LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
No właśnie ja mam tortownicę 20cm w przepisie jest chyba na 25. To mam tylko mniej jajek dać czy pozostałych składników też trochę mniej? Jak to obliczyć🫣
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Dorotka ja też wolę moją Diankę taką jaką jest teraz 😀Jest super kontaktowa 🤩 Tylko niech już nie rośnie tak szybko!
Jesli chodzi o te gile to mija ma kontakt z kuzynkami. Więc też coś może jest na rzeczy. Co przejdzie to od nowa katar.
W kwestii tortów nie pomogę. Nie jestem ich fanką. Lubię tylko jak wyglądają, te ozdoby itp a jeść i robic już nie bardzo 😜
-
kid_aa wrote:No właśnie ja mam tortownicę 20cm w przepisie jest chyba na 25. To mam tylko mniej jajek dać czy pozostałych składników też trochę mniej? Jak to obliczyć🫣
Na internecie chyba są przeliczniki w zależności od wielkości formy 😊kid_aa lubi tę wiadomość
-
Dorotka, Nosia - mam tak samo jak Wy. Po tym jak już przywykłam, że maluch jest wszędzie, to zdecydowanie jest mój ulubiony etap, oprócz oczywiście tego oseskowego, kiedy się leżało i wpatrywało w niego jak w obrazek i wciągało nosem każdy zapach jak narkotyk (OPRÓCZ KUPY xDDD).
Jest taki kontaktowy, śmieje się z moich i męża durnych żartów, więc sobie wkręcamy, że je rozumie XDDDD
I można jakąś przewidywalność mieć w ciągu dnia w końcu.
Nosia, Altair, Tony lubią tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Ja pierwsze miesiące wspominam kiepsko, bo mały ciągle płakał. Teraz jest super, powiedziałabym, że z każdym dniem fajniejszy. Z ogromną fascynacją obserwuję uczenie się nowych rzeczy. Wczoraj wyczaił, że można wpychać zabawki pod łóżko
Natomiast rodzina wyprowadziła mnie dziś z równowagi. W niedzielę urodziny, a jedyne co słyszę, to mama nie chce z tatą spędzać czasu (są rozwiedzeni), siostra męża nie chce z moim bratem, bo dziesięć lat temu powiedział jej coś niemiłego.
I tak dalej. Generalnie przedszkole skrzyżowane z telenowelą. W przyszłym roku chyba zaprosimy znajomych, a z rodziny tylko osoby bezproblemowe.Decemberry lubi tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
kid_aa wrote:No właśnie ja mam tortownicę 20cm w przepisie jest chyba na 25. To mam tylko mniej jajek dać czy pozostałych składników też trochę mniej? Jak to obliczyć🫣
Ja probny robilam z trzech jajek w formie 18 cm, a teraz tez robie w 20 cm. Z pola powierzchni wychodzi przelicznik na 4,14 jajka xD Ja zrobilam z czterech jajek i dodalam troche ekstra bialka z piatego jajka. Reszte skladnikow mnoze razy 0,83. Pewnie z tego sie nie strzela, ale u mnie inzynierska precyzja musi byc 😂 na razie zrobilam biszkopt, a reszte zrobie jak maly zasnie.
Ten biszkopt wychodzi z lekka gorka, ja w probnym torcie scielam troche czubek, a skladajac tort gorny blat odwrocilam do gory nogami, zeby miec plaska powierzchnie do dekoracji. Teraz tez tak planujekid_aa lubi tę wiadomość
-
Meggie, zycze spokojnej ciazy
Moj maly nie zrobil jeszcze samodzielnych kroczkow, ale dzis pierwszy raz stanal sam bez trzymanki.
Zachwycam sie nim tez, ma super poczucie humoru 🥰meggie94, Nosia, Tony lubią tę wiadomość
-
Pozostałych składników też mniej. Ja zawsze sobie dzielę składniki przez ilość jajek. Jeśli np w przepisie mam 6 jajek a chcę zrobić mniejszą porcję to wszystkie składniki dzielę na 6 a potem dodaje razy tyle ile jajek.
Dla mnie cały ten etap był fascynujący to jak się rozwijała, rosła, jak uczyła się nowych rzeczy. Teraz jest mega rozumna. Nawet mówi "tak" ale pomija "a" i tak śmiesznie jej to wychodzi🤣 Podała mi telefon i się buja. Pytam "włączyć kosi kosi lapci?" a ona "ttk"😅 Uwielbiam też jak mówię daj buziaka i od razu się nachyla❤️ Mówię że jest bardziej kontaktowa niż Stary🤣🙈
Jeszcze nie chodzi ale pięknie stoi nawet trzymając coś w raczkach i się tym bawiąc albo idzie przy ściśnie. Samodzielnych kroczków jeszcze boi się stawać. Dzisiaj dzwoniła jej babcia i się pyta czy Krysia już chodzi. Mówię że jeszcze nie a ona "że ma jeszcze kilka dni". Nie wiedziałam że jest jakaś reguła że dziecko na roczek ma chodzić🤷🏻♀️ i tak też jej powiedziałam. I że pójdzie jak będzie na to gotowa. Czasem się cieszę że mam tak mało kontaktów z rodziną. -
Dzisiaj z ciekawości pozwoliliśmy Krysi wejść na schody i okazało się że pięknie się wspina. Kilka razy była na krytym placu zabaw i teraz żadna przeszkoda jej nie straszna.
Przeziębiona jest od wczoraj. Pierwszy raz ma taki prawdziwy katar, gorączkę miała najwyższą lekko ponad 37 ale podawałam jej ibuprofen i to może obniżało, na szczęście nie kaszle. Bartek miał wolne, ja sobie naplanowalam co zrobię a złożyłam tylko tort na zamówienie i Stary umył okna i tyle. Młoda miała taką mamozę przy chorobie że szok. Bardzo współczuję chorowitkom i mamom chorowitków. -
Altair, to wyczajanie nowych rzeczy to sztos
A co do rodziny - moja matka nadal nie poznała synka, od stycznia miałam z nią kontakt raz, gdy proponowałam, żeby go chociaż przez wideo call poznała, to uznała, że jej zdjęcia wystarczą xD Dodam, że zdjęcia pokazywane nie wiem przez kogo
Dlatego z mojej strony rodziny na roczek zapraszamy tylko moją siostrę, natomiast matki i drugiej siostry z rodziną już nie. Od strony męża normalnie najbliższych. Szkoda nerwów na jakieś utarczki.
Scandi jak się mieszka w nowym domku?
Joanne - też uwielbiam buziaki! Ja pytam mojego "Kto chce buziaczka? :>" a on nachyla czółko i sam sobie przybija do moich ust xD To jest jedna z najbardziej uroczych rzeczy jakich doznałam w życiuJeszcze strasznie, ale to straaaasznie mnie rozkleja, gdy np. jedziemy samochodem, siedzi sobie w foteliku, podaję mu dłoń i on oplata swoją łapinką moje palce. Mam wtedy taki wyrzut oksytocyny, że szok
Śmiejemy się z mężem, że jego łapinki są jak drożdże na ciasto - takie mięciutkie
A co do zbijania gorączki - mi pediatra mówiła, że zbijamy tylko od 38.5 w górę. Wcześniej organizm powinien sam zwalczać.Altair lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Dzięki Dziewczyny za wskazówki 😍, skorzystam z kalkulatora:-) i też mam w planie syrop z daktyli:-) Zobaczymy co wyjdzie. Będziemy tylko we 3
a na początku grudnia zrobimy "Roczkołajki" Zamówiłam cudowne ozdoby z masy cukrowej więc tort na pewno będzie ładny 🤣🤣🤣
Nosia lubi tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Hejo Dziewczyny!
Czytam Was na bieżąco co kilka dni:D nie odzywam się bo u nas jest ciągła walka z chorobami. Od tygodnia Mikołaj walczy z wirusem, prawdopodobnie adenowirus jak stwierdziła dzisiaj lekarka, ja miałam anginę, 2 tyg temu wszyscy po kolei gorączkowalismy. No masakra. Kolejne terminy szczepień przepadają i bardzo mnie to martwi, bo w naszej przychodni to oznacza min miesiąc obsuwy.
My robimy roczek Olusia za dwa tyg:)
Do pracy wracam dopiero we wrześniu także jeszcze będę w domu tez:) Nie wiem czy Olek pójdzie do żłobka w przyszłym roku czy poszukamy niani, która by ogarnęła tez w razie w Mikołaja. Wgle nie wiem jak miałabym wrócić do pracy jeśli tak będziemy chorować ale już dłużej chyba nie dam rady bez pracy, chociaż na pół etatu:D.
Olek ma straszną mamoze, potrafi płakać nawet jak jest z tatą a ja pójdę na górę albo do lazienki. Przyczlapuje pod drzwi, wali w nie i jęczy mamammmamaa!!! W nocy budzi się co 2h. Je bardzo słabo, prawie nic. Daje sobie czas do maja z kp, potem chciałabym już chyba odstawić.
Nosia lubi tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Karolnka czekałam na jakąś wiadomość od Ciebie 🤗 szkoda, że ciągle jakieś choroby 😒 teraz taki sezon też najgorszy bo nas też wzięło całą 4 mocne przeziębienie to mnie do tej pory kaszel męczy a minęło ponad 2 tygodnie 🫣 teraz dziewczyny miały zwykłą wirusówke Majka tylko ból gardła a Ala mega chrypa 🙄 jakby miały chodzić do żłobka czy przedszkola to pewnie też ciągle coś 😬
A jak tam u was z alergiami ? Jakie testy Mikołajowi robiłas z krwi jak dobrze pamiętam ? Muszę Majce zrobić chociaż te zwykłe i boje się, że też nic nie pokaże 🫣KaroInka lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Nosia wrote:Dziewczyny jakie mleczka modyf podajecie swoim maluszkon?
Wika z racji alergii pila Bebilon Pepti Syneo 2, teraz mamy przejść na HA mleko i wybraliśmy Nan Opti Pro HA, a jak na nim będzie ok to na zwykle. Problem tylko w tym, że Wika jest tak przyzwyczajona do smaku Pepti ze płacze piszczy wyrywa sie i nie chce innego 🙄 A my już nie mamy na niego refundacji… Dziś pojechałam dokupić dwie puszki do apteki i mieszamy jej stopniowo, na razie dorzucamy tylko jedna miarkę nowego mleka…Nosia lubi tę wiadomość
-
meggie94 wrote:Wika z racji alergii pila Bebilon Pepti Syneo 2, teraz mamy przejść na HA mleko i wybraliśmy Nan Opti Pro HA, a jak na nim będzie ok to na zwykle. Problem tylko w tym, że Wika jest tak przyzwyczajona do smaku Pepti ze płacze piszczy wyrywa sie i nie chce innego 🙄 A my już nie mamy na niego refundacji… Dziś pojechałam dokupić dwie puszki do apteki i mieszamy jej stopniowo, na razie dorzucamy tylko jedna miarkę nowego mleka…
My musimy z Neocate przejść na Neocate Junior i jestem ciekawa czy jest jakaś różnica w smaku 🤔Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Nosia wrote:Dziewczyny jakie mleczka modyf podajecie swoim maluszkon?
Kendamill, chyba jedyne mm z mleka pełnego a nie odtłuszczonego. Bardzo smaczne, sama czasem podjadam xDNosia lubi tę wiadomość
-
Angelaaaa wrote:My musimy z Neocate przejść na Neocate Junior i jestem ciekawa czy jest jakaś różnica w smaku 🤔
Myśle ze nie, bo to nadal to samo mleko tylko kolejny numerek, jak przechodziliśmy z 1 na 2 tez bez problemu. No ale Pepti Syneo ma zupełnie inny smak niż inne mm 🙄 -
Dzięki dziewczyny za odzew. Ja muszę swoją Dianke namówić na mm. Odstawiam powoli KP. Bebilonem pluje. Hmm.. Ale nie wiem czy to po prostu nie jest bunt na butelkę. A tak po za tym to je wszystko co jej dam. Chciałabym tylko żeby przez jakis czas jeszcze piła mleko, ze względu na ząbki itp.
Może spróbuje z tym Kendamillem 😀