LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Nosia ja odstawiłam starszego jak miał równe 13 miesięcy. Nie wprowadziłam mu mm, bo on juz z butelki nie pił, mm nie chciał, nawet mojego mleka nie chciał z bidonu czy kubka, stałe posiłki ładnie jadł. Jeśli je wszystko w dzień to spróbowałabym odstawić kp w nocy a w dzień podawać zbilansowane posiłki.
U nas to tak wyszło trochę nieplanowanie, bo obydwoje trafiliśmy do szpitala w tym samym czasie przez jakąś jelitówke (ja wtedy już byłam w ciazy) I Mikus musiał zostać w szpitalu z tatem. W nocy jak się przebudził to mąż podawał mu elektrolity (miały słodki smak) i o dziwo zasypiał dalej. Po szpitalu poszliśmy za ciosem i na pierwsze pobudki wystarczyła woda ale przez kilka dni ok 3-4 w nocy już chyba był głodny i wtedy wjeżdżał banan, tubka, że 2 razy robiłam kaszkę. Po jedzeniu myślimy zęby. W dzień jadł 5 posiłków plus czasem jakieś przekąski. Starałam się żeby ta dieta była zbilansowana i po może tygodniu przestał domagać się jedzenia w nocy. Wystarczyła woda. Niestety odstawienie u nas nie spowodowało, że zaczął przesypoac noce ale przynajmniej jak się przebudził to wystarczyło go przytulić i spał dalej.
Jeśli jednak bardzo chcesz wprowadzić mm to z tego co wiem najbliżej w smaku do mleka matki jest Capri Care.
Angelaaa robiliśmy panel pediatryczny u Mikołaja i u Olka. U Mikusia nie wyszło kompletnie nic, coś tam może drgnęło przy roztoczach i żółtku ale w klasie 0, alergolog mówiła, że jak klasa 0 to nawet jak coś tam drgnęło to nie patrzeć na to, pediatra stwierdziła, że u tak małych dzieci jak drgnie cokolwiek to jest coś na rzeczy:D więc kogo tu słuchać?Natomiast ma alergie na orzechy arachidowe na 100% a mu nie wyszło nic. Widocznie jest IgE niezależna i przez to nie wychodzi w testach ale wystarczy, że przez dwa dni zje coś z arachidami i cały się drapie. U Olka wyszła za to alergia na orzechy arachidowe w 3 klasie i laskowe chyba w 2. W 1 klasie wyszedł gluten. A miał z 8 miesięcy jak robiliśmy więc jednak coś pokazały. Problem z tymi testami jest taki, że jak u takiego malucha nic nie wyjdzie to wcale nie znaczy, że alergii nie ma. Jak to mowią: Jeździć, obserwować
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2023, 00:23
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Nosiu, ja nie jestem fanką pomysłu dawania krowiego mleka z kubka po roczku. Czemu? A no temu, że mleko krowie nie ma tylu wartości odżywczych ile kryje się w mm. Wiem, że wszystko można dostarczyć w diecie, ale.. no właśnie - ale. Jak dziecko lubi pić mleko, to ja bym podawała mm. Zresztą u swojego tak robię. Dopóki chce mleko, to mu je podaję. Chcę, żeby wszystko wyszło naturalnie i czekam na trochę samoodstawienie. Swojego mleka mam jeszcze 500ml dziennie, a on wypija około 800-900 na dobę, więc 300-400 z tego to mm (u nas Capricare 2, ale już zamówiłam Capricare 3). Oprócz tego zjada 3-5 posiłków w ciągu dnia.
Może też inaczej bym do tego podchodziła, ale on jest bardzo szczupły. Jego waga od jakichś 3-4 miesięcy stoi w miejscu prawie - no, od lipca przytył 400 g. Waży 9.4 przy wzroście około 74-75 (nie wiem dokładnie ile ma, bo nie umiem go zmierzyć xD)
Hej Karola, fajnie, że napisałaś co u Ciebie. Trzymam kciuki za zdrówko
Wrzucam Wam przepis, który u nas stal się hitem. Trochę go zmodyfikowałam i ja robię tak, że do malaksera wkładam trochę rozmrożonych warzyw, w tym ze 2-3 kupki szpinaku, pieczarki, jakieś tam warzywka, 2 jajka, pieprz i trochę oleju lnianego. Miksuję i wylewam na tego wrapka. Piekę pi razy oko 12-14 minut w 180 stopniach. Młody bardzo ładnie to zjada na kolację
https://www.instagram.com/p/CzLzwk6gvmE/Nosia, kid_aa lubią tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Karolinka u nas woda w nocy nie przejdzie. Napije się chętnie, potem rzuca butelka i ciągnie mnie za bluzkę. Ostatnio walczyłam 1.5h w nocy żeby zasnęła bez cycka. Jak ją ululalam to po chwili i tak się budziła. Dopiero jak dam jej jeść to zaśnie na 2h. W nocy ciągle się budzi. W dzień też szarpie mi bluzkę mimo, że jest najedzona. Ona bardzo dużo je i wszystko co jej podam. Rd idzie super, ale mimo to ona musi mieć mleczko. 6 miesięcy nie chciała tknąć butelki także byłam uwięziona w domu bo karmilam co 2h.
Teraz w dzień już nie karmie od kilku dni. Karmię tylko w nocy. Ciężko będzie z tymi nocami. Wydaje mi się, że ona sama z siebie nie odrzuci piersi. Chcę zacząć wcześniej ja odstawiać bo się boję, że jak będę miała wrócić do pracy to będzie z nią cyrk
Chce wrócić do pracy ze spokojna głowa. Wracam do chemii, karmienie piersią odpada.
Dlatego chciałam ją przekonać do butelki. Może jak wypije butlę mm na wieczór to pośpi dłużej. Na mleku krowim od dawna daje jej różne dania, ale nie jestem przekonana czy ono dostarczy jej wszystkich składników. Mała lubi też bardzo nabiał. Myślę, że mogłaby być bez mm, ale może z mm uda mi się szybciej odzwyczaic ja od piersi. -
Coś dzisiaj spać nie mogę. Stresuje mnie to odstawianie od piersi. Czuję się jak zdrajca jak próbuje jej dac butelkę zamiast KP.
Decembery, moja Dianka zatrzymala się na 10kg i tak stoi od dłuższego czasu. Teraz rośnie w górę. Nie martwię się, bo ładnie je i wygląda zdrowo. Chyba nasze maleństwa są w takim wieku, że je wlaśnie wyciąga, rosną.
Dużo twój Żbiczek pochłania mleka w ciągu dnia. Moja mała nadrabia w nocy 🙈 -
Nosia mój Miko też w nocy budzil się co 1,5h na cycka, jak został z tatem w szpitalu to byłam przerażona ale od ojca pił z bidonu! Byłam w ciężkim szoku. Może też pomogło to, że mąż podawał mu ten słodki płyn z elektrolitami. Może jakby Twój mąż przejął Dianę na 2 nocki? Próbowaliście? Jeszcze moze nie teraz ale za miesiąc? Tak sobie gdybam:) z butlą w nocy to też nie jest tak do końca zdrowe dla zębów (mleko matki nie sprzyja próchnicy a mm już moze) ale oczywiście to Ty wiesz co najlepsze dla bobasa, bo jeśli Dianka jest głodna no to przecież trzeba jej dać mleczko:). No i nie obwiniaj się, rok dawałaś jej co mogłaś najlepszego! Też miałam takie myśli jak odstawiłam Mikusia ale po kilku tygodniach mi przeszło i doceniłam uwolnienie cyckow
. Z Olkiem raczej jeszcze trochę poczekam.
Teraz z Olkiem mam taki problem, że ode mnie nic nie chce jeść. Żadnej zupy nie zje więcej niż 3 lyzeczki! A jak tato go karmi to zje. Wgle je tak mało, jak ma na talerzu to rozrzuci więcej niż zje. Nawet przekąski mu nie wchodzą zbytnio. Czekam na wyniki ferrytryny.
Joanne lubi tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Nosia wrote:Coś dzisiaj spać nie mogę. Stresuje mnie to odstawianie od piersi. Czuję się jak zdrajca jak próbuje jej dac butelkę zamiast KP.
Decembery, moja Dianka zatrzymala się na 10kg i tak stoi od dłuższego czasu. Teraz rośnie w górę. Nie martwię się, bo ładnie je i wygląda zdrowo. Chyba nasze maleństwa są w takim wieku, że je wlaśnie wyciąga, rosną.
Dużo twój Żbiczek pochłania mleka w ciągu dnia. Moja mała nadrabia w nocy 🙈
Rozumiem Cie - u nas podobna sytuacja, w nocy bez cycka ani rusz. Tylko u nas jest troche inaczej bo wiem ze we moge tak dlugo pociagnac. Ale - jest nadzieja - cala nadzieja w tacie. Oskar tez wogole nie chcial butelki, ale jak szlam do pracy to kupilam pierwszy lepszy Nan, i tata dostal przykaz podania mu tego mleka raz dziennie. Poczatki byly trudne, ale w koncu zalapal. Rozumiem tez jak mowisz ze czujesz sie jak zdrajca - dlatego u nas to wlasnie tata dostal zadanie wprowadzenia butelki. Dzis po raz pierwszy ja karmilam malego butelka jak byli goscie, po raz pierwszy nie mialam wyrzutow sumienia. Nie zebym miala cos do butelki ogolnie, ale po prostu wiem jak on kocha mleko mamy.
A tak to jeszcze dodaje mu jedna miarke MM do porannej owsianki.
-
U nas juz po imprezce, jedni goscie byli w poludnie, reszta wieczorem - tort sie udal. Kidaa, ja nam doroslym zaserwowalam ten tort z lodami pistacjowymi i bylo super.
Decemberry, Nosia, Joanne lubią tę wiadomość
-
Nosiu, akurat temat poczucia winy jest bardzo trudny i też max rozumiem, ale według mnie trzeba pomyśleć - siła wyższa. Pieniądze, które zarobisz w pracy dadzą jej na tym etapie już trochę więcej niż mleko z piersi - tak staram się racjonalizować
Widzę, że mamy kp mają bardzo podobna sytuację jak my mimo, że u nas jest i mm i moje mleko...
Mam wielką nadzieję, że oni po prostu wyrosną z tej potrzeby jedzenia w nocy. U nas czasem 8-10 pobudek. W ciągu nocy zjada okolo 250 ml. Reszta to pobudki nawykowe aby polulać, potulić itd.
A co do wagi - właśnie też tak myślę, że to już chyba cecha osobnicza, że wygląda szczupło, ale zdrowo, więc się aż tak nie przejmuje. Pediatra go oglądała X razy i nigdy nie powiedziała, żeby coś mu brakowałoNosia lubi tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Wika jest ciagle na mm i w nocy tez pobudki. I tak jak mamy KP się martwią jak odstawic, to uwierzcie mi, że te dylematy mają tez mamy mm 🙈 Wika nie zaśnie ani na drzemkę ani na noc bez butli z mlekiem, nic absolutnie nic nie jest w stanie ją tak wyciszyć jak butla z mlekiem. I tez zastanawiam się kiedy i jak próbować tą butle zabierac. A do tego nasze rd idzie jak krew z nosa, wiec to mleko nadal jest jej potrzebne. Nawet bym na razie nie była w stanie wprowadzić jej na jego miejsce nabiałowych potraw, bo nie toleruje smaku mleka krowiego. Ale ciagle z tylu głowy mam jak to zrobić i kiedy 🙈
Decemberry lubi tę wiadomość
-
Dec, juz do nowego domku sie przyzwyczailismy 🥰 chociaz pare rzeczy nas nieprzewidzianych musimy poprawic - np wszystkie drzwi okazaly sie problematyczne - slabo izoluja dzwieki, polowa sie nie domyka dobrze. Tak samo sufit miedzy pietrami, jakby byl z papieru 😂 maz zabral sie za remont, na razie jeden pokoj, a potem tam malego przeniesiemy. Takie rzeczy ktorych sie nie zobaczy bedac godzine na wizytacji.
Z racji tego ze jestesmy blisko lasu to teraz jak zrobilo sie chlodno, odwiedzaja nas cale rodziny sarenek, wiec milo bo mlody moze sobie poobserwowacNosia, kid_aa, Tony, meggie94, Angelaaaa, Decemberry lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, dziękuję że jesteście! Nie żebym myślała, że jedyna jestem z takimi problemami, ale jak napisałyście to teraz mi trochę lżej. Wczoraj nie mogłam zasnąć bo miałam tyle myśli w głowie...
Karolinka taki właśnie jest plan, że tata się włączy w nocne usypianie, ale ja całkiem wyjdę z pokoju. Bo jak mnie widzi to tylko moja bluzka jej w głowie. Teraz kilka razy w nocy też tak robiliśmy. Ja wychodziłam a mąż lulal i usypiał i dopiero wtedy zasypiała. Do stycznia mamy trochę jeszcze czasu i mam nadzieję, że się uda
Boje się też o jej ząbki bo w nocy tak często je. Na szczęście jest to KP jak narazie. Szczotkujemy często.
Scandi, Decembery, Meggie, Karolinka dziękuję za wpisy.
Decembery moja malutka też wyszczuplała, ma długie nóżki a była takim bardziej pampuszkiem xd 😂 To chyba normalne na tym etapie 😃Tony, meggie94, Decemberry lubią tę wiadomość
-
Nosia jesteś super Mamą i zawsze o tym pamiętaj 😉 ja też mam różne dylematy związane z pracą i zarobkami i zajmowaniem się synkiem. Niestety prowadząc własną działalność nie jest tak łatwo jak przy umowie o pracę, ale coś za coś 🙂
Leon cały czas przybiera na wadze i teraz około 10kg waży 🫣 ale dobrze wygląda. Jest taki jak to mówi babcia ubity 😂
Nosia, Decemberry lubią tę wiadomość
-
U nas też waga praktycznie stoi w miejscu, ale widzę po ubrankach, że z nich wyrasta, magia
więc też się nie przejmuję tym, chyba jeszcze nie ma 10kg.
Kurde dziewczyny współczuję Wam tego nocnego karmienia. Ja się wkurzam, ze po 3-4 razy w nocy muszę do niej wstać, wsadzić smoczka, potrzymać za rączkę ale to dwie minuty i śpi dalej. Widzę, że nie mam na co narzekać 🙈
Ostatnio zrobiłam screeny jak cienwiatru pisała o nocnyn karmieniu, tak z myślą o Was, wrzucam, może się przyda -
My w dalszym ciągu na kp. Jeszcze do niedawna przed każdym posiłkiem stałym, a teraz mniej. Pobudkę robi ok 4 po karmieniu jeszcze śpi 1,5-2h i dokarmiam w łóżku, przez miesiąc dosypiał później do ok. 8-8:30 ale odkąd wróciliśmy do Pl. to rzadko mu się zdarza więc zaczynamy dzień - z czego Młody jest baaardzo zadowolony🤣
Czytałam, że dzieci w drugim roku mocno tracą zainteresowanie jedzeniem więc wpadłam na pomysł, żeby do wieczornej kaszki dodawać mm - mamy Capri care. Młody teraz dobija do 10kg. W sumie to mm traktuję bardziej jako dodatkowe witaminy.
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Co do tortu:
https://zapodaj.net/plik-SiifSQNwMQ
Biszkopt robiłam dwa razy. Za pierwszym po mistrzowsku zagapiłam się i wmiksowałam przesianą mąkę - zorientowałam się dopiero jak mikser zaczął ledwo zipieć - bo takie gęste🫣 Oczywiście w piecu nie urósł
Za drugim razem mieszałam jak trzeba, ale urósł niewiele więcej i wyszedł dość zbity. Przy krojeniu się trochę rozjeżdżał przez śmietanę🤣 No i syrop daktylowy zrobiłam zbyt gęsty i nie wsiąkł za bardzo w ciasto🫢
Ale ... naszej trójce bardzo smakował!!! Super, że Dzidziulek mógł zjeść z nami bez mojego wyrzutu sumienia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2023, 17:15
meggie94, Angelaaaa, Altair, Tony, Decemberry, Asia11, Joanne, Scandi-B lubią tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
Tony ja to wszystko wiem, co wstawilas screeny, ale naprawdę na tą chwile chyba nie czuje się na siłach oduczac jej zasypiania przy butli, bo wiem, że to będzie półtoragodzinna walka 🙄 bez butli usypiała mi jak była młodsza i na drzemki szła spać w wozku, ale wtedy była bujana
Tony lubi tę wiadomość
-
Kid_aa Piękny tort, gratulacje!
Scandi-B lubi tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie