X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka09 wrote:
    Dziewczyny, chodzicie normalnie na spacery w takie pogody bliskie 0st w śniegu itd? Jak długo trwają takie spacery? My głównie póki co w trasie i bardziej do samochodu i z samochodu, a jakoś na spacer boję się go wziąć 🙈 a marzy mi się długi spacer w obecnym klimacie, pojechać w góry i tam pochodzić itd… 🙈

Ja staram się codziennie. Ostatnio nawet -2, odczuwalna około -5. Jak nas deszcz złapie to też dalej chodzę. Odpuściłam tylko jak mąż dzwonił, że jest tak przeszywająco zimno, aż że go twarz boli.
    A ile? Ile mały Zgredek pozwoli 😅 czyli od 20 minut do 2,5 godziny

Kitka09 lubi tę wiadomość

age.png

👩🏻32 lat
    👨🏼‍🦲38 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pytanie czy Wy tak sumiennie po każdym karmieniu odbijacie dzieciaki? Nasza Gabi ma trochę problemy z gazami i czkawkami (dość łapczywie połyka do czego chyba w sumie jest zmuszona, bo mam dużo pokarmu i szybki wypływ) i postanowiłam, że będę ja odbijać choćby skały srały. Natomiast jak zasypia przy karmieniu, to za każdym razem mam dylemat. Odbijam ją i mam wrażenie, że wybudzona robi się bardziej rozdrażniona i wtedy lulanie z powrotem do snu potrafi trwać 1,5-2 godziny, a już miałam śpiące dziecko na ręku...

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Ja mam pytanie czy Wy tak sumiennie po każdym karmieniu odbijacie dzieciaki? Nasza Gabi ma trochę problemy z gazami i czkawkami (dość łapczywie połyka do czego chyba w sumie jest zmuszona, bo mam dużo pokarmu i szybki wypływ) i postanowiłam, że będę ja odbijać choćby skały srały. Natomiast jak zasypia przy karmieniu, to za każdym razem mam dylemat. Odbijam ją i mam wrażenie, że wybudzona robi się bardziej rozdrażniona i wtedy lulanie z powrotem do snu potrafi trwać 1,5-2 godziny, a już miałam śpiące dziecko na ręku...

Ja odkąd karmię w biologicznej to nie odbijam wgl, bo mały odbija się sam w trakcie jedzenia. Wcześniej odbijaliśmy w kratkę, bo tak samo jak u Ciebie młody zasypiał. Kiedyś kogoś o to pytałam, przy KP nie trzeba aż tak dziecka odbijać i ponoć jak zasypia to lepiej dać mu spać niż na siłę wybudzać. U nas akurat nie było różnicy z brzuszkiem czy go odbiliśmy czy nie, więc odpuściliśmy temat.

age.png
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonReve96 wrote:
    Dzisiaj bardzo spokojnie. Póki co jedynie wczoraj wieczorem mała znosiła się płaczem. Nie ma gorączki całe szczęście. Drzemek w dzień prawie nie ma, co zaśnie to się wybudza zaraz. Najlepiej jej na rękach. Wybraliśmy szczepionkę 6w1.

Z jakiego powodu macie odroczone szczepienie?

To nie jest źle, trzymam kciuki oby nic się nie zmieniło na gorsze :)
    Odroczone przez to, że malutka ma powiększone węzły chłonne za uchem i nie wiadomo dlaczego :( Mamy USG za tydzień i będziemy sprawdzać.

U nas leżenie na brzuszku zależy od humoru, jak jest dobry to trochę poleży. Przy złym od razu płaczki i żale 🥲

Spacery różnie, zależy od pogody. Jak pada i wieje to nie wychodzimy ale bardziej przez wzgląd na mnie a nie na małą. A jeśli chodzi o długość to też różnie, raz godzinę a raz dwie, czasem 30 minut. Emi zawsze śpi w wózku, lubi jak ja wytelepie a gdy postój jest zbyt długi to odpala alarm 😀

Po karmieniu piersią nigdy nie odbijam, natomiast przy karmieniu butelką odbijam bo mam wrażenie, że mała łapie czasem trochę powietrza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia, 07:05

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:

W zaleceniach od lekarza mamy ta pozucje. Dodatkowo :gramy na gitarze" czyli ruszamy nóżka jakby jechała na rowerze :)

Odbija za każdym razem

Jeżeli na jednej stronie niez to zmieniamy na drugą

Jest taka zasada, że lewą stroną, prawa i ponownie trzeba wrócić na lewą.

Nie ma możliwości, że nie odbije 😁

Screenshot-20250104-071730-Chrome.jpg

Jenny93, Niaha lubią tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    W zaleceniach od lekarza mamy ta pozucje. Dodatkowo :gramy na gitarze" czyli ruszamy nóżka jakby jechała na rowerze :)

Odbija za każdym razem

Jeżeli na jednej stronie niez to zmieniamy na drugą

Jest taka zasada, że lewą stroną, prawa i ponownie trzeba wrócić na lewą.

Nie ma możliwości, że nie odbije 😁

Screenshot-20250104-071730-Chrome.jpg

U nas też na leniwca zawsze odbije, z tym że u ulewaczy ta pozycja nie sprawdzi się bezpośrednio po karmieniu. Musimy czekać

age.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Po kp nie odbijam, zazwyczaj wtedy zasypia i szkoda mi budzić. Jak dostaje mm to wtedy odbijamy często najpierw w połowie porcji i potem po skończonej butelce, bo się strasznie denerwuje i widać, że musi sobie odbić żeby dalej pić spokojnie.

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które używają Huggies 2 i 3 - przy jakiej wadze/długości były dla was okej te rozmiary?
    Używamy 2, Mała waży 4800g i na razie są okej, ale zastanawiam się czy do tych 6kg według tego co na opakowaniu mogę robić zapasy 2 czy szybciej na 3 trzeba będzie przejść.

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:

Ja przy kp nie odbijam, czasami mu się uleje, zawsze jest szmatka w pogotowiu, ale to zazwyczaj sa małe ulewania i tylko raz.

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak widzę, że jadła łapczywie to staram się ją odbić ale jak była spokojna całe karmienie to nie raz odpuszczam.
    I tak odbijanie zaczęło się robić trudne bo weszła w fazę wyginacza totalnego 😵‍💫

age.png

👩🏻32 lat
    👨🏼‍🦲38 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potrzebuję porady. Ala nie lubi spać w dzień. Nieraz ją już muli i odpływa ale odłożona od razu się uaktywnia. I potrafi leżeć sobie grzecznie w łóżeczku i się relaksować ale kończy się to tym, że później jest marudna i płaczliwa bo jest niewyspana. Nie bardzo wiem jak to przeskoczyć bo lulanie nie pomaga. Po prostu będzie spokojnie leżeć z oczami jak 5 zł na rękach :/

age.png

👩🏻32 lat
    👨🏼‍🦲38 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Potrzebuję porady. Ala nie lubi spać w dzień. Nieraz ją już muli i odpływa ale odłożona od razu się uaktywnia. I potrafi leżeć sobie grzecznie w łóżeczku i się relaksować ale kończy się to tym, że później jest marudna i płaczliwa bo jest niewyspana. Nie bardzo wiem jak to przeskoczyć bo lulanie nie pomaga. Po prostu będzie spokojnie leżeć z oczami jak 5 zł na rękach :/

Używacie smoczka? U nas pomaga smoczek plus głaskanie rączki albo brwi, albo noska bo wtedy zamyka oczka i łatwiej mu zasnąć

Elasure lubi tę wiadomość

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:

Zaciemniasz pokój? Niektórym dzieciom pomaga imitowanie nocy, do tego ewentualnie czerwona lampka i smoczek.

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, zaciemniam i smoczek też daję, chociaż czasami smoczka kategorycznie odmawia :/ kończą mi się pomysły. W ogóle mam wrażenie, że jest ostatnio jakaś nieobecna. Potrafi się zawiesić, patrzeć 30 sekund w jakiś punkt i zupełnie nie reagować. Nie wiem czy powinnam się martwić czy to psychoza nowej matki

age.png

👩🏻32 lat
    👨🏼‍🦲38 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze maluchy odwracają się w stronę dźwięku?

Mój ma 6 tygodni i jak leży nam na kolanach i pstrykamy mu palcami np z drugiej strony to nie odwraca glowy tylko patrzy w okno po drugiej stronie np.

Może panikuje, może to za wcześnie.

W szpitalu słuch miał idealny według tego badania.

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:

Mój ma 6 tygodni i jak leży nam na kolanach i pstrykamy mu palcami np z drugiej strony to nie odwraca glowy tylko patrzy w okno po drugiej stronie np.

Spróbuj klasnąć w dłonie zamiast pstrykać

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Używacie smoczka? U nas pomaga smoczek plus głaskanie rączki albo brwi, albo noska bo wtedy zamyka oczka i łatwiej mu zasnąć

U nas też smoczek czasem bez, i trzymanie za rączkę. Z głaskaniem różnie często go to bardziej drażni. A jak tata opowiada o żarówkach, silnikach, łodziach podwodnych to już w ogóle po dyskusjach gyyy, a guu powieki same się lepią 😂😂
    Wasze pociechy też już są takie gaduły? U nas nawet do babci na kamerce pogada już jakby przy nim była 😅

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:

Na pstrykanie nie reaguje ale za głosem podąża ale to nie tak że za każdym razem. Często ma lepsze rzeczy na widoku i nie jest zainteresowany interakcją z nami więc zostawiam go w spokoju dopóki sam nie szuka kontaktu.

MaggLbn lubi tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Paima Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juss92 wrote:
    Dziewczyny, które używają Huggies 2 i 3 - przy jakiej wadze/długości były dla was okej te rozmiary?
    Używamy 2, Mała waży 4800g i na razie są okej, ale zastanawiam się czy do tych 6kg według tego co na opakowaniu mogę robić zapasy 2 czy szybciej na 3 trzeba będzie przejść.

Nasza mała waży teraz 5kg
    Zużyję do końca, to co mam i będę zamawiać r.3 , bo wydają mi się już małe

Zamawiam Huggies ale też Happy Bella mnie przekonały

juss92 lubi tę wiadomość

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Tak, zaciemniam i smoczek też daję, chociaż czasami smoczka kategorycznie odmawia :/ kończą mi się pomysły. W ogóle mam wrażenie, że jest ostatnio jakaś nieobecna. Potrafi się zawiesić, patrzeć 30 sekund w jakiś punkt i zupełnie nie reagować. Nie wiem czy powinnam się martwić czy to psychoza nowej matki

Nasz jak ma fisia to tańczymy przy ACDC, polecam zasypia w połowie piosenki 🤣

Elasure, Natalia K, juss92, Niaha lubią tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
‹‹ 708 709 710 711 712
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ