LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Wero0707 wrote:A to pod pajaca na noc nie zakładacie body? U nas w zasadzie chów bezskarpetkowy i moja teściowa chyba apopleksji dostanie z tego powodu xD
Nie, tylko pieluszka -
Wero0707 wrote:U nas przyrosty były 43 gramy na dobę i odpuściłam sobie wybudzanie na karmienie, teraz spadły do 34, więc też w normie. Mieliśmy takie dwie noce, że mała przespała 6 godzin i też się denerwowałam, że za dużo, a potem nagle było 9 karmień na dobę, bo nadrobiła. Tęsknię za tymi nocami, bo to było już 5 dni temu i się nie powtórzyło xD Tak samo martwiłam się, że mam karmienia po 8 minut, a przy moim wypływie okazało się, że w 8 minut laktatorem ściągam 100 ml… Każda z nas jest inna, każde dziecko jest inne i ma swoje tempo. Pamiętajcie, że te przyrosty sa największe na początku, potem sukcesywnie coraz mniejsze, bo dziecko nie może stale tyć tak szybko. Trochę jak z betą było 😅
Dziś była położna i mega mnie uspokoiła.
1) Refluks - normalne, czekać aż minie. Przyrosty ok. Karmić na żądanie.
2) Smoczek jest ok, nie jestem złą matką, poleciła Curaprox, jeśli chcemy ortodontyczny. Znacie?
3) po szczepieniu na Rota (mamy w przyszłym tygodniu) 7 dni nie całować i pilnować mycia rąk
Po 3 miesiącu przyrosty powinny zwolnić do ok 17-20 g na dobę. Ale tak jak mówisz. To wszystko orientacyjnie żeby był punkt zaczepienia. Ja teraz ściągam w ciągu dnia co 2 godziny to po 20 minutach mam 80-90 ml, więc u Ciebie te 100 to zazdro🙈 Wiadomo, pierś też inaczej, bo dziecko więcej jest w stanie wyciągnąć niż laktator. Przy kp nie jesteśmy w stanie skontrolować ile maluchy zjadają. -
Jenny93 wrote:Ja korzystałam z przelicznika 140* masa ciała w kg/ ilość posiłków. Po karmieniu jak widziałam, że za mało to w następnym dawałam troszkę więcej i tak doszliśmy do takiej ilości
My już po szczepieniach i wizycie bioderkowej. Kolejna za 6 tygodni. I wychodzi, że znowu mamy maraton najpierw bioderka, a potem szczepienie. 🫣 -
Wow mi w aptece jedna laska powiedziała 480zl za prevenar 20
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Byłam dzisiaj na wizycie popołogowej
U mnie wszystko super, jestem już po pierwszej owulacji po porodzie 🫣
Za 2 miesiące cycuchy do zbadania
A jakby się coś działo widzimy się szybciej, jak nie to za rok 😊
-
Polaaaa wrote:Czy zbieracie już ciuchy 68? Bardziej celujecie w jeszcze zimowe ciuchy czy już bardziej wiosenne?
Ja właśnie kupiłam coś na 92 😂😂 ale ja jestem nienormalna i jak upoluje coś na wyprzedaży to stwierdzam, że niech leży i czeka, jeść nie woła 😂Niaha, Jenny93 lubią tę wiadomość
-
Natalia K wrote:Elasure, jak jest w normie to się nie przejmować i nie fiksować.
Ile najdłużej spały Wasze pociechy? Moja dzisiaj zrobiła nam niespodziankę i przespała 6 godzin. Od 22 do 4 nad ranem. Tata zachwycony, ja niekoniecznie. Wcześniej o 22 też ją wybudzałam do żarcia po 4 godzinach. Co prawda nie spała od 12, więc jak tata ją ululał po powrocie do domu to chyba potraktowała to jako sen nocny.
Jednak mam przekonanie, że takie maluchy nie powinny spać jeszcze tak długo ciągiem. Co myślicie? Nie mówiąc, że przespała jedno karmienie.
Na przykładzie dzisiejszej nocy:
Remek zasnął o 20:25 i spał ciągiem do 1:45, wtedy dostał cycka (bez otwierania oczu) i od razu ponownie zasnął. I tak w sumie cycka dostał 3 razy na tej samej zasadzie o 1:45, 05:15 i 7:00. Rozpoczął dzień o 7:45. Pomijając te szybkie akcje cyckowe, przespał około 11,5 godziny. -
KarolinaAnastazja wrote:Kochana a ulewanie nie jest tu spowodowane za duża ilością ml wypijanych w jednym karmieniu?
Zauważyłam, że Remek za każdym razem ulewa jak dawałam mu mm (dawałam na noc, żeby lepiej spał, teraz dajemy jak zabraknie mojego mleka w lodówce, a mnie nie ma w pobliżu) -
Jenny93 wrote:Po 3 miesiącu przyrosty powinny zwolnić do ok 17-20 g na dobę. Ale tak jak mówisz. To wszystko orientacyjnie żeby był punkt zaczepienia. Ja teraz ściągam w ciągu dnia co 2 godziny to po 20 minutach mam 80-90 ml, więc u Ciebie te 100 to zazdro🙈 Wiadomo, pierś też inaczej, bo dziecko więcej jest w stanie wyciągnąć niż laktator. Przy kp nie jesteśmy w stanie skontrolować ile maluchy zjadają.
Teoretycznie można dziecka ważyć przed karmieniem i po 😅 -
KarolinaAnastazja wrote:Byłam dzisiaj na wizycie popołogowej
U mnie wszystko super, jestem już po pierwszej owulacji po porodzie 🫣
Za 2 miesiące cycuchy do zbadania
A jakby się coś działo widzimy się szybciej, jak nie to za rok 😊
Też jestem po takiej wizycie (była wczoraj), dostałam receptę na tabletki antykoncepcyjne które można brać w czasie karmienia piersią. Owulacji jeszcze nie miałam -
Niaha wrote:Też jestem po takiej wizycie (była wczoraj), dostałam receptę na tabletki antykoncepcyjne które można brać w czasie karmienia piersią. Owulacji jeszcze nie miałam
Też już mam tabsy, czekam na kolejną miesiączkę. Teraz jakieś plamienie wczoraj a dziś na brązowo i nie wiem czego się spodziewać.
U nas też już rozmiar 68 i powoli odkurzam i wyciągam 74 żeby wiedzieć co mam.
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Gabrysia nosi 56/62, zaczęłam powoli prac co mam na 68 żeby wiedzieć co dokupić. I to raczej już wiosenne ubrania, myślę że szybko nie założy.
My ja cały czas ważymy, raz lepiej raz gorzej, ale te przyrosty to wiadomo skokowo - średnia wychodzi w tych dolnych granicach normy - najważniejsze że przybiera. Za tydzień skończy 3 miejsce, więc już te przyrosty mogą być mniejsze.
Nie chcę jej już więcej dokładać mm, bo boje się o laktację. Za dwa tygodnie mamy szczepienie, zobaczymy co lekarz powie o jej wadze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 20:23
-
Dziewczyny, martwię się o mojego młodego
Myślę, że tylko panikuję, bo ja taka panikara jestem.
Młody ma prawie 7 tygodni, i jak klaskamy mu koło ucha nie odwraca się, ale mruga. Jak pies zaszczeka też mruży oczy.
Zabawki czarno białe raczej podąża wzorkiem ale nie zawsze.
Myślicie, że jest co panikować czy nie ma jeszcze o co?
Jak czytam te wszystkie artykuły co dziecko powinno umieć w drugim miesiącu to z moim tak średnio
Już obstawiam najgorsze czyli autyzm..
Według kalendarza skoków od jutra mamy mieć tydzień burzowy, może po tym się coś zmieniWiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 21:49
-
Polaaaa wrote:Dziewczyny, martwię się o mojego młodego
Myślę, że tylko panikuję, bo ja taka panikara jestem.
Młody ma prawie 7 tygodni, i jak klaskamy mu koło ucha nie odwraca się, ale mruga. Jak pies zaszczeka też mruży oczy.
Zabawki czarno białe raczej podąża wzorkiem ale nie zawsze.
Myślicie, że jest co panikować czy nie ma jeszcze o co?
Jak czytam te wszystkie artykuły co dziecko powinno umieć w drugim miesiącu to z moim tak średnio
Już obstawiam najgorsze czyli autyzm..
Polaaa trz wdechy i wydechy 😉 Pracuję jako psycholog z dzieciakami w spektrum, jestem też diagnostą, prowadzę warsztaty dla rodziców. Jestem dla Ciebie tylko babą z Internetu, ale to jest zdecydowanie za wcześnie i za mało, żeby cokolwiek stwierdzać. Oczywiście potem różne objawy i zdarzenia (nawet z okresu prenatalnego) nam coś mówią przy diagnozie, ale po takiej jednej rzeczy w 7 tygodniu, to wiadomo zero, czyli nic. Pamiętaj, że dla Twojego dziecka te wszystkie dźwięki są nowe, może potrzebuje więcej czasu by się z nimi oswoić. Może też po prostu będzie miał bardziej wrażliwy słuch, ale niekoniecznie z powodu autyzmu. Każdy z nas ma różne sensoryczne preferencje i różną wrażliwość układu nerwowego. Do końca „czwartego trymestru” chyba ogólnie trzeba wziąć na wstrzymanie. Wiele rzeczy samo mija, odruchy muszą się zintegrować, układ nerwowy przeżywa rewolucję. Ja wczoraj od osteopatki usłyszałam jakie to moje dziecko ma traumy w ciele po porodzie, a dziś położna powiedziała, że pięknie się rozwija.czaranna lubi tę wiadomość