X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jutro 8 tygodni i zjada 7-9 razy na dzień przeważnie 120ml lub 90ml. Pediatra mówiła że dużo przybrał 1,4kg w 6tyg. ale jak patrzę na jego siatkę centylową to mi spada poza tym ma apetyt jest radosny i moczy pieluchy więc nie wiem czy się temu bardziej przyglądać czy zostawić samopas? 🤷

6fb7d04c99d1b.jpghttps://zapodaj.net/plik-hM1NeV8ked

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 07:57

Przedszkolanka123 lubi tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure, jak jest w normie to się nie przejmować i nie fiksować.

Ile najdłużej spały Wasze pociechy? Moja dzisiaj zrobiła nam niespodziankę i przespała 6 godzin. Od 22 do 4 nad ranem. Tata zachwycony, ja niekoniecznie. Wcześniej o 22 też ją wybudzałam do żarcia po 4 godzinach. Co prawda nie spała od 12, więc jak tata ją ululał po powrocie do domu to chyba potraktowała to jako sen nocny.

Jednak mam przekonanie, że takie maluchy nie powinny spać jeszcze tak długo ciągiem. Co myślicie? Nie mówiąc, że przespała jedno karmienie.

Elasure lubi tę wiadomość

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:

Ile najdłużej spały Wasze pociechy? Moja dzisiaj zrobiła nam niespodziankę i przespała 6 godzin. Od 22 do 4 nad ranem. Tata zachwycony, ja niekoniecznie. Wcześniej o 22 też ją wybudzałam do żarcia po 4 godzinach. Co prawda nie spała od 12, więc jak tata ją ululał po powrocie do domu to chyba potraktowała to jako sen nocny.

Jednak mam przekonanie, że takie maluchy nie powinny spać jeszcze tak długo ciągiem. Co myślicie? Nie mówiąc, że przespała jedno karmienie.

Ja na początku tez wybudzalam, teraz po kilku nieprzespanych nocach się cieszę że spi 🤣 fakt zdarzyło się nam najdłużej 5h ale jeśli ladnie przybiera i nie jest to codziennie to bym nie fiksowala

22.02.2024 transfer

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam przebierać małą w "piżamkę" gdzieś tak 2 tygodnie temu, bardziej jako element budowania rutyny. W ciągu dnia nosi body z długim rękawem, spodenki i skarpetki, a na noc zakładamy pajacyka (samego). U nas jest sporo tego przebierania w ciągu dnia, bo mała dużo ulewa.

Laura chętnie przesypialaby noce. Ostatnio trochę przestałam pilnować tych nocnych karmień i niestety mamy słabszy przyrost wagi. Fakt faktem, była przeziębiona i to też mogło mieć wpływ, ale do czasu poprawy przyrostów wracam do karmień z zegarkiem w ręku i wybudzania. No i staram się ograniczyć smoczek do minimum.

Wczoraj byliśmy na USG bioderek, wszystko w porządku, kontrola za 2 miesiące. Jutro mamy pierwsze szczepienia. Martwię się, żeby rota się nie zmarnowało, jak mała tak ulewa 😐 Nie będę jej karmić tuż przed ani tuż po, ale ona potrafi i po godzinie zwrócić. Oby się przyjęło🥴

A jak tam wczoraj szczepione maluchy, jak noc?

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Ja zaczęłam przebierać małą w "piżamkę" gdzieś tak 2 tygodnie temu, bardziej jako element budowania rutyny. W ciągu dnia nosi body z długim rękawem, spodenki i skarpetki, a na noc zakładamy pajacyka (samego). U nas jest sporo tego przebierania w ciągu dnia, bo mała dużo ulewa.

Laura chętnie przesypialaby noce. Ostatnio trochę przestałam pilnować tych nocnych karmień i niestety mamy słabszy przyrost wagi. Fakt faktem, była przeziębiona i to też mogło mieć wpływ, ale do czasu poprawy przyrostów wracam do karmień z zegarkiem w ręku i wybudzania. No i staram się ograniczyć smoczek do minimum.

Wczoraj byliśmy na USG bioderek, wszystko w porządku, kontrola za 2 miesiące. Jutro mamy pierwsze szczepienia. Martwię się, żeby rota się nie zmarnowało, jak mała tak ulewa 😐 Nie będę jej karmić tuż przed ani tuż po, ale ona potrafi i po godzinie zwrócić. Oby się przyjęło🥴

Pielęgniarka mi mówiła żeby się nie martwić ulewaniem po tej szczepionce doustnej, bo ona się wchłania już na etapie jamy ustnej więc nie zmniejsza to jej skuteczności.

Wczoraj po szczepieniach młody zaliczył w histerię około osiemnastej. Chyba bolał go brzuch bo był cały twardy i nabrzmiały. Dałam mu dwie krople Esputiconu i o 18:30 padł. Siłą go wy budziłam o 21:30 żeby chociaż zmienić pieluchę i go nakarmić ale niewiele zjadł i znowu poszed spać. I tak sobie spał do trzeciej prawie 🫣 nieźle go musiał wymęczyć, bo w sumie w dzień też mi drzemał, ale gorączki żadnej nie ma więc się nie martwię.

Co do karmień - my się trzymamy na żądanie. Mały przybiera 38 g na dobę więc nie wybudzam go w nocy. Zazwyczaj w nocy max co 4 h zaczyna już sobie stękać i jęczeć w łóżeczku więc automatycznie się budzę. Raz się udało że przespał ponad 5h.

Elosure co to za aplikacja z siatką centylowa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 08:58

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w nocy śpi 5h najdłużej, zje i idzie spać dalej na 3h, i później to samo na 3-4h zwłaszcza teraz jak mąż z nim dosypia 😂 Szczerze mówiąc ja nie miałabym nic przeciwko nieprzerwanej nocy chociażby od 23 do 7, może kiedyś.... 🤞

Co do ulewania to u nas spokój czasem troszkę i też mamy dni że przebieramy się po 3 razy. Największe ulewanie mieliśmy przy skoku rozwojowym praktycznie po każdym karmieniu ale minęło jak ręką odjął z dnia na dzień. Teraz nawet potrafi w nocy zjeść 120ml i nie odbeknąć i nic nie ulać.

Sparky super że z bokserkami w porządku, my mamy wizytę za tydzień, trochę się boję że coś będzie nie tak.

Co do nocy po szczepieniu to u nas bezproblemowo ale dałam pedicetamol wieczorem nawet nie było widocznej reakcji na niego, i smarowałam altacetem dosłownie dwa razy.
    Pielęgniarka mówiła, że po rota nie karmić jakieś 20-30min i że podobno producent mówi że jak już ma szczepionka styczność że śluzówkami to się wchłonie.

A wiecie może jak długo trzeba uważać bardziej po szczepionce rota żeby nie paść 'ofiarą'? Jak młody będzie się dobrze czuł to na weekend chcieliśmy jechać do teściów ale nie chciałabym im czegoś przywieźć 😬

@Waflut apka to child growth tracker

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 09:05

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    A wiecie może jak długo trzeba uważać bardziej po szczepionce rota żeby nie paść 'ofiarą'? Jak młody będzie się dobrze czuł to na weekend chcieliśmy jechać do teściów ale nie chciałabym im czegoś przywieźć 😬

Mi mówili 2/3 dni.

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka123 wrote:
    Sporo je. Moja mała zjada tylko 80-90 ml i je 8 razy na dobę i dzisiaj mamy 9 tygodni. Nie wiem czy to nie za mało 🫣

Ja korzystałam z przelicznika 140* masa ciała w kg/ ilość posiłków. Po karmieniu jak widziałam, że za mało to w następnym dawałam troszkę więcej i tak doszliśmy do takiej ilości

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    U nas jutro 8 tygodni i zjada 7-9 razy na dzień przeważnie 120ml lub 90ml. Pediatra mówiła że dużo przybrał 1,4kg w 6tyg. ale jak patrzę na jego siatkę centylową to mi spada poza tym ma apetyt jest radosny i moczy pieluchy więc nie wiem czy się temu bardziej przyglądać czy zostawić samopas? 🤷

Jest ok. Idzie swoim kanałem. Spadek jest minimalny więc bym się nie martwiła :)

age.png
  • BabaJaga89 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:

Myślę, że na spokojnie 😊 u nas kp i tak na prawdę nie mam zielonego pojęcia ile je 😅

A co do wybudzania to już tego nie robię. Syn śpi ciągiem od 20/21 po 5-7 godzin, a potem do rana budzi się co 2-3 godziny. Patrzę tylko na wzrosty i moczone pieluchy 🙂
    Nocki są fajne, za to w dzień wisi na cycu. Musi nadrobić 😅

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:

U nas w nocy śpi nawet 6-7 godzin. Dzisiaj obudził się szybciej. W dzień je co 3,5-4 h

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:

Nam pielęgniarka mówiła że to jest taka ilość, że ta niezbędna przyjmuje się już od razu po zażyciu i jest przewidziane, że maluchy ulewają. Bo miałam ten sam dylemat

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    U nas w nocy śpi 5h najdłużej, zje i idzie spać dalej na 3h, i później to samo na 3-4h zwłaszcza teraz jak mąż z nim dosypia 😂 Szczerze mówiąc ja nie miałabym nic przeciwko nieprzerwanej nocy chociażby od 23 do 7, może kiedyś.... 🤞

Co do ulewania to u nas spokój czasem troszkę i też mamy dni że przebieramy się po 3 razy. Największe ulewanie mieliśmy przy skoku rozwojowym praktycznie po każdym karmieniu ale minęło jak ręką odjął z dnia na dzień. Teraz nawet potrafi w nocy zjeść 120ml i nie odbeknąć i nic nie ulać.

Sparky super że z bokserkami w porządku, my mamy wizytę za tydzień, trochę się boję że coś będzie nie tak.

Co do nocy po szczepieniu to u nas bezproblemowo ale dałam pedicetamol wieczorem nawet nie było widocznej reakcji na niego, i smarowałam altacetem dosłownie dwa razy.
    Pielęgniarka mówiła, że po rota nie karmić jakieś 20-30min i że podobno producent mówi że jak już ma szczepionka styczność że śluzówkami to się wchłonie.

@Waflut apka to child growth tracker
    .
    Największe zagrożenie jest przy kontakcie z kupą przez pierwszy tydzień. Nie trzeba robić nic nadzwyczajnego. Po prostu myć porządnie ręce i tyle

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za info na temat rotawirusów, uspokoiłyście mnie 😊

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:

Masz od 2tyg spi od 22 do 4/5nad ranem. Późnej kolejne spanie po jedzeniu było 4h

Nie wybudzam bi jak wybudzalam to zjadał 10/20ml i zasypiał jak wstaje sam to je swoją porcję :)

Nie mamy problemów z przybieraniem na wadze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 11:45

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png

Wysłany: 8 stycznia, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Mi waga znacznie spadła niemal od razu, ale też trochę się waha, bo trzy dni temu już było 59,5 (przed ciążą ważyłam 58), a wczoraj wieczorem znowu 61 🤡 nie wiem czy to kwestia wypełnienia piersi czy jelit 😅

Ja mam pytanie jak często przebieracie maluchy? Czy macie dla nich inny strój na noc, a inny na dzień? My tak max co 24 godziny, oczywiście jak się przesika lub mamy incydent kałowy, to też od razu przebieramy. Natomiast bywa tak, że od wieczora do wieczora jest w pajacu i body i tylko pieluchy zmieniamy.

Rano przebieramy ciuszki na dzień

Na noc pajac do spania po kapieli

A w ciągu dnia jak mamy jakaś usterkę to przebieramy

Odkąd wyszliśmy że szpitala tak robimy :)

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png

Wysłany: 8 stycznia, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    A to pod pajaca na noc nie zakładacie body? U nas w zasadzie chów bezskarpetkowy i moja teściowa chyba apopleksji dostanie z tego powodu xD

Sam pajac, aktualnie bez skarpetek

W nocy 21/22*C

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png

Wysłany: 8 stycznia, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Wy macie dylematy czy nie za rzadko przebieracie, a mi po jednym karmieniu zdarza się przebrać 4-5 razy bo tak ulewa raz za razem 🙈

Co do spania to zależy. Albo pajacyk, albo body i spodenki z szeroką gumą w pasie. Nigdy nie zakładamy dwóch warstw. Tylko w szpitalu i pierwszy tydzień w domu ubierałam mu np body plus pajac bo mocno się wychładzał.

Komentarze ale masz zimne stópki, albo reakcja na każde zamówienie: chyba jesteś głodny to też u nas standard 😅

Mamy kpi albo na mm ile aktualnie jedzą wasze dzieci i w krytyk są tygodniu? Mój Okruszek ma 11 tygodni i zjada 170-180 ml mojego mleka 5 razy dziennie. Zastanawiam się czy jest ok, bo próbowaliśmy do tego dojść metodą prób i błędów. Wytrzymuje 3,5-4 godziny w ciągu dnia więc zakładam że nie chodzi głodny🙈

Kochana a ulewanie nie jest tu spowodowane za duża ilością ml wypijanych w jednym karmieniu?

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    👨‍🦰 29lat

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Kochana a ulewanie nie jest tu spowodowane za duża ilością ml wypijanych w jednym karmieniu?

Nie. Ulewa od samego początku, a do 8 tygodnia był karmiony piersią. Odkąd przeszliśmy na kpi to zaczęliśmy od 100 ml. Po karmieniu dalej płakał więc tak zwiększałam 110,120 itd. Wg norm i jego wieku i wagi powinien zjadać ok 160 ml na porcję. Ale wiadomo to jest w przybliżeniu. Każde dziecko jest inne. Przybiera prawidłowo ok 26-30 g dziennie

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas przyrosty były 43 gramy na dobę i odpuściłam sobie wybudzanie na karmienie, teraz spadły do 34, więc też w normie. Mieliśmy takie dwie noce, że mała przespała 6 godzin i też się denerwowałam, że za dużo, a potem nagle było 9 karmień na dobę, bo nadrobiła. Tęsknię za tymi nocami, bo to było już 5 dni temu i się nie powtórzyło xD Tak samo martwiłam się, że mam karmienia po 8 minut, a przy moim wypływie okazało się, że w 8 minut laktatorem ściągam 100 ml… Każda z nas jest inna, każde dziecko jest inne i ma swoje tempo. Pamiętajcie, że te przyrosty sa największe na początku, potem sukcesywnie coraz mniejsze, bo dziecko nie może stale tyć tak szybko. Trochę jak z betą było 😅

Dziś była położna i mega mnie uspokoiła.
    1) Refluks - normalne, czekać aż minie. Przyrosty ok. Karmić na żądanie.
    2) Smoczek jest ok, nie jestem złą matką, poleciła Curaprox, jeśli chcemy ortodontyczny. Znacie?
    3) po szczepieniu na Rota (mamy w przyszłym tygodniu) 7 dni nie całować i pilnować mycia rąk

age.png
‹‹ 714 715 716 717 718
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ