X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redken gratulacje i szybkiego powrotu do pełni zdrowia!

redken lubi tę wiadomość

age.png
  • czaranna Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redken gratuluję i dużo zdrówka ❤️
    Obyś jak najszybciej doszła do siebie 🤞🍀

My dziś wychodzimy do domku 🥳 oboje mamy się dobrze, mały ładnie ssie, trochę spadł na wadze ale niewiele, badania ok, właśnie jest szczepiony i czekamy na wypis 😍 poza tym 3 noce nie spane bo walczę z pokarmem, i Miłosz i moje cycki mają kryzysy, ale tylko raz go dokarmiłam narazie się nie poddaję to dopiero druga doba, więc daje sobie czas 🤞
    Jestem tak podekscytowana tym wszystkim i po raz kolejny tak bezgranicznie zakochana ❣️

redken, MaggLbn, Waflut, juss92, Elasure, Niaha, Jenny93, Fania017, Natalia K, MonReve96, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość

👸 33
    👨‍🔧 37

28.10.2009 - 9.15 3860 Kubuś 💙
    07.01.2015 - 5.05 4000 Michalina💗
    23.11.2024 - 12.15 Miłosz 💙

Starania od - 01.2023
    ⏸️ 11.03.2024

age.png
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redken gratulacje i dużo zdrówka 😍🥳
    Piękna mała 😍

U nas wszystko bardzo dobrze, położna była na drugiej wizycie, przyrost wagi książkowy. Bilirubina się wypłukuje, mała w końcu jest mniej żółta. I najważniejsze, Emilka nie ma już kikuta 😂🥳 W końcu się doczekałam.
    W nocy nadal spi nam pięknie w dostawce, karmimy na przemian z mężem butlą. Raz w nocy odciągam laktatorem. A w dzień Emi je sobie ładnie z cyca. I tak nam dni płyną, dzisiaj był balkoning 1,5 h. Od jutra ruszamy na pełnoprawne spacery.
    A jeśli chodzi o CC to czuje się jakby żadnej operacji nie było. Oczywiście staram sie nie przesadzać z dźwiganiem, żeby czegoś nie uszkodzić ale naprawdę nie mogę narzekać.

@Czaranna wspaniałe wieści. W domu najlepiej 😊

Elasure, Niaha, redken, Natalia K, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radken gratulacje 🥳

redken lubi tę wiadomość

❤️

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redken gratulacje🥳 śliczna córeczka😍

redken lubi tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • pandzia 🐼 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redken, Makija - gratulacje 🥰🥰

Dzięki dziewczyny za pocieszenie 😊 wczoraj się nawet śmiałam do męża, że skoro powiedział lekarze,że się nie zanosi to zaraz się zacznie 🤪
    Chyba dzisiaj mam już jakieś skurcze. Od rana pobolewa mnie podbrzusze.
    Fajnie już być w tematach ilości sterylizacji na dzień, spacerków itd 😃😃 tym bardziej jak jest się po terminie i czuje się tą presję porodu i wszelkie pytania z otoczenia czy to już. Jak ta ciąża szybko mi zleciała tak listopad jest miesiącem z gumy.

Bambari jak po OSTATNIEJ wizycie?

redken, Makija, Natalia K lubią tę wiadomość

2023:
    2x CB
    2x puste jajo płodowe
    💔
    2024:
    Marzec ⏸️
    Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
    słabe przyrosty bety-> zwiększenie Accofilu ✅
    26.11 Gabriela 2890g 54cm 💖

APS, kariotyp, badanie genetyczne po poronieniu, MUCHa 2x, AMH, badania hormonalne, USG 3d macicy, allo mlr, cross match i inne

Kir AA, Pai- 1 homo, TSH, histeroskopia: stan zapalny endometrium

On:

Morfologia, test mar, chromatyna,kariotyp
    👩🏼95'
    👨🏼93'
    age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie, a w co się ubrać na ktg? Założyć koszule albo kardigan na guziki? Czy to nie ma znaczenia, bo i tak się rozbiorę od pasa w górę?

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Słuchajcie, a w co się ubrać na ktg? Założyć koszule albo kardigan na guziki? Czy to nie ma znaczenia, bo i tak się rozbiorę od pasa w górę?
    Odkrywasz tylko brzuch, ja zawsze miałam spodnie i bluzki. Bluzka siup w górę i gotowe 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 16:13

Wero0707 lubi tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redken, Makija Gratulacje! Dużo zdrowia dla Was i maluchów 🍀

Dziewczyny podajecie wit D dzieciakom? Zaczęłam podawać wczoraj i już coś mi nie pasowało, bo gazy których trochę mały ma się nasiliły, ale dzisiaj jest już dramat 😢 widzę jak Gabryś się męczy, wybudza się ciągle z płaczem z drzemek, wisi na cycku co godzinę i usypia ze zmęczenia. Na 99% jestem pewna, że to wina Wit D. Jakie podajecie niepowodujące takich rewolucji? Dawałam Algabion ale muszę zmienić na coś innego.

Makija, redken lubią tę wiadomość

age.png
  • Makija Przyjaciółka

Wysłany: 25 listopada 2024, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redken również gratuluję!

Co do mojego porodu to mogę Wam go opisać.

Zaczęło się wczoraj o 22 pierwszy skurcz. Nie byłam w 100% przekonana, że to te ale wzięłam nospe i nie przeszły. Zadzwoniłam po mamę żeby przyjechała do starszaków 😁 i koło 23.15 byliśmy już w szpitalu. Tam badanie i się okazało, że mam tylko pół cm rozwarcia. A skurcze regularne już co 5 min (od razu miałam takie co 5min). Porodówka pusta prawie więc od razu mnie przyjęli. Na sali miałam już 3-4 cm ale byłam pod stałym ktg bo mały miał tachykardię. O jakiejś 1.40 przyjechała anestezjolog bo już nie wytrzymywałam skurczy z pleców. Przed znieczuleniem badanie i już miałam 6cm. W trakcie znieczulenia miałam 2 skurcze później jeszcze kilka skurczy w znieczuleniu i odeszły mi wody koło 2:30. O 2:40 już miałam parte. Niestety znieczulenie zadziałało tylko na połowę ciała więc parte czułam intensywnie. O 2:48 Julian był już na świecie.
    Poszło szybko 😁

https://ibb.co/zn9rt6H

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 16:24

Fania017, Niaha, pandzia 🐼, Elasure, redken, MaggLbn, Galena, juss92 lubią tę wiadomość

👩🏼34 lat

👦🏼07/19 Alek
    🧒🏼03/22 Marcel
    👶🏼11/24 Julian
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut, często właśnie tak jest że z witamina D "przytyka" dzieci. Przy córeczce zmieniałam 3 razy zanim trafiłam, tym razem postawiłam na tą od razu i bez problemów brzuszkowych, także mogę polecić Devikap:)

Waflut, Niaha lubią tę wiadomość

• Natalia K Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dziewczyny! 🥰🥰🥰

U mnie bez rewolucji, nawet jednego, smutnego skurczu na ktg. Lekarka nas zapoznała z metodami wywoływania. W środę lub czwartek indukcja 🙈 No chyba, że coś ruszy, ale uparta ta moja mała zołza jest.

Pandzia, trzymam kciuki, żeby to było to! 🍀🍀🍀

pandzia 🐼, Galena, Wero0707, Czarna Dalia lubią tę wiadomość

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze maluchy też praktycznie tylko śpią i budzą się albo wybudzacie na jedzenie? ;D czy częściej budzą się same czy je budzicie?

Ja nawet nie mam za bardzo jak z małym się pobawić kartami np, bo śpi - pielucha - cyce i spanie ;D i tak w kółko co 2-3 godziny.

Wiem, pewnie powinnam się cieszyć bo za chwilę może się to zmienić hahah ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 17:16

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Czy Wasze maluchy też praktycznie tylko śpią i budzą się albo wybudzacie na jedzenie? ;D czy częściej budzą się same czy je budzicie?

Ja nawet nie mam za bardzo jak z małym się pobawić kartami np, bo śpi - pielucha - cyce i spanie ;D i tak w kółko co 2-3 godziny.

Wiem, pewnie powinnam się cieszyć bo za chwilę może się to zmienić hahah ;)

Mój ma dziś 11 dni i dopiero od wczoraj ma jako takie okna aktywności po karmieniu i przewinięciu, ale nie trwają one zbyt długo (oczywiście jedno przypadło na 3 w nocy 😂). Głównie drzemka, przebranie, jedzenie, drzemka. I tak w kółko. Myślę, że to normalne, że narazie jeszcze dużo śpią i nabierają siły żeby potem móc sie mocniej aktywizować ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 17:54

Galena lubi tę wiadomość

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Mój ma dziś 11 dni i dopiero od wczoraj ma jako takie okna aktywności po karmieniu i przewinięciu, ale nie trwają one zbyt długo (oczywiście jedno przypadło na 3 w nocy 😂). Głównie drzemka, przebranie, jedzenie, drzemka. I tak w kółko. Myślę, że to normalne, że narazie jeszcze dużo śpią i nabierają siły żeby potem móc sie mocniej aktywizować ;)

A wybudzasz go czy sam się budzi na karmienie? ;D

U mnie jest takie larmo przy przebieraniu, że szkoda mi dziecko za każdym razem w nocy wyciągać na przewijak, żeby sprawdzić czy coś jest, a przecież nie zawsze jest ;) a jeszcze nie jestem ekspertką w rozpoznawaniu pełnej pieluchy ;)

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak traktujecie liczenie czasu karmienia w sytuacji jak np 22:00 - 30 minut lewa i prawa, odkładam małego bo skończył, po czym budzi się 15 minut później i znowu np 10 minut na obu.

Czy 3 godziny liczycie wciąż od tej 22:00 czy 22:45?

Tak, przykładowo oczywiście :)

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    A wybudzasz go czy sam się budzi na karmienie? ;D

U mnie jest takie larmo przy przebieraniu, że szkoda mi dziecko za każdym razem w nocy wyciągać na przewijak, żeby sprawdzić czy coś jest, a przecież nie zawsze jest ;) a jeszcze nie jestem ekspertką w rozpoznawaniu pełnej pieluchy ;)

Budzę, bo w ostatniej dobie w szpitalu spadł odrobinę na wadze, do tego mamy problem z zasypianiem przy karmieniu, więc musi mieć regularność żeby nabrać więcej sił. U nas niestety to samo z przewijaniem. Egzorcyzmy na przewijaku. Mój sposób jest taki, że jedna pierś (albo część butli) przewijanie, druga pierś. Wtedy udaje się to zrobić w miarę spokojnie. Czas liczę mniejwiecej od pierwszego karmienia, ale nie trzymam się tego aż tak sztywno. W dzień 2-3h, w nocy 3-4h i tak się nam sprawdza najlepiej. Czasem prześpię budzik nocny na karmienie to mały sam się wybudza, a mruczeniem i mlaskaniem mnie też zbudza. 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 18:18

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    A jak traktujecie liczenie czasu karmienia w sytuacji jak np 22:00 - 30 minut lewa i prawa, odkładam małego bo skończył, po czym budzi się 15 minut później i znowu np 10 minut na obu.

Czy 3 godziny liczycie wciąż od tej 22:00 czy 22:45?

Tak, przykładowo oczywiście :)

Ja to rozumiem tak, że karmienie (w przypadku kp i kpi) ma być na każde żądanie maleństwa, ale przerwa nie ma być dłuższa niż 3 godziny (od początku ostatniego przystawienia).

W Twoim przypadku jeśli karmienie było o 22:00, potem kolejne o 22:45 to mały powinien dostać znowu jedzenie nie później niż o 01:45.
    Starsze maleństwa to podobno nie trzeba nawet budzić w nocy na karmienie, więc może być i 4/5 godzin odstępu od ostatniego karmienia.

Ale! Według mojej położnej, trochę inaczej jest przy karmieniu mlekiem modyfikowanym. Wtedy lepiej nie dawać częściej niż co 3 godziny, bo dzieci nabierają za dużo tkanki tłuszczowej którą później ciężko im zgubić. (Wtedy też oszukuje się dziecko dopadając niewielką ilością wody)

👩 33 lat ❤️ 🧔32 lat ❤️ 👶 0,5 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Ja to rozumiem tak, że karmienie (w przypadku kp i kpi) ma być na każde żądanie maleństwa, ale przerwa nie ma być dłuższa niż 3 godziny (od początku ostatniego przystawienia).

W Twoim przypadku jeśli karmienie było o 22:00, potem kolejne o 22:45 to mały powinien dostać znowu jedzenie nie później niż o 01:45.
    Starsze maleństwa to podobno nie trzeba nawet budzić w nocy na karmienie, więc może być i 4/5 godzin odstępu od ostatniego karmienia.

Ale! Według mojej położnej, trochę inaczej jest przy karmieniu mlekiem modyfikowanym. Wtedy lepiej nie dawać częściej niż co 3 godziny, bo dzieci nabierają za dużo tkanki tłuszczowej którą później ciężko im zgubić. (Wtedy też oszukuje się dziecko dopadając niewielką ilością wody)

Czyli teoretycznie liczyć według tego ostatniego ostatniego? Nie patrzeć jakby na objętość i czas? :D

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakieś sposoby na czkwaki?

Młodego strasznie męczą, dzisiaj już chyba druga ;(

age.png
‹‹ 650 651 652 653 654 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ