LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Wero - my używamy takiej kremowej oliwki z firmy Alphanova bebe i jest genialna! Odkąd jej używam mały nie ma problemów ze skórą, jest mięciutki i nawilżony. Sama czasem jej używam 😂
Co do KP to u nas też jest różnie. Jeden dzień książkowo co 3h pięknie i spokojnie je przez te 15min. Następnego dnia płacz co godzinę, 3min jedzenia i potem memlanie przez 20min. Szarpie się, wije, stęka i wkurza. Już przestałam się tym przejmować. Przystawiam kiedy potrzebuje i daje mu ciumkać. Jak przegina i zaczyna to byc dla mnie niekomfortowe to go oszukuje smoczkiem. Czasem possie chwilę, czasem wypluje od razu i tyle. Przyrosty ma ładne, kup kilka dziennie, pieluszki ciągle mokre. Ja też mam raz lepszy raz gorszy dzień. raz chce mi się więcej jeść a raz nie mam w ogóle apetytu.
Pola - ja bym przeczekała. U nas młody się tak zachowuje przynajmniej raz na parę dni 😅 jak się będzie przeciągać albo dojdą jakieś niepokojące objawy to dopiero wtedy bym się zaczęła zastanawiać. Może ma gorszy czas, może go boli brzuch. Gabi często ma miękki brzuszek i wydaje się, że jest ok a jednak coś mu tam dokucza. Przystawiaj jak woła i poczekaj 2-3 dni.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 15:52
Wero0707, Niaha lubią tę wiadomość
-
Waflut wrote:Wero - my używamy takiej kremowej oliwki z firmy Alphanova bebe i jest genialna! Odkąd jej używam mały nie ma problemów ze skórą, jest mięciutki i nawilżony. Sama czasem jej używam 😂
Co do KP to u nas też jest różnie. Jeden dzień książkowo co 3h pięknie i spokojnie je przez te 15min. Następnego dnia płacz co godzinę, 3min jedzenia i potem memlanie przez 20min. Szarpie się, wije, stęka i wkurza. Już przestałam się tym przejmować. Przyrosty ma ładne, kup kilka dziennie, pieluszki ciągle mokre. Ja też mam raz lepszy raz gorszy dzień. raz chce mi się więcej jeść a raz nie mam w ogóle apetytu.
Pola - ja bym przeczekała. U nas młody się tak zachowuje przynajmniej raz na parę dni 😅 jak się będzie przeciągać albo dojdą jakieś niepokojące objawy to dopiero wtedy bym się zaczęła zastanawiać. Może ma gorszy czas, może go boli brzuch. Gabi często ma miękki brzuszek i wydaje się, że jest ok a jednak coś mu tam dokucza. Przystawiaj jak woła i poczekaj 2-3 dni.
Zbliża się w sumie dzień jego wyproznienia, bo on robi tak 1-2 na tydzień, ale za to raz a porządnie, więc może coś tutaj się szykuje.
No przybierać przybiera ładnie, więc chyba muszę uzbroić się w cierpliwość.. najwyżej chusta pójdzie w ruch, żeby trochę pospał. Bo wczoraj padł dopiero o 21, budził się na karmienie w nocy raz czy dwa, i rano i do południa był pogodny - dopiero około 13 się uruchomił. -
Dziewczyny, mała skończyła 10 tyg. i zastanawiam się jak u Was jest z kwestią głowy podczas leżenia na brzuchu. Maluszka ładnie dźwiga główkę i podąża za zabawką, ale ta szyja nie jest jeszcze super stabilna i od czasu do czasu chwieje się i opada pod własnym ciężarem (głowa, nie szyja 🤓).Jak u Was było/jest z tym w podobnym okresie? Wiem, że dzieciaków nie powinno się porównywać, ale dostałam od koleżanki filmik z jej malcem z 11 tyg., gdzie ta głowa była już super stabilna. Wizytę u fizjo mam dopiero za tydzień
-
Gusta Blu wrote:Dziewczyny, mała skończyła 10 tyg. i zastanawiam się jak u Was jest z kwestią głowy podczas leżenia na brzuchu. Maluszka ładnie dźwiga główkę i podąża za zabawką, ale ta szyja nie jest jeszcze super stabilna i od czasu do czasu chwieje się i opada pod własnym ciężarem (głowa, nie szyja 🤓).Jak u Was było/jest z tym w podobnym okresie? Wiem, że dzieciaków nie powinno się porównywać, ale dostałam od koleżanki filmik z jej malcem z 11 tyg., gdzie ta głowa była już super stabilna. Wizytę u fizjo mam dopiero za tydzień
Gusta Blu lubi tę wiadomość
-
Wero0707 wrote:My jesteśmy w 75 centylu, więc musi się najadać, ale wiadomo, że głowa matki sobie potrafi dowalić…
Pytałam Was o krem na pupę, dzięki za polecenie i od razu daje cynk, że w hebe jest promocja na rzeczy dla dzieci. Używacie już czegoś nawilżającego po kąpieli?
U nas leżenie na brzuszku nie sprawia trudności, glowa w miarę ok ale też mamy lepsze i gorsze dni. Staram się jej korygowac uciekające rączki i ew. przytrzymuję pupę.
Wero0707 lubi tę wiadomość
-
A jak u Was jest z podążaniem za dźwiękiem? Moją raz wybudzi odgłos odkładanej łyżeczki, a czasem mogę jej klaskać za uchem i ma wywalone. Raczej nie rozgląda się za źródłem dźwięku
-
Polaaaa wrote:A możliwe, że ma skok rozwojowy w 10 tugodniu? Dokładnie 9+4.
Niby według tego kalendarza skoki-rozwojowe.pl teraz powinien mieć słoneczko, ale wiadomo, to tylko kalendarz internetowy, a dziecko to dziecko.
U nas z kalendarzem się nie pokrywa, wszystko mamy tydzień później niż on pokazuje ☺️
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Gusta Blu wrote:A jak u Was jest z podążaniem za dźwiękiem? Moją raz wybudzi odgłos odkładanej łyżeczki, a czasem mogę jej klaskać za uchem i ma wywalone. Raczej nie rozgląda się za źródłem dźwięku
Mój też raczej nie, ale jak pies szczeknie, czy coś się tłucze to wtedy się wystraszy - czy śpi czy nie śpi.
Czyli słyszeć słyszy.Gusta Blu lubi tę wiadomość
-
Elasure wrote:U nas z kalendarzem się nie pokrywa, wszystko mamy tydzień później niż on pokazuje ☺️
Bo się zastanawiam czy to jednak nie skok, w nocy ładnie przespał i zjadł bo było słychać. Zobaczymy jak dzisiaj w ciągu dnia będzie, bo narazie grzeczny i pogodny -
Gusta Blu wrote:A jak u Was jest z podążaniem za dźwiękiem? Moją raz wybudzi odgłos odkładanej łyżeczki, a czasem mogę jej klaskać za uchem i ma wywalone. Raczej nie rozgląda się za źródłem dźwięku
U nas podobnie. Jak jest zainteresowany to podąża a jak akurat nie ma ochoty i lampa jest ciekawsza, to ma to gdzieś 😅 takie zwykłe domowe dźwięki też nie robią wrażenia (odkręcona woda w zlewie, zmywarka , odkurzacz, czajnik z gotujaca się wodaitd. ) ale już coś niestandardowego typu wyjęcie tabletki z blistra, przyciąga uwagę -
Mój spi dosłownie jak mysz pod miotłą. Od początku tryb "czujka" 🙈🤡 -
Gusta Blu wrote:Dziewczyny, mała skończyła 10 tyg. i zastanawiam się jak u Was jest z kwestią głowy podczas leżenia na brzuchu. Maluszka ładnie dźwiga główkę i podąża za zabawką, ale ta szyja nie jest jeszcze super stabilna i od czasu do czasu chwieje się i opada pod własnym ciężarem (głowa, nie szyja 🤓).Jak u Was było/jest z tym w podobnym okresie? Wiem, że dzieciaków nie powinno się porównywać, ale dostałam od koleżanki filmik z jej malcem z 11 tyg., gdzie ta głowa była już super stabilna. Wizytę u fizjo mam dopiero za tydzień
U nas też jest "kiwaczek" ale z moich obserwacji coraz mniejszy jak na początku. Też głową opada.
A od kilku dni szał na piąstki, leży na brzuchu i zamiast głowę podnosić to "zjada" swoje rączki 🙈 -
Polaaaa wrote:A możliwe, że ma skok rozwojowy w 10 tugodniu? Dokładnie 9+4.
Niby według tego kalendarza skoki-rozwojowe.pl teraz powinien mieć słoneczko, ale wiadomo, to tylko kalendarz internetowy, a dziecko to dziecko.
Oczywiście, że tak. To tylko podglodowe koedy skok może byću nas jest większość 4 dni wcześniej -
Dziewczyny jak u Was z OA i rytmem dobiwym dnia?
Zwracacie na to uwagę, planujecie dzień pod OA?
Chętnie poczytam:) -
KarolinaAnastazja wrote:Dziewczyny jak u Was z OA i rytmem dobiwym dnia?
Chętnie poczytam:)
U nas póki co nie zawsze idealnie działa planowanie pod OA, ale faktycznie wiedzą na ten temat i obserwacja dziecka pozwala co nieco lepiej zaplanować 😊 Laura ma teraz okna aktywności+/- 1,5 godziny, szczególnie rano to działa co do minuty i potrafi zasnąć sama w bujaczku jak biorę prysznic (bo oczywiście nigdy nie mogę się wyrobić ze wszystkim w te 1,5h 😅). Przenosimy się na kanapę i drzemka kontaktowa trwa zwykle 3 godziny 🙈 W łóżeczku od razu się budzi. A tak to zależnie od samopoczucia i tego czy jest coś do zrobienia, siedzę z nią i korzystam z odpoczynku, albo przekładam do chusty i ogarniam co trzeba. Im później tym trudniej jej usnąć na kolejne drzemki, zwłaszcza jak braciszek wróci już ze żłobka 😅 Ale faktycznie co 1,5 godziny ziewa 😅 -
Polaaaa wrote:Bo się zastanawiam czy to jednak nie skok, w nocy ładnie przespał i zjadł bo było słychać. Zobaczymy jak dzisiaj w ciągu dnia będzie, bo narazie grzeczny i pogodny
Jak najbardziej może być, objawy pasują chyba pozostaje poczekać i zobaczyć. U nas była nieodkładalność, brak apetytu, płaczliwość, turbo drzemki cały dzień, ulewanie 'serkiem'. Po skoku minęło wszystko na raz.
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat
****************** -
Gabi też nie podąża jakoś specjalnie za dźwiękiem. Jak coś upadnie, albo pies zaszczeka głośno to faktycznie wzdrygnie się, więc słyszeć słyszy, ale to trochę taki leniuszek jest i robi co mu się podoba 😅 zazwyczaj kabel na ścianie i żyrandol są ciekawsze od wszystkiego innego.
Co do okien aktywności to staram się obserwować i trochę rytm pod to układać, ale wychodzi jak wychodzi. Przez brzuszek się to wszystko rozjeżdża, ale zauważyłam że jak go nie boli to faktycznie wstanie, zje, chwilę poleży i po 9 idzie na drzemkę. Potem znowu zje i idziemy na spacer w nosidełku więc kolejna drzemka. Następna nam wypada około 13-14 i jest dłuższa bo czasem po 3h. Niestety potem już nie chce w ogóle spać, aż do 20-21, ale plus tego jest taki że wieczorem go kąpiemy, karmie w łóżku i przy cycku sam zasypia 😂 -
KarolinaAnastazja wrote:Dziewczyny jak u Was z OA i rytmem dobiwym dnia?
Chętnie poczytam:)
Nie zwracam na to uwagi bo przy 3 dorosłych w domu zawsze ma kto podążać za dzieckiem. Jedyne na co zwracam uwagę to przed wyjściem z domu żeby był pojedziemy i pielucha sucha.
Ale pewne powtarzalności już zauważam. Poranne OA 1,5-2h i drzemka, później bywa różnie zabawy, drzemki i od 17/18 drzemka przed kąpielą o 19-19.30, OA 1-1,5h i drzemka 1h potem OA do 22.30 - 23.30 i sen nocny. Wiem też już, że jak nie dotrzymamy pory kąpieli to młody marudzi bardziej i cały wieczór rozwalony ale czasem jak jesteśmy w gościach to ciężko nam wrócić na czas.
👩 37lat
🧔♂️ 35 lat