troszkę i siada na pupkę.
Dzisiaj jedziemy na kontrolną wizytę bioderkową.
U nas max to ok 4h snu a tak to pobudki. Wczoraj w nocy walczyłam bo chciała mleko. Nie dalam cycusia, tylko próbowałam butlę. Rzuca butelką, nie chce pić i koniec. Tylko szarpie mnie za bluzkę i chce cyca. W sobotę mamy wesele, zostawiam malutką z mamą wieczorem, ale bede musiała pewnie jeździć karmić albo lulać 😏
Mam dość KP. Szczególnie w nocy. W dzień jest ok. Daje 2 razy albo 3 i jest ok. Noce okropne.