LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Marcik wrote:W ogóle, to przypomniałam sobie o fajnej zabawie, jeśli chodzi typowanie płci. Nie wiem czy słyszałyście o teorii Ramziego 😅
Niby nie ma żadnych podstaw naukowych, ale często się sprawdza.
Metoda polega na ustaleniu płci wg obrazu na usg w mniej więcej 6 tc. Płeć określa się na podstawie strony, po której znajduje się zarodek.
Tu daję zdjęcie poglądowe.
https://zapodaj.net/plik-VU6DA36BSM
Fun fact: u mnie sprawdziło się 2 razy 😂
a mam syna i córkę.
Dla chętnych 😁
Aha, usg musi być transwaginalne.
Jak mówiła mama ginekolog, zawsze masz 50/50 szans 😁 jaką byś teorie nie brała ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca, 23:23
Elasure lubi tę wiadomość
👩🏻28
👨🏼31
👦🏼 12.2019 syn
11.2023 usunięcie nadnercza prawego - guz chromochłonny 🦞
od 01.2024 staramy się o drugie 👶🏼
02.2024 - podwójna owulacja: po jednym pęcherzyku w prawym i lewym 🥚🤞🏼
26.02 ⏸️
27.02 beta 18.13
29.02 beta 71.04
04.03 beta 428
06.03 beta 1191.42
08.03 pierwsza wizyta - pęcherzyk 0.66 cm
25.03 zarodek 1.63 cm i ❤️
02.05 badania prenatalne
-
A ja Wam powiem coś ciekawego xD
Według tego chińskiego kalendarza wychodzi dziewczynka, w tych tabelkach co są.
https://www.babyboom.pl/ciaza/przygotowania-do-ciazy/chinski-kalendarz-plci
Tu jak wpiszę w kalkulator to wyskakuje chłopiec, ale poniżej jest tabelka z której to biorą i według niej powinna wychodzić dziewczynka xD
Także nie wiem o co kamanjuss92, damrade lubią tę wiadomość
-
miska122 wrote:A ja Wam powiem coś ciekawego xD
Tu jak wpiszę w kalkulator to wyskakuje chłopiec, ale poniżej jest tabelka z której to biorą i według niej powinna wychodzić dziewczynka xD
Także nie wiem o co kaman
A ta teoria według usg - chłopiec.
Z innych przesądów, które znam to u mnie na chłopca - ochota na słone i ładna cera, a na dziewczynkę - mdłości.
No cóż, któraś teoria się sprawdzi 😅👩🏻32
👨🏻35
3cs
16.02 ⏸️(11dpo)
20.02 💉Beta 554
22.02 💉Beta 1189
01.03 🩺 jest pęcherzyk
08.03 🩺 CRL 0,78cm i ❤️ (USG 6+5, OM 7+1)
14.03 💉I badania krwi
20.03 🩺 CRL 1,79cm (USG 8+2, OM 8+6)
03.04 🩺 CRL 3,69cm (USG 10+4, OM 10+6)
18.04 🩺 CRL 6,68cm (USG&OM 13+0); usg prenatalne prawidłowe, dziewczynka 🩷
06.06 🩺 284g (USG 19+3, OM 20+0)/ połówkowe prawidłowe
12.06 🩺 345g (20+6)/ cukrzyca ciążowa
10.07 🩺 695g (24+6)
14.08 🩺 1270-1300g (29+6)
20.08 🩺 1416g (30+5)
29.08 🩺 1738g (31+6)
02.09 🩺 1840g (32+4)
25.09 🩺 2400g (35+6)
14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4) -
juss92 wrote:U mnie to samo! Kalkulator mówi, że chłopiec, ale tabelka niżej dziewczynka.
A ta teoria według usg - chłopiec.
Z innych przesądów, które znam to u mnie na chłopca - ochota na słone i ładna cera, a na dziewczynkę - mdłości.
No cóż, któraś teoria się sprawdzi 😅
To ja mam ochotę na słone, ładną cerę i mdłości
Myślę, że pierwsza fala odpowiedzi na pytanie o płeć to będą dziewczyny po nifty itp, potem po pierwszych prepalatalnych i tak do powiedzmy 18tygodnia powinnyśmy już wszystkie wiedzieć -
miska122 wrote:A ja Wam powiem coś ciekawego xD
Także nie wiem o co kaman
U mnie też wychodzi chłopak na tej stronie, może jakiś błędny algorytm zastosowali. -
Poniżej info z jednej ze stron z kalenarzem/kalkulatorem chińskim. Obstawiam że rozbieżności wynikają z naszego wieku rocznikowo a ukończone🙃
'Odczytanie płci dziecka z kalendarza jest bardzo proste. Potrzebne są jedynie wiek matki w danym czasie (lata skończone) oraz miesiąc poczęcia.'Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 06:26
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Jeśli chodzi o objawy, z synem miałam super cerę, prawie się nie malowałam 🥹 i ochotę na słodycze, zwłaszcza coś na słodko z twarogiem. Zero mdłości, nie wiedziałam, co to w ogóle.
Obecnie mam mdłości z odruchem wymiotnym, ale na razie bez wymiotów, obrzydzenie do kawy (w pierwszej ciąży bardzo chętnie piłam), zachcianki głównie słone, czasem mam ochotę na coś co zawiera kakao. Cera zepsuła się 🥲
Więc można powiedzieć że objawy przeciwne zupełnie, ciekawe czy to znaczy przeciwne płci czy nic nie znaczy 😂👩🏻28
👨🏼31
👦🏼 12.2019 syn
11.2023 usunięcie nadnercza prawego - guz chromochłonny 🦞
od 01.2024 staramy się o drugie 👶🏼
02.2024 - podwójna owulacja: po jednym pęcherzyku w prawym i lewym 🥚🤞🏼
26.02 ⏸️
27.02 beta 18.13
29.02 beta 71.04
04.03 beta 428
06.03 beta 1191.42
08.03 pierwsza wizyta - pęcherzyk 0.66 cm
25.03 zarodek 1.63 cm i ❤️
02.05 badania prenatalne
-
Dziewczyny, u mnie 5 tydzień, więc wcześnie. Troszkę panikuję od wczoraj - może mnie uspokoicie, może wyśmiejecie 🫣
Wczoraj poszliśmy na Diunę. W ostatniej chwili Mój K. uświadomił mnie, że idziemy na 4DX. Chyba przez to, że to wczesna ciąża, w dodatku póki co bezobjawowa, nie skojarzyłam, że to może nie być najlepszy pomysł. Trochę mnie wytrzęsło, ale też bez przesady- tych momentów nie było dużo i trwały kilka minut.
Czy taki seans mógł zaszkodzić ciąży na tak wczesnym etapie?
Podpisano: Panikara 😄 -
Dzień dobry 😘
U mnie wieczorem był bol podbrzusza tym razem a rano śluz podbarwiony na brązowo i delikatnie różowo.. znowu się martwię, oszaleje przez to ciążę chyba 🙄
Mam nadzieje ze u Was lepiej.. 😘
Miłego dnia ! -
damrade wrote:Jeśli chodzi o objawy, z synem miałam super cerę, prawie się nie malowałam 🥹 i ochotę na słodycze, zwłaszcza coś na słodko z twarogiem. Zero mdłości, nie wiedziałam, co to w ogóle.
Obecnie mam mdłości z odruchem wymiotnym, ale na razie bez wymiotów, obrzydzenie do kawy (w pierwszej ciąży bardzo chętnie piłam), zachcianki głównie słone, czasem mam ochotę na coś co zawiera kakao. Cera zepsuła się 🥲
Więc można powiedzieć że objawy przeciwne zupełnie, ciekawe czy to znaczy przeciwne płci czy nic nie znaczy 😂
Nic nie znaczy 😅
2 ciąże, 2 chłopców, a objawy i zachcianki skrajnie różne 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 08:36
Paima, Karmen, damrade lubią tę wiadomość
-
Gusta Blu wrote:Dziewczyny, u mnie 5 tydzień, więc wcześnie. Troszkę panikuję od wczoraj - może mnie uspokoicie, może wyśmiejecie 🫣
Wczoraj poszliśmy na Diunę. W ostatniej chwili Mój K. uświadomił mnie, że idziemy na 4DX. Chyba przez to, że to wczesna ciąża, w dodatku póki co bezobjawowa, nie skojarzyłam, że to może nie być najlepszy pomysł. Trochę mnie wytrzęsło, ale też bez przesady- tych momentów nie było dużo i trwały kilka minut.
Czy taki seans mógł zaszkodzić ciąży na tak wczesnym etapie?
Podpisano: Panikara 😄
Gdzieś przeczytałam że gdyby takie różne rzeczy miały szkodzić wczesnej ciazy to kiedyś jak kobiety chodziły w pole dźwigały itd to żadne dzieci by się nie rodziły a wbrew pozorom rodziło się ich o wiele więcej niż teraz więc myślę że nie stresuj sięi wszystko będzie dobrze 🙂
Ja na początku tej ciazy z plamieniem jechałam 8 h samochodem przy dudniącej muzyce i nic się nie stało 😅 chociaż też myslalam o tym po fakcie. To był dopiero 4 tydzien i kilka dniWiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 08:47
Gusta Blu, damrade lubią tę wiadomość
-
U mnie sprawdził się tylko Ramzi, kalendarz chiński tylko z córką, ale to właśnie 50/50.
Najmniej sensu mają te zachcianki na płeć, bo ja miałabym 3 synów 😜
Ale ogólnie to wiadomo, że trzeba poczekać bo to wszystko pic na wodę fotomontaż 😅
Mam nadzieję, że żadna się nie nastawia na płeć wg tych metod 😉miska122 lubi tę wiadomość
-
Podobno czesto przeczucie które ma się gdzieś w środku się sprawdza. Moje znajome czy siostry mówią że jakoś od początku czuły co to będzie. Ja kloce się z mężem że niewiadomo jescze, bo on chce córkę i na złość mówię mu ze to chłopiec, ale gdzieś tam w środku czuje ze może mieć rację nie wiem dlaczego 🙃
-
Marcik wrote:U mnie sprawdził się tylko Ramzi, kalendarz chiński tylko z córką, ale to właśnie 50/50.
Najmniej sensu mają te zachcianki na płeć, bo ja miałabym 3 synów 😜
Ale ogólnie to wiadomo, że trzeba poczekać bo to wszystko pic na wodę fotomontaż 😅
Mam nadzieję, że żadna się nie nastawia na płeć wg tych metod 😉
Nie no wiadomo,to tylko zabawa 😁
-
Takaja12 wrote:Podobno czesto przeczucie które ma się gdzieś w środku się sprawdza. Moje znajome czy siostry mówią że jakoś od początku czuły co to będzie. Ja kloce się z mężem że niewiadomo jescze, bo on chce córkę i na złość mówię mu ze to chłopiec, ale gdzieś tam w środku czuje ze może mieć rację nie wiem dlaczego 🙃
Moja pierwsza myśl przed testowaniem to była córka, wiem że mąż chciałby najpierw syna i mi się też udziela i mam mętlik teraz 😂 ktoś z nas na pewno trafi 🤠Takaja12 lubi tę wiadomość
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Eh, wczoraj pochwaliłam, że mdłości ustępują, dzisiaj rano też się w miarę dobrze czułam, zjadłam śniadanie i co, i od razu toaleta 😞👩🏻32
👨🏻35
3cs
16.02 ⏸️(11dpo)
20.02 💉Beta 554
22.02 💉Beta 1189
01.03 🩺 jest pęcherzyk
08.03 🩺 CRL 0,78cm i ❤️ (USG 6+5, OM 7+1)
14.03 💉I badania krwi
20.03 🩺 CRL 1,79cm (USG 8+2, OM 8+6)
03.04 🩺 CRL 3,69cm (USG 10+4, OM 10+6)
18.04 🩺 CRL 6,68cm (USG&OM 13+0); usg prenatalne prawidłowe, dziewczynka 🩷
06.06 🩺 284g (USG 19+3, OM 20+0)/ połówkowe prawidłowe
12.06 🩺 345g (20+6)/ cukrzyca ciążowa
10.07 🩺 695g (24+6)
14.08 🩺 1270-1300g (29+6)
20.08 🩺 1416g (30+5)
29.08 🩺 1738g (31+6)
02.09 🩺 1840g (32+4)
25.09 🩺 2400g (35+6)
14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4) -
Co do prenatalnych widziałam, że piszecie na umówiona jestem na 24.04 to będzie 12tc+1 dzień, ale powiem wam, że tyle co się naczytałam że pappa może wyjść fałszywie źle bo kobieta się stresuje albo nie wiem są jakieś zaburzenia hormonalne to masakra 😅 też lekarz mówił o nifty i o veracity ale szczerze to prawie 2 koła i nie mam chyba na ten moment tyle kasy.. już i tak czas zbierać na wyprawkę żeby w lato już coś powoli zacząć kupować..
ja na razie z objawów brak nowości jedynie co dalej śpiąca ale są dni, że bardziej a są dni, że znośnie, no i te wzdęcia plus zaparcia, no mam taką kaszkę trądzikową na twarzy i przy myciu włosów zauważyłam, że zaczęły tak wypadać może nie ilości ogromne ale coś tam się uzbiera.. liczę, że w 2 trymestrze cera i włosy się poprawią 🙈 no i milion myśli nadal i obaw, chociaż przestały mi się śnić głupoty związane z porodem🤣 nadal to jest to czego boję się najbardziej jak tylko sobie o tym pomyślę, to nie widzę siebie wyobrażam sobie ten ból i że nie daję rady. Ah szkoda gadać 😞 miłej niedzieli dziewczynki uważajcie na siebie 🥰 -
Elasure wrote:Poniżej info z jednej ze stron z kalenarzem/kalkulatorem chińskim. Obstawiam że rozbieżności wynikają z naszego wieku rocznikowo a ukończone🙃
'Odczytanie płci dziecka z kalendarza jest bardzo proste. Potrzebne są jedynie wiek matki w danym czasie (lata skończone) oraz miesiąc poczęcia.'Elasure lubi tę wiadomość
-
Martka1997 wrote:Co do prenatalnych widziałam, że piszecie na umówiona jestem na 24.04 to będzie 12tc+1 dzień, ale powiem wam, że tyle co się naczytałam że pappa może wyjść fałszywie źle bo kobieta się stresuje albo nie wiem są jakieś zaburzenia hormonalne to masakra 😅 też lekarz mówił o nifty i o veracity ale szczerze to prawie 2 koła i nie mam chyba na ten moment tyle kasy.. już i tak czas zbierać na wyprawkę żeby w lato już coś powoli zacząć kupować..
ja na razie z objawów brak nowości jedynie co dalej śpiąca ale są dni, że bardziej a są dni, że znośnie, no i te wzdęcia plus zaparcia, no mam taką kaszkę trądzikową na twarzy i przy myciu włosów zauważyłam, że zaczęły tak wypadać może nie ilości ogromne ale coś tam się uzbiera.. liczę, że w 2 trymestrze cera i włosy się poprawią 🙈 no i milion myśli nadal i obaw, chociaż przestały mi się śnić głupoty związane z porodem🤣 nadal to jest to czego boję się najbardziej jak tylko sobie o tym pomyślę, to nie widzę siebie wyobrażam sobie ten ból i że nie daję rady. Ah szkoda gadać 😞 miłej niedzieli dziewczynki uważajcie na siebie 🥰
Pappa może wyjść fałszywa, ale trzeba pamiętać, że to jest statystyka. Ona nie mówi czy dziecko jest zdrowe czy chore, tylko że ryzyko wynosi np 1:1000 i wtedy jedna na tysiąc kobiet z takimi wynikami miała dziecko chore. Tak czy siak, warto ją zrobić i pamiętać, że nie czyta się samej pappy tylko całe prenatalne, razem z obrazem z USG który jest bardzo ważny ☺️ totalnie rozumiem odnośnie kasy, gdyby to była połowa tego to bym zrobiła, a jak pomyślę ile mogę kupić za to, to zostawiam to jako opcje w razie w. Czyli jeśli na prenatalnych coś by wzbudzało niepokój lekarki to wtedy dla własnego spokoju robię nifty. W poprzedniej ciąży powiedziałam sobie tak samo, a że na każdym USG wszystko było wzorowo to ostatecznie się nie zdecydowałam i w sumie nie żałuję. Później poleciałam z wyprawką 🙈 ale teraz się cieszę bo praktycznie wszystko już mam dla drugiego dziecka🤭
Dziewczyny które macie już dzieci ok 2 lat planujecie kupić podwójny wózek? Mój syn był całkowicie niewozkowy, polubił jeździć niedawno 😂 i teraz się zastanawiam czy warto kupować podwójny czy już dać sobie spokój, zwłaszcza że mój jest praktycznie niewyczuwalny, bo młody wolał chustęWiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 10:56
-
miska122 wrote:Pappa może wyjść fałszywa, ale trzeba pamiętać, że to jest statystyka. Ona nie mówi czy dziecko jest zdrowe czy chore, tylko że ryzyko wynosi np 1:1000 i wtedy jedna na tysiąc kobiet z takimi wynikami miała dziecko chore. Tak czy siak, warto ją zrobić i pamiętać, że nie czyta się samej pappy tylko całe prenatalne, razem z obrazem z USG który jest bardzo ważny ☺️ totalnie rozumiem odnośnie kasy, gdyby to była połowa tego to bym zrobiła, a jak pomyślę ile mogę kupić za to, to zostawiam to jako opcje w razie w. Czyli jeśli na prenatalnych coś by wzbudzało niepokój lekarki to wtedy dla własnego spokoju robię nifty. W poprzedniej ciąży powiedziałam sobie tak samo, a że na każdym USG wszystko było wzorowo to ostatecznie się nie zdecydowałam i w sumie nie żałuję. Później poleciałam z wyprawką 🙈 ale teraz się cieszę bo praktycznie wszystko już mam dla drugiego dziecka🤭
Dziewczyny które macie już dzieci ok 2 lat planujecie kupić podwójny wózek? Mój syn był całkowicie niewozkowy, polubił jeździć niedawno 😂 i teraz się zastanawiam czy warto kupować podwójny czy już dać sobie spokój, zwłaszcza że mój jest praktycznie niewyczuwalny, bo młody wolał chustę
A w Twojej sytuacji nie lepiej pomyśleć o dostawce do wózka? ☺️
Podwójnego bym już nie brała.damrade lubi tę wiadomość