X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ze względu na kolki sen nocny zaczyna się ok 22, czasami nawet 23. Jest jedna pobudka ok 5 rano i o 9 zaczynamy dzień. W ciągu dnia mamy jedną dłuższą drzemkę plus jakieś turbo doładowania 😁 Z tym, że sen ma bardzo czujny. Jak zacznę się krzątać, stukać to wiem, że się obudzi

• Polaaaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę go chyba przestawić żeby w dzień nie spał tak dużo :(

Na spacerze może tylko, tylko jak to ogarnąć jak będę sama w domu np dzisiaj bo mąż jedzie do biura?

Jakie macie zabawy dla dzieci? Mój narazie niechętnie sam leży na macie. Zabawki go praktycznie wogóle nie interesują, wyposażenie salonu jest ciekawsze :D

age.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas sen nocny zaczyna się najczęściej 20-21, i potem zawsze pobudka była koło 2/3 i nad ranem 5/6.
    Od kilku dni coś się zmieniło, nie wiem czy to już regres snu i pierwsza pobudka jest już przed północą (po 3,5-4h snu max, zamiast po 6) i potem koło 4 i potem do 7 śpi i koniec.
    W ciągu dnia ma 3-4 drzemki, ale raczej krótkie po 40-50 minut, jedna czasem dłuższa.
    Pierwsza koło 8:30/9, potem koło 10:30/11, 13 (i ta czasem jest dłuższa - do 1,5h) i ostatnia często koło 16, pilnujemy żeby max do 17 trwała.

A co do zabaw to wygrywają lampy, pusta ściana i sufit 😅
    Ale lubi też karty kontrastowe, mamy taką kontrastowa grzechotkę w kształcie sztangi i bardzo chętnie wodzi za nią wzrokiem, za mniej kolorowymi zabawkami już powoli też.
    Do tego jak leży na moich nogach to łączymy rączki, nóżki, potem rączka nóżka. Daje jej też do trzymania taki gryzak małpkę i sobie nią macha, wczoraj jak machnęła to wylądowała kilka metrów dalej na podłodze 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia, 08:37

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:

Na spacerze może tylko, tylko jak to ogarnąć jak będę sama w domu np dzisiaj bo mąż jedzie do biura?

Jakie macie zabawy dla dzieci? Mój narazie niechętnie sam leży na macie. Zabawki go praktycznie wogóle nie interesują, wyposażenie salonu jest ciekawsze :D

Mój jest totalnie niezabawkowy, poki co najciekawsze są kable na białej ścianie i matka wydająca z siebie głupie dźwięki i robiącą głupie miny 😅 zawiesiłam ostatnio nad kanapą światełka choinkowe kolorowe migające i faktycznie jak go wezmę na kolana i je włączę to wpatrzony jak w obrazek i na chwilę zajęty. Na macie sam nie poleży, nie ma szans. Staram się robić z nim ćwiczenia na symetrie, ale też nie zawsze współpracuje, zdecydowanie lepiej mi się je robi jak położę sobie go na nogach. Jedynie to akwarium z baby einstein go ciekawi i dzięki niemu leży na brzuszku coraz więcej.

Mi czasami młody się buntuje w dzień i nie chce spać, albo robi sobie max 2 jakieś krótkie drzemki i w takie dni jest nieznośny. U nas najlepiej sprawdza się jak jest jedna drzemka 9, potem koło 11 i 13/14 wypada taka najdłuższa. Staram się go potem już od 17 do 20 przetrzymać. Po 19 kąpiel, karmienie i spanko. Jak ma dobry dzień to budzi się dopiero koło 2/3 na karmienie, potem 5/6 i jeszcze do 7/8 pośpi. Ale póki co to jest jeszcze loteria.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia, 08:45

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też małego kładę na udach i wtedy śledzimy karty, albo zabawkę kontrastową, albo łączymy rączki, nóżki :D no ale posiedzi tak godzinę i zasypia haha

No nic, będę próbować żeby jakoś sobie spał wieczorem bardziej a nie w ciągu dnia. Żeby miał chociaż sen między 20/21 a 24 żebyśmy mogli na spokojnie coś obejrzeć :) a nie z małym bąblem na nas haha

Ja już znowu wpadam w panikę bo mały nie wyciąga rączek do zabawek, wogóle średnio się nimi interesuje, jak mu włożę do ręki i zacisnę taki hantelek kontrastowy to potrzyma, pomacha nawet i puści , ale raczej totalnie nie wie, że ją trzyma.. szeleszczące zabawki też go nie interesują..

Ja wiem, że każde dziecko rozwija się inaczej, mąż mówi, że może poprostu nie jest zabawkowy, a ja usłyszałam wczoraj hasło opóźnienie umysłowe gdzieś no i już, pół nocy się zamartwiałam..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia, 08:56

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    No ja też małego kładę na udach i wtedy śledzimy karty, albo zabawkę kontrastową, albo łączymy rączki, nóżki :D no ale posiedzi tak godzinę i zasypia haha

No nic, będę próbować żeby jakoś sobie spał wieczorem bardziej a nie w ciągu dnia. Żeby miał chociaż sen między 20/21 a 24 żebyśmy mogli na spokojnie coś obejrzeć :) a nie z małym bąblem na nas haha

Ja już znowu wpadam w panikę bo mały nie wyciąga rączek do zabawek, wogóle średnio się nimi interesuje, jak mu włożę do ręki i zacisnę taki hantelek kontrastowy to potrzyma, pomacha nawet i puści , ale raczej totalnie nie wie, że ją trzyma.. szeleszczące zabawki też go nie interesują..

Ja wiem, że każde dziecko rozwija się inaczej, mąż mówi, że może poprostu nie jest zabawkowy, a ja usłyszałam wczoraj hasło opóźnienie umysłowe gdzieś no i już, pół nocy się zamartwiałam..

Wdech i wydech :D mamy takie same dzieci. Nie łapie zabawek, nie interesuje się nimi. Piszczące, szczeleszczace go nie interesują, nie podąża za nimi nawet wzrokiem. Jak mu coś wcisnę w rękę to też nie kuma że coś ma w ręku i zaraz puszcza. Myślę że to totalnie normalne i jeszcze ma czas żeby zacząć się tym interesować.

Niaha lubi tę wiadomość

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Wdech i wydech :D mamy takie same dzieci. Nie łapie zabawek, nie interesuje się nimi. Piszczące, szczeleszczace go nie interesują, nie podąża za nimi nawet wzrokiem. Jak mu coś wcisnę w rękę to też nie kuma że coś ma w ręku i zaraz puszcza. Myślę że to totalnie normalne i jeszcze ma czas żeby zacząć się tym interesować.

Wiem, wiem ;D ale ja tak mam, że ja muszę chyba szukać problemu tam gdzie go nie ma haha

A widzę Twój w prawie tym samym wieku co mój , tydzień różnicy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia, 09:07

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcę zamówić ten kombinezon - tylko nie do końca wiem jakbym go miała ubierać.

https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.1236360001.html

To jest 68 więc młdy pewnie wskoczy w lutym w to, może marzec - czy zakładać to na normalny ubiór w przypadku wyjścia - czyli body, swetrerek/bluza i spodnie i to na to jako 'kurtka'? I wtedy już cbyba bez otulacza do fotelika?

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wieczory i nocki w miarę podobnie przebiegają: kolo 19-19.30 kąpiel, potem karmienie i koło 20-21 zasypia. Czasem sama odlatuje, czasem trzeba lulać. Pobudka koło 2-3 (nie zawsze się budzi, wtedy wybudzamy), następna koło 6 i pozniej koło 8. Już myślałam, że będzie okno aktywności 8-10, bo parę dni tak było, ale właśnie padła 9.15, więc nie wiem. W ciągu dnia raczej mało spi i jest to totalna loteria o której. Przedwczoraj miała drzemkę 2 godziny i to był absolutny ewenement od długiego czasu, bo tak to max 50 minut, a z reguły jednak bardziej 30, choć zdarza nam się i 10 😅Klasycznie, jeśli leżę obok śpi dłużej, ale wtedy ja nic w domu nie zrobię 🫣

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Chcę zamówić ten kombinezon - tylko nie do końca wiem jakbym go miała ubierać.

https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.1236360001.html

To jest 68 więc młdy pewnie wskoczy w lutym w to, może marzec - czy zakładać to na normalny ubiór w przypadku wyjścia - czyli body, swetrerek/bluza i spodnie i to na to jako 'kurtka'? I wtedy już cbyba bez otulacza do fotelika?

Wygląda raczej jak taki cienki kombinezon-pajac. Nie wiem czy coś pod to wejdzie oprócz body. Ogólnie ja z tą odzieżą wierzchnią mam kłopot. Trudno mi ocenić w czym będzie dziecku ok - nie za zimno i nie za ciepło. Mam kupę bluz i kurteczek, a i tak koniec końców wjeżdża kombinezon.

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na dwór narszie dla młodego albo taki kmbinezon mis i on jest na od 0 do 5, powyżej mam takiego polarowego pajaca.

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedynie zatsanwiam się na taką wczesną wiosnę - w foteliku to otulacz na zwykły domowy outfit, ale na spacery? Kupujecie jakieś kurteczki?

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Jedynie zatsanwiam się na taką wczesną wiosnę - w foteliku to otulacz na zwykły domowy outfit, ale na spacery? Kupujecie jakieś kurteczki?

Ja mam komplet polarowy z HM albo kombinezon dresowy i kupiłam ostatnio kocyk muslinowy do wózka. Myślę, że spokojnie na wczesną wiosnę to wystarczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia, 10:16

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Ja mam komplet polarowy z HM albo kombinezon dresowy i kupiłam ostatnio kocyk muslinowy do wózka. Myślę, że spokojnie na wczesną wiosnę to wystarczy.

Ja mam wlasnie troche dresów na 68 i sie zastanawiam czy ewentualnie na taką wczesną wiosnę nie wystarczy dresik i kocyk. Wiadomo, teraz to możemy się zastanawiać, zobaczymy jak się będzie sprawdzać jak przyjdą te temperatury :D

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    U nas sen to od kilku dni totalny rollercoaster. Jak wcześniej mala spala nawet po 6-7h tak teraz 3h w nocy to max. W dzien tez ma turbodrzemki, rekord to 7 min 🙈
    Za to okna aktywności to max 1.5h, później zaczyna być marudna i jest problem z zaśnięciem. Czytałam o regresie snu ale to miało być w 4 miesiącu, a my nawet 3 nie mamy jeszcze. Wczorajszą noc to w ogóle jakas porażka.. budziła się co 1-1,5h, po czym potrafiła nie spac po 2h. Dodatkowo spi w otulaczu, wije się jak jakas ryba bez wody, beż otulacza to w ogóle sen trwa jeszcze krócej..

Ooo apeopo otulacza, no to nasz nie rekomenduje a kupiłam już 2 i 3 spiworki tak jak mówisz wije się i w poprzek w łóżeczku go znajduje z krzykiem bo rękę w szczebelki wsadził😂😂

Najlepiej u nas sprawdza się rożek 😅

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png

Wysłany: 31 stycznia, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:

U nas szałem jest lustro w sypialni i lampy wszedzie laaampy😂😂

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀

age.png

Wysłany: 31 stycznia, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:

Ja zamowilam kombinezon z ocieplanej dresowki 😁😁

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Ja mam wlasnie troche dresów na 68 i sie zastanawiam czy ewentualnie na taką wczesną wiosnę nie wystarczy dresik i kocyk. Wiadomo, teraz to możemy się zastanawiać, zobaczymy jak się będzie sprawdzać jak przyjdą te temperatury :D

U nas wczoraj było 10 stopni i słońce. Co prawda byłam w nosidełku, więc mały łapał ode mnie temperaturę, Ale ubrałam go w polarowy niezbyt gruby kombinezon i był zgrzany jak wróciliśmy. Wydaje mi się, że coś cienkiego + kocyk spokojnie wystarczą przy takich temperaturach. Ja kupiłam z newbie kombinezon dresowy, on jest z tych cienkich, i myślę że wystarczy mi do nosidła a w wózku będzie kocyk + w gondoli dziecko jest dość mocno osłonione jednak.

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno maluchy do 3 miesiąca w ogóle nie potrzebują zabawek. U nas dopiero od tygodnia, może dwóch jest zainteresowanie. Upodobała sobie fidget spinnery, które świetnie nam się sprawdziły przy leżeniu na brzuszku i na pleckach jak minki mamy się znudzi też.

https://zapodaj.net/plik-Zz3Ia6uDoO

U nas zasypia 21-22 i jak ma dobry dzień to śpi 6-7 godz. a potem pobudki co 3 godz. Rano wstaje 7-8 i jest gotowa na podbój świata. W dzień jedyna
    "samodzielna" drzemka to ta na spacerku. Kontaktowe potrafią trwać godzinę- półtorej, inaczej turbo drzemka 10 minut i potem marudne dziecko 😅 raz ją oszukałam i włożyłam w śpiworka do wózka. Wtedy spała.

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • MonReve96 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Helenka zasypia na noc koło 20/21 i śpi tak do ok. 2. Czasem krócej a potem już wybudza się co 2 godziny. I po 7 budzi się na dobre już. W ciągu dnia staram się żeby co 1,5-2 godziny miała jakąś drzemkę. Chyba że widzę wcześniej po niej że jest już zmęczona. Ale te drzemki to takie ok. 30 minut niestety. Ciężko coś wtedy zrobić a czasem jest tak że większość tych drzemek jest na mnie 🙈
    Co do aktywności, dużo patrzy sobie na obrazki kontrastowe, ostatnio upodobała sobie grzechotkę. I generalnie wszystko co da się złapać i wsadzić do buzi to jest super. Ja też codziennie staram się jej robić masażyk piłeczkami sensorycznymi i tak żeby sobie je podotykała dłońmi i stópkami.

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    19.02.2024 - Beta 140,94, prog 34,43
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷
    Czekamy na Ciebie malutka!

07.11.2024 r. - Już jesteś! 🩷🩷🩷

(PAI-1 homo)

age.png
‹‹ 741 742 743 744 745 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ