X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka09 wrote:
    Dziewczyny, chodzicie normalnie na spacery w takie pogody bliskie 0st w śniegu itd? Jak długo trwają takie spacery? My głównie póki co w trasie i bardziej do samochodu i z samochodu, a jakoś na spacer boję się go wziąć 🙈 a marzy mi się długi spacer w obecnym klimacie, pojechać w góry i tam pochodzić itd… 🙈

Ja staram się codziennie. Ostatnio nawet -2, odczuwalna około -5. Jak nas deszcz złapie to też dalej chodzę. Odpuściłam tylko jak mąż dzwonił, że jest tak przeszywająco zimno, aż że go twarz boli.
    A ile? Ile mały Zgredek pozwoli 😅 czyli od 20 minut do 2,5 godziny

Kitka09 lubi tę wiadomość

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pytanie czy Wy tak sumiennie po każdym karmieniu odbijacie dzieciaki? Nasza Gabi ma trochę problemy z gazami i czkawkami (dość łapczywie połyka do czego chyba w sumie jest zmuszona, bo mam dużo pokarmu i szybki wypływ) i postanowiłam, że będę ja odbijać choćby skały srały. Natomiast jak zasypia przy karmieniu, to za każdym razem mam dylemat. Odbijam ją i mam wrażenie, że wybudzona robi się bardziej rozdrażniona i wtedy lulanie z powrotem do snu potrafi trwać 1,5-2 godziny, a już miałam śpiące dziecko na ręku...

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Ja mam pytanie czy Wy tak sumiennie po każdym karmieniu odbijacie dzieciaki? Nasza Gabi ma trochę problemy z gazami i czkawkami (dość łapczywie połyka do czego chyba w sumie jest zmuszona, bo mam dużo pokarmu i szybki wypływ) i postanowiłam, że będę ja odbijać choćby skały srały. Natomiast jak zasypia przy karmieniu, to za każdym razem mam dylemat. Odbijam ją i mam wrażenie, że wybudzona robi się bardziej rozdrażniona i wtedy lulanie z powrotem do snu potrafi trwać 1,5-2 godziny, a już miałam śpiące dziecko na ręku...

Ja odkąd karmię w biologicznej to nie odbijam wgl, bo mały odbija się sam w trakcie jedzenia. Wcześniej odbijaliśmy w kratkę, bo tak samo jak u Ciebie młody zasypiał. Kiedyś kogoś o to pytałam, przy KP nie trzeba aż tak dziecka odbijać i ponoć jak zasypia to lepiej dać mu spać niż na siłę wybudzać. U nas akurat nie było różnicy z brzuszkiem czy go odbiliśmy czy nie, więc odpuściliśmy temat.

age.png
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonReve96 wrote:
    Dzisiaj bardzo spokojnie. Póki co jedynie wczoraj wieczorem mała znosiła się płaczem. Nie ma gorączki całe szczęście. Drzemek w dzień prawie nie ma, co zaśnie to się wybudza zaraz. Najlepiej jej na rękach. Wybraliśmy szczepionkę 6w1.

Z jakiego powodu macie odroczone szczepienie?

To nie jest źle, trzymam kciuki oby nic się nie zmieniło na gorsze :)
    Odroczone przez to, że malutka ma powiększone węzły chłonne za uchem i nie wiadomo dlaczego :( Mamy USG za tydzień i będziemy sprawdzać.

U nas leżenie na brzuszku zależy od humoru, jak jest dobry to trochę poleży. Przy złym od razu płaczki i żale 🥲

Spacery różnie, zależy od pogody. Jak pada i wieje to nie wychodzimy ale bardziej przez wzgląd na mnie a nie na małą. A jeśli chodzi o długość to też różnie, raz godzinę a raz dwie, czasem 30 minut. Emi zawsze śpi w wózku, lubi jak ja wytelepie a gdy postój jest zbyt długi to odpala alarm 😀

Po karmieniu piersią nigdy nie odbijam, natomiast przy karmieniu butelką odbijam bo mam wrażenie, że mała łapie czasem trochę powietrza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia, 07:05

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:

W zaleceniach od lekarza mamy ta pozucje. Dodatkowo :gramy na gitarze" czyli ruszamy nóżka jakby jechała na rowerze :)

Odbija za każdym razem

Jeżeli na jednej stronie niez to zmieniamy na drugą

Jest taka zasada, że lewą stroną, prawa i ponownie trzeba wrócić na lewą.

Nie ma możliwości, że nie odbije 😁

Screenshot-20250104-071730-Chrome.jpg

Jenny93, Niaha lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    W zaleceniach od lekarza mamy ta pozucje. Dodatkowo :gramy na gitarze" czyli ruszamy nóżka jakby jechała na rowerze :)

Odbija za każdym razem

Jeżeli na jednej stronie niez to zmieniamy na drugą

Jest taka zasada, że lewą stroną, prawa i ponownie trzeba wrócić na lewą.

Nie ma możliwości, że nie odbije 😁

Screenshot-20250104-071730-Chrome.jpg

U nas też na leniwca zawsze odbije, z tym że u ulewaczy ta pozycja nie sprawdzi się bezpośrednio po karmieniu. Musimy czekać

• juss92 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Po kp nie odbijam, zazwyczaj wtedy zasypia i szkoda mi budzić. Jak dostaje mm to wtedy odbijamy często najpierw w połowie porcji i potem po skończonej butelce, bo się strasznie denerwuje i widać, że musi sobie odbić żeby dalej pić spokojnie.

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które używają Huggies 2 i 3 - przy jakiej wadze/długości były dla was okej te rozmiary?
    Używamy 2, Mała waży 4800g i na razie są okej, ale zastanawiam się czy do tych 6kg według tego co na opakowaniu mogę robić zapasy 2 czy szybciej na 3 trzeba będzie przejść.

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:

Ja przy kp nie odbijam, czasami mu się uleje, zawsze jest szmatka w pogotowiu, ale to zazwyczaj sa małe ulewania i tylko raz.

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak widzę, że jadła łapczywie to staram się ją odbić ale jak była spokojna całe karmienie to nie raz odpuszczam.
    I tak odbijanie zaczęło się robić trudne bo weszła w fazę wyginacza totalnego 😵‍💫

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potrzebuję porady. Ala nie lubi spać w dzień. Nieraz ją już muli i odpływa ale odłożona od razu się uaktywnia. I potrafi leżeć sobie grzecznie w łóżeczku i się relaksować ale kończy się to tym, że później jest marudna i płaczliwa bo jest niewyspana. Nie bardzo wiem jak to przeskoczyć bo lulanie nie pomaga. Po prostu będzie spokojnie leżeć z oczami jak 5 zł na rękach :/

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Potrzebuję porady. Ala nie lubi spać w dzień. Nieraz ją już muli i odpływa ale odłożona od razu się uaktywnia. I potrafi leżeć sobie grzecznie w łóżeczku i się relaksować ale kończy się to tym, że później jest marudna i płaczliwa bo jest niewyspana. Nie bardzo wiem jak to przeskoczyć bo lulanie nie pomaga. Po prostu będzie spokojnie leżeć z oczami jak 5 zł na rękach :/

Używacie smoczka? U nas pomaga smoczek plus głaskanie rączki albo brwi, albo noska bo wtedy zamyka oczka i łatwiej mu zasnąć

Elasure lubi tę wiadomość

• Waflut Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:

Zaciemniasz pokój? Niektórym dzieciom pomaga imitowanie nocy, do tego ewentualnie czerwona lampka i smoczek.

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, zaciemniam i smoczek też daję, chociaż czasami smoczka kategorycznie odmawia :/ kończą mi się pomysły. W ogóle mam wrażenie, że jest ostatnio jakaś nieobecna. Potrafi się zawiesić, patrzeć 30 sekund w jakiś punkt i zupełnie nie reagować. Nie wiem czy powinnam się martwić czy to psychoza nowej matki

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze maluchy odwracają się w stronę dźwięku?

Mój ma 6 tygodni i jak leży nam na kolanach i pstrykamy mu palcami np z drugiej strony to nie odwraca glowy tylko patrzy w okno po drugiej stronie np.

Może panikuje, może to za wcześnie.

W szpitalu słuch miał idealny według tego badania.

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:

Mój ma 6 tygodni i jak leży nam na kolanach i pstrykamy mu palcami np z drugiej strony to nie odwraca glowy tylko patrzy w okno po drugiej stronie np.

Spróbuj klasnąć w dłonie zamiast pstrykać

• Elasure Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Używacie smoczka? U nas pomaga smoczek plus głaskanie rączki albo brwi, albo noska bo wtedy zamyka oczka i łatwiej mu zasnąć

U nas też smoczek czasem bez, i trzymanie za rączkę. Z głaskaniem różnie często go to bardziej drażni. A jak tata opowiada o żarówkach, silnikach, łodziach podwodnych to już w ogóle po dyskusjach gyyy, a guu powieki same się lepią 😂😂
    Wasze pociechy też już są takie gaduły? U nas nawet do babci na kamerce pogada już jakby przy nim była 😅

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:

Na pstrykanie nie reaguje ale za głosem podąża ale to nie tak że za każdym razem. Często ma lepsze rzeczy na widoku i nie jest zainteresowany interakcją z nami więc zostawiam go w spokoju dopóki sam nie szuka kontaktu.

MaggLbn lubi tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Paima Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juss92 wrote:
    Dziewczyny, które używają Huggies 2 i 3 - przy jakiej wadze/długości były dla was okej te rozmiary?
    Używamy 2, Mała waży 4800g i na razie są okej, ale zastanawiam się czy do tych 6kg według tego co na opakowaniu mogę robić zapasy 2 czy szybciej na 3 trzeba będzie przejść.

Nasza mała waży teraz 5kg
    Zużyję do końca, to co mam i będę zamawiać r.3 , bo wydają mi się już małe

Zamawiam Huggies ale też Happy Bella mnie przekonały

juss92 lubi tę wiadomość

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Tak, zaciemniam i smoczek też daję, chociaż czasami smoczka kategorycznie odmawia :/ kończą mi się pomysły. W ogóle mam wrażenie, że jest ostatnio jakaś nieobecna. Potrafi się zawiesić, patrzeć 30 sekund w jakiś punkt i zupełnie nie reagować. Nie wiem czy powinnam się martwić czy to psychoza nowej matki

Nasz jak ma fisia to tańczymy przy ACDC, polecam zasypia w połowie piosenki 🤣

Elasure, Natalia K, juss92, Niaha lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
‹‹ 708 709 710 711 712 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ