X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • bambari Autorytet

Wysłany: 10 października, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    Oho czyli coś się zaczyna dziać 😁 ja to jestem podekscytowana waszymi pierwszymi objawami 😂 u mnie totalne zero, nawet mi brzucha ostatnio nie spina, jedyne co to krocze pobolewa.

Daktyle mam już w koszyku na allegro ale to akurat mąż pamiętał, że mu o tym mówiłam ☺️

Masz jakiegoś sprzedawcę z allegro godnego polecenia?

II 16.03.2024

preg.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 10 października, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poradzcie proszę, bo już się gubię.
    Chcę kupić na start 400g mam (tak w razie czego, żeby czekało). Wybrałam dwa Laktowit 1 i NAN 1 optipro plus. Cena przeważa na NAN, ale skład na Laktowit.
    Zastanawia mnie ile takiego mleka zużywa się na miesiąc. Wyczytałam, że powinno się dawać dziecku około 9 butelek dziennie po 100ml roztworu. Roztwór ma zawierać 3 miarki proszku. Ale ile wynosi ta jedna miarka? Jak obliczyć zużycie MM na pierwszy miesiąc życia młodego?
    Może da się tak ogólnie, że np. 2*po 400g styknie?

(Czat gpt wskazuje na 8/9 opakowań po 400g, ale to chyba dużo za dużo wychodzi 🤔)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października, 12:24

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 10 października, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juss92 wrote:
    O dobrze że mówisz, też mam ją w zestawie z laktatorem, to zwrócę uwagę 😊

U mnie od rana jelita pracują na najwyższych obrotach, poza tym cisza i spokój, więc nie wiem na ile mogę się łudzić że to znak, że coś się ruszy niedługo 😅
    Ale po daktyle dzisiaj skoczę do sklepu, nie zaszkodzą

Ta niepewność jest najgorsza 🙈mnie wczoraj znowu odeszło trochę czopa (podbarwiony na brązowo, więc wiem, że szyjka pracuje), ale potem znowu się wyciszyło. Gdyby w poniedziałek lekarz nie powiedział, że rozwarcie na 3cm to bym myślała, że mam dużo czasu, a tak będę się teraz codziennie zastanawiać czy to już czy jeszcze 😅przy pierwszym synu kiedy czop odchodził już pobrudzony to odbyło się w ciągu jednego dnia i na drugi odeszły wody, a teraz tak powoli że masakra xD. Czekam aż odejdzie taki typowo z krwią to będę wtedy panikować, chociaż dzisiaj znowu czysto 🙈
    Wiem, że mam jeszcze dużo czasu, ale strasznie stresuje mnie to wywoływanie (zwłaszcza, że lekarz mówi, że mam iść, a położna że to nie jest konieczne) więc naprawdę liczę, że do 20.10 urodzę...
    W domu zostały mi już naprawdę pierdoły do zrobienia, bez nich też mogę rodzić, więc jak się będzie przeciągać to kociokwiku dostanę xD
    Dzisiaj też skończyłam prezenty dla położnych, oprócz słodyczy i kawy zamówiłam personalizowane kubki, mam nadzieję, że im się spodobają i nie stwierdzą, że wiocha xD

Elasure lubi tę wiadomość

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • monii Ekspertka

Wysłany: 10 października, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Chcę kupić na start 400g mam (tak w razie czego, żeby czekało). Wybrałam dwa Laktowit 1 i NAN 1 optipro plus. Cena przeważa na NAN, ale skład na Laktowit.
    Zastanawia mnie ile takiego mleka zużywa się na miesiąc. Wyczytałam, że powinno się dawać dziecku około 9 butelek dziennie po 100ml roztworu. Roztwór ma zawierać 3 miarki proszku. Ale ile wynosi ta jedna miarka? Jak obliczyć zużycie MM na pierwszy miesiąc życia młodego?

To zależy od dziecka. Mi 800g dla najstarszego nie starczyło. On miał duży spust 😂 ogólnie przeszłam z piersi od razu na Bebilon bo fajna cena w Biedronce i skład. Tak jak mówię wszystko zależy od dziecka.

Mój najstarszy był pulchny a teraz to patyczek i dalej je za 5 i jeszcze sport uprawia😂

Niaha lubi tę wiadomość

2013 - syn Aleksander 👼
    2014 - syn Jaś ❤
    2015 - córka Gosia ❤
    2019 - syn Staś ❤ ( rozszczep lewostronny całkowity, autyzm, opóźnienie rozwoju, zaburzenia koordynacji ruchowej, afazja, adhd )
    2024 - córka Martynka❤

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 10 października, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale emocje zaczynają byc na grupie 😄będzie ciekawie jak ruszymy z porodami 🤭😄😄

Ja mam laktator tylko, resztę jak coś to dokupimy w trakcie.

Co do butelki to kupiłam aventa że smoczkiem dodatkowym i jedna lovi, te małe.

A ja mam pytanie odnośnie acardu kto stosował, do którego tc mieliście stosować?

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 10 października, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:

A ja mam pytanie odnośnie acardu kto stosował, do którego tc mieliście stosować?

Ja mam odstawić w 36 tc :)

Dziewczyny, które to są smoczki z wolnym przepływem do butelki avent?

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

preg.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 10 października, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Melduję się po wizycie. Malutka rośnie pięknie ^^ Prawie 2,5 kg, 47 cm, wszystko w normie. Jedyne zaskoczenie, to że przekręciła się od ostatniej wizyty (ułożenie główkowe) i leży poprzecznie. Pani doktor co prawda mówi, że ma jeszcze czas ale trochę się zastanawiam czy dać jej spokój do następnej wizyty czy wspomóc ćwiczeniami.

Niaha, wpisz mi proszę następna wizytę na 28.10.

Polaaaa, ja zaczęłam jeść daktyle od tego tygodnia (34 +0). Jem po 3 dziennie, pewnie zwiększę liczbę co tydzień do tych 6-7. Jem same a trzeba do smaku się przyzwyczaić 🙈 Ja kupuje w Lidlu bez problemu, może w PL też są.

Niaha, Bruised, juss92, Elasure, czaranna, Paima, Wero0707, Przedszkolanka123, Makija, Pati2804, Sparky lubią tę wiadomość

preg.png

👩🏻32 lat
    👨🏼‍🦲38 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 10 października, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:

Acard 150 miałam brać do 35+0.

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Bibi24 Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Dziewczyny, czy wszystkie macie wizytę u neurologa?
    Mi ginekolog nic nie mówił o tym, sama też na to nie wpadłam. Byłam u okulisty, który nie stwierdził przeciwskazan do porodu naturalnego, ale do okulisty kazał iść ginekolog.
    I teraz już nie wiem, czy neurolog to standard, czy jak są jakieś wskazania do weryfikacji?

Ja też nie dostałam wytycznych żeby iść do okulisty i neurologa więc nie idę 🤷🏻‍♀️ nawet lekarz nic nie wspomniał na ten temat ☺️

preg.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 10 października, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi24 wrote:
    Ja też nie dostałam wytycznych żeby iść do okulisty i neurologa więc nie idę 🤷🏻‍♀️ nawet lekarz nic nie wspomniał na ten temat ☺️

Mi o okuliście też nie wspominał, ale wolę dla własnego bezpieczeństwa iść ;) sprawdzić ciśnienie w oku, i czy nie zmian na siatkówce.

Bo sama wada nie jest przeciwwskazaniem do porodu SN.

Do neurologa mam wskazania.

Bibi24 lubi tę wiadomość

preg.png
  • MonReve96 Autorytet

Wysłany: 10 października, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Ja już po wizycie. Mała waży już ok 3 kg. Raczej będzie takim średnim dzieckiem, jest w okolicy 50 centyla. Szyjka długa i zamknięta, więc póki co nie zapowiada się na poród. Zobaczymy 😅 od kilku dni podjadam daktyle. Myślę jeszcze o oleju z wiesiołka. Nie chciałabym żeby mała się zasiedziała 😅

Dziękuję za kciuki ❤️

Co do listy akcesoriów, mamy kupiony podgrzewacz ze sterylizatorem. Resztę będziemy rozważać już później w zależności czy będzie nam potrzebne.

I dzisiaj wybieram się jeszcze do okulisty. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok.

Elasure, Natalia K, czaranna, Paima, Wero0707, juss92, miska122, Niaha, MaggLbn, Galena, Pati2804, Bruised, Fania017 lubią tę wiadomość

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    19.02.2024 - Beta 140,94, prog 34,43
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷
    Czekamy na Ciebie malutka!

07.11.2024 r. - Już jesteś! 🩷🩷🩷

(PAI-1 homo)

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 10 października, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Dziewczyny, czy wszystkie macie wizytę u neurologa?
    Mi ginekolog nic nie mówił o tym, sama też na to nie wpadłam. Byłam u okulisty, który nie stwierdził przeciwskazan do porodu naturalnego, ale do okulisty kazał iść ginekolog.
    I teraz już nie wiem, czy neurolog to standard, czy jak są jakieś wskazania do weryfikacji?

Mi do okulisty też nie mówił że mam iść. Ale wzrok mam ok, nie noszę okularów, więc może dlatego 🙈

Elasure lubi tę wiadomość

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 10 października, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    Oho czyli coś się zaczyna dziać 😁 ja to jestem podekscytowana waszymi pierwszymi objawami 😂 u mnie totalne zero, nawet mi brzucha ostatnio nie spina, jedyne co to krocze pobolewa.

Daktyle mam już w koszyku na allegro ale to akurat mąż pamiętał, że mu o tym mówiłam ☺️

U mnie też tylko krocze czuję, ale maluch jest niski ułożony więc pewnie dlatego. Spięcia brzucha tak jak wcześniej 😅 Od teraz to każdy nowy objaw będziemy traktować jakby się poród zaczynał 🤣

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 10 października, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

Daktyle mają uruchomić czynność skurczową? Czy jakie jest wskazanie? 😅

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 10 października, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

Bardzo często zamawiamy z Trzy Ziarna, nie mam im nic do zarzucenia 😊

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 10 października, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam daktyle prosto z Emiratów, bo mamy tam rodzinę. Polecam Wam gatunek Medjool, są wielkie, mięsiste i pyszne. Nie jestem ogólnie fanką suszonych owoców typu figi itd, ale te daktyle są super. Jak ktoś nie lubi smaku to polecam zrobić sobie w blenderze Shake - mleko, masło orzechowe, kilka daktyli (tylko pestki wyjąć!), banan. Drugi przepis na daktyle to taki ala snickers - rozkrajamy daktyla, do środka dajemy trochę masła orzechowego, maczamy to w czekoladzie deserowej i do lodówki. Jak się zetnie to jest pyszka

MaggLbn lubi tę wiadomość

preg.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 10 października, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:

(Czat gpt wskazuje na 8/9 opakowań po 400g, ale to chyba dużo za dużo wychodzi 🤔)

Niaha, a przy modyfikowanym nie jest przypadkiem tak, że liczysz zapotrzebowanie Xml na kilogram masy ciała?
    Teraz tego nie przeliczysz tak dokładnie moim zdaniem.
    Ale jeśli się mylę,to mnie poprawcie.

To jak z syropkami , producent w danym wieku zaleca np 5ml ale tak się nie podaje. Przeliczasz ile Faktycznie waży Twoje dziecko i jakie ma zapotrzebowanie 🤔

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

preg.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 10 października, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Ta niepewność jest najgorsza 🙈mnie wczoraj znowu odeszło trochę czopa (podbarwiony na brązowo, więc wiem, że szyjka pracuje), ale potem znowu się wyciszyło. Gdyby w poniedziałek lekarz nie powiedział, że rozwarcie na 3cm to bym myślała, że mam dużo czasu, a tak będę się teraz codziennie zastanawiać czy to już czy jeszcze 😅przy pierwszym synu kiedy czop odchodził już pobrudzony to odbyło się w ciągu jednego dnia i na drugi odeszły wody, a teraz tak powoli że masakra xD. Czekam aż odejdzie taki typowo z krwią to będę wtedy panikować, chociaż dzisiaj znowu czysto 🙈
    Wiem, że mam jeszcze dużo czasu, ale strasznie stresuje mnie to wywoływanie (zwłaszcza, że lekarz mówi, że mam iść, a położna że to nie jest konieczne) więc naprawdę liczę, że do 20.10 urodzę...
    W domu zostały mi już naprawdę pierdoły do zrobienia, bez nich też mogę rodzić, więc jak się będzie przeciągać to kociokwiku dostanę xD
    Dzisiaj też skończyłam prezenty dla położnych, oprócz słodyczy i kawy zamówiłam personalizowane kubki, mam nadzieję, że im się spodobają i nie stwierdzą, że wiocha xD

No zdecydowanie takie czekanie jest najgorsze 😱
    Ale jeśli to czop odchodzi, to już powinno na dniach być maleństwo 😊

miska122 lubi tę wiadomość

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

preg.png
  • Bibi24 Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na allegro days jest inhalator flaem koala za 211,50 zł to chyba najniższa cena w ostatnim czasie. Tak tylko tu zostawiam ☺️

Elasure, Niaha lubią tę wiadomość

preg.png
  • monii Ekspertka

Wysłany: 10 października, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dzisiaj po wyniki GBS. Wszystko OK 😊 Lekarz i położna powiedzieli że przed porodem żółte wody będą uciekały. Mam się nie przejmować bo dziecko już jest gotowe. Jeśli tylko więcej wyleci żółtego hlustem to dzwonić po pogotowie i na CC tryb pilny. Także czekam niecierpliwie ❤

Bibi24, czaranna, Waflut, Jenny93, KarolinaAnastazja, Niaha lubią tę wiadomość

2013 - syn Aleksander 👼
    2014 - syn Jaś ❤
    2015 - córka Gosia ❤
    2019 - syn Staś ❤ ( rozszczep lewostronny całkowity, autyzm, opóźnienie rozwoju, zaburzenia koordynacji ruchowej, afazja, adhd )
    2024 - córka Martynka❤

age.png
‹‹ 509 510 511 512 513 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ