LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Kitka09 wrote:Dziewczyny, chodzicie normalnie na spacery w takie pogody bliskie 0st w śniegu itd? Jak długo trwają takie spacery? My głównie póki co w trasie i bardziej do samochodu i z samochodu, a jakoś na spacer boję się go wziąć 🙈 a marzy mi się długi spacer w obecnym klimacie, pojechać w góry i tam pochodzić itd… 🙈
Ja staram się codziennie. Ostatnio nawet -2, odczuwalna około -5. Jak nas deszcz złapie to też dalej chodzę. Odpuściłam tylko jak mąż dzwonił, że jest tak przeszywająco zimno, aż że go twarz boli.
A ile? Ile mały Zgredek pozwoli 😅 czyli od 20 minut do 2,5 godzinyKitka09 lubi tę wiadomość
-
Ja mam pytanie czy Wy tak sumiennie po każdym karmieniu odbijacie dzieciaki? Nasza Gabi ma trochę problemy z gazami i czkawkami (dość łapczywie połyka do czego chyba w sumie jest zmuszona, bo mam dużo pokarmu i szybki wypływ) i postanowiłam, że będę ja odbijać choćby skały srały. Natomiast jak zasypia przy karmieniu, to za każdym razem mam dylemat. Odbijam ją i mam wrażenie, że wybudzona robi się bardziej rozdrażniona i wtedy lulanie z powrotem do snu potrafi trwać 1,5-2 godziny, a już miałam śpiące dziecko na ręku...
-
Wero0707 wrote:Ja mam pytanie czy Wy tak sumiennie po każdym karmieniu odbijacie dzieciaki? Nasza Gabi ma trochę problemy z gazami i czkawkami (dość łapczywie połyka do czego chyba w sumie jest zmuszona, bo mam dużo pokarmu i szybki wypływ) i postanowiłam, że będę ja odbijać choćby skały srały. Natomiast jak zasypia przy karmieniu, to za każdym razem mam dylemat. Odbijam ją i mam wrażenie, że wybudzona robi się bardziej rozdrażniona i wtedy lulanie z powrotem do snu potrafi trwać 1,5-2 godziny, a już miałam śpiące dziecko na ręku...
Ja odkąd karmię w biologicznej to nie odbijam wgl, bo mały odbija się sam w trakcie jedzenia. Wcześniej odbijaliśmy w kratkę, bo tak samo jak u Ciebie młody zasypiał. Kiedyś kogoś o to pytałam, przy KP nie trzeba aż tak dziecka odbijać i ponoć jak zasypia to lepiej dać mu spać niż na siłę wybudzać. U nas akurat nie było różnicy z brzuszkiem czy go odbiliśmy czy nie, więc odpuściliśmy temat.
-
MonReve96 wrote:Dzisiaj bardzo spokojnie. Póki co jedynie wczoraj wieczorem mała znosiła się płaczem. Nie ma gorączki całe szczęście. Drzemek w dzień prawie nie ma, co zaśnie to się wybudza zaraz. Najlepiej jej na rękach. Wybraliśmy szczepionkę 6w1.
Z jakiego powodu macie odroczone szczepienie?
To nie jest źle, trzymam kciuki oby nic się nie zmieniło na gorsze
Odroczone przez to, że malutka ma powiększone węzły chłonne za uchem i nie wiadomo dlaczego Mamy USG za tydzień i będziemy sprawdzać.
U nas leżenie na brzuszku zależy od humoru, jak jest dobry to trochę poleży. Przy złym od razu płaczki i żale 🥲
Spacery różnie, zależy od pogody. Jak pada i wieje to nie wychodzimy ale bardziej przez wzgląd na mnie a nie na małą. A jeśli chodzi o długość to też różnie, raz godzinę a raz dwie, czasem 30 minut. Emi zawsze śpi w wózku, lubi jak ja wytelepie a gdy postój jest zbyt długi to odpala alarm 😀
Po karmieniu piersią nigdy nie odbijam, natomiast przy karmieniu butelką odbijam bo mam wrażenie, że mała łapie czasem trochę powietrza.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia, 07:05
-
Wero0707 wrote:Ja mam pytanie czy Wy tak sumiennie po każdym karmieniu odbijacie dzieciaki? Nasza Gabi ma trochę problemy z gazami i czkawkami (dość łapczywie połyka do czego chyba w sumie jest zmuszona, bo mam dużo pokarmu i szybki wypływ) i postanowiłam, że będę ja odbijać choćby skały srały. Natomiast jak zasypia przy karmieniu, to za każdym razem mam dylemat. Odbijam ją i mam wrażenie, że wybudzona robi się bardziej rozdrażniona i wtedy lulanie z powrotem do snu potrafi trwać 1,5-2 godziny, a już miałam śpiące dziecko na ręku...
W zaleceniach od lekarza mamy ta pozucje. Dodatkowo :gramy na gitarze" czyli ruszamy nóżka jakby jechała na rowerze
Odbija za każdym razem
Jeżeli na jednej stronie niez to zmieniamy na drugą
Jest taka zasada, że lewą stroną, prawa i ponownie trzeba wrócić na lewą.
Nie ma możliwości, że nie odbije 😁
Jenny93, Niaha lubią tę wiadomość
-
KarolinaAnastazja wrote:
U nas też na leniwca zawsze odbije, z tym że u ulewaczy ta pozycja nie sprawdzi się bezpośrednio po karmieniu. Musimy czekać -
-
Dziewczyny, które używają Huggies 2 i 3 - przy jakiej wadze/długości były dla was okej te rozmiary?
Używamy 2, Mała waży 4800g i na razie są okej, ale zastanawiam się czy do tych 6kg według tego co na opakowaniu mogę robić zapasy 2 czy szybciej na 3 trzeba będzie przejść.
-
Ja przy kp nie odbijam, czasami mu się uleje, zawsze jest szmatka w pogotowiu, ale to zazwyczaj sa małe ulewania i tylko raz. -
Potrzebuję porady. Ala nie lubi spać w dzień. Nieraz ją już muli i odpływa ale odłożona od razu się uaktywnia. I potrafi leżeć sobie grzecznie w łóżeczku i się relaksować ale kończy się to tym, że później jest marudna i płaczliwa bo jest niewyspana. Nie bardzo wiem jak to przeskoczyć bo lulanie nie pomaga. Po prostu będzie spokojnie leżeć z oczami jak 5 zł na rękach
-
Natalia K wrote:Potrzebuję porady. Ala nie lubi spać w dzień. Nieraz ją już muli i odpływa ale odłożona od razu się uaktywnia. I potrafi leżeć sobie grzecznie w łóżeczku i się relaksować ale kończy się to tym, że później jest marudna i płaczliwa bo jest niewyspana. Nie bardzo wiem jak to przeskoczyć bo lulanie nie pomaga. Po prostu będzie spokojnie leżeć z oczami jak 5 zł na rękach
Używacie smoczka? U nas pomaga smoczek plus głaskanie rączki albo brwi, albo noska bo wtedy zamyka oczka i łatwiej mu zasnąćElasure lubi tę wiadomość
-
Natalia K wrote:Potrzebuję porady. Ala nie lubi spać w dzień. Nieraz ją już muli i odpływa ale odłożona od razu się uaktywnia. I potrafi leżeć sobie grzecznie w łóżeczku i się relaksować ale kończy się to tym, że później jest marudna i płaczliwa bo jest niewyspana. Nie bardzo wiem jak to przeskoczyć bo lulanie nie pomaga. Po prostu będzie spokojnie leżeć z oczami jak 5 zł na rękach
Zaciemniasz pokój? Niektórym dzieciom pomaga imitowanie nocy, do tego ewentualnie czerwona lampka i smoczek. -
Tak, zaciemniam i smoczek też daję, chociaż czasami smoczka kategorycznie odmawia kończą mi się pomysły. W ogóle mam wrażenie, że jest ostatnio jakaś nieobecna. Potrafi się zawiesić, patrzeć 30 sekund w jakiś punkt i zupełnie nie reagować. Nie wiem czy powinnam się martwić czy to psychoza nowej matki
-
Czy Wasze maluchy odwracają się w stronę dźwięku?
Mój ma 6 tygodni i jak leży nam na kolanach i pstrykamy mu palcami np z drugiej strony to nie odwraca glowy tylko patrzy w okno po drugiej stronie np.
Może panikuje, może to za wcześnie.
W szpitalu słuch miał idealny według tego badania. -
Polaaaa wrote:Czy Wasze maluchy odwracają się w stronę dźwięku?
Mój ma 6 tygodni i jak leży nam na kolanach i pstrykamy mu palcami np z drugiej strony to nie odwraca glowy tylko patrzy w okno po drugiej stronie np.
W szpitalu słuch miał idealny według tego badania.
Spróbuj klasnąć w dłonie zamiast pstrykać -
Jenny93 wrote:Używacie smoczka? U nas pomaga smoczek plus głaskanie rączki albo brwi, albo noska bo wtedy zamyka oczka i łatwiej mu zasnąć
U nas też smoczek czasem bez, i trzymanie za rączkę. Z głaskaniem różnie często go to bardziej drażni. A jak tata opowiada o żarówkach, silnikach, łodziach podwodnych to już w ogóle po dyskusjach gyyy, a guu powieki same się lepią 😂😂
Wasze pociechy też już są takie gaduły? U nas nawet do babci na kamerce pogada już jakby przy nim była 😅
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Polaaaa wrote:Czy Wasze maluchy odwracają się w stronę dźwięku?
W szpitalu słuch miał idealny według tego badania.
Na pstrykanie nie reaguje ale za głosem podąża ale to nie tak że za każdym razem. Często ma lepsze rzeczy na widoku i nie jest zainteresowany interakcją z nami więc zostawiam go w spokoju dopóki sam nie szuka kontaktu.MaggLbn lubi tę wiadomość
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
juss92 wrote:Dziewczyny, które używają Huggies 2 i 3 - przy jakiej wadze/długości były dla was okej te rozmiary?
Używamy 2, Mała waży 4800g i na razie są okej, ale zastanawiam się czy do tych 6kg według tego co na opakowaniu mogę robić zapasy 2 czy szybciej na 3 trzeba będzie przejść.
Nasza mała waży teraz 5kg
Zużyję do końca, to co mam i będę zamawiać r.3 , bo wydają mi się już małe
Zamawiam Huggies ale też Happy Bella mnie przekonałyjuss92 lubi tę wiadomość
-
Natalia K wrote:Tak, zaciemniam i smoczek też daję, chociaż czasami smoczka kategorycznie odmawia kończą mi się pomysły. W ogóle mam wrażenie, że jest ostatnio jakaś nieobecna. Potrafi się zawiesić, patrzeć 30 sekund w jakiś punkt i zupełnie nie reagować. Nie wiem czy powinnam się martwić czy to psychoza nowej matki
Nasz jak ma fisia to tańczymy przy ACDC, polecam zasypia w połowie piosenki 🤣Elasure, Natalia K, juss92, Niaha lubią tę wiadomość