X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • bambari Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za rady odnośnie ubrania ma spacer ❤️ w końcu udało nam się wyjść 1 raz 🥹
    Jutro już mąż wraca do pracy (na szczęście zdalnie to nie będę tak całkiem sama) i chciałabym już zacząć regularnie wychodzić na spacerki 🥹

Sparky super że się udało wyjść ze starszakiem, bobas to duża zmiana w życiu starszaka 🥹

KarolinaAnastazja koniecznie zdradź co to za triki 🙃

Wiecie jak zmienić w aplikacji na 1 stronie, że nie jestem już w ciąży tylko urodziłam?🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2024, 16:21

Sparky lubi tę wiadomość

❤️

age.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Dziękuję za rady odnośnie ubrania ma spacer ❤️ w końcu udało nam się wyjść 1 raz 🥹
    Jutro już mąż wraca do pracy (na szczęście zdalnie to nie będę tak całkiem sama) i chciałabym już zacząć regularnie wychodzić na spacerki 🥹

Sparky super że się udało wyjść ze starszakiem, bobas to duża zmiana w życiu starszaka 🥹

KarolinaAnastazja koniecznie zdradź co to za triki 🙃

Wiecie jak zmienić w aplikacji na 1 stronie, że nie jestem już w ciąży tylko urodziłam?🫣
    Trzeba kliknąć ten plusik i jakbyś krwawienie miesiączkowe chciała dodać i jest opcja poród :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2024, 16:44

bambari lubi tę wiadomość

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juss92 wrote:
    Trzeba kliknąć ten plusik i jakbyś krwawienie miesiączkowe chciała dodać i jest opcja poród :)

Dziękuję ❤️ udało się i już nie jestem w ciąży 😁

MaggLbn lubi tę wiadomość

❤️

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas krem na mróz momme wjeżdża na buzię przed wyjściem. Wczoraj na 0 stopni mała miała body z krótkim, pajaca, kombinezon Reimy i czapkę wełnianą. No i zasunięta była w gondoli. Po powrocie skóra ciepła, ale nie spocona. Do tego na wszelki wypadek wzięłam koc.

A ja mam dalej przeboje z laktatorem momcozy. Być może nie jest dla mnie. Z cycków mi samoistnie więcej kapie niż on odciąga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2024, 20:06

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy prawie 4 tygodniowy maluch może mieć już okna aktywności? Do dzisiaj zawsze było przewijanie - jedzenie - spanie i tak w kółko :D

Dzisiaj wstał z popołudniowej drzemki - przewinięty, nakarmiony i ryk przeraźliwy - stwierdziłam, że może nuda, bo uspokajał się na rękach na spacerze po mieszkaniu, a jak tylko wracaliśmy do dostawki to znowu ryk. I tak wzięłam go na koc, włączyłam zabawkę pingwina, poleżeliśmy trochę na brzuchu i spokój :D potem tylko drzemka kontaktowa przed przeniesieniem do łóżeczka.

I takie się powtórzyło potem jeszcze raz o 16.

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    U nas krem na mróz momme wjeżdża na buzię przed wyjściem. Wczoraj na 0 stopni mała miała body z krótkim, pajaca, kombinezon Reimy i czapkę wełnianą. No i zasunięta była w gondoli. Po powrocie skóra ciepła, ale nie spocona. Do tego na wszelki wypadek wzięłam koc.

A ja mam dalej przeboje z laktatorem momcozy. Być może nie jest dla mnie. Z cycków mi samoistnie więcej kapie niż on odciąga.

Od początku tak miałaś czy z czasem? Mi zaczął tak robić po 3 dniach intensywnego odciągania… miałam hiperlaktacje, mleko mnie zalewało a on nic nie ściągał prawie… napisałam do biura obsługi klienta i uznali reklamację. Ponoć wysłali mi nowy sprzęt, ale jeszcze nie doszedł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2024, 20:43

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Od początku tak miałaś czy z czasem? Mi zaczął tak robić po 3 dniach intensywnego odciągania… miałam hiperlaktacje, mleko mnie zalewało a on nic nie ściągał prawie… napisałam do biura obsługi klienta i uznali reklamację. Ponoć wysłali mi nowy sprzęt, ale jeszcze nie doszedł.

Od początku i moim zdaniem pogorszył mi nawał. Też chcą mi dać nowy sprzęt, ale ja już się boję to do piersi przyłożyć. Będę pisać do nich o zwrot kasy, bo wszystko jest ok jeśli chodzi o rozmiar i moje użytkowanie. Ciekawe jak się odniosą

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    A jak długiej? Bo my już bierzemy 1,5 miesiąca 🙈 Powinien Wam, że ta szczepionka przeciwko rota to dramat. Męczymy się już 5 dzień i końca nie widać 😭

Coś znalazłam u Niemców:

"Wypiera szkodliwe zarazki, zmniejsza liczbę bakterii gazotwórczych i stymuluje nawet ruchy jelit. Te pozytywne efekty stają się widoczne wraz ze wzrostem kolonizacji L. reuteri w jelicie, zwykle po 3 do 7 dniach.
    Badania z kroplami BiGaia ® wykazały znaczne skrócenie czasu płaczu u niemowląt z kolką karmionych głównie piersią. W porównaniu z symetykonem/placebo, po 28/21 dniach czas płaczu przy stosowaniu kropli BiGaia ® można skrócić o 48 procent w porównaniu z simetikonem i 38 procent w porównaniu z placebo [1]."

Sama mam dylemat. Póki co nic nie podajemy, ale czasami widzimy, że Alę męczy brzuszek. Normalnie pomagają masaże itd. ale miewa też gorsze dni. Kroplę zamówiłam i przyszły (polecała je również moja położna) - pytanie czy podawać? No jest też kwestia cięcia cesarskiego...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 00:24

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 01:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Jesteś pewna, że to kwestia szczepionki? U nas nic się nie działo 🤔

To jesteś szczęściarą, bo u większości dzieci mocniej lub lżej, ale te działania niepożądane występują. Mieliście jednego dnia błonicę, tężec, krztusiec, wzwb i rota? Teraz żałuję, że nie naciskałam żeby to wszystko rozdzielić. Tak, mamy wszystkie możliwe działania niepożądane. Gorączka przeszła na drugi dzień. Później pojawiły się zaparcia, ból brzuszka, przelewanie w brzuszku. Wczoraj już biegunka i zielone kupy. Najgorzej, że nie chce jeść. Płacze jakby go ze skóry obdzierali. Jedziemy dzisiaj do pediatry. Mieliśmy teleporadę i to może trwać nawet 2-3 tygodnie, ale no bez przesady.

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 01:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Coś znalazłam u Niemców:

"Wypiera szkodliwe zarazki, zmniejsza liczbę bakterii gazotwórczych i stymuluje nawet ruchy jelit. Te pozytywne efekty stają się widoczne wraz ze wzrostem kolonizacji L. reuteri w jelicie, zwykle po 3 do 7 dniach.
    Badania z kroplami BiGaia ® wykazały znaczne skrócenie czasu płaczu u niemowląt z kolką karmionych głównie piersią. W porównaniu z symetykonem/placebo, po 28/21 dniach czas płaczu przy stosowaniu kropli BiGaia ® można skrócić o 48 procent w porównaniu z simetikonem i 38 procent w porównaniu z placebo [1]."

Sama mam dylemat. Póki co nic nie podajemy, ale czasami widzimy, że Alę męczy brzuszek. Normalnie pomagają masaże itd. ale miewa też gorsze dni. Kroplę zamówiłam i przyszły (polecała je również moja położna) - pytanie czy podawać? No jest też kwestia cięcia cesarskiego...

U nas też CC, ale szczerze mówiąc nie zauważyłam po nich takich efektów 🙈 Bardziej moim zdaniem robotę zrobił u nas esputicon. Dlatego zastanawiam się czy nie zmienić mu probiotyku tylko już teraz nie chcę mu mieszać przy tych aktualnych rewolucjach jelitowych

• Elasure Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co robicie jak dzieciaczkowi włączy się okno aktywności w nocy? Usypiacie czy zabawiacie?
    Trafiła mi się dziś taka sytuacja że od 1.30 młody oczy jak pięć złotych i rozgląda się do okoła. Światła nie można zgasić bo niespokojny, po usypianiu go 2h czułam niezłą irytację. Zastanawiam się czy nie byłabym mniej zmęczona zabawiając go w środku nocy...

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    Co robicie jak dzieciaczkowi włączy się okno aktywności w nocy? Usypiacie czy zabawiacie?
    Trafiła mi się dziś taka sytuacja że od 1.30 młody oczy jak pięć złotych i rozgląda się do okoła. Światła nie można zgasić bo niespokojny, po usypianiu go 2h czułam niezłą irytację. Zastanawiam się czy nie byłabym mniej zmęczona zabawiając go w środku nocy...

Och, u mnie dzisiaj od 3 do 5 🙈. Próbuje przeżyć.

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:

Nie pomogę, bo mój zrobił sobie dzisiaj taką akcję o 4 po karmieniu 🙈 tylko mojego mocno rozbudzają gazy… jak się zacznie mu kręcić w brzuchu to już ciężko mu zasnąć spowrotem i stwierdza że oglądanie świata jest super opcją.

Swoją drogą zastanawiam się czy aż tak duże gazy u niemowlaka są faktycznie normalne… używałam już espumisan, esputicon, delicol, probiotyki, rurki windi… wkurzyłam się i odstawiłam wszystko, bo już nie wiedziałam czy pomagają czy nie. Jak mu ich nie daje to nie widzę żadnej zmiany jednak. Za szybko pochwaliłam poprawę a teraz mały ma raz dobry dzień, a potem 3 gorsze. Wybudza się z gazami co chwilę, ale to dosłownie potrafi puścić z 7 bąków pod rząd, a potem zacząć się drzeć ile sił w płucach bo dalej coś mu tam siedzi 😢 i tak co 5 minut. Pierdzi jak stary chłop przez cały dzień i pół nocy, łącznie kilka godzin dziennie płacze. W gorsze dni jak śpi w dzień to tylko na mnie albo tacie, w łóżeczku sam spać niezbyt chce. Już nie wiem co robić i jak mu ulżyć… próbuję go odgazowywac, masować, ale to pomaga na 5min. W środę idziemy do jakiejś młodej pediatry, która robi specjalizację z neonatologii dodatkowo. Może będzie miała jakieś świerz informacje i sposoby jak sobie z tym radzić. Myślałam już o konsultacji z gastroenterologiem, ale też nie chce się zachowywać jak przewrażliwiona jeżeli to jednak jest całkiem normalne. Byliśmy u osteopaty ale nie ma nieprawidłowości, niskie napięcie mięśniowe które może trochę rozleniwiać jelita i tyle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 08:55

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od 3dni intensywny skok...idealnie jak w kalendarzu...młody tylko tryb rączki wozek parzy, lizeczko też...na razie bialy szum z YouTube usypia i suszarka do włosów...na 40min...

Tak to tryb rączki i co się obudzi to z wrzaskiem...

Według kalendarzyka, słoneczko ma wyjść w środę, proszę trzymać kciuki !

W wolnej chwili napisze Wam co i jak dowiedzieliśmy się od lekarza ale powiem Wam, że zauważyłam, że nie mamy sapki przez karmienie go i odbijanie w zaleconych pozycjach

Elasure lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 28lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 30lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png

Wysłany: 16 grudnia 2024, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:

Jeżeli nie płacze i leży to ja też leze 😅

Jeżeli placze to tulenie jak do spania

Elasure, MaggLbn lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 28lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 30lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:

U nas tak od kilku dni, najpierw 22:30 i dwie godziny z życia na uśpienie go, później budzi się około 3 i tu idzie w miarę sprawnie i pobudka okolo 5 i znowu 2h żeby odłożyć. Śpi na rękach przy piersi ale co łóżeczko to oczy 5zlotowki. My próbujemy usypiać. Bierzemy na ręce, tulimy, ewentualnie daje pierś i sobie ciumka.

❤️

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    U nas od 3dni intensywny skok...idealnie jak w kalendarzu...młody tylko tryb rączki wozek parzy, lizeczko też...na razie bialy szum z YouTube usypia i suszarka do włosów...na 40min...

Tak to tryb rączki i co się obudzi to z wrzaskiem...

Według kalendarzyka, słoneczko ma wyjść w środę, proszę trzymać kciuki !

W wolnej chwili napisze Wam co i jak dowiedzieliśmy się od lekarza ale powiem Wam, że zauważyłam, że nie mamy sapki przez karmienie go i odbijanie w zaleconych pozycjach

Z jakiego kalendarza korzystasz?

❤️

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Była u nas dziś położna i ważenie wyszło dobrze 😁 mamy po 32g przyrostu na dobę. Bobo jednak coś tam jednak je, czyli mam chociaż trochę pokarmu 🤗🤗🤗 nadal dokarmiamy mm, ale już nie w takich burtowych ilościach

MaggLbn, Elasure, Sparky, juss92 lubią tę wiadomość

❤️

age.png

Wysłany: 16 grudnia 2024, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Z jakiego kalendarza korzystasz?

Z polecenia, puszczam dalej 😊

https://www.skoki-rozwojowe.pl/

bambari, Elasure, Natalia K, Niaha lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 28lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 30lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2024, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może jakaś dziwna noc była, bo u nas też okno się włączyło. Ja się stresuję, bo dotychczas po karmieniu był automatyczny śpiulkolot, a teraz coraz częściej nie. Oczywiście nie sądziłam, że tak będzie zawsze, ale czy to nie za wcześnie? Przy czym mała nie płacze, tylko patrzy w przestrzeń (więc rozumiem, ze wszystkie potrzeby ma zaspokojone). Dziś po prostu usnęłam z nią na łyżeczki (ona musiała też zasnąć w końcu, bo jak się przebudziłam po godzinie, to już oczka miała zamknięte).

Jelita u nas też szaleją, ale po probiotyku często jest jeszcze gorzej, więc ja póki co nie podaję nic. Karmienia się wydłużyły i przerwy między nimi też, więc ten układ pokarmowy musi zmienić trochę tryb pracy. Ale jak mała jęczy i kwęka, to serce mi się kraje. Plus kilka razy dziennie jest czkawka :/

age.png
‹‹ 682 683 684 685 686 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ